Need for Speed / Need for Speed (2014) (2014/132/USA, Velká Británie, Irsko, Filipíny/Akční) 62%

03.07.2018 16:16
JEDNOU VĚTOU
„Jak skončí tajný automobilový závod mezi dvěma rivaly? Nadupaný film podle kultovní hry.“

OBSAH
Hrdinou filmu Need For Speed je automechanik a milovník rychlé jízdy Tobey (Aaron Paul). Ve snaze zachránit svou firmu a dílnu se dá dohromady s arogantním ex-závodníkem NASCARu Dinem Brewsterem (Dominic Cooper). Na obzoru je i dobrý obchod, jenže veškeré plány překazí katastrofa při jednom ze závodů a hlavně podraz jeho nového parťáka. Tobey jde neprávem do vězení a podrazák Dino si dál jede jejich byznys jen na sebe. Po dvou letech se Tobey vrací z vězení. Rychlost má stále v krvi a je připraven se pomstít. Rozhodne se Dina dostat v očekávaném závodě, o kterém se na nelegálním okruhu mluví jako o Super Bowlu. Vydává se na neuvěřitelnou akcí nabitou jízdu, aby vůbec stihnul start. Před sebou má celý kontinent, jako nechtěnou společnost pak policii a kupu nebezpečných závodníků, které na něj poslal „jeho kamarád" společně s vypsanou odměnou. Všechno je proti němu, ale ve světě luxusních aut rozhoduje vedle ručičky na tachometru i odhodlání a vůle.(Bontonfilm CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Až překvapivě ambiciózní jízda, která alespoň občasného hráče nemůže vyloženě zklamat. K nejrůznějším kaskadérským vylomeninám sedí příběh o závodní pomstě jako poklice na kola a že to bude právě Need for Speed, kdo ze mě vydoluje i nějakou silnější emoci, to jsem nečekal ani v nejoptimističtějších snech. Když navíc funguje i dokonalá rivalská chemie Paul-Cooper, stačí jen sednout za volant a užít si pár typických lokací či záběrů jako vystřižených z vašeho oblíbeného dílu. S příjemně vybrnkaným soundtrackem Nathana Fursta bych se k finálnímu závodu nejradši přidal taky. (novoten) 4*

Na počítačovou hru Need For Speed rád vzpomínám. Ono na ní totiž nejde jen tak zapomenout, když ze studia uprostřed USA sypají každý rok další a další hru z této série. Někdy lepší, jindy horší. Nicméně byla otázka času, kdy dorazí i samotný film a musím říct, že v rámci příběhu si zvolil ten lepší z celé plejády blbostí, čímž nás v rámci těchto závodů už zahrnuli. Líbí se mi nicméně celá řada momentů v akčních scénách, které vcelku často připomínají samotnou hru. To mi fakt udělalo radost. Na druhou stranu na postavy jsem si musel chvíli zvyknout. Na takovou Imogen Poots jsem si vlastně zvykat nemusel, ta mi dělala radost už od prvního momentu, co jsem jí viděl. Aaron Paul je ale tak trošku ouško a trvalo mi tak půl hodiny, než jsem pochopil, že tohle nebude Vin Diesel ani Paul Walker. Stejně tak jsem se kroutil při každé scéně s Dominicem Cooperem a úplně nejvíc mě sejmul Michael Keaton. Ten si tu svojí postavu fakt absolutně užíval. Nicméně nebejt to tak dlouhý, míň kecací a víc akční, tak sám půjdu vejš. 131 minut na takový film je ale fakt docela dost. (Malarkey) 3*

