Král Artuš: Legenda o meči / King Arthur: Legend of the Sword (2017/126/Velká Británie, Austrálie, USA/Akční, Dobrodružný, Drama, Fantasy) 75%

21.07.2018 10:35
JEDNOU VĚTOU
„Původně být mladík Artuš jen obyčejným zlodějíčkem, ale pak dokázal uchopit meč Excalibur a naplnit tak svůj osud - stát se králem a ochráncem slabých."

OBSAH
Novinka režiséra Guye Ritchieho velmi osobitě a nadčasově vypráví klasický příběh formou nové akční fantasy. Když je v Artušově dětství zavražděn jeho otec, zmocní se koruny Artušův strýc Vortigern (Jude Law). Artuš, oloupený o následnické právo prvorozeného syna, vůbec netuší, kdo ve skutečnosti je, vyrůstá v tvrdém prostředí městských uliček. Když se mu ale podaří vytáhnout meč z kamene, obrátí se mu život vzhůru nohama a musí vzít na vědomí svůj skutečný původ.(Freeman Ent.)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nedá se Guy Ritchiemu upřít fakt, že jeho filmy dokáží mít styl. Co on natočí, to je efektivní pecka. Jenže se nemůžu zbavit dojmu, že pokaždé si ušetří nějakou scénu, kde to trošku přetáhne. Tady třeba už samotný rozjezd. První scéna efektivní jako prase, vypráví příběh Artuše od dětství až do zásadního věku, od kterého se odvíjí zbytek příběhu. Celé je neskutečně rychlé, zábavné, zajímavé a originální. Originální je to ale do konce asi první hodiny, kdy se podobné nápady začnou ředit a opakovat. A v tu chvíli celý film ztrácí šťávu a stává se z něj standardní film od Guye Ritchieho. Nápaditost mu sice nelze upřít, ale prvotní nadšení u mě osobně rychle opadlo. A i když oceňuji snahu točit fantasy příběh Krále Artuše z trošku jiného pohledu, pořád jsem měl co dělat, abych se v příběhu vyznal a nezbylo mi nic jiného, než koukat na digitální čáry, máry pod kočáry. (Malarkey) 3*

Pane na nebi! Dark fantasy v kulervoucí vizuální palbě, kde je všechno tak strašně over the top, až plně rozumím divákům, kteří to pošlou do splašků. Tohle bere všemožné žánrové motivy a lepí je na oprýskanou historku s chutí, při které byl režisér naposledy před sedmnácti lety. U intra s gigantickými slony jsem ještě trochu váhal, ale pak v geniální střihovce Artuš dospěje a já věděl, že je to doma, protože dojde i na Ritchieho milovaný běh po schodišti s Pembertonovým úderným podkresem, přičemž to nezaostává ani při trikových orgiích, kdy všichni věděli, že se můžou urvat ze všech řetězů, včetně herců. Jude Law hraje záporáka ve stejném stylu jako Mladého papeže a je to naprosto dekadentní bomba. A Charlie Hunnam? Už v Pacific Rim mi přišlo, že na sladkého idola holek 20- má podezřele charismatu a tady ho úročí v nejlepší možné formě. Dost jsem nad cestou do kina váhal, trailerová kampaň byla hodně mdlá, ale když vidím, že při rozpočtu 175 milionů to má celosvětově vyděláno (2 měsíce po premiéře) cca 145 milionů celosvětově, je mi jasné, že to u Warnerů někdo kardinálně podělal. Nejlepší fantasy od Pána prstenů. (Isherwood) 5*

