Žena v černém 2: Anděl smrti / Žena v černém 2: Anděl smrti (2014/98/Velká Británie/Drama, Horor, Thriller) 46%

21.07.2018 10:34
JEDNOU VĚTOU
„Nikdy neodpouští. Nikdy nezapomíná. Nikdy neodchází."

OBSAH
Skupina osmi školáků, evakuovaných za druhé světové války z Londýna, přijíždí v doprovodu ředitelky skoly Jean Hoggové a mladé učitelky Eve Parkinsové do téměř opuštěné odlehlé vísky Crythin Gifford. Jejich cílem je zchátralá rezidence Eel Marsh, která se nachází na ostrově, spojeném s pevninou pouze úzkým náspem zvaným Nine Lives Causeway a schůdným pouze za odlivu. Ve snaze ukrýt se tu před hrůzami války svou přítomností brzy znovu probudí k životu zlé síly, které tuto působivou osamělou budovu pronásledují po celá desetiletí. S tím, jak se po pozemcích na Eel Marsh znovu rozléhají dětské hlasy, se z temnoty vrací také pomstychtivý přízrak ženy v černém.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Smrt přichází v černém aneb ani po smrti (ne)Smrtelná teta se vrátila, aby po Harrym Potterovi tentokrát terorizovala učitelku skupiny Ztracených chlapců a děvčat bez rodičů. Z jejího Domu u hřbitova se totiž dočasně stal Sirotčinec hnusnější, než Ďáblova páteř. Nesmiřitelný duch slečny Drablowové však z mladých Neviňátek dělá nástroj své strašlivé pomsty. Na nevítané Návštěvníky, co narušili její klid a teritorium, tak čeká několik Nocí hrůzy... Po úspěchu jedničky odkrývá Pekelný dům svou Temnou legendu i podruhé, aby mohl v prvé řadě vydělat, trochu vyděsit a - bohužel - párkrát se i opakovat. Když ale pominu to nutné zlo v podobě levných lekaček (zase ty vrány) a otravných klišé (vedlejší postava, která se podle očekávání obětuje), není to úplně špatné strašení, které dokáže v několika momentech i slušně napínat; to hlavně tehdy, když duch nedělá přímo bububu, ale pouze nehnutě stojí, či se jen tiše plíží. Tam bych viděl největší sílu. Po těch prvotních, nepříliš spokojených reakcích nakonec v pohodě duchařská gotika. Rozhodně ne průser. (Bloody13) 3*

Žena v černém zůstává na místě činu stahujíc dětičky do temnoty. Tentokrát stojí v popředí mladá a sympatická učitelka Eve, která dostává na starost skupinku osiřelých dětí z válkou zmítaného Londýna, se kterými v doprovodu své starší nadřízené, odjíždí na odlehlý venkov. Ano, hádáte správně. Jejich konečnou destinací je prokletý dům, ve kterém se před časem Daniel Radcliffe všemi možnými způsoby snažil zbavit svého "herypoterovského" syndromu. Dům je nyní zpustlý a zchátralý, je nasáklý zlověstnou atmosférou a brzy se zaměří na chlapečka, který po rodinné tragédii ztratil řeč. Postupně Žena v černém nějaké to dítko odrovná, až vše dospěje do celkem napínavého zúčtování s monstrem. Na volném pokračování, které má se svým předchůdcem jen několik málo styčných bodů, mně skoro nic nevadilo, jen bylo zarážející, že si monstra divák moc neužil. Uzřít Ženu v černém byl vzácný jev, prohlédnout si ji v celé její kráse, bylo zhola nemožné. Přitom zrůdička to byla solidně děsivá, ale většinou snímaná z dálky nebo kvapným kamerovým nájezdem. Takže ve výsledku hovno z toho. Nicméně, absence monstra na scéně nutně neznamenala zánik hororové atmosféry. Ta byla velice hutná a schopná držet si poctivý horůrkový nadstandard. Interiér domu byl pořádně nepříjemný, poprvé se mně stalo, že jsem si dokázal představit, jaký hnilobný zápach se držel v jeho plísní nasáklých stěnách. Prostě fialový hnus si tam lehnout do peřin. Scéna barabizny parádně nasvícená, z každého tmavého koutu bylo cítit připraveného bubáčka, který jen vyskočit na vystresovaného diváka (z Babišovy důchodové reformy). Ve výsledku těch lekaček bylo méně, než se dalo čekat. I tak převážně seriálový a uznávaný režisér Tom Harper, i přes nulové zkušenosti s filmem, ukázal, že s plátnem umí být kamarád. Oproti svému režijnímu předchůdci se tolik nemazlil a pár hardcore scén je k vidění. V jedničce jenom pičus neurčitého věku chodil po baráku a to bylo maximum, co film z hororového hlediska nabídl. Blamáž po jedničce se však stoprocentně nepodařilo odčinit. Přidal bych více vražd, na závěr se nedočkáme žádné zajímavé pointy, do pořádného hororu to má pořád daleko, ale oproti dětsky trapné jedničce hotový zázrak. Vyměnil se celý realizační tým. Mužský hrdina byl vyměněn za odvážnou mladou ženu. Phoebe Fox je prakticky neznámá herečka, ale postupem času se ukázalo, že nebyla špatnou volbou do hlavní role. Celkem dobře byli vybráni i účastníci dětských rolí, kteří měli tendenci dospěláky přehrávat. Temná, obskurní atmosféra mě na filmu hodně bavila, tempo neselhávající a prostě ve všem lepší než unylá jednička. Film se probojoval i do našich kin. V nich působil nenápadným dojmem. Na dvd jistota kvalitního mrazivého večera. 70% (kingik) 4*