Od hráčů pro hráče. Přesněji od lidí, kteří se prezentují jako hráči videoher (protože je to marketingově výhodné) pro diváky, které tito lidé za hráče považují (mladí muži z chudších poměrů a bez vysokého vzdělání, snící o tom, že budou na své řidičské schopnosti lovit krásné ženy). Waughnův film je možná jednou z nejdůslednějších herních adaptací a tak více než jiné herní adaptace obnažuje limity snahy jít fanouškům předlohy maximálně vstříc. Zápletka je podružná a slouží především jako nerušivý (ale nezbytný) podklad pro akční situace. Tuctové dialogy, přehrávání, infantilní humor a schématické situace ovšem na velkém plátně vyznívají podstatně rušivěji než v herních cut-scenes (ačkoli funkce zůstává totožná – možnost dát odpočinout očím a uším). Otrocké přejímání určitých formálních postupů z videoher (extrémně zpomalené „eye candy“ bouračky) zase nutně působí jako klišé, neboť herní designeři s oblibou chodí pro inspiraci do kina. Tím, že věrně napodobuje špatné napodobeniny filmů – namísto toho, aby více čerpal třeba z citovaného Bullitta nebo dalších sedmdesátkových akcí (jejichž znalostí se režisér umí akorát chlubit) – se Need For Speed stává dvojitým destilátem, který nemá žádnou specifickou chuť. Nemyslím si ale, že by šlo o špatný film, protože zadání (eskapistická automobilová zábava) naplňuje uspokojivěji než například hůře soustředěný poslední díl Rychle a zběsile. V rámci akčních mužských melodramat, která z logiky žánru musí obsahovat nerealistické, emocemi nikoli rozumem podmíněné jednání a do krajnosti vytůrované akční momenty, se tomu fakt nedá moc vytknout. Pro mne šlo o příjemnou intelektuální relaxaci, na níž jsem ocenil, že nevyžaduje větší duševní námahu než hraní libovolného dílu série. 60% (Matty) 3*

VELKÁ RECENZE
Need for Speed je značka. Jedna z nejznámějších počítačových her na světě se stala základem pro příběh o kamarádství, zradě a pomstě. Alespoň tohle poselství nese PR kampaň, kterou nový film provází. Pokud jste fanoušek či fanynka krásných a rychlých aut, určitě se máte na co těšit. Samotný film nás ale scénáristickou stavbou, hereckými výkony a extrémně trapnými dialogy vrací do poloviny 80. let. Film ale bohužel není natolik crazy, aby nás svou tupostí bavil.
Hlavním hrdinou je automechanik a majitel autodílny Tobey (Aaron Paul). Nemá na udržení živnosti a tak se dá dohromady s arogantním zbohatlíkem Dinem (Dominic Cooper). Ten mu nabídne možnost rekonstruovat skvělé auto. Při vyhecovaném závodu způsobí Dino smrt Tobeyho kamaráda. Ve vězení ale končí sám Tobey.
Po dvou letech se vrací rozhodnut pomstít kamaráda a zničit Dina. Dostává se mu možnosti postavit se protivníkovi v tajném závodě. Start je ale v kalifornii a tak se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu. V patách mu je tlupa nebezpečných závodníků. Dino na Tobeyho totiž vypsal odměnu…
Pojďme zapomenout na prostinkou dějovou linku, kterou nám scénáristé připravili. Pokud by film měl v rukou zručný režisér, mohlo to dopadnout mnohem lépe. Scott Waugh (xXx) si měl především pohlídat casting. Všichni hlavní představitelé působí na první pohled jako nedochůdčata. Pokud tvoříte film postavený na vizuální zábavě, měli byste ke krásným autům a atraktivním scenériím dodat i patřičný herecký ansámbl.
Aaron Paul (Perníkový táta, Dlouhá cesta dolů) je malý, podsaditý chlapík, jehož jedinou záchranou je machistický způsob herectví, drsný projev a nejhorší dojetí a pláč na světě. “Skvěle” mu sekundují i další kolegové. Na auru Paula Walkera nebo Vina Diesela zapomeňte.
