Zorro: Tajemná tvář / The Mask of Zorro (11998/130/USA, Německo/Dobrodružný, Akční, Drama, Romantický) 69%

21.07.2018 10:37
JEDNOU VĚTOU
„Diego De La Vega kdysi bojoval proti tyranii jako legendární hrdina Zorro. Nyní za sebe musí najít nástupce. Bude jím mladý zlodějíček Alejardo Murietta?"

OBSAH
Na území dnešní Kalifornie bojoval před lety proti bezpráví španělských kolonizátorů legendární hrdina Zorro. Muž s černou maskou přes oči a zastánce chudých byl ve skutečnosti ctihodný a zámožný Don Diego de la Vega (Anthony Hopkins). Královský místodržící Don Rafael Montero (Stuart Wilson) naneštěstí krátce před pádem španělské krutovlády odhalil Zorrovu identitu. Při dramatickém střetnutí tragicky umírá Vegova milovaná manželka a krutý Montero si odváží i jeho malou dcerku Elenu. Ctihodný Don  Diego de la Vega alias obdivovaný a milovaný Zorro mizí na dlouhých dvacet let v temné vězeňské kobce. Uplynulo dvacet let. Don Montero se vrací do Kalifornie. Chce tu založit nezávislou republiku a hlavně vydrancovat nově objevené  zlaté doly. De la Vega hnán touhou po pomstě prchá z vězení a přijímá za svého žáka buranského zlodějíčka Alejandra Murietu (Antonio Banderas), který mu kdysi před dvaceti lety jako malý chlapec zachránil život a nyní utápí svůj žal nad ztrátou bratra kde jinde než v alkoholu. De la Vegu a Murietu, minulého a budoucího Zorra, spojuje kromě náklonnosti k chudým i nenávist ke společnému nepříteli - Alejandrův bratr totiž zemřel rukou jednoho z Monterových hrdlořezů. Ovšem dříve než okusí sladkou pomstu a zachrání pracovitý lid Kalifornie před nástrahami proradného Montera, čeká na oba nejedna náročná zkouška. Mladý Alejandro se musí zdokonalit v boji i ve společenském chování a de la Vega se musí znovu vyrovnat se ztrátou své dcery, která přijela do Kalifornie s Monterou a považuje ho za svého otce...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pokud budete vyhlížet nějaké to popcornové dobrodrůžo, najdete všechno na svém místě. Režii Campbella, okázalou hudbu Hornera, mistra Hopkinse, pohlednou Catherine Zeta-Jones i Banderase, jemuž role padla jako ulitá. Údajně před ním oslovili i Sagvana, ale zrovna blinkal na pánské toaletě Solidní nejistoty a neslyšel volání od agenta.. Kdo nad tímto Zorrem přehnaně ohrnuje svůj artový nosík, ten brzy najde na hýždi vyřezané písmeno "Z" a když si pak lehne na levý bok, bude z toho mít "N" jako Nafoukanec.. (Gilmour93) 4*

Proč mě větší kočka než Rachel Weisz a elegantní černá maska, plášť a ostře nabroušený kord nepřesvědčí, že je tohle větší nářez než Mumie? Možná na tom má svůj podíl i fakt, že je tenhle film pokračováním osudů původního Zorro Mstitele, které si autoři vykonstruovali tak tragicky, že se tomu budu vždycky zdráhat uvěřit. Prostě tohle neberu a nazdar. A nahrává mi i to, že originalita se tu nekoná ani v náznaku, všechno je jenom (drahé) řemeslo. Proč bych se na to tedy potom díval, když nad Catherine - byť bez korzetů apod. - můžu lépe slintat u Ocean's Twelve nebo Chicaga?;) 60% za lehké a vtipné výkony dvou Tondů. 60% (Gemini) 3*

Když tvůrci chtěli oživit legendu s maskou, mohli zvolit zodpovědnější a méně rozpačitý přístup. Každý představitel jednotlivých rolí se tvářil jako by vypadl z jiného filmu. Martin Cambell naopak svojí zkušenou režií dokázal udržet moji pozornost i ve vyloženě trapně nadsazených pasážích. Zorro však o sobě nedal vědět naposledy. Klady: řemeslně kvalitní režie, charismatický Hopkins, pohledná Zeta-Jones, nápadité akční scény, výprava, kostýmy, krajinářská kamera. Zápory: absence duchaplnějšího scénáře, ubral bych humorné výstupy, Banderas občas přehrával, nesourodé herecké obsazení, příběh příliš v ničem nepřekvapí, žádné napětí. 60% (kingik) 3*

