Mizerové II / Bad Boys II (2003/147/USA/Akční, Komedie, Krimi, Thriller) 70%

21.07.2018 10:36
JEDNOU VĚTOU
„Detektivové Burnett a Lowrey se vracejí, tentokrát aby zabránili kubánskému kartelu pašovat extázi na Floridu. A toho se ještě zaplete Lowrey s Burnettovou sestrou."

OBSAH
Detektivové z oddělení narkotik v Miami Mike Lowrey (Will Smith) a Marcus Burnett (Martin Lawrence) jsou přiděleni k úderné jednotce, jejímž úkolem je zastavit přísun extáze do města. Během vyšetřování shodou okolností odhalí rozsáhlý konspirační plán bezcitného drogového bosse Tapia (Jordi Molla), který chce rozšířit své impérium a ovládnout obchod s narkotiky v celém městě, přičemž hodlá zabít každého, kdo se mu postaví do cesty. Věci se dále komplikují, když se Marcusova půvabná sestra Syd (Gabrielle Union), tajná agentka vládní organizace pro boj s drogami, dostane během křížové palby do zajetí zločinců, což oba hlavní hrdiny přinutí zajít až na samotnou hranici zákona. Mezi Mikem a Syd se navíc začne odvíjet romantický vztah, který jejího přehnaně starostlivého bratra přívádí k šílenství. Marcus a Mike se však musejí povznést nad rozdíly ve svých povahách a společnými silami svrhnout Tapiu a jeho drogové království. Když se navíc Syd a její tajná identita ocitnou v nebezpečí, je sehrané duo Mizerů jedinou šancí na její vysvobození.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nejednou jim šlo o kejhák, jenže terapie jednomu z nich (Martin Lawrence) nepomáhá, a tak za výrazného popostrkování manželky přemýšlí, že si zažádá o přeložení na klidnější flek. Ten druhý (Will Smith), který častěji vytahuje bouchačku, se mu mezitím snaží svěřit, že přestal střídat holky a zabouchl se do jeho mladší sestry. Do všech těchhle oslích můstků ale přijde těžký kalibr, který je potřeba vyřešit: kubánská narkomafie. Smith se od jedničky stal superhvězdou, Lawrencova hvězda naopak klesla na hodně mizernou svítivost a Bay mezitím bavil diváky v několika nákladných kusech. Příběh společně předkládají poměrně řídký a zatraceně dlouhý (téměř dvě a půl hodiny), ale je to sakra adrenalinová jízda (uvidíme záběry, které začínají projetím nějakého úzkého otvoru, efektní zpomalovačkou, obtočením se po místnosti, „olíznutím“ polonahého těla nějaké tanečnice atp., uvidíme detail souložících krys, uvidíme gangstery rozbíjející se o stěny), všechno je to navíc zatraceně intenzivní a zvrácené (kupříkladu žlutý Hummer projede prostými přístřešky chudých jako nůž máslem, hlavně, že to dobře vypadá a bouchá – ač musely umřít desítky lidí). Bay je holt ďábel, který destruktivní akci umí (máme tu třeba honičku s padajícími auty, kterou v případě Ostrova ozvláštnil padajícími kolejnicemi nebo přestřelku na křižovatce, která kopíruje Mannovu přestřelku z Nelítostného souboje). Sečteno a podtrženo: cool vizuál vyhnaný na maximum ještě v době, kdy jsem ho od Baye bral. (castor) 4*