Testosteronové nabušence, kteří vedle auťáků nevypadají směšně tady nenajdete. Ani holky v mokrých tričkách s přifouklými vnady. Jediným příjemným osvěžením je Imogen Poots, která místy toporným dialogům dodává vtip a dá se jí věřit, že může být holkou do nepohody. Roli tu má i Michael Keaton jako šílený organizátor inkriminovaného tajného závodu. Sice vypadá jakoby si právě šlehnul cosi velmi povzbudivého, ale vidět ho na plátně je spolu se zmíněnou Imogen Poots příjemným kontrastem ke všemu tomu castingovému balastu, který film obsahuje.
Na plakátu k Need for Speed mělo být spíše napsáno: v hlavních rolích – GTA Spano, Lamborghini Sesto Elemento, Ford Mustang Shelby GT500, Bugatti Veyron, Koenigsegg Agera R, McLaren P1, Saleen S7 nebo Gran Torino.
Uznávám, že akční honičky a závody zvládl Waugh natočit velmi dobře a efektně. Bohužel ale tvoří jen 30% dvouhodinového utrpení. Bez napětí, bez humoru, bez sexu. S auty (naštěstí).

PODROBNÝ POPIS FILMU
Děj filmu začíná v tuningové garáži v Mount Kisco (stát New York) bývalého závodníka Tobeyho Marshalla, který zde zaměstnává několik přátel. Dílna však má po smrti jeho otce finanční problémy, tak si přátelé přivydělávají účastí v ilegálních automobilových závodech v ulicích města, kde aby se předešlo zbytečným nehodám a problémům s policií, Maverick přezdívaný Prášil (což nemá rád) monitoruje z malého práškovacího letadla dopravní situaci a vysílačkou informuje jezdce.
Jednoho dne před Tobeyho dílnou zastavil Mercedes-Benz SLR McLaren, z něhož vystoupil jeho dávný rival Dino Brewster. Přijel za ním s obchodní nabídkou: vytunit vzácný vůz slavného designéra Carrolla Shelbyho, Shelby Mustang, Tobey si ponechá 25 % částky, za kterou se auto prodá (ze zhruba 2 milionů USD). Tobey i přes námitky jeho přátel souhlasí s ohledem na špatnou finanční situaci. Po dokončení prací je Shelby Mustang představen na autosalonu, kde se Tobey s malým Petem, bratrem jeho bývalé a nyní Dinovy přítelkyně Anity (a při posledním závodu ve městě předpovídal Tobeymu, že vyhraje De Leon v krásné červené Ageře pod bílým majákem), dá do řeči se svéráznou dealerkou aut Julií Maddonovou, jež nevěří, že se auto prodá za 3 miliony USD pro maximální rychlost 370 km/h. Tobey další den sám auto na okruhu vyzkouší a tento limit dokonce ještě překoná. Shelby Mustang je tedy prodán klientovi Julie za 2,7 milionů USD.
Dino, jenž byl zprvu naštván, protože mu zakázal v Mustangu jet, pozve Tobeyho a malého Peta na výlet. Oba je vyhecuje k závodu k mostu přes mezistátní dálnici 684 ve třech ilegálně importovaných supersporťácích Koenigsegg Agera jeho strýce a pokud vyhrají, získají z prodeje Shelby Mustanga 75 %, a v případě prohry oni ztrácejí svých 25 %. Začala zuřivá jízda, kdy několikrát málem způsobili vážnou dopravní nehodu. Na konci závodu vedl Tobey a těsně za ním byl malý Pete a poslední byl Dino. Ten ve vysoké rychlosti narazil z úhlu do zádě Petovy Agery, jež vyletěla do vzduchu a po dopadu se převrátila ze silnice pod most, kde se vznítila. Zatímco Tobey ihned zastavil a zoufal si z Peteho smrti, Dino z místa okamžitě ujel. Tobey byl po vyšetření nehody uvězněn za neúmyslné zabití, protože neměl důkaz, že smrt Peteho způsobil Dino, jenž si mezitím sehnal svědky, kteří tvrdili, že na inkriminovaném místě tehdy vůbec nebyl.