V.I.M. FILMU
Dá se psát „to byly časy“ u 13 let starého filmu? Asi to není to úplně košer, jenže když se dnes podíváte na Zorra, přesně tohle vás napadne. Martin Campbell bude sice ve filmových análech navždy zapsaný jako režisér, který dvakrát úspěšně resuscitoval Jamese Bonda. Zapomínat na to, že oživil i maskovaného mstitele z Kalifornie, by ale byla velká chyba.
Zorro je totiž dobrodružná romantika, jak se sluší a patří. V dnešní době se budete často prát o to, na co jít v páru do kina. Velké dobrodružné filmy jsou totiž plné šílených digitálních orgií (nic pro ni), zatímco romantiky hloupnou a jsou rok od roku méně nápadité (nic pro něj). Mixovat tyhle žánry už se zkrátka moc nenosí, a když do toho někdo jde, většinou jedna složka výrazně trpí. Anebo je to celé tak over the top, že vám ve filmu prostě chybí nějaké prvky, se kterými by se dalo identifikovat.
Přesně tohle jsou problémy, kterým se Zorro vyhýbá. Najdete tu minimum okázalých triků, tak akorát hlášek a příběhových zákrut, a maximum poctivého řemesla. Feeling staré Kalifornie se konstantně prodává naplno, záporácké duo nikdy nepřestane fungovat a herecká sestava je vůbec prvotřídní. Na jedné straně stojí šarmantní Antonio Banderas, který přímo srší energií a láme ženská srdce jediným pohledem. Na druhé charismatický Anthony Hopkins, jenž snad Zorrem zabalil tu část kariéry, kde ho vyloženě bavilo stát před kamerou. A na třetí krásná Catherine Zeta-Jones, která je tu přímo archetypální romantickou hrdinkou – nádherně křehkou i živočišně nebezpečnou zároveň. V tom druhém ohledu se sice většinu času drží při zemi a jen roztouženě kouká kolem. Akci ale v pohodě obstarává sám Antonio.
Ten se pro roli Zorra snad narodil a zvládá komiku, osudovost i jemně blockbusterovou stylizaci celého materiálu naprosto s přehledem. Zorro je jednoduchým příběhem o dvou pomstách, které se sešly ve správný čas na správném místě. Zároveň ale jde i o neotřelý origin (hrdina nevzniká, jen se šikovně předává štafeta), starosvětskou romanci a navrch ještě mistrovsky provedený akčňák, ve kterém si užijete každé zařinčení oceli i každý nápad. Těmi se to jen hemží hlavně v povinném šermování, a to jak v duelech, tak ve chvílích, kdy si to Zorro rozdává s větším počtem nepřátel.
Připočtěte si k tomu vypiplanou likvidační scénu na koních a nezapomenutelné flamengo a máte univerzální hollywoodský biják, který ale netrpí většinou neduhů tamní popcornové produkce (máváme Campbellovu Green Lanternovi). Zorro možná ve své době maličko zapadl jako zábavná, avšak příliš nevýrazná jednohubka. Když se na něj ale podíváte dnes, bude vám už po úvodní scéně jasné, že jde o brilantně vyvážený počin. A jako takový si zasluhuje tolik připomínání, kolik unese.

OLDIES FILMU
Co chtít od ukázky k Zorrovi víc než tříminutovku našlapanou až po okraj hláškami, výbuchy, šermujícím Banderasem a vnadnými křivkami Catherine Zeta-Jones? Tuším, že nic ;). A jelikož tu tohle všechno je, je tu toho dost a je to poskládáno naprosto perfektně, nezbývá než zodpovědné lidičky poplácat po ramenech. Tenhle trailer je jednou z mála ukázek, které jedou na naprosto totožné vlně jako film a po jejichž zhlédnutí si jenom postesknete, kde že ty zlaté časy podobných filmů jsou. Zatímco se dnes minimálně dvě třetiny hollywoodské produkce utápí v klišé zvaném digitální triky, Campbell roztáčí svou show v přísně „ručním“ duchu v rámci nejtradičnějších pravidel staré školy. Banderas trousí roztomilé hlášky, skáče z koně na koně, vytáčí ladné piruety s dvojicí mávajících kordů a do toho burácí nažhavený orchestr připravený pořádně vám ty tři minuty osladit. K úplné spokojenosti mi chybí snad jen souvislejší nástin geniálně vygradované taneční scény, i tak však volám třikrát bravo a připínám Campbellovi po zásluze pět hvězdičkových metálů. A pouštím trailer znovu.