Floridští aligátoři zalézají zpátky do mokřin číst si Hemingwaye, neboť se do akce opět hlásí Bay Boys - dva černí křiklouni, co si na každý sudý víkend půjčují Ferrari od Crocketta s Tubbsem. Dvě a půl hodiny kamerových veletočů, souložících hlodavců, dementních vtipů a bití se do depilovaných amerických hrudníků, které jsem doslova protrpěl. Z hlediska trestního práva tu máme: anální znásilnění žánru buddy movie, šíření xenofobie a rasové nesnášenlivosti, rušení denního i nočního klidu a hlavně mravní ohrožování mládeže (nestačím žasnout, co dělají takové filmy s uživateli jako je např. TheMaker).. Za to, co provádějí v tvém rajónu, je Horatio zatkni! Zatkni je všechny! Smitha, Lawrence i Baye, jenž má koule jak dva medicimbály napěchované testosteronem a Pepsi Colou. Michael mi vůbec připomíná exhibicionistu, co lítá nahý po parku jen v kabátě a ukazuje každému na potkání své za stovky miliónů dolarů vyspravené mužství. Rafinovaně si vybral park plný úchyláků, kteří nejen že neodvrátí zrak, ale ještě se na toho naleštěného macka obdivně koukají.. (Gilmour93) 1*

Nechce se mi opakovat tu frázi o efektní klipovité akcičce a typických Bayovských vychytávkách, ale ono to bez toho asi nepůjde:) Hledat v tomhle filmu nějaké morální poselství nebo ho naopak obviňovat z propagace tanečních drog je přinejmenším zcestné. Názorná ukázka toho, že po bad tripu z extošky zkolabujete a zadusíte se vlastními zvratky někde v postranní uličce mi přijde asi stejně propagační jako zručně napůl horrorově natočená antireklama na Tiscali;) Jinak humor ve filmu přitvrdil a typicky bayovské prvky získaly ještě další dimenzi...jenže tentokrát už to rejža dohnal do krajnosti, už úvodní parafráze na bullet-time vyznívá skoro trapně... Jako minule perfektní Joe Pantoliano spolu s hlavními představiteli spáchal scénku u které jsem se nasmál nejvíc z celého filmu (Buddha je cool;)), úhlavní záporák je slizký až až, ale chybí mu charisma Tchékyho Karya. No nevadí, to se přerazí extrémně explozivním finále, do kterého zahrá Trevor Rabin a když se zrovna nic moc neděje, sjedem si něco málo ze zrovna nejvíc cool oblasti hip hipové scény... Určitě si všímáte, že slovo "cool" se mi tu objevuje dost často:) A o tom přesně Bad Boys 2 jsou - obrovská barevná (bez rasového podtextu, samozřejmě;)) našlapaná jízda, která ale už nemá to kouzlo osobnosti jaké měl originál. (Gemini) 3*

VELKÁ RECENZE
-

PODROBNÝ POPIS FILMU
Detektivové Marcus Burnett a Mike Lowrey svým zásahem proti kukluxklanu zmaří svým kolegům pečlivě připravovanou akci, která měla zachytit velkou zásilku drogy extáze do Miami. Navíc Mike při zběsilé přestřelce zranil také Marcuse. Ten zuří a uvažuje o tom, že se nechá přeložit, což ovšem před parťákem tají. Také Mike má své tajemství. snaží se před Marcusem utajit, že se před časem sblížil s jeho sestrou Syd, která je agentkou protidrogové agentury DEA a snaží se v utajení proniknout do blízkosti bezohledného drogového obchodníka, Kubánce Johnnyho Tapii a jeho ruského společníka Alexeje, pro kterého má vyprat peníze za drogy.
Mike a Marcus ji pomohou z nesnází, když ji napadnou členové haitské mafie a pokusí se ji ukrást Alexejovy peníze. Díky oběma poldům tak může po zběsilé honičce, při níž jsou zničeny desítky aut, předat peníze Johnnyho lidem. Zatímco Mike a Marcus zlikvidují haitský gang a v jejich domě pak najdou další stopu, která by jim mohla pomoci dostat se k Taipovým drogám, gangster brutálním způsobem donutí Alexeje, aby mu přenechal své podniky. Dvjoci detektivů se podaří umístit do Taipova domu odposlech, jsou však odhaleni a musejí uprchnout. Zjistí přitom, že Syd se podařilo proniknout až k Taipovi, který jí nabízí, aby pro něj pracovala.
Navrhnou jí, aby šla proti Taipovi s nimi, protože jejich metody jsou prý rychlejší a účinnější než oficiální postupy DEA. Dlouho to tak ovšem nevypadá, protože i jejich další sledovací akce skončí přestřelkou, honičkou a fiaskem. Nakonec se jim sice podaří odhalit úkryt drog i způsob, kterým je Taipa rozesílá svým zákazníkům, ale v rozsáhlé policejní akci se podaří zadržet jen drogy. Taipa uletět na Kubu a má sebou rukojmí, Syd. Vláda agentku odepíše jako ztrátu, ale s tím se ani Marcus ani Mike nehodlají smířit. Přidají se k nim také její kolegové z DEA a další policisté a společně podniknou přímo na Kubě odvážný pokus o její záchranu.

