Taxi / Taxi (1998/86/Francie/Akční, Komedie, Krimi) 76% -Originál DVD-

21.07.2018 10:34
JEDNOU VĚTOU
„Adrenalin, testosteron a speed…Prostě pořádná jízda.“

OBSAH
Daniel žije v Marseille a zná ji lépe, než kdo jiný, každou zkratku, každou jednosměrku. Jeho největší vášní je rychlost, která je samozřejmě větší, než si umí marseillská policie vůbec představit. Začínal jako poslíček, který rozvážel pizzu a nyní má taxikářskou licenci. Svůj vůz speciálně upravil a ze všeho nejraději má zákazníky, kteří mají naspěch. Až jednou sveze tento fenomenální taxikář policistu, který má problémy nejen s gangem, který vykrádá banky, ale i se svým řidičákem.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jedna z mála věcí, která se Bessonovi povedla napsat a ještě lépe pánu režisérovi natočit. Sice má pár much, ale na druhou stranu dvojka, která od pohledu k sobě absolutně nepatří se nakonec sladí a vznikne z toho naopak dvojka, které prostě nejde než fandit od začátku až do konce. Příběh má víceméně taky hlavu a patu, nic zázračného. Ale musím brát v potaz, že tohle je akční jízda, parádní akční jízda, která se nezastaví. Od začátku se přiřítí jako stíhačka a nedokáže zastavit ani s dechem natož pak s vyndáním klíčků od zapalování. Kdyby se vyndali, možná by byl trochu čas na klábosení, ale to by pak film děsně srazilo. Když už se totiž nejezdí, tak se neustále vtipkuje a proto tuhle akční komedii mám tak rád. Excelentní akční scény skloubené s francouzským rapem, který mi osobně vůbec nevadí a titulní písní, která je proslavená hlavně díky Pulp Fiction. Takže trochu taková čórka, ale na druhou stranu by si tohohle taxíka bez ní nikdo nezapamatoval. (Malarkey) 5*

Jo jo, když se má ve Francii natočit současná komedie (to jest ne ze staré školy), musí se scénáře chopit Luc Besson. Taxi je prostě klasa, má to super vtip, super obsazení, super auta (i když je to místy hodně přitažené za vlasy, ale co, u tohohle se člověk má bavit). Co víc si přát? Po zhlédnutí filmu jsem málem nějak začal mít víc rád Němce, ale pak mi docvaklo, že Emma Sjöberg je Švédka:) A pokud máte rádi moderní muziku, ať už trochu taneční nebo hip hop, přijdete si na svoje, podkreslení honiček je prostě výborné...No a pokud nemáte rádi policii, bude se vám Taxi líbit ještě víc;) Mimochodem televizní dabing ani zdaleka nadosahuje kvalit toho z videa...a přitom Taxi, Taxi televize uvedla právě s nedostižným "videodabingem"...tohle nikdy nepochopím... 80% i po všech těch letech (psáno 2014). (Gemini) 4*