VELKÁ RECENZE
V roce 1821, kdy v Mexiku končí vláda španělských kolonizátorů, se guvernér Horní Kalifornie Rafael Montero pokouší dopadnout svého úhlavního nepřítele, tajemného maskovaného mstitele Zorra. Chce popravit tři rolníky, aby ho vlákal do pasti, tomu se však podaří muže zachránit a z guvernérovy léčky uniknout díky pomoci dvou malých chlapců, Alejandra a Joaquina Murrietových, kterým daruje svůj přívěšek. Unavený a stárnoucí šermíř, ve skutečnosti spořádaný don Diego de la Vega, se pak vrátí domů, ale je tu přepaden Monterem, který ho již dlouho podezřívá. Diegova milovaná žena je zabita, Diego zákeřně omráčen a uvězněn, jeho malá dcerka Elena je Monterem odvlečena do Španělska.
O dvacet let později se Montero vrátí jako vládce, mezi vězni však marně pátrá po Zorrovi, kterému se podařilo uniknout. V Monterově dceři poznává vlastní milované dítě a zanedlouho podle svého přívěsku pozná v prchajícím banditovi svého dávného záchrance Alejandra. Dá se mu poznat a nabídne mu výcvik. Ten souhlasí a v Zorrově dávném úkrytu podstoupí tvrdý výcvik, který ho naučí nejen šermu, ale také sebeovládání a dalších dovednostech. Divoký prchlivý bandita se pomalu mění v elegantního muže. V Zorrově masce ukradne z kasáren nezkrotného hřebce a setká se přitom s Elenou, která se do něj zamiluje.
Diego společně a Alejandrem proniknou na oslavu Monterova návratu a elegantnímu muži se podaří proniknout do guvernérovy přízně. Je pozván na schůzi, kde guvernér předestře místní šlechtě plán na vytvoření nezávislé kalifornské republiky a ukáže jim také zdroj svého bohatství, důl, ve kterém stovky otroků včetně žen a dětí, za nelidských podmínek těží zlato. Zatímco Alejandrovi se podaří ukrást mapu s Monterovými plány, Elenu pozná na tržnici stará chůva a dívka si začíná uvědomovat, že jí otec lhal o její minulosti. Guvernér si uvědomuje, že kdyby vyšel najevo podvod, kterým se chce zmocnit území k vytvoření kalifornské republiky, byl by to jeho konec. Jeho proradný pobočník navrhne, aby byl zlatý důl i s otroky zasypán a tak zahlazeny stopy. Diego s Alejandrem a také s Elenou, která odhalila pravdu se rozhodnou jednat a dělníky z lomu zachránit.
Dynamická režie, nadupaný příběh, ďáblesky rychlé tempo, krásná staromódní atmosféra, výtečné kostýmy a kulisy, neskutečně precizně nasnímané souboje a akční scény, výborně namixovaný zvuk, ladná kamera, působivá a atmosferická hudba Jamese Hornera, krásná romantika, celková dospělácká vizáž snímku, bleskový střih, charismatický Banderas, nekompromisní záporák Wilson, zosobnění krásy Catherine Zeta-Jones a navrch sám velký Anthony Hopkins, jehož mám právě tady nejraději. Mám pokračovat ? Srdcová záležitost a přesně ta úchvatná hollywoodská zábava devadesátých let, která mi navždy přirostla k srdci.

Ocenění:
Academy Awards
1999 - Mix zvuku (nominace)
1999 - Střih zvuku (nominace)

Golden Globes
1999 - Nejlepší film - muzikál nebo komedie (nominace)
1999 - Antonio Banderas (Nejlepší herec - komedie nebo muzikál) (nominace)

BAFTA
1999 - Kostýmy (nominace)

European Film Awards
1998 - Antonio Banderas (Nejlepší herec podle diváků)
1998 - Antonio Banderas (Cena za výjimečný přínos světovému filmu) (nominace)

San Sebastián IFF
1998 - Martin Campbell (Zlatá mušle pro nejlepší film) (nominace)

DABING
V českém znění: Marek Vašut - Antonio Banderas (Alejandro Murrieta), Jiří Zahajský - Anthony Hopkins (don Diego de la Vega), Mahulena Bočanová - Catherine Zeta-Jones (Elena), Jiří Plachý - Stuart Wilson (don Rafael Montero), Jaromír Meduna - Matt Letscher (Harrison Love), Pavel Šrom - Victor Rivers (Joaquin Murrieta), Dalimil Klapka - L.Q. Jones (Tříprstý Jack), Jan Hanžlík - Diego Sandoval (Farář), Rudolf Jelínek - Tony Amendola (don Luiz), Miriam Chytilová - Julieta Rosen (Esperanza de la Vega), Antonín Molčík - Pedro Armendáriz Jr. (Don Pedro), Pavel Rímský - José Pérez (Armando Garcia), Ladislav Županič, Jan Kalous, Bedřich Šetena, Aleš Procházka, Jaroslav Kaňkovský, Jiří Zavřel, Karel Chromík, Tomáš Juřička a další
Překlad: Petr Putna
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Jiří Moudrý
Mix zvuku: Pinewood Studios
Dialogy a režie českého znění: Jiří Ptáček
Vyrobil: LS Productions 1998