O FILMU
Trvalo osm let, než se osvědčený tým, složený z producenta Jerryho Bruckheimera, režiséra Michaela Baye a hereckých hvězd Martina Lawrence a Willa Smithe, dal znovu dohromady, aby natočil pokračování filmového megahitu Mizerové. Ten se v roce 1995 stal nejúspěšnějším filmem z celoroční produkce Columbia Pictures a pro Baye, Lawrence a Smithe byl velmi slibným začátkem kariéry. Po tomto úspěchu se stali natolik žádanými, že plánovaný druhý díl filmu musel být po dlouhá léta odkládán.
"V prvním díle Mizerů jsme hodně improvizovali," říká Bay. "Scénář, se kterým jsme začínali, nebyl nijak zvláště obsáhlý a rozpočet filmu byl tak nízký, že jsme neměli čas na důkladnou přípravu. Tentokrát jsme si ale dali mnohem více záležet a před natáčením každé scény jsme přemýšleli, jak ji učinit ještě zajímavější."
Na začátku příběhu se Marcus Burnett potýká s běžnými radostmi a strastmi rodinného života: se svými pubertálními dětmi, se splácením hypotéky a s obavami ze své budoucnosti. Na optimismu mu však vůbec nepřidává divoký život jeho dlouholetého parťáka Mike Lowreyho, který působí dojmem, že ze svých věčných rošťáren nikdy nevyroste.
"Marcus není spokojen se svým profesním životem," říká jeho představitel Lawrence. "Mnohem raději by dělal nějakou klidnější práci. Neznamená to, že by si svého parťáka nevážil, ale chce po něm, aby pochopil, že s přibývajícími léty v člověku roste chuť užívat si v klidu plody své práce. Marcus chce trávit více času se svou rodinou a být takovým manželem a otcem, jakého si jeho rodina zaslouží. Díky Mikeovi se však stále dostává do nebezpečných situací, což jej pokaždé velice rozčílí. Navíc si brzy uvědomí, že neustále probouzený hněv má zničující vliv na jeho život, proto se z tohoto začarovaného kruhu snaží dostat."
"Nový příběh zachycuje životy našich postav osm let poté, co jsme se s nimi rozloučili na konci jedničky," říká Smith. "Marcus i Mike mezi tím zaznamenali výrazné pokroky ve svých kariérách i v životě - kromě toho, že Mike je pořád stejný playboy. Marcus už je unaven vším tím běháním, skákáním a střílením, zatímco Mikea to stále baví. Chová se pořád tak, jako by mu bylo 20 let - chodí na divoké večírky, okouzluje ženy, hraje si s pistolemi a plete se do rvaček. Výsledkem je, že si oba hlavní hrdinové začínají být stále více vzdálení."
Když na Marcusovu novou životní filozofii přistoupí i kapitán Howard, začínají být neshody mezi hlavními hrdiny ještě zřetelnější. "Kapitán i Marcus se pokoušejí naučit ovládat svůj hněv. Snaží se zůstat soustředění a držet věci pohromadě, což Mikeovi nesedí, protože jeho chování náhle nápadně vybočuje z normy," dodává Smith.
Situace se nadále vyostřuje v okamžiku, kdy se na scéně objevuje Marcusova mladší sestra Syd. "Marcus je ve vztahu ke své sestře přehnaně starostlivý, zejména pak v souvislosti s Mikem," vysvětluje Lawrence. "Když zjistí, že Mike a jeho sestra spolu měli několik schůzek a vidí je spolu flirtovat, je to pro něj velmi těžké sousto, protože zná Mikeovu povahu." Vztah mezi Syd a Mikem však není jen dalším krátkým milostným románkem. Mike si uvědomí, že tuto dívku nemůže jen tak podvádět a cítí, že přišel čas, aby se konečně usadil.
Dalším těžkým šokem je pro Marcuse zjištění, že jeho sestra pracuje jako tajný agent D.E.A. (vládní agentura pro boj s drogami). "Marcus si myslí, že Syd má obyčejnou kancelářskou práci a v Miami je pouze na dovolené," vysvětluje její představitelka Gabrielle Union. "Ve skutečnosti je ale agentkou D.E.A., která právě narazila na rozsáhlou síť pašeráků extáze. Případ jí však přerostl přes hlavu."
"Že je Syd ve skutečnosti agentkou si Marcus uvědomí uprostřed velké přestřelky," říká Lawrence. "I když je to poměrně vážný moment, scéna najednou získá komediální ráz. Jednou z nejlepších věcí na tomto filmu je, že vtipné momenty přicházejí ve chvílích, kdy je člověk očekává nejméně."
"Někdy je zcela nemožné definovat, díky čemu jsou scény tak humorné," říká Bay. "V případě Martina a Willa je klíčovým prvkem jejich sehranost. Humor vychází ze způsobu, jakým mluví, z jejich intonace, a pokud člověk do tohoto rozhovoru nesprávným způsobem zasáhne, scéna okamžitě ztrácí svůj komediální potenciál. Oba se skvěle doplňují a dokáží podat vtip tím správným způsobem. Martin má navíc schopnost dělat naprosto neuvěřitelné grimasy.