O dva roky později byl Tobey podmínečně propuštěn z výkonu trestu a myslel na jediné: pomstít Petovu smrt. Kvůli tomu zavolal klientovi Julie s žádostí, aby mu půjčil svého Shelbyho Mustanga na tajný závod De Leon s tím, že mu věnuje polovinu výhry. S Prášilem ohlédl svou zpustlou dílnu, kde čekal na odpověď. Julie přijela v Shelbyho Mustangu a trvala na tom, že pojede také, protože její klient nesvěří své auto někomu, kdo je v podmínce a nemá na závod ani pozvánku. Museli se dostat do Kalifornie za 45 hodin, kde se měl De Leon konat, přičemž se Tobey snažil protivné blondýny neúspěšně zbavit zběsilou jízdou, na kterou je naváděl z letadélka Prášil. Už s předstihem vyjel doprovodný vůz v džípu, řízený Zvířetem, dalším kamarádem Tobeyho. Když Julie v autě v noci spala, zaslechla telefonát Tobeyho se Zvířetem, kdy ho ujišťoval, že nezapomene, proč to všechno dělá. Tehdy probuzené Julii, jež začínala chápat jeho motivy, prozradil, co se tehdy na té dálnici u mostu stalo.
Druhý den dopoledne v Detroitu vyzvedávali posledního člena party přátel, mechanika Finna, jenž byl zabraný do nové kancelářské práce ve skleněném mrakodrapu. Zde kvůli němu Tobey túrováním motoru upozornil tamní strážce zákona. Zvíře vyzval Finna, aby sledoval z okna jízdu Mustanga, který měl zřejmě nějaký defekt. Policisté se vydali Tobeyho pronásledovat, když jim odmítnul přeparkovat za roh, aby se podrobil silniční kontrole. Městem je navigoval Prášil, jenž si "vypůjčil" televizní helikoptéru. Když vypadala situace zle, rozhodl se Tobey k Juliiny zděšení pro koníka: katapultovat se travnatým náspem přes dálnici a za silnicí zmizel policii z dohledu. Tímto si Julii získal, hlavně když ji řekl, že policejní honičku vyprovokoval proto, aby si získal přízeň Krále (neboli starého DJe Monarcha, jenž je mnoha vlastníkům supersportů znám jako bývalý závodník, miliardář, pořadatel tajných závodů a fanatický obdivovatel supersportů a závodníků). Jak Tobey, tak Prášil z "vypůjčené" helikoptéry mu poslali na stránky jím vedené komunity závodníků nahrávku honičky s policií a koníka, což Král označil v přímém přenosu z jeho úřadovny v bílém majáku za "takovej nátěr," jaký už dlouho neviděl a usoudil, že toho Shelbyho Mustanga musí řídit jedině Tobey Marshall. Král odposlouchával policejní komunikaci, takže věděl, že s ním jede i jedna neznámá blondýna. Král v přenosu připomněl tu nehodu, při níž zemřel Pete, a kontaktoval Dina, jehož oslovoval Dino Bambino. Ten Králi řekl, že jen nechce, aby Tobey jel De Leon, a pak mu to položil s tím, že na něj čeká zákazník. Královi se to líbilo čím dál víc, načež se s ním spojila Julie, která mu rádiem vysvětlila, že věří, že je Tobey nevinný a řekla, ať si každý řekne, proč by porušoval svou podmínku a chtěl tak závodit, kdyby nechtěl dokázat svou nevinu. DJ Monarch byl jejím projevem ohromen a oficiálně Tobeyho pozval na De Leon, a poslal mu instrukce, kde bude zápis.