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 29.10.1998 Falcon
Premiéra USA: 17.7.1998 TriStar Pictures
Premiéra Německo: 22.10.1998
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.5.1999 (VHS) Bonton Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 18.10.2010 Bontonfilm
Poprvé na VHS: 1.10.1999 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.4.2000 Bonton Home Entertainment
Poprvé na Blu-ray: 18.1.2010 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 6 181 009
Tržby celkem - $ 250 288 523
Návštěvnost v ČR 95 375
Náklady (Rozpočet) - $ 95 000 000

FILMY V SÉRII
Zorro gastonrolinc.webnode.cz/news/zorro-zorro-1975-124-italie-francie-dobrodruzny-western-akcni-komedie-67/
Dobrodružný / Western / Akční / Komedie, Itálie / Francie, 1975
Režie: Duccio Tessari, Hrají: Alain Delon, Ottavia Piccolo

Zorro: Tajemná tvář gastonrolinc.webnode.cz/news/a1295/
Dobrodružný / Akční, USA / Německo, 1998
Režie: Martin Campbell, Hrají: Antonio Banderas, Anthony Hopkins

Legenda o Zorrovi gastonrolinc.webnode.cz/news/a1296/
Akční / Dobrodružný, USA, 2005
Režie: Martin Campbell, Hrají: Antonio Banderas, Catherine Zeta-Jones
 
Tvůrci a herci
Martin Campbell (Režie), Doug Claybourne (Produkce), David Foster (Produkce), James Horner (Hudba), Phil Meheux (Kamera), Thom Noble (Střih), Pam Dixon (Casting), Cecilia Montiel (Scénografie), Graciela Mazón (Kostýmy), Pud Cusack (Zvuk), Dave McMoyler (Zvuk), Ken Diaz (Masky), Ted Elliott (Scénář), Terry Rossio (Scénář), Antonio Banderas (Herec), Anthony Hopkins (Herec), Catherine Zeta-Jones (Herec), Stuart Wilson (Herec), Tony Amendola (Herec), L.Q. Jones (Herec), Matt Letscher (Herec), Maury Chaykin (Herec), Pedro Armendáriz Jr. (Herec), Vanessa Bauche (Herec), Fernando Becerril (Herec), Conrad Roberts (Herec), Taso N. Stavrakis (Herec), Paul Ganus (Herec), Victor Rivers (Herec), José María de Tavira (Herec)
 
1998/130/USA, Německo/Dobrodružný, Akční, Drama, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Autorem postavy Zorra jako takové je americký spisovatel Johnston Mcculley. První příběh v knižní podobě spatřil světlo světa v roce 1919.
- Kapitán Harrison Love (Matt Letscher) se ve filmu ohání revolverou zbraní nesoucí název Colt Patterson 36 Caliber.
- Všichni tři hlavní představitelé muže s maskou Alain Delon, Anthony Hopkins a Antonio Banderas mají křestní jméno začínající na A.
- Antonio Banderas (Zorro) trval na tom, že všetky kaskadérske kúsky bude robiť on sám. Dablér bol použitý len pri scéne, kde Zorro zoskočil z koňa a kopol strážcu počas naháňačky v stajni.
- Raul Julia bol prvou voľbou tvorcov na rolu Diega de la Vega, ale zomrel skôr než sa film začal natáčať.
- Rola Eleny bola ponúknutá Izabelle Scorpuco aj Shakire. Obe ju však odmietli.
- Antonio Banderas pôvodne odmietol rolu Zorra, kvôli pretrvávajúcim problémom s chrbticou. Nakoniec však podstúpil laserovú operáciu, ktorá ho zbavila bolesti, a rolu prijal.
- Catherine Zeta-Jones se při propagování filmu ve francouzském Deauville setkala se svým budoucím manželem Michaelem Douglasem.
- Robert Rodriguez, který měl původně film režírovat, navrhl do role Alejandra Murrieta Antonia Banderase.
- Dona Diega De la Vegu měl původně hrát Sean Connery.
- Producent Steven Spielberg v roce 1996 chtěl, aby film natočil Robert Rodriguez nebo Mikael Solomon.
- Představitel Zorra Antonio Banderas před natáčením absolvoval čtyřměsíční kurz šermu se španělským olympijským týmem. Catherine Zeta-Jones ve filmu tolik v akci není, tak jí stačil pouze třítýdenní výcvik, při kterém se ale učila i jezdit na koni nebo tančit.
- Antonio Banderas je prvním rodilým španělským mluvčím, který si Zorra zahrál.
- Pôvodný scenár nekončil smrťou Diega de la Vegu (Anthony Hopkins), ale scénou kde svojej vnučke rozpráva príbeh o Zorrovi (Antonio Banderas).
 
Odkazy