Honba za klenotem Nilu / The Jewel of the Nile (1985/106/USA/Dobrodružný, Komedie, Rodinný, Romantický) 63% -Blu-ray-

21.07.2018 10:36
JEDNOU VĚTOU
„Joan a Jack přijmou pozvání šejka, aby mu pomohli najít vzácný klenot."

OBSAH
V závěru HONBY ZA DIAMANTEM spisovatelka Joan Wilderová (Kathleen Turner) a poutník Jack Colton (Michael Douglas) vypluli spolu k západu slunce. V tomto pokračování spolu s Ralphem (Danny DeVito) za zády opět cestují, tentokrát naskrz divočinou severní Afriky. Ani zrádné kmeny, smrtící kobky, či napohled nepřeberné množství ničemů nemůže toto trio jednou provždy zastavit před hledáním tajemného klenotu.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Režisér jedničky Robert Zemeckis podepsal smlouvu na první Návrat do budoucnosti, scénáristka první dílu Diane Thomas tragicky zahynula při autonehodě. I Kathleen Turner váhala, zda do pokračování jít. Dvojka holt přišla moc brzy. Déšť a bláto z jedničky vystřídalo slunce a písek, možná i kvůli dehydrataci tvůrců je tempo utahané a scénář je směšný asi zhruba stejně jako mrštění Joan, otrávené cestou kolem světa na lodi, psacím strojem do moře. Pitomý děj raději moc nekomentuju. Slušné nápady by se daly spočítat na prstech jedné ruky, vedle některých zbytečných akčních scén (pilotování letadla na zemi) asi nejvíc zamrzí herci. Mezi ústřední dvojicí už to zdaleka tolik nejiskří, vzájemné hádky spíš otravují, oba milenci působí unaveně, jakoby si ty necelé dvě hodinky prostě potřebovali jen odpracovat. Sebeironická poloha už prakticky nefunguje, Douglas už není ten syčák z jedničky, Turner se mile nemění z šedé myšky v dobrodružnou krásku, které v jedničce tolik slušely promáčené vršky. Slušný sešup dolů. Jo a hudba je šílená. (castor) 3*

Co si budu nalhávat, taky je to supr, a pro mě teda stejně jako předchozí díl, jen mám takový strach, aby k tomuhle neudělali třetí pokračování s prošedivělým Douglsem a věčně kouzelnou Turnerovou. Snad ne, důležitý ale je, aby se na tyhle filmy nezapomnělo, protože mají co do sebe a hlavně jsou dobrodružné a takových si člověk musí vážit. (Malarkey) 4*

Podle mého názoru se jedná celkem o zbytečné pokračování hitu "Honba za diamantem". Sešla se zde sice opět stará herecká parta, ale nápaditého režiséra Roberta Zemeckise vystřídal nenápaditý Lewis Teague a tragicky zesnulou scenáristku prvního dílu, rovněž vystřídali nijak objevní scenáristé a na výsledku je to dost znát. Nápadů je pomálu, herci jsou nepřesvědčiví, snaží se pouze Danny DeVito a čeká nás poměrně překvapivá pointa týkající se odhalení, kdo je ten bájný Klenot Nilu a o drahý kámen se rozhodně nejedná, ale o zbytečný film ano. 40% (kingik) 2*

