Taxi, taxi / Taxi 2 (2000/83/Francie/Akční, Komedie, Krimi) 67%

21.07.2018 10:35
JEDNOU VĚTOU
„Nejrychlejší francouzská komedie plná skvělých karikatur. V Paříží a Marseilles začíná hon na záchranu Japonského ministra obrany."

OBSAH
Taxikář Samy Naceri musí využít své řidičské mistrovství a ujet rozzuřeným zabijákům a zachránit tak japonského velvyslance a dívku svého přítele... Řidič Daniel musí se svým supertaxíkem opět vypomoci svému příteli, nešikovnému policistovi Emilovi, a také celé francouzské policii v případu únosu japonského ministra. Jakuza totiž chce zabránit rozvoji francouzsko-japonských vztahů. Spolu s japonským ministrem však unesou i Emilovu přítelkyni a kolegyni Petru. Daniel chce jet za svou přítelkyní Lilly, ale nakonec se rozhodne pomoci kamarádovi zachránit jeho milovanou kolegyni. Díky rozvážečům pizzy, s nimiž Daniel dříve jezdil, zjistí, že se štáb jakuzy ukrývá v jedné pařížské rozestavěné budově. Spolu s Emilem a japonskou agentkou osvobodí Petru i ministra. Fenomenální řidič a démon rychlosti, taxikář Daniel Morales, se svým superrychlým, speciálně upraveným Peugeotem 406 stále pomáhá zákazníkům v časové tísni a budí zaslouženou pozornost. Právě v kopcích nad Marseille předehnal šokované závodníky velké rallye, projel cílem a zastavil až před porodnicí, kam vezl rodící ženu a jejího manžela. Vzdechy rodící ženy sice způsobí Danielovi komplikace, protože jeho přítelkyně Lilly si je v telefonu vyloží poněkud jinak. Sotva se mu ji podaří přesvědčit, musí spěchat, aby stihl oběd s jejími rodiči, před kterými se musí vydávat za medika. Mezitím získá jeho přítel, nešikovný policista Emil, řidičák, přestože jeho řidičské schopnosti nejsou valné. Zoufalý učitel autoškoly se ho totiž chce konečně zbavit. Policie v Marseille rozjíždí důležitou akci.Na jednání o spolupráci Francie a Japonska v boji proti jakuze totiž přilétá japonský ministr, který tu má podepsat několik významných smluv. Uvítání se má zúčastnit také Lillyin otec, generál Bertineau, jehož služební vůz je nepojízdný, a tak se Daniel nabídne, že ho na letiště sveze. Následuje další zběsilá jízda, která sice dopraví generála na letiště včas, současně však Daniela nesnášejícího uniformy zaplete do dění kolem významné návštěvy. Ministr je totiž unesen jakuzou, která chce jednání překazit. Spolu s ním je unesena také Emilova milovaná, policistka Petra, a tak se Daniel rozhodne příteli pomoci s její záchranou. Společně s japonskou agentkou Yuli z ministrovy ochranky se pustí po stopách únosců.Zjistí, že jejich skrýš je v jedné rozestavěné pařížské budově. Daniel se obrátí s prosbou o pomoc na generála Bertineau a zanedlouho už se trojice v Danielově taxíku snáší na padáku přímo do pařížských ulic. Podaří se jim sice osvobodit zajatého ministra i Petru, musejí však prchat před zabijáky jakuzy. V Pařížských ulicích se rozpoutá zběsilá honička.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Parádní pokračování filmu, který ve světě akčních filmů udělal neskonalou kaňku a Lucovi Bessonovi dokázal, že stále umí psát slušné scénáře. Taxi, taxi je nad očekávání slušná komedie, kde Peugeot 406 stále kraluje silnicí, vše je nádherně originální, ať už náhradní díly nebo samotné scény a o co nejvíc jde, tak samotný příběh má stále co nabídnout a ačkoliv je tu jistá spojitost s jedničkou stále nakonec vznikla skvělá zábava, na kterou se jen tak nezapomíná. Parádní muzika z Pulp Fiction tu opět má grády a celé je to nad očekávání povedené. Což se rozhodně nečekalo. Většinou pokračování nestojí za nic. Tento možná už pomalu začíná blbnout s nesmyslnými chvílemi, přesto není tak extrémně hloupý jako další díly. Na sérii tohoto Marseillského taxíku je totiž něco opravdu krásného. Začátek je na vrcholu a pak postupně upadá tím způsobem, že druhý díl je stále slušný i když trochu blbější, třetí také není špatný i když ještě o trochu víc blbější a čtvrtý to završuje svojí blbost markantně nejvíc jak to završit jde. To nic nemění na tom, že jednička a právě dvojka jsou těmi nejlepšími díly na celé sérii, která proklouzla k divákům ladně a dost důrazně inovativním vstupem do světa akčních filmů. (Malarkey) 4*