V průběhu volných nedělí se Bay často scházel s herci, aby společně vypilovali dynamiku jednotlivých dialogů. Z těchto sezení pořizoval videozáznamy, podle kterých pak průběžně zapracovával do scénáře všechny nové nápady a jeho aktuální verzi pak rozdával hercům následující den.
"V prvním díle Mizerů bylo mým záměrem dát staromódnímu příběhu o policajtské dvojce svěží podobu pomocí zajímavého vizuálního pojetí, dynamického střihu a skvělé souhry mezi Martinem a Willem. Nakonec se ukázalo, že to, co film posunulo na tak vysokou úroveň, byli právě jeho dva hlavní hrdinové," říká Bay.
"Během hledání vhodných míst pro natáčení jsem si v hlavě vytvořil hodně akčních scén," říká Bay. "Rád vymýšlím akční scény, připadá mi to velmi zajímavé - proto si je také všechny píši sám. Je to trochu jako malování. Jezdím po různých místech, abych nabral inspiraci, a všechno si důkladně fotím. Pak začínám formovat své představy o průběhu scény. Často také vymyslím scénu na základě toho, co mi konkrétní lokace může nabídnout."
Tentokrát Baye zaujala hrázní silnice MacArthur Causeway, která spolu s mostem Julia Tuttle a druhou hrázní silnicí Venetian Causeway spojuje Miami s poloostrovem City of Miami Beach. Aby mohl štáb natočit jednu akční sekvenci, bylo nutné na části MacArthur Causeway zastavit provoz na tři dny.
"Snažil jsem se oběma městům vyjít maximálně vstříc," říká Bay. "Když jsme zrovna nenatáčeli, nechali jsme všechna auta volně projíždět. Uzavření silnice předcházel složitý dopravní plán, na jehož plnění se podílelo přes 90 policistů a několik záchranářských a hasičských týmů. Vyvinuli jsme velké úsilí, abychom lidi nijak neohrozili a způsobili jim co možná nejméně potíží."
Bay, jehož filmy se vyznačují velkolepými akčními scénami, chtěl znovu ohromit publikum a překonat ve vizuální atraktivitě první díl. Nápad natočit scénu s automobily, padajícími z vozu na přepravu osobních aut, se zrodil během jeho tvůrčího sezení s autorem storyboardů Robbiem Consignem. Společně přemýšleli o tom, jak dodat automobilové honičce energii a snažili se přijít s konceptem, který dosud ve filmu nepoužili.
"Použili jsme velký tahač a připojili k němu tři přívěsy. Během honičky sjíždějí z tohoto gigantického přepravního vozu jednotlivá auta, do kterých pak narážejí svými vozidly kaskadéři, zatímco auto dvou hlavních hrdinů manévruje mezi nimi. Věděli jsme, že ztratíme několik kamer, ale pořídili jsme fantastické záběry," popisuje Bay.
Pro minimalizaci všech rizik museli filmaři spolu s koordinátory kaskadérských kousků Andym Gillem a Stevem Picernim podniknout spoustu testů. Automobily Ferrari, řízené proslulým kaskadérem Henrym Kingiem, byly na vyhrazené letištní dráze testovány na přesnost a rychlost. V rámci testů s kamionem na přepravu aut pak filmaři zjišťovali, jak rychle by auta z přívěsu sjížděla, jak by se chovala po dopadu na silnici a jak by jejich katapultáž ovlivnila rychlost a směr samotného přepravního vozu.
"Michael umí natáčet akční scény, což nám velmi usnadnilo práci," říká Gill. "Zná správné úhly. Velmi důležité je však být stále několik kroků před ním a mít všechno pečlivě připraveno. Převážná část Michaelových představ je totiž pouze v jeho hlavě a dokud nerozmístí všechny kamery, musí ostatní lidé ze štábu dát na svůj úsudek."
Scénu, která se vešla na jednu stránku scénáře, natáčel štáb čtyři dny. "Po každém záběru jsme museli znovu správně rozmístit okolo šedesáti aut," říká Picerni. "Lidé museli navíc posbírat všechen odpad, který na vozovce zůstal po předchozí scéně. Bylo to velmi časově náročné."
Při natáčení scény hrál podstatnou roli speciálně upravený vůz, pro který se během natáčení vžilo pojmenování ,Bay Rammer'. Jeho vnitřní vybavení bylo omezeno na nutné minimum a uvolněný prostor posloužil k silnému vyztužení vozidla. Na voze byly provedeny také vnější úpravy, které měly zabránit poškození tří připevněných kamer - právě ty umožnily zachytit akci z pohledu jedoucího vozu. "Michael chtěl získat rychlé a efektní záběry z okamžiků střetu s jiným vozidlem, aby publikum cítilo každý náraz, jako kdyby sedělo v autě s Martinem a Willem. Myslím, že s použitím tohoto speciálně upraveného auta se nám to podařilo," říká Gill.