VELKÁ RECENZE
Zatímco Jack si užívá luxusu bohatého muže, Joan se marně pokouší napsat nový román. Po hádce přijme Joan z trucu pozvání okouzlujícího šejka, aby s ním odjela do jeho země a napsala reportáž o tom, jak se stal sjednotitelem kmenů kolem Nilu. Mezitím jeden z mužů, kteří se pokusili o neúspěšný atentát na šejka, požádá Jacka, aby mu pomohl proniknout do šejkova paláce, kde tyran ukrývá klenot kmene - Al Jawharu. K Jackovi se přidá starý "přítel" Ralph a Joan v šejkově paláci pochopí, že není hostem, ale vězněm a má napsat lživou oslavu vládce tyranizujícího svůj lid. Joan objeví dalšího šejkova vězně, brýlatého chlapíka, který jí pomůže uprchnout. Dvojice se setká s Jackem a Ralphem a společně uprchou před pronásledovateli z paláce.
Ani během útěku se však milenci nepřestávají hádat a pak ještě Jack zjistí, že klenotem, který měl zachránit, není žádný další diamant, ale právě jejich brýlatý průvodce nazývaný Klenot Nilu, považovaný za svatého muže. Přes veškerou snahu trojice opět padne do rukou šejka Omara, který chystá velkolepou slavnost, na níž se chce prohlásit vládcem. Joan a Jack mají zahynout ve studni. Těsně před tím, než do ní spadnou, objeví se na scéně Ralph.
Nové dobrodružství natočil hollywoodský veterán Lewis Teauge (z jeho tvorby připomeňme adaptaci Kingova románu Cujo, tří povídek tohoto spisovatele ve filmu Kočičí oko, či vězeňskou sci-fi Obojek) a v hlavních rolích se samozřejmě představí Michael Douglas (Wall Street, Volný pád, Základní instinkt), Kathleen Turnerová (Čest rodiny Prizziů, Válka Roseových, Šest vražd stačí, maminko) a Danny De Vito (Válka Roseových, Bezohlední lidé, Hoffa). Za zmínku stojí i kameraman filmu Jan de Bont, jehož režisérský debut Nebezpečná rychlost se stal hitem stejně jako jeho další film - Twister. Pokračování dobrodružné komedie vzniklo v roce 1985 s mnohem větším rozmachem a samozřejmě také rozpočtem než díl první. Natáčelo se na třech kontinentech - v Africe, Spojených Státech a v Evropě. Například scény z Omarova paláce se natáčely v hlavním městě marockého království Fezu, kde měl třistačlenný štáb k dispozici celý rozlehlý palác. Přestože byl film kritikou přijat o poznání chladněji než díl první, což se přičítá především slabšímu scénáři Rosenthala a Konnera, kteří nahradili tragicky zesnulou scenáristku první části Diane Thomasovou, určitě je to film, který stojí za to opět vidět.
Pokus o znovu-provaření toho co fungovalo poprvé se neříkám nepovedl, ale není to už úplně ono. Takové to kouzlo a jiskření a romantika je samozřejmě pryč (no ne úplně... ale je to v poměru asi jako u "partnersví vs manželství") a proto byla snaha děj posunout více do komediální roviny. Víc prostoru dostává Danny DeVito a nový "hláško-nosič" Avner Eisenberg alias "Klenot". Celkově to ale filmu ubírá na "roztomilosti" a prostě už to není ono. Zase ne tak moc abych srazil hvězdičky dvě. Tedy s ohledem na plné hodnocení jedničky dávám nyní čtyři.

DABING
1. DABING (Kino)
V českém znění: Viktor Preiss - Michael Douglas (Jack Colton), Ljuba Krbová - Kathleen Turner (Joan), Miroslav Donutil - Danny DeVito (Ralph), Pavel Soukup - Spiros Focas (Omar), Miloš Hlavica - Avner Eisenberg (Klenot), Milan Livora, Zdeněk Blažek a další
Překlad: Gina Dolejšová
Zvuk: Ing.Jaromír Svoboda
Střih: Jana Stejskalová
Produkce: Zdena Sirotková
Dialogy a režie: Zdenek Sirový
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1992

2. DABING (VHS)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Michael Douglas (Jack Colton), Sylva Turbová - Kathleen Turner (Joan), Pavel Šrom - Danny DeVito (Ralph), Jiří Zahajský - Spiros Focás (Omar), Jiří Prager - Paul David Magid (Tarak), Miroslav Saic - Avner Eisenberg (Jewel), Jana Andresíková - Holland Taylor (Gloria)
Překlad: Hana Gopaulová
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Antonín Kravka
Dialogy a režie: Tomáš Tintěra
Vyrobilo: LS Productions v AK Studiu pro Guild Home Video 1994