Důrazně tento film nedoporučuji lidem trpícím ofidiofobií (protože je v něm hodně hadů, včetně jednoho svinsky velkého) a Danu Vávrovi (protože by podobně politicky korektní verzi středověké Anglie s černochy, Číňany a silnými ženskými postavami nemusel rozdýchat). Ostatní hráči videoher by nicméně mohli být spokojeni, neboť hyperkinetické (jinými slovy strašlivě nepřehledné) a téměř kompletně CGI akční scény, zejména ta finální, vypadají jako sestřih in-game videa z nějaké akční řezačky. Král Artuš vůbec připomíná řadu popkulturních produktů. Videoklip k anglické folkové písničce, kung-fu film, špatné fantasy z osmdesátých let, dobré fantasy z nultých let, skeč od Monty Pythonů („Tohle je stůl. Sedí se u něj.“)... Vinou mnoha inspiračních zdrojů, nesoustředěného vyprávění (i tehdy, když tato nesoustředěnost není odůvodněna špatnou pamětí vyprávějící postavy) a neustálého těkání mezi výsměchem artušovským legendám a jejich ultracool, do sebe zahleděnou a nadhled postrádající modernizací pro dnešní nerdy je to strašný eklektický bordel. Moc nepomáhá, že se mu Guy Ritchie pokusil dodat jakýs takýs řád tím, že film pojal jako další ze svých londýnských gangsterek. Příběh se sice neodehrává v současnosti, ale v alternativním středověku s čáryfuky, obřími krysami a mečem, který funguje jako zbraň hromadného ničení, ale jinak jde o únavně manýristickou variaci dříve viděného. Máme tu opět partu nýmandů mluvících cockney angličtinou, kteří nejdříve jednají a až poté myslí, jejichž plán, jak přelstít soupeře, fatálně nevyjde, roztěkané vyprávění se skákáním po časové ose, psychopatického zlosyna, který svým obětem provádí moc ošklivé věci (jež ovšem potěší fanoušky Gaunerů), honičku natáčenou zčásti GoPro kamerami. Všechno uvedené dokázal Ritchie efektivněji využít ve svých předchozích filmech, které se navíc obešly bez patosem obestřeného origin story, založeného na tom, že se hlavnímu hrdinovi často zdají noční můry a omdlévá. Zatímco Tarantino zraje, Ritchie dospět odmítá, točí pořád totéž a přes občasné záblesky osvěžující tvůrčí invence to v tomto případě působí převážně hodně nuceně. (Matty) 2*

