Tenkrát na východě / Shanghai Noon (2000/110/USA/Akční, Western, Komedie, Dobrodružný) 73% -Originál DVD-

21.07.2018 10:33
JEDNOU VĚTOU
„Akční komedie Tenkrát na východě vypráví o tom, co se stane, když Východ se svým kung-fu narazí na Západ s rychlými kolty proklatě nízko u pasu."

OBSAH
Kde jinde by se mohl skrývat únosce krásné čínské princezny Pei Pei než na Divokém Západě? Padouši se jí zmocnili přímo v pekingském Zakázaném městě a císař bez váhaní posílá do Ameriky obrovské výkupné. Člen císařské tělesné stráže Chon Wang (Jackie Chan) je jen bezvýznamným členem poselstva, ale právě jeho schopnosti se ukáží být pro úspěšné splnění mise nezbytné. Mezi desperáty s rychlými kolty, prostitutkami s velkým srdcem a bizarními komickými figurami si totiž bojové umění dokáže zjednat mnohem větší respekt než vznešené diplomatické vyjednávání.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Chanovu hollywoodskou periodu moc nemusím, ale vyjímkou jsou jeho "shanghai" komedie. U novějšího Shanghai Knights jsem se výborně bavil a tenhle jeho staší bratříček kvalit svého mladšího bráchy sice nedosahuje, ale pořád je to slušná zábava. Scenář je plný vtipných momentů, z Wilsona občas vypadnou solidní hlášky a Chan se snaží hrát a není to špatné. Choreografie bojových scén je jednoduše znamenitá, vtipná i zajímavá ( např. souboj s podkovou přivázanou na laně), v tomhle je Chan mistr, tady klobouk dolů. Nechybí tu ani kouzelně rošťácké momenty, ze kterých úplně čiší, že se při nich filmový štáb náramně bavil. U "Rytířů" to byla polštářová "bitka" s prostitutkami, tady zase scéna z koupelny s "panákovou" hrou. Zkrátka pohodička, okořeněná kouzelnou parodickou reminiscencí na "Butch Cassidy a Sundance Kid" na konci filmu. A závěrem ukázka jednoho z dialogů mezi Chanem a Wilsonem: "Má věrnost náleží císaři." - "Jo, o cisaři už jsem slyšel. To musí bejt chlap!" - "Je mu pouze dvanáct." - "Děláš si srandu? Chceš zhebnout pro někoho, komu ještě nesestoupily varlata? (Lima) 4*

Owen Wilson a Jackie Chan? Docela příjemná dvojice. zasazení na Divoký Západ mohlo být výrazně vtipnější, ale několik detailů potěší i neznalého. Bohužel pro mě se stále opakuje moje nechuť ke komickým vložkám (obličejům) Jackieho Chana. V soubojích bych se mu nedovolil rovnat, ale s humorem je to přesně naopak. (Djkoma) 3*

Ne že by to byl špatnej film, ale nic kromě jemnýho pobavení člověku nepřinese. Výprava je pěkná a Jackie to prostě umí, jenže když je něco moc hloupý, v hlavě se to neuchytí. A mně se to tam prostě neuchytilo (a věřte, že si v ní skladuju spousty kravin). Když jsem se dodíval, neměl jsem zrovna pocit ztracenýho času, ale ani nijak dobře investovanej mi nepřišel. Nemusím se sice nad filmem nebo knihou pokaždý hluboce zamyslet, ale občas by to neškodilo a bohužel nejen Wilson, ale ani Jackie nemají filmy nijak moc duševně hluboký. Takže celkově pobaví, to jo, ale maximálně tak na dobu sledování. (monolog) 3*