3. DABING (Nova, Prima)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Michael Douglas (Jack Colton), Eliška Balzerová - Kathleen Turner (Joan), Jiří Prager - Danny DeVito (Ralph), Jan Szymik - Avner Eisenberg (Klenot), Jiří Čapka, Miroslav Hanuš, Karel Chromík, Martin Učík, Roman Hájek, Vilém Udatný, Jaroslava Obermaierová, Inka Šecová, Jana Altmannová, Libor Terš (titulky)
Překlad: Olga Pavlová
Zvuk: Milan Blažek
Produkce: Ivana Prejdová, Drahoslava Pešulová
Dialogy a režie: Marie Fronková
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro Cet 21 s.r.o. v roce 2000

4. DABING (ČT)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Michael Douglas (Jack Colton), Kamila Špráchalová - Kathleen Turner (Joan), Jiří Prager - Danny DeVito (Ralph), Petr Štěpánek - Spiros Focas (Omar), David Vejražka - Avner Eisenberg (Klenot), Jan Szymik, Marcel Rošetzký, Miluše Šplechtová, Otmar Brancuzský, Hana Czivišová, Jana Hermachová, Zdeněk Hess, Jindřich Hinke, Michal Holán, Zuzana Hykyšová, Vladimír Fišer (titulky)
Překlad a dialogy: Václava Prokošová
Dramaturgie: Jarmila Hampacherová
Zvuk: Zdeněk Dušek
Asistentka režie: Hana Somolová
Vedoucí produkce: Miloslav Rež
Režie: Vladimír Blažek
Vyrobila: Česká televize 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 3.6.1992
Premiéra USA: 11.12.1985 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.3.2001 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 3.3.2021 Magic Box

Tržby celkem - $ 96 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 25 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Komentář režiséra
• Filmy o filmu
• Vynechané scény
• Trailer

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Honba za diamantem gastonrolinc.webnode.cz/news/a1284/
Dobrodružný / Komedie, USA / Mexiko, 1984
Režie: Robert Zemeckis, Hrají: Michael Douglas, Kathleen Turner

Honba za klenotem Nilu gastonrolinc.webnode.cz/news/a1285/
Dobrodružný / Komedie, USA, 1985
Režie: Lewis Teague, Hrají: Michael Douglas, Kathleen Turner
 
Tvůrci a herci
Lewis Teague (Režie), Michael Douglas (Produkce), Jack Nitzsche (Hudba), Jan de Bont (Kamera), Peter Boita (Střih), Michael Ellis (Střih), Caroline Mazauric (Casting), Rose Tobias Shaw (Casting), Richard Dawking (Scénografie), Terry Knight (Scénografie), Emma Porteous (Kostýmy), Mark Rosenthal (Scénář), Michael Douglas (Herec), Kathleen Turner (Herec), Danny DeVito (Herec), Spiros Focás (Herec), Holland Taylor (Herec)
 
1985/106/USA/Dobrodružný, Komedie, Rodinný, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Ve finální scéně, kde se bojuje v davu, to Danny De Vito přirovnává k panně Marii ze školy Mount Carmel, což je ve skutečnosti škola, do které De Vito chodil.
- Domorodci Arak, Barak, Karak, Sarak a Tarak jsou ve skutečnosti členové artistické skupiny Létající bratři Karamazovi.
- F-16, kterou ukradou Michael Douglas a Kathleen Turner, je ve skutečnosti atrapa v životní velikosti poháněná motorem Chevrloetu. Když se podíváte pozorně, můžete vidět hnací hřídele vybíhající z boku letadla ke kolům na podvozku.
- Na soundtracku zpívají Michael Douglas, Kathleen Turner a Danny DeVito spolu s Billym Oceanem písničku "When the Going Gets Tough". Protože ale ani jeden z herců nebyl členem Unie muzikantů, byl Ocenův videoklip ve Velké Británii zakázán. Přesto se zde ale písnička vyhoupla na první místo hitparád.
 
Odkazy