Ale to mne docela mile překvapilo ... :)) Nehledě na to, jak nespokojen jsem byl s prvním dílem, tohle docela ušlo. Za prvé jedno varování, zlotřilým pirátům, kteří si neeticky stáhnou film z internetu, doporučuju, aby se na to dívali v noci, protože jinak tam nic neuvidí! Tma, tma, tma a zase tma ... Když mi v noci v baráku nechtěně vyhasne v kamnech a probere mne mráz po těle, vím, že se nejedná o ženu v černém, ani v bílém (pokud doma zrovna nemám nějakou přivázanou chuděru v posteli ...), ale že to je prostě zima. A tak i když musím do sklepa pro uhlí a vezmu to přes druhý sklep, kde si naberu pár brambor na ráno a ve třetím sklepě zkontroluju barely s naloženýma holkama v nálevu, stejně se nebojím ničeho, protože tma nic špatnýho nedělá a v baráku všichni bohužel vymřeli, takže mne nemůže vzbudit ani příbuzenstvo s lihovou světluškou, proč zas v noci ponocuju ... Takže tím chci jen naznačit, že sic tento druh filmů na mne od dobrých 15ti let nefunguje a tmy ani lekaček se nebojím, ocenil sem to v tomto snímku. Atmosféra je totiž fakt příjemně zpracovaná, na tuhle ubohou moderní hororovou dobu docela syrová a temná. Děj sem nepochopil, asi na moje nízké IQ byl příliš složitý, ale to mi nevadilo, protože se na to prostě koukat dalo. Doporučuju jednoznačně kino a to ne domácí, ale takové to velké, jak tam taky prodávají kukuřici s ředěnou coca colou za finanční obnos, který vydělávám necelou minutu!!! Prostě a jednoduše, kdo má rád lekačky, děti a tmu, tak si to užije. Já na děti moc nejsem, i když holčička škrtící se téměř k úmrtí mne nemálo zaujala ... :-P No myslím, že představu máte ... a já jdu zkontrolovat barely a jak říká kamarádka SIGRIS: "skoukni si radši porcování japonek ve sklepě". Což také na zlepšení chuti, apetitu a kulturního vyžití zde na vesnici udělám ... a kdyby náááhodou nevyšly japonky, tak nepohrdnu ani číňankami ... (Flipnic) 3*