Mají však zpoždění. Dino dostal strach a nabídl své Lamborghini Sesto Elemento tomu, kdo Tobeyho odstraní. DJ Monarch je ohromený ještě více a oznamuje do éteru všem závodníkem, že toto je závod před závodem, kdy po Tobeyovi půjdou nejen policisté, ale i Dinovi hrdlořezové. K dalšímu konfliktu s policií došlo na benzínové stanici, kde na sebe zbytečně upozornila Julie, jež napadla policistu a utekla skokem z okna druhého patra. Povedlo se jim ho setřást. Julie se poté s Tobeyem vystřídala za jízdy za volantem, aby se on mohl vyspat. Na druhý den ráno už byli v Utahu, kde museli poprvé čelit Dinovým hrdlořezům, kteří je zezadu obklíčili džípy, které je měly natlačit do protijedoucích náklaďáků. Julie však na radu Tobeyho strhla řízení na polní cestu. Útočníci po Shelby Mustangu dokonce i stříleli, když tu se na scéně objevil Maverick alias Prášil. Nyní měl "vypůjčenou" helikoptéru Národní gardy a pomocí lan zachytil Shelby Mustanga, aby ho dostal i s oběma pasažéry do bezpečí na daleké Solné pláně Bonneville, kde čekali Finn se Zvířetem. Maverick, jemuž nyní uvěřili, že umí řídit helikoptéru Apache, byl však ihned poté dostižen stíhačkami letectva a donucen přistát, aby byl zatčen vojenskou policií za krádež helikoptéry.
Tobey s Julií nakonec dorazili do San Francisca se zhruba půlhodinovým zpožděním, přesto byl do závodu zapsán. Ihned poté však jejich auto zdemoloval před hotelem prudce vyjetý kamion jednoho z Dinových hrdlořezů. Tobey vyvázl jen s pár řeznými ranami od skla, ale Julii musel za pomocí přátel odvézt do nemocnice. Mezitím se Anita, přítelkyně Dina a sestra zesnulého malého Peta dověděla, co má její snoubenec za lubem a také co provedl, když poslouchala kanál Krále, když zval Tobeyho na závod. Prohledala Dinovi počítač a našla zajímavé skutečnosti. V noci se tajně setkala s Tobeyem. Předala mu kartu s číslem k zámku jedné garáže a také snubní prsten od Dina, že s ním končí.
Tobey v Dinově garáži našel to, co dlouho hledal, a to červenou Ageru, v níž Dino způsobil Petovi smrt. Stále byla od nárazu poškozená, tedy získal důkaz své neviny. Protože však byl Shelby Mustang totálně zničen (v angl. terminologii série Need for Speed: totaled), rozhodl se závodit v této Ageře, a pak navštívil Julii v nemocnici. Druhý den ráno dorazil přesně na devátou, skoro pozdě, aby svého nepřítele Dina jaksepatří pozdravil dotazem, jak se mu líbí jeho auto, které se určitě bude líbit i policii, a také mu oknem hodil Anitin snubní prsten. Do závodu startovali ještě čtyři další závodníci v autech GTA Spano, Bugatti Veyron, McLaren P1, Saleen S7. Postupně byli eliminováni vlastními chybami po srážkách a nehodách, jež mnohdy způsobila příliš horlivá policie, snažící se dopadnout závodníky. Závod ze svého sídla zuřivě komentoval nadšený Král (DJ Monarch), který ocenil, když se najednou ze závodu stal zápas jednoho na jednoho.
Zápas sledovali přes internet i Tobeyovi přátelé, Julie s poraněným ramenem z nemocnice i Maverick z vězení, kterému se podařilo přemluvit dozorkyni, aby ho nechala přes mříže sledovat závod na jejím tabletu. Těsně před koncem se Dino pokusil vytlačit Tobeyho ze silnice, ale ten schválně zpomalil a nechal se předjet a snad uvažoval, že Dina za smrt Peta sám zabije. Nakonec si to rozmyslel a začal Dina předjíždět zpět. Dinovi se nepovedl v zatáčce jeden manévr, narazil do stromku, jenž ho katapultoval ze silnice k okraji skály, kde se přetočil na střechu a auto se vznítilo. Tobey zastavil, vrátil se pro něj a vysvodobil ho z auta, které krátce na to vybuchlo. Dinovi dal pořádnou ránu pěstí za smrt Peta a posadil ho na zem, aby pak sám dokončil závod dříve, než na místo dorazí policisté. V cíli pod bílým majákem se Tobey nechal dobrovolně zatknout, stejně tak skončil v poutech i Dino, jehož dle komentáře Krále čekal dlouhý pobyt ve vězení za vraždu Peta, protože policie zajistila hlavní důkaz: červenou Ageru. Král též gratuloval Tobeymu k vítězství a ptal se, zda mu vůbec stál zisk důkazu jeho neviny za další pobyt ve vězení za účast v ilegálním závodě.