DABING
V českém znění: Tomáš Juřička - Will Smith (Mike Lowrey), Martin Sobotka - Martin Lawrence (Marcus Burnett), Hana Ševčíková - Gabrielle Union (Syd Burnettová), Pavel Tesař - Jordi Molla (Hector Juan Carlos 'Johnny' Tapia), Libor Hruška - Otto Sanchez (Carlos), Václav Knop - Joe Pantoliano (kapitán Howard), Pavel Šrom - Antoni Corone (Tony Dodd), Libor Terš - Yul Vazquez (Mateo Reyes), Martin Zahálka - Jason Manuel Olazábal (Marco Vargas), Jaroslav Kaňkovský - Peter Stormare (Alexei, titulky), Zbyšek Pantůček - Henry Rollins (vůdce TNT), Regina Řandová - Theresa Randle (Theresa Burnettová), Tomáš Karger - Reynaldo Gallegos, Jon Seda (Tito Vargas, Roberto), Jan Szymik - Oleg Taktarov (Josef Kuninskavich), Dana Hlaváčová - Gloria Irizarry (Donna Maria Tapia), Marek Libert - Treva Etienne (Icepick), Lukáš Jurek - Michael Shannon (Floyd Poteet), Petros Alexandridis - Dennis Greene (Reggie), Anežka Pohorská - Bianca Bethune (Megan Burnettová), Julie Alexandridisová - Alissa Mullins-Diaz (Tapiova dcera), Jiří Valšuba, Rudolf Kubík, Vladimír Kudla, Lucie Kožinová, Jaromíra Brettová a další
Překlad: Lucie Matoušková
Zvuk: Miloš Sommer, Roman Čapek
Produkce: Milena Čapková
Dialogy a režie: Karolína Průšová
Vyrobily: ABZ Divize Bontonfilms v roce 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 2.10.2003
Premiéra USA: 18.7.2003 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.1.2004 (VHS) Bonton Home Entertainment, 9.3. 2004 (DVD) Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 9.3.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 20.7.2016 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 11 252 686
Tržby celkem - $ 273 339 556
Návštěvnost v ČR 112 712
Náklady (Rozpočet) - $ 130 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Mizerové gastonrolinc.webnode.cz/news/a1288/
Akční / Krimi, USA, 1995
Režie: Michael Bay, Hrají: Martin Lawrence, Will Smith