Kdysi to byla hodně skloňovaná akční taškařice. S cihlou na plynu se tehdy po marseilleských ulicích proháněl Peugeot 406 řízený zběsilým taxikářem, herci sypali jednu hlášku za druhou a produkční tým Luca Bessona si mohl mnout ruce. Výsledek se nemusel zatěžovat nějakým dějovým uměním, jednoduše se v klipovém stylu jen prchalo, pronásledovalo a efektně bouralo. Prostě hlavní role tady hrají auta a pár užvaněných Francouzů. Much to mělo hodně, ale koho to zajímá. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Daniel žije v Marseille a pracuje jako poslíček pro rozvoz pizzy na skútru. Díky tomu se ve městě vyzná. Rozhodne se skončit s neperspektivním zaměstnáním a pustí se do kariéry taxikáře. Začne se mu dařit i v osobním životě, protože začne chodit se svou kamarádkou Lily, ale oba prakticky nejsou schopní najít si pro sebe v noci čas. Protože je ale milovník rychlosti, nemůže jeho taxík být obyčejný. Svůj Peugeot 406 vybaví sportovním motorem a aerodynamickými prvky a stane se nedostižným pro místní dopravní policii. Ta mezitím pracuje na plánu, jak polapit německý gang bankovních lupičů, jezdící s rychlými vozy Mercedes-Benz. U policie pracuje i smolař Emilián, kterému se nedaří získat řidičský průkaz. Daniel jednou sveze jeho matku a spřátelí se s ní.
Ta však tají, že její syn je policista. Daniel ho jednou sveze do práce, ale nedodrží předpisy. Emilián ho tedy zatkne, ale nezavře ho. Chce prolomit svou smůlu, a tak se s Danielem domluví, že mu pomůže dopadnou gang. Oba zjistí že lupiči mizí tak, že Mercedesy přelakují. Vymyslí plán, jak gang vylákat z města na rozestavěnou dálnici, kde je dopadne policie. Za svůj čin oba získají vyznamenání a policie zajistí Danielovi start na Velké ceně Francie.
Po úspěchu filmu byla natočena volná pokračování Taxi, Taxi (2000), Taxi 3 (2003) a Taxi 4 (2007). Samotný film Taxi byl nově zpracován ve stejnojmenném americkém filmu z roku 2004 (Taxi) s Queen Latifah v hlavní roli.
Taxi je francouzský film režiséra Gérarda Pirese natočený podle scénáře Luca Bessona v roce 1998. Hlavním hrdinou je taxikář Daniel, milovník rychlosti, který žije ve francouzském přístavu Marseille.

Ocenění:
César Awards
1999 - Nejlepší zvuk
1999 - Nejlepší střih
1999 - Nejlepší film (nominace)
1999 - Gérard Pires (Nejlepší režie) (nominace)
1999 - Samy Naceri (Nejslibnější herec) (nominace)
1999 - Marion Cotillard (Nejslibnější herečka) (nominace)
1999 - Akhenaton (Nejlepší hudba) (nominace)

DABING
1. DABING
V českém znění: Martin Stránský - Samy Naceri (Daniel Morales), Aleš Procházka - Frédéric Diefenthal (Émilien Coutant-Kerbalec), Miriam Chytilová - Marion Cotillard (Lilly Bertineau), Jaroslava Brousková - Manuela Gourary (Camille Coutant-Kerbalec), Petra Hanžlíková - Emma Wiklund (Petra), Jiří Plachý - Bernard Farcy (komisař Gibert), Roman Hájek, Karel Gult, Martin Sobotka, Pavel Vondra, Ivan Jiřík, Tomáš Juřička, Jiří Knot, Anna Hlavicová, Michal Michálek, Jaroslav Horák, Rudolf Kubík a další
Spolupracovali: Radka Lehká, Olina Smíšková, Jana Kovaříková, Zdeněk Franc
Překlad: Helena Pešková
Zvuk: Miloš Sommer, Roman Čapek
Režie: Karolína Průšová
Vyrobil: Bontonfilms 1999

2. DABING
V českém znění: Libor Hruška - Samy Naceri (Daniel Morales), Martin Písařík - Frédéric Diefenthal (Émilien Coutant-Kerbalec), Hana Ševčíková - Marion Cotillard (Lilly Bertineau), Martina Hudečková - Manuela Gourary (Camille Coutant-Kerbalec), Jitka Moučková - Emma Wiklund (Petra), Pavel Šrom - Bernard Farcy (komisař Gibert), Radek Kuchař, Ernesto Čekan, Matěj Hádek, Petr Křiváček, Zdeněk Dolanský, Petr Gelnar, Ivana Měřičková, Marek Libert, Jiří Havel, Luděk Nešleha, Monika Schullerová, Viktor Limr, Jindřich Hinke, Jiří Ployhar a další
Překlad: Jolana Kubíková
Zvuk: Zdeněk Hrubý
Produkce: Miloš Novák
Dialogy: Helena Čechová
Režie: Zdeněk Hruška
Vyrobila: Česká televize 2001