Po půl roce byl Tobey z vězení propuštěn. Přijela pro něj uzdravená Julie v novém červeném Fordu Mustang (šesté generace) a spolu odjeli pryč. Zamířili na radu svých přátel do Utahu, aby vyzvedli Mavericka, kterého toho dne též propustili z vězení za dobré chování, protože vedl pro své spoluvězně fitness kroužek.

DABING
1.DABING (Blu-ray)
V českém znění: Michal Holán - Aaron Paul (Tobey Marshall), Filip Švarc - Dominic Cooper (Dino Brewster), Terezie Taberyová - Imogen Poots (Julia Maddon), Bohdan Tůma - Michael Keaton (Monarch 'Král') + Antoni Corone (Detektiv #2), Pavel Vondrák - Rami Malek (Finn), Oldřich Hajlich - Harrison Gilbertson ('Bráška' Pete), Petr Neskusil - Ramon Rodriguez (Joe Peck 'Zvíře'), Jan Škvor - Scott Mescudi (Benny 'Maverick') + (Titulky), Zdeněk Maryška - Michael Rose (Investor) + Nick Chinlund (Strážník Lejeune), Zuzana Schulzová - Beth Waugh (žena investora), Kateřina Velebová (Hlas v policejní vysílačce), Veronika Mudrová - Dakota Johnson (Anita) + Tara Jones (Zprávař kanálu 10), Ladislav Cigánek - E. Roger Mitchell (Detektiv #1), Filip Jančík - Stevie Ray Dallimore (Bill Ingram), Vojtěch Hájek - Han Soto (Producent zpráv), Marcel Vašinka - Buddy Joe Hooker (Detroitský polda #1), Pavel Vondra, Filip Čáp, Jakub Saic a další
Překlad: Milan Stejskal
Produkce: Markéta Kratochvílová
Zvuk: Josef Mašek
Finální mix: Matěj Večeřa
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, Studio Budíkov v roce 2014, pro Bontonfilm

2.DABING (Nova)
V českém znění: Michal Holán - Aaron Paul (Tobey Marshall), Terezie Taberyová - Imogen Poots (Julia Maddon), Jan Škvor - Scott Mescudi (Benny), Petr Lněnička - Ramon Rodriguez (Joe Peck), Vladislav Beneš - Michael Keaton (Monarch), Jan Maxián - Rami Malek (Finn), Václav Rašilov - Dominic Cooper (Dino Brewster), Oldřich Hajlich - Harrison Gilbertson (Pete), Ladislav Cigánek, Luděk Čtvrtlík - Nick Chinlund (Strážník Lejeune), Klára Jandová - Dakota Johnson (Anita), Ivo Novák, Petr Gelnar, Petr Neskusil, Irena Hrubá, Zlata Adamovská, Kristýna Skružná, Martina Kechnerová, Hana Talpová, Lucie Štěpánková, Mikuláš Pánek (titulky)
Překlad: Michaela Křížová
Zvuk: Petr Kočík
Produkce: Martin Odehnal, Libuše Witzová
Dialogy a režie: Mikuláš Pánek
Vyrobila: CET 21 spol. s r.o. ve Studiu AudioTech v roce 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 13.3.2014 Bontonfilm
Premiéra USA: 14.3.2014 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 16.7.2014 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 16.7.2014 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 6 558 938
Tržby celkem - $ 203 300 000
Návštěvnost v ČR 43 713
Náklady (Rozpočet) - $ 66 000 000
 
Tvůrci a herci