Giles Panizzi by puknul závistí, kdyby tohle byla realita:)))) Ale ona není, a nutno říci, že některé vychytávky jsou ještě šílenější než ty v jedničce. Ale to nevadí:) Protože prča je to opět neskutečná. A pro ty kdo si oblíbili Emmu Sjöbergovou máme více než dobré zprávy:) Petra je totiž zpět a je snad ještě krásnější...což platí i o Danielově milované... Jen jsem zvědav, čeho se dočkáme ve trojce... (Gemini) 4*

Kdysi to byla hodně skloňovaná akční taškařice. S cihlou na plynu se tehdy po marseilleských ulicích proháněl Peugeot 406 řízený zběsilým taxikářem, herci sypali jednu hlášku za druhou a produkční tým Luca Bessona si mohl mnout ruce. Výsledek se nemusel zatěžovat nějakým dějovým uměním, jednoduše se v klipovém stylu jen prchalo, pronásledovalo a efektně bouralo. Prostě hlavní role tady hrají auta a pár užvaněných Francouzů. Much to mělo hodně, ale koho to zajímá. S pokračováním pochopitelně míra hlouposti roste, nicméně se vrátily i vedlejší postavy, což je pro diváka jenom dobře. Nechybí tak ani Marion Cotillard, kterou si dnes spojujeme s úplně jinými rolemi. Nebrzdíme, jedeme dál. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Fenomenální řidič a démon rychlosti, taxikář Daniel Morales, se svým superrychlým, speciálně upraveným Peugeotem 406 stále pomáhá zákazníkům v časové tísni a budí zaslouženou pozornost. Právě v kopcích nad Marseille předehnal šokované závodníky velké rallye, projel cílem a zastavil až před porodnicí, kam vezl rodící ženu a jejího manžela. Vzdechy rodící ženy sice způsobí Danielovi komplikace, protože jeho přítelkyně Lilly si je v telefonu vyloží poněkud jinak. Sotva se mu ji podaří přesvědčit, musí spěchat, aby stihl oběd s jejími rodiči, před kterými se musí vydávat za medika. Mezitím získá jeho přítel, nešikovný policista Emil, řidičák, přestože jeho řidičské schopnosti nejsou valné. Zoufalý učitel autoškoly se ho totiž chce konečně zbavit. Policie v Marseille rozjíždí důležitou akci.
Na jednání o spolupráci Francie a Japonska v boji proti jakuze totiž přilétá japonský ministr, který tu má podepsat několik významných smluv. Uvítání se má zúčastnit také Lillyin otec, generál Bertineau, jehož služební vůz je nepojízdný, a tak se Daniel nabídne, že ho na letiště sveze. Následuje další zběsilá jízda, která sice dopraví generála na letiště včas, současně však Daniela nesnášejícího uniformy zaplete do dění kolem významné návštěvy. Ministr je totiž unesen jakuzou, která chce jednání překazit. Spolu s ním je unesena také Emilova milovaná, policistka Petra, a tak se Daniel rozhodne příteli pomoci s její záchranou. Společně s japonskou agentkou Yuli z ministrovy ochranky se pustí po stopách únosců.
Zjistí, že jejich skrýš je v jedné rozestavěné pařížské budově. Daniel se obrátí s prosbou o pomoc na generála Bertineau a zanedlouho už se trojice v Danielově taxíku snáší na padáku přímo do pařížských ulic. Podaří se jim sice osvobodit zajatého ministra i Petru, musejí však prchat před zabijáky jakuzy. V Pařížských ulicích se rozpoutá zběsilá honička.
V "hlavní roli" - sněhobílý Peugeot 406, který v tomto filmu soupěří s více než důstojnými oponenty - hned se třemi Mitsubishi Lancer Evo VI. Ve filmu není nouze o dramatické honičky v ulicích Marseilles a Paříže, ve kterých si zahrály i fenomén světových rallye z poloviny 80. let Jean Ragnotti a současná hvězda dálkových soutěží Jean - Luis Schlesser. Pokračování úspěšné francouzské komedie Taxi si zachovalo pod vedením režiséra Gérarda Krawczyka vysoce profesionální úroveň, dynamičnost i vtip, který však mnohokrát znásobilo velkorysejším rozpočtem. Ten se projevuje v efektních akčních scénách automobilových honiček, které zasazeny do prostředí francouzských měst a letovisek působí velmi sugestivně. Je to jeden z mála filmů, kde nejsou takřka žádné počítačové triky, vše je točeno v reálu.
2x taxi v názvu, 2x víc zábavy oproti prvnímu dílu. Ano, souhlas. Prakticky vše tam funguje stejně dobře jako v prvním dílů a díky svižnějšímu tempu člověk nemá pocit "jednou vyvařeného" i když jde prakticky o to samé... Jen tentokrát to není Francie vs Německo, ale Francie vs Japonsko. Což je opět (jako v případě prvního Taxi) u mě sůl v očích, protože být výrobce snad nejhorší značky v Evropě (Peugeot) a vytahovat se na nejstarší automobilku automobilového království a symbolu preciznosti a pokroku Japonska (Mitsubishi) je doslova drzost. Nicméně opět... to je jen můj osobní nanicovatý problém který prostý divák užívající si pohodou zábavu řešit nebude. Nechávám proto původní čtyři.