VELKÁ RECENZE
Neznám nikoho, kdo by se na nového Krále Artuše těšil. Ani mě trailery extra nepřesvědčily, nedávné zahraniční recenze mluví o průšvihu a osobně považuji legendu o Excaliburu za neskutečně nudný materiál pro film. Šašek vyndá meč ze šutru a parta rytířů pak sedí okolo kulatého stolu a plácají se po ramenech, jak si jsou všichni rovni. Fakt mi to nikdy nepřipadalo jako bůhvíjak zajímavá látka. Těch důvodů, proč novinku Guye Ritchieho vyhlížet spíš s nervozitou než nadšením, bylo zkrátka dost. A jsem sakra rád, že to nakonec dopadlo úplně jinak, než bych ještě před pár hodinami čekal.
V plánu je údajně šest sequelů, takže nepřekvapí, že Král Artuš začíná vcelku pomalu a jde do značné míry o to, že hrdina musí najít meč, naučit se s ním zacházet, vyrovnat se s vlastní minulostí a pak nakopat zadek záporákovi. Mohla by z toho vylézt vcelku normální dobrodružná podívaná, ale hned po vcelku velkolepé úvodní scéně se ukáže, že Guy Ritchie chtěl natočit něco o dost jiného. Jeho sliby o tom, že tenhle Král Artuš bude víc špinavý, drsný a mít pouliční atmosféru, fakt nebyly jen PR řeči a celá první polovina filmu do značné míry připomíná režisérovy anglické gangsterky. Artuše vychovaly prostitutky, je to namakané a přitom inteligentní hovado s přespříliš sebevědomým vystupováním, nebojí se dát někomu pořádně po tlamě i nějakou tu ránu schytat a chová se víc jako nevycválaný sígr a hospodský rváč než jako někdo, z koho by měl vyrůst hrdina. A Hunnamovi tahle role sedí skvěle.
Režisér se tu vrací ke svým kořenům. Ulice Londonia jsou sice na pohled o dost jiné než zapadlé knajpy ze Sbal prachy a vypadni nebo Podfu(c)ku, ale lidi tu najdete skoro stejné. Hrdinové chodí cvičit do starověkého fitka, jemuž šéfuje Číňan, kterému říkají Kung-Fu George a dál ho neřeší (krásné fuck-off každému, komu v podobných filmech vadí černošští a asijští hrdinové), v obou světech musí obchodníci platit poplatky za ochranu, jen jednou kšeftují z kožešinami a podruhé s drahou elektronikou a člověka by ani nepřekvapilo, kdyby za rohem Vinnie Jones někoho mlátil dveřmi od auta. Guy Ritchie tu jednoduše vytvořil svou další klasickou londýnskou gangsterku. Jen ji přesunul do jiných kulis a i když to může působit divně, funguje to výtečně. A tak je to v Králi Artušovi se vším. Je divný, kombinuje věci, které k sobě možná moc nepasují (a někdy k sobě skutečně nepasují), dělá to ovšem tak sebejistý, že mu prostě budete držet palce.
Příběh se sice ve své druhé polovině změní víc v klasickou hrdinskou fantasy, ale co se formy týče, tam Guy Ritchie zůstává pořád svůj navzdory tomu, že selský rozum jemu i producentům nejspíš našeptával, že to dost dobře nemůže fungovat. I tady jsou režisérovy typické trademarky, tedy extrémně rychle a klipovitě sestříhané scény, kde se během dvou minut stane tolik věcí, že by to při standardním tempu zabralo půl hodiny. Celé Artušovo mládí i výprava mimo náš svět tu trvají tak dvě minuty. Jinde by zabraly polovinu stopáže. A je to stejně efektní jako vždycky. Bohužel je s tím spojený i ten problém, že se spousta věcí musí dovysvětlit. Obvykle tak dostaneme působivou a nečekaně vymyšlenou epickou scénu, na niž se skvěle kouká, a po jejím konci musí přijít Djimon Hounsou a říct, co se vlastně stalo, proč a jaké to bude mít následky. Díky tomu má Král Artuš značně kolísavé tempo.
Slabší jsou bohužel i některé akční scény, v nichž se buď hodně zběsile stříhá, nebo dojde na pověstný digibordel, což docela zamrzí. Nikdy to naštěstí není tak zlé, aby to vyloženě otravovalo, přesto je evidentní, že Ritchie si je jistější při práci s postavami a když dostane jako režisér volnou ruku než když má vymyslet trikovou scénu nebo větší akční pasáž, což se bohužel nejvíc projeví v samotném závěru.
Král Artuš: Legenda o meči na to jde zkrátka trochu jinak než klasické fantasy. Je divočejší, špinavější, ale především přináší do žánru dříve neviděné postupy a režisérské nápady, jaké bychom si u fantasy asi nedovedli ani představit. A dělá to nesmírně sebevědomě. Ne vždycky to dopadne dobře a jsem si jistý, že spousta diváků režisérův styl nepřijme a Artuše nevydýchá, já však dám vždycky přednost odvážnému experimentu a pokusu dělat věci jinak než dalšímu Hobitovi. A nebo pokud mám být aktuálnější – jestliže vám u dvojky Strážců Galaxie vadilo, jak moc se drží vyjetých kolejí, Artuše zkuste. Ten na koleje kašle a jede si kam chce a jak chce. A i když to trošku drncá a možná si pár lidí bude chtít vystoupit, ta jízda za to rozhodně stojí.

DABING
V českém znění: Ondřej Brzobohatý - Charlie Hunnam (král Artuš), Klára Jandová - Astrid Berges-Frisbey (Guinevre), Marek Libert - Jude Law (Vortigern), Igor Bareš - Djimon Hounsou (Bedivere), Pavel Vondra - Eric Bana (Uther), Petr Vágner - Aidan Gillen (Bill), Pavel Vondrák - Freddie Fox (Rubio), Petr Burian - Craig McGinlay (Percival), Rudolf Kubík - Tom Wu (George), Ivo Hrbáč - Kingsley Ben-Adir (Wet), Luděk Čtvrtlík - Neil Maskell (Back), Kateřina Petrová - Poppy Delevingne (Igraine), Dana Pešková - Nicola Wren (Lucy), Matěj Havelka - Bleu Landau (Blue), Zdeněk Mahdal - Michael McElhatton (Jack's Eye), Ivan Jiřík - Mikael Persbrandt (Šedovous), Zbyšek Horák - James Warren (Mike), Václav Rašilov
Překlad a dialogy: Ivan Kotmel
Zvuk: Jiří Götz
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Režie: Jiří Balcárek
České znění ve studiu Pro-Time vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 11.5.2017 Vertical Ent.
Premiéra USA: 12.05.2017 Warner Bros. US
Premiéra Velká Británie: 12.5.2017 Warner Bros. UK
Premiéra Austrálie: Austrálie: 18.5.2017 Roadshow Entertainment
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 6.9.2017 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 6.9.2017 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 11 901 165
Tržby celkem - $ 148 675 066
Návštěvnost v ČR 81 911
Náklady (Rozpočet) - $ 175 000 000