Mizerové II gastonrolinc.webnode.cz/news/a1289/
Akční / Komedie, USA, 2003
Režie: Michael Bay, Hrají: Martin Lawrence, Will Smith

Mizerové navždy gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/mizerove-navzdy-bad-boys-for-life-2019-124-usa-akcni-komedie-krimi-thriller-70/
Akční / Komedie, USA, 2020
Režie: Adil El Arbi, Bilall Fallah, Hrají: Will Smith, Martin Lawrence
 
Tvůrci a herci
Michael Bay (Režie), Jerry Bruckheimer (Produkce), Trevor Rabin (Hudba), Amir Mokri (Kamera), Roger Barton (Střih), Mark Goldblatt (Střih), Tom Muldoon (Střih), Kerry Barden (Casting), Suzanne Smith (Casting), Billy Hopkins (Casting), Dominic Watkins (Scénografie), Carol Ramsey (Kostýmy), Deborah Lynn Scott (Kostýmy), Kevin O'Connell (Zvuk), Greg P. Russell (Zvuk), George Watters II (Zvuk), Scott Patton (Masky), Howard Berger (Masky), Robert Kurtzman (Masky), Ron Shelton (Scénář), Jerry Stahl (Scénář), Martin Lawrence (Herec), Will Smith (Herec), Jordi Molla (Herec), Gabrielle Union (Herec), Peter Stormare (Herec), Theresa Randle (Herec), Joe Pantoliano (Herec), Michael Shannon (Herec), Jon Seda (Herec), Yul Vazquez (Herec), Henry Rollins (Herec), Antoni Corone (Herec), Gary Nickens (Herec), Reynaldo Gallegos (Herec), R.E. Rodgers (Herec), Oleg Taktarov (Herec), Gregory Bastien (Herec), Michael Bay (Herec), Megan Fox (Herec), Smith Cho (Herec), Jasmine Waltz (Herec), Omar Avila (Herec), Rey Hernandez (Herec), Brian Anthony Wilson (Herec), Bobby Dodge (Herec), Denise Quinones (Herec), Mika Brooks (Herec), Peter Donald Badalamenti II (Herec), Ivelin Giro (Herec), Sharon Wilkins (Herec), Treva Etienne (Herec), John Salley (Herec)
 