DABING
1. DABING
V českém znění: Martin Stránský - Samy Naceri (Daniel Morales), Aleš Procházka - Frédéric Diefenthal (Émilien Coutant-Kerbalec), Miriam Chytilová - Marion Cotillard (Lilly Bertineau), Regina Řandová - Emma Wiklund (Petra), Jiří Plachý - Bernard Farcy (komisař Gibert), Jiří Prager - Jean-Christophe Bouvet (Edmond Bertineau), Zuzana Skalická - Frédérique Tirmont (Matka), Dalimil Klapka, Martin Kolár, Tamara Komínková, Ivan Jiřík, Vladimír Kudla, Jiří Hromada, Jiří Kvasnička, Roman Nevěčný, Ludvík Král, Jaroslava Červenková, Martin Hruška, Jiří Valšuba, Jan Dvořák.
Překlad: Helena Pešková
Zvuk: Ivo Heger
Dialogy a režie: Martin Velda
Vyrobilo: Barrandov studio dabing pro Intersonic 2001

2. DABING
V českém znění: Libor Hruška - Samy Naceri (Daniel Morales), Martin Písařík - Frédéric Diefenthal (Émilien Coutant-Kerbalec), Kateřina Seidlová (jako Kateřina Seidlová-Hrušková) - Marion Cotillard (Lilly Bertineau), Lucie Kožinová - Emma Wiklund (Petra), Otakar Brousek ml. - Bernard Farcy (komisař Gibert), Stanislav Lehký, Vlasta Žehrová, Václav Knop a další.
Překlad: Radoslav Zíbar
Zvuk: Jiří Meixner
Produkce: Miroslava Herynková
Dialogy: Helena Čechová
Režie: Zdeněk Hruška
Vyrobila: ČT 2010

3. DABING (jako Taxi 2)
V českém znění: Libor Hruška - Samy Naceri (Daniel Morales), Aleš Procházka - Frédéric Diefenthal (Émilien Coutant-Kerbalec), Miriam Chytilová - Marion Cotillard (Lilly Bertineau), Regina Řandová - Emma Wiklund (Petra), Jiří Prager, Jiří Knot, Zuzana Skalická, Ivana Korolová, Ladislav Cigánek, Ivan Jiřík, Jiří Valšuba, Vladimír Kudla, Bedřich Šetena, Zdeněk Maryška a další