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 8.4.1999 Bontonfilm
Premiéra Francie: 8.4.1998 ARP Sélection
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.7.1999 (VHS)
Poprvé na VHS: 1.7.1999
Poprvé na DVD: 20.09.2004 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 515 904
Tržby celkem - $ 44 500 000
Návštěvnost v ČR 8 174
Náklady (Rozpočet) - $ 8 700 000

FILMY V SÉRII
Taxi (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a1276/
Akční / Komedie, Francie, 1998
Režie: Gérard Pires, Hrají: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal

Taxi, Taxi gastonrolinc.webnode.cz/news/a1277/
Akční / Komedie, Francie, 2000
Režie: Gérard Krawczyk, Hrají: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal

Taxi 3 (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/taxi-3-taxi-3-2007-91-francie-akcni-komedie-56/
Akční / Komedie, Francie, 2003
Režie: Gérard Krawczyk, Hrají: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal

Taxi 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/a123/
Akční / Komedie, Francie, 2007
Režie: Gérard Krawczyk, Hrají: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal

Taxi 5 gastonrolinc.webnode.cz/news/a67/
Akční / Komedie, Francie, 2018
Režie: Franck Gastambide, Hrají: Franck Gastambide, Salvatore Esposito,
 
Tvůrci a herci
Gérard Pires (Režie), Luc Besson (Produkce), Laurent Pétin (Produkce), Michele Pétin (Produkce), Akhenaton (Hudba), Jean-Pierre Sauvaire (Kamera), Véronique Lange (Střih), Jeanne Biras (Casting), Winny Calissoni (Casting), Djamel Ouahab (Casting), Jean-Jacques Gernolle (Scénografie), Chattoune (Kostýmy), Vincent Tulli (Zvuk), Myriam Hottois (Masky), Luc Besson (Scénář), Samy Naceri (Herec), Frédéric Diefenthal (Herec), Marion Cotillard (Herec), Emma Wiklund (Herec), Bernard Farcy (Herec), Edouard Montoute (Herec), Richard Sammel (Herec), Malek Bechar (Herec), Georges Neri (Herec), Gérard Dubouche (Herec), Franck Libert (Herec), Denis Braccini (Herec)
 
1998/86/Francie/Akční, Komedie, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Formule, ve které v závěru sedí Daniel (Samy Naceri), má polep Police Nationale CRS. Jedná se o znak francouzkých policistů nasazovaných především jako tzv. těžkoděnci na demonstracích a nepokojích.
- Natáčanie filmu Taxi prebiehalo v meste Marseille.
- V závěrečné scéně, kdy Daniel Morales (Samy Naceri) sedí ve Formuli 1, nasadí si hemu, odkazující na francouzkého závodníka Formule 1 Oliviera Panise.
- Daniel Morales (Samy Naceri) jezdí v Peugeotu 406 a gang německých lupičů bank v Mercedesech 500E. Tyto vozy vycházejí z vozu Mercedes-Benz 124, ale pro Mercedes jej upravovalo Porsche. Bylo vyrobeno pouze 500 kusů.
- Když dělá Emilien autoškolu, název této školy je G. Pires, stejný jako je jméno režiséra.
- Těsně před natáčením spadl Gerard Pires z koně a musel zůstat v nemocnici na pár týdnů. Po tuto dobu ho v režii zastoupil Gerard Krawczyk (který pak natočil druhé a třetí pokračování filmu), který mu každý den chodil do nemocnice ukazovat svou práci a pokračoval podle instrukcí.
- Luc Besson napsal scénář k filmu za 30 dní, když čekal na schválení jeho projektu "Pátý Element" od studia Columbia Pictures.
 
Odkazy