FILMY V SÉRII
Král Artuš gastonrolinc.webnode.cz/news/a1278/
Akční / Válečný, USA / Velká Británie, 2004
Režie: Antoine Fuqua, Hrají: Clive Owen, Stephen Dillane

Král Artuš: Legenda o meči gastonrolinc.webnode.cz/news/a1279/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Austrálie, 2017
Režie: Guy Ritchie, Hrají: Charlie Hunnam, Jude Law

Orel Deváté legie gastonrolinc.webnode.cz/news/orel-devate-legie-the-eagle-2011-114-velka-britanie-usa-drama-dobrodruzny-historicky-65/
Drama / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2011
Režie: Kevin Macdonald, Hrají: Channing Tatum, Jamie Bell
 
Tvůrci a herci
Guy Ritchie (Režie), Steve Clark-Hall (Produkce), Akiva Goldsman (Produkce), Tory Tunnell (Produkce), Guy Ritchie (Produkce), Lionel Wigram (Produkce), Daniel Pemberton (Hudba), John Mathieson (Kamera), James Herbert (Střih), Reg Poerscout-Edgerton (Casting), Gemma Jackson (Scénografie), Annie Symons (Kostýmy), Dominic Gibbs (Zvuk), Andrew Stirk (Zvuk), Christine Blundell (Masky), Natalia Osipova (Masky), Donald McInnes (Masky), Joby Harold (Scénář), Guy Ritchie (Scénář), Lionel Wigram (Scénář), Charlie Hunnam (Herec), Jude Law (Herec), Astrid Berges-Frisbey (Herec), Djimon Hounsou (Herec), Eric Bana (Herec), Annabelle Wallis (Herec), Hermione Corfield (Herec), Katie McGrath (Herec), David Beckham (Herec), Mikael Persbrandt (Herec), Freddie Fox (Herec), Neil Maskell (Herec), Peter Guinness (Herec), Poppy Delevingne (Herec), Kalle Hennie (Herec), Aidan Gillen (Herec), Peter Ferdinando (Herec), Mark Haldor (Herec), Miroslav Zaruba (Herec), Attila G. Kerekes (Herec), Tom Wu (Herec), Claira Watson Parr (Herec), Clem So (Herec), Eline Powell (Herec), Georgina Campbell (Herec)
 
2017/126/Velká Británie, Austrálie, USA/Akční, Dobrodružný, Drama, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Legenda o meči mala byť začiatkom šesťdielnej série.
- Charlie Hunnam (Král Artuš) musel kvůli své roli nabrat svaly, a tak denně dělal 100 shybů, 300 kliků a běhal 8 km.
- Během natáčení vážil Charlie Hunnam (Král Artuš) 86 kg.
- Natáčelo se od března do července 2015 ve Walesu a Skotsku.
- Ve filmu hrají hned tři herci, kteří si společně zahráli ve fantasy seriálu Hra o trůny (od r. 2011). Jsou to Aidan Gillen, Michael McElhatton a Eline Powell.
- Původně byl do role Merlina obsazen Gary Oldman.
- Jedna z rolí byla nabídnuta i Colinu Farrellovi, ten ale odmítl.
- Původně byl Joel Kinnaman obsazen jako Lancelot a Kit Harington jako král Artuš (Charlie Hunnam), ale film byl zpožděn, protože studio chtělo známější obsazení. Marion Cotillard byla zvažovaná pro roli Morgany.
- Charlie Hunnam řekl, že dosáhl své největší velikost vůbec pro roli krále Artuše. Řekl: "Jsem větší, než jsem kdy byl. Dostal jsem se na 190 liber!".
- Herečka Katie McGrath, která hraje roli Elsy v tomto filmu, hrála Morganu (nevlastní sestru krále Artuše) ve filmu Merlin, legenda (2008).
 
Odkazy