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.5.2001 Intersonic
Premiéra Francie: 29.3.2000 ARP Sélection
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.7.1999 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.11.1999
Poprvé na DVD: 1.12.2001 Intersonic
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 3 718 659
Tržby celkem - $ 60 726 164
Návštěvnost v ČR 48 484
Náklady (Rozpočet) - $ 10 500 000

FILMY V SÉRII
Taxi (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a1276/
Akční / Komedie, Francie, 1998
Režie: Gérard Pires, Hrají: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal

Taxi, Taxi gastonrolinc.webnode.cz/news/a1277/
Akční / Komedie, Francie, 2000
Režie: Gérard Krawczyk, Hrají: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal

Taxi 3 (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/taxi-3-taxi-3-2007-91-francie-akcni-komedie-56/
Akční / Komedie, Francie, 2003
Režie: Gérard Krawczyk, Hrají: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal

Taxi 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/a123/
Akční / Komedie, Francie, 2007
Režie: Gérard Krawczyk, Hrají: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal

Taxi 5 gastonrolinc.webnode.cz/news/a67/
Akční / Komedie, Francie, 2018
Režie: Franck Gastambide, Hrají: Franck Gastambide, Salvatore Esposito,
 
Tvůrci a herci
Gérard Krawczyk (Režie), Luc Besson (Produkce), Laurent Pétin (Produkce), Michele Pétin (Produkce), Al Khemya (Hudba), Gérard Sterin (Kamera), Thierry Hoss (Střih), Swan Pham (Casting), Jean-Jacques Gernolle (Scénografie), Martine Rapin (Kostýmy), Luc Besson (Scénář), Samy Naceri (Herec), Frédéric Diefenthal (Herec), Marion Cotillard (Herec), Emma Wiklund (Herec), Bernard Farcy (Herec), Jean-Christophe Bouvet (Herec), Edouard Montoute (Herec), Michel Muller (Herec), Cyril Raffaelli (Herec), Williams Belle (Herec), Luc Besson (Herec), Nicky Naudé (Herec), Malek Bechar (Herec), Fedele Papalia (Herec), Jean-Luc Borras (Herec), Shirley Bousquet (Herec)
 
2000/83/Francie/Akční, Komedie, Krimi
 
Zajímavost k filmu- Jako jezdci při akčních scénách vystupovali i opravdoví závodníci, kromě Schlessera se objevili také Jean Ragnotti a Jutta Kleinschmidt.
 závodní pilot a vítěz Rally Paříž Dakar Jean-Louis Schlesser si první scenu filmu skutečně odřídil.
- Pro hlavní automobilovou roli bylo použito celkem 8 Peugeotů 406. Po skončení natáčení se jich ujala různá muzea. Několik z nich (ospoilerovaný, okřídlený) je přímo v muzeu Peugeotu v Sochaux, kde se nachází i pásová verze ze 3. dílu.
- Cyril Raffaelli, který ve filmu ztvárnil roli učitele karate, pracoval na filmu také jako kaskadér a člen parkurového týmu.
- Luc Besson napsal scénář za 30 dní, když čekal, než ho Columbia Pictures vezme k realizaci potom, co dokončí Pátý element.
- 17. srpna 1999 při natáčení scény, kdy měl kaskadér přeskočit autem cisterny, byl zabit kameraman Alain Dutartre.
- Film šel do kin v 836 kopiích, čímž pokořil ve francouzských kinech rekord, který předtím držel snímek Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999) se 797 kopiemi.
- Daniel Morales (Samy Naceri) opět jezdí v Peugeotu 406, ale tentokrát va faceliftovaném modelu. Japonský gang jezdí ve vozech Mitsubishi Lancer EVO6
- Gérard Krawczyk zaskakoval při natáčení prvního dílu za zraněného Gérarda Pirése.
 
Odkazy