Scott Waugh (Režie), John Gatins (Produkce), Patrick O'Brien (Produkce), Mark Sourian (Produkce), Nathan Furst (Hudba), Shane Hurlbut (Kamera), Paul Rubell (Střih), Scott Waugh (Střih), Ronna Kress (Casting), Jon Hutman (Scénografie), Ellen Mirojnick (Kostýmy), Erik Aadahl (Zvuk), Tobias Poppe (Zvuk), Ethan Van der Ryn (Masky), George Nolfi (Scénář), John Gatins (Scénář), Aaron Paul (Herec), Dakota Johnson (Herec), Imogen Poots (Herec), Michael Keaton (Herec), Dominic Cooper (Herec), Rami Malek (Herec), Scott Mescudi (Herec), Ramon Rodriguez (Herec), Nick Chinlund (Herec), Harrison Gilbertson (Herec), Han Soto (Herec), Antoni Corone (Herec), Libby Blanton (Herec), Sir Maejor (Herec)
 
2014/132/USA, Velká Británie, Irsko, Filipíny/Akční
 
Zajímavost k filmu
- Jde o teprve druhý akční film studia DreamWorks. Tím předchozím byl úplně první film studia - Peacemaker z roku 1997.
- Headset, který používá Maverick (Scott Mescudi), je Bose A20 Aviation.
- Bugatti Veyron svým zbarvením odkazuje na limitovanou edici SuperSport, nicméně dle krytu motoru se jedná o klasický model.
- V závěru filmu se objeví i 6. generace Fordu Mustang, která v době uvedení filmu do kin nebyla v prodeji.
- Napriek tomu, že Ford Mustang Shelby GT500, ktorým jazdilo ústredné duo počas celého filmu, je takmer identické s tým, ktoré sa objaví aj na konci, nejedná sa o rovnaké modely. V závere sa jednalo o model 2015 Mustang GT Prototype.
- Filmovanie snímky prebiehalo na autentických miestach po celom území USA.
- Pomenovanie "Maverick" je narážkou na jedného z najznámejších filmových letcov, ktorého stvárnil Tom Cruise v snímke Top Gun (1986).
- Postava Michaela Keatona se původně jmenovala dle vysoké věže, kde sídlí, "Birdman". Aby se však nepletla s jeho rolí v nadcházejícím snímku Birdman (2014), došlo k přejmenování právě na použité "Monarch".
- Výkonný producent filmu Steven Spielberg po sledování seriálu Perníkový táta (od r. 2008), kde hraje Aaron Paul jednu z hlavních rolí, se spolu s režisérem rozhodl, že Aaron Paul by neměl hrát padoucha, ale být hlavním hrdinou filmu.
- Aby sa dosiahlo čo najlepších záberov pri scéne, kde Benny (Scott Mescudi) pilotuje vrtuľník, režisér Scott Waugh, bývalý kaskadér, stál počas letu na lyžiach vrtuľníka s kamerou v ruke, namiesto toho, aby nechal kameramana riskovať.
- Bratia Gatinsovci sú mimo svojich filmových kariér automobiloví nadšenci. Vo svojej vlastnej garáži reštaurujú staré automobily. Prvé auto Johna Gatinsa bol mimochodom Mustang 1966.
- Keď Julia (Imogen Poots) uteká pred šerifom na benzínovej pumpe, zhodí stojan s filmami, medzi ktorými je aj Act of Valor (2012), predchádzajúci počin režiséra. Na stojane môžeme takisto zazrieť snímky Born to Race (2011), Kazateľ Kalašnikov (2011), Real Steel: Oceľová päsť (2011), Farba citov (2011) či People Like Us (2012).
- Skladbu "Hero" na soundtrack narapoval Kid Cudi, ktorý si vo filme zahral Bennyho.
- Film, ktorý beží v autokine, je Bullittov prípad (1968).
 
Odkazy