2003/147/USA/Akční, Komedie, Krimi, Thriller/
 
Zajímavost k filmu
- Mike Lowrey (Will Smith) nosí hodinky značky Luminox.
- Kamión, ktorý ukradne haitský gang, bol červený Mack Vision z roku 2000 a jeden z automobilov, ktorý zničí, bol legendárny Volkswagen Campmobile z roku 1976. Vo filme sa tiež objavia veterány Chevrolet Two-Ten z roku 1954 a Chevrolet One-Fifty z roku 1955.
- Miamské sídlo drogového dealera Johnnyho Tapii (Jordi Molla) je ve skutečnosti muzeum a zahrady Vizcaya. Původně se jednalo o letní sídlo průmyslníka Jamese Deeringa. V budově se nachází stavební prvky Baroka a Renesance pocházející z Evropy. Na tomto místě se také natáčel například film Ace Ventura: Zvířecí detektiv (1994) nebo Vítězové a porážení (1999).
- Slovo "fuck" ve filmu zazní 153krát což je 1,04krát za 1 minutu.
- Pohybové senzory na pozemku kubánské vily Johnny Tapia jsou ty samé, které můžete spatřit v předchozím filmu Michaela Baye Skála.
- Černé auto, které řídí Will Smith krátce po scéně z márnice, je Buick Blackhawk - koncept verze z roku 2003.
- Režisér Michael Bay i hlavní hvězda Will Smith se do té doby bránili pokračováním. Pro Baye je to první a pro Smitha druhá (Muži v černém 2) práce na druhém dílu. I díky úspěchu filmu oba změnili názor a dnes už se pokračování nebrání.
- Vila na Kubě, kterou na konci filmu hrdinové naprosto zničí, byla soukromého vlastníka a ve skutečnosti stála v Delray Beach na Floridě. Majitel dal do novin inzerát, že nabízí tuto vilu filmovým studiím s tím, že ji můžou klidně vyhodit do povětří. Jediné co po vile zůstalo, když skončilo natáčení, byl plavecký bazén.
- Při natáčení patnáctiminutové honičky se jedno z aut stalo neovladatelným, vyjelo ze silnice a zničilo několik sloupů pouličního osvětlení.
- Henry Rollins se ucházel u Michaela Baye i o roli v Armageddonu, ale dostavil se na zkoušku neučesaný, neoholený, v mizerné náladě a s jedinou stránkou textu, kterou vytrhl ze scénáře. Roli nedostal.
- Zatímco na jedné straně Cape Florida State Parku natáčel Michael Bay Mizery 2, na druhé straně parku natáčel další štáb Rychle a zběsile 2.
- Během natáčení honičky na hlavní dálnici do Miami byla cesta uzavřena a desetitisíce řidičů ji museli po několik dní velmi zdlouhavě objíždět.
- Postava Willa Smithe se celým jménem jmenuje Mike Eugene Lowrey.
- Fletcher se v odposlouchávaném telefonátu zmíní, že by chtěl lístky na zápas Heat proti Lakers. Fletchera hrál John Salley, bývalý profesionální basketbalista, který hrál jak za Miami Heat, tak i za LA Lakers.
- Marcusův pes je ve skutečnosti pes režiséra Michaela Baye.
- Na hudbě se podílel společně s Trevorem Rabinem i Mark Mancina (např. Nebezpečná rychlost), ten ale z práce odstoupil kvůli "tvůrčím neshodám".
- Píseň hrající v tanečním klubu je "Stuck In The Middle" od kapely Starecase.
- Will Smith ve filmu používá Glock 17 a 19, Martin Lawrence má SIG P226, v průběhu filmu pak oba několikrát použijí Heckler & Koch UMP .45.
- Michael Bay se mihne v epizodní roli muže, kterému chce Marcus zabavit auto.
 
Odkazy