VELKÁ RECENZE
Žena v černém“ se stala tak trochu zjevením, protože znamenalas návrat studia Hammer v plné parádě. I když to byl remake, byl to horor, který má svou kvalitu a který ukázal, že tohle studio rozhodně není mrtvé a že má ještě na to, aby do hororových vod znovu promlouvalo razantními hody kamenem. Bohužel další filmy až takovou kvalitu neukázaly. Z hlediska komerčního pak bylo celkem logické, že se Hammer pustí do pokračování „Ženy v černém“.
K navázání také došlo v roce 2014 a vzhledem k tomu, jak skončil první film, bylo tak nějak jasné, že budou potřeba nové postavy. Děj se odehrává o 40 let později než děj předchozího filmu a přesouvá nás rovnou do druhé světové války. Žena se skupinou dětí se snaží ukrýt v nám známém domě na poloostrově, kam je přístup jenom v případě, že je zrovna odliv. Ano, nečeká je tam klid. Možná jen klid od válečné vřavy.
Místo, kde se skupina usadila, nevypadá na první pohled prokletě, ale přece jen je tohle Velká Británie, a každé prostředí zde vyznívá trochu nebezpečně, mlhavě, tak, že se děs může skrývat poměrně blízko. Ale asi je celkem jasné, že tady půjde o ženu v černém a o to, že děti a hlavně učitelka Eve (Phoebe Fox) mají poznat hrůzu. Především na učitelku Eve je zaměřeno a s ní procházíme jednotlivými děsivými scénami.
Nebo děsivými... Co si budeme povídat, tenhle film už je hlavně o tom, aby se zde vytvářel efekt děsu, ale bohužel už není o tom, aby zde byla budována atmosféra. Je to jednoduše dáno tím, že už víte, co máte čekat, ale také skutečností, že tenhle film není natočen tak zručně jako první díl, kde byla atmosféra velmi dobře udržována po celou dobu, a celou dobu jste měli pocit, že tohle je film, který vás dovede připoutat a zamrazit.
„Žena v černém 2: Anděl smrti“ bohužel trpí problémem pokračování, kdy se tvůrci pokusí o to samé, jen s trochu jinými postavami, no ale nakonec zjistí, že ono je to pokaždé něco jiného a něco tomu chybí. Tohle je v podstatě japonský horor v anglickém prostředí, kde se hraje pouze na to, že některé ty scény jsou „skutečně děsivé“, ale popravdě jsou jen něčím, co je v hororu vidět pořád a trochu to nudí.

DABING
V českém znění: Klára Jandová - Phoebe Fox (Eve Parkins), Irena Hrubá - Helen McCrory (Jean Hoggová), Viktor Dvořák - Jeremy Irvine (Harry Burnstow), Zdeněk Mahdal - Adrian Rawlins (Dr. Rhodes), Jaroslav Horák - Ned Dennehy (Hermit Jacob), Klára Nováková - Amelia Pidgeon (Joyce), Ondřej Vlček - Pip Pearce (James), Adéla Nováková - Amelia Crouch (Flora), Jan Köhler, Jindřich Žampa, Rudolf Kubík, Renata Volfová, Dana Pešková
Překlad: Petra Matějková
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
České znění ve studiu Pro-Time vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 12.2.2015 Falcon
Premiéra USA: 2.1.2015 Relativity Media
Premiéra Velká Británie: 1.1.2015 Entertainment One
Premiéra Kanada: 2.01.2015 Entertainment One
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 26.8.2015 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 411 568
Tržby celkem - $ 48 900 000
Návštěvnost v ČR 10 296
Náklady (Rozpočet) - $ 15 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Žena v černém gastonrolinc.webnode.cz/news/a1274/
Horor / Drama, Velká Británie / Kanada, 2012
Režie: James Watkins, Hrají: Daniel Radcliffe, Ciarán Hinds

Žena v černém 2: Anděl smrti gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1275/
Drama / Horor, Velká Británie / USA, 2014
Režie: Tom Harper, Hrají: Phoebe Fox, Jeremy Irvine
 
Tvůrci a herci
Tom Harper (Režie), Tobin Armbrust (Produkce), Ben Holden (Produkce), Richard Jackson (Produkce), Simon Oakes (Produkce), Marco Beltrami (Hudba), Brandon Roberts (Hudba), Marcus Trumpp (Hudba), George Steel (Kamera), Mark Eckersley (Střih), Julie Harkin (Casting), Jacqueline Abrahams (Scénografie), Annie Symons (Kostýmy), Lee Walpole (Zvuk), Ian Voigt (Zvuk), - (Masky), Jon Croker (Scénář), Susan Hill (Scénář), Phoebe Fox (Herec), Jeremy Irvine (Herec), Helen McCrory (Herec), Oaklee Pendergast (Herec), Adrian Rawlins (Herec), Ned Dennehy (Herec), Jude Wright (Herec)
 
2014/98/Velká Británie/Drama, Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Režisér Tom Harper měl požadavek, aby byla vesnice Crythin Gifford, která leží v Dorsetu, zcela opuštěná. Natáčelo set také v londýnské čtvrti King's Cross, na nádraží, v Old Royal Naval College, v Greenwichi a na dalších místech v Londýně a v Anglii.
- Filmaři se u druhého filmu rozhodli použít stejné kulisy vnitřních částí domu Eel Marsh House, ve kterých v roce 2011 natáčel režisér James Watkins a jednotlivé místnosti rozšířili.
- Adrian Rawlins, který hraje Dr. Rhodese, ztvárnil Arthura Kidda v původní verzi The Woman in Black (1989).
- Tvůrčí tým se oproti prvnímu dílu nezměnil.
 
Odkazy