VELKÁ RECENZE
Píše se rok 1881 a Pei Pei, dcera čínského císaře, se rozhodne s pomocí svého učitele angličtiny uprchnout do Ameriky, protože se nelíbí život na dvoře despotického otce a není spokojena s vybraným ženichem. Zrádný učitel ji však v táboře pro čínské imigranty prodá nelítostnému Lo Fongovi, který byl před časem nucen uprchnout z Číny. Zanedlouho přijde císaři dopis, ve kterém neznámý vyděrač požaduje velké výkupné ve zlatě výměnou za život princezny. Do Ameriky se vydává tlumočník doprovázený třemi nejlepšími vojáky císařské gardy a se svým synovcem Chon Wangem, aby předal požadovaný obnos a přivedl Pei Pei zpět. V Nevadě je však vlak, kterým cestují, přepaden čtveřicí banditů. Při přepadení je omylem zabit tlumočník a jeho synovec Chon se rozhodne pomstít.
Postupně zlikviduje všechny bandity a potom se na vlastní pěst vydá do Carson City, aby našel princeznu. Cestou zachrání malého siouxského chlapce před nepřátelskou přesilou. Indiáni uspořádají na Chonovu počest velkou oslavu, po níž se ráno probudí omámený Číňan po boku krásné indiánky. Je to náčelníkova dcera a než se Chon naděje, otec mu ji vnutí jako nevěstu. Zanedlouho opouštějí novomanželé vesnici a vydávají se na cestu do Carson City. Ve městě se setká s frajerským pistolníkem Royem O'Bannonem a přivede ho do potíží, když odhalí jeho karetní trik. Po rvačce, která se vzápětí v Salónu strhne, skončí oba ve stejné cele, odkud je osvobodí Chonova indiánská manželka. Roy nabídne Chonovi, že mu pomůže princeznu najít.
Situaci poněkud zkomplikuje skutečnost, že je na ně vypsána odměna a v patách mají nejen lovce odměn, ale také šerifa Van Cleefa, který je zatkne a předhodí svému komplici Lo Fongovi. Když se Číňanovi nepodaří zjistit, kde je ukryto zlato na výkupné, chce je šerif oba nechat pověsit na šibenici. V poslední chvíli naštěstí opět zasáhne Chonova indiánská manželka. Chonovi se podaří vypátrat princeznu. Marně ji však přemlouvá, aby se vrátila do Číny. Celý příběh vrcholí v kostele, kde se sejdou tři čínští strážci, aby s Lo Fongem vyměnili zlato za Pei Pei, Chon a Roy, kteří chtějí zachránit princeznu před Lo Fongem i strážci, kteří ji chtějí dopravit zpět do Číny a samozřejmě také šerif Van Cleef, který by rád získal podíl ze zlata. Není těžké uhodnout, kdo z tohoto souboje rychlých čínských pěstí a rychlých amerických koltů vzejde vítězně.
Ve snímku Shanghai Noon se Divoký Západ setkává s Dálným Východem. Debutující režisér Tom Dey (vyslovuje se "Dáj") začínal jako úspěšný tvůrce televizních reklam. Možností, jaké přináší spojení takto rozdílných světů, si byl dobře vědom. V jediném filmu divák uvidí "zakázané město" Peking, indiánskou vesnici, stavbu čínské železnice, městečko Divokého Západu, klasickou parní lokomotivu a další atrakce. "Obvykle se nestává, aby se do jednoho filmu dostaly natolik odlišné prvky," dodává Dey.
Na začátku celého projektu stál nápad Jackieho Chana, hongkongského mistra bojových umění a baviče v jedné osobě. Dlouho to vypadalo, že zůstane jenom u nápadu. "Asi se báli, že by mimo Hong Kong neuhlídali rozpočet nebo časový plán," soudí Chan. Všechno se změnilo, když do kin přišel snímek Křižovatka smrti, veliký hit s Jackiem Chanem a Chrisem Tuckerem v hlavních rolích. Chanova projektu se ujala společnost Spyglass Entertainment a jeho původní verze scénáře prošla rukama amerických scenáristů. "Svůj scénář jsem napsal v Hong Kongu - byl dočista asijský," vysvětluje Chan. "Američtí scenáristé z něho udělali opravdový western. Musím se přiznat, že jsem toho o Divokém Západě a Indiánech moc nevěděl." Jako kluk ale westerny miloval. "Jako malý klouček jsem se převlíkl za kovboje a nechal vyfotit."
Samotné natáčení začalo v kanadském Calgary. Filmaři se usadili na několika lokalitách blízko úpatí Skalnatých hor - dostalo se i na proslavené území zvané Badlands nedaleko Drumhelleru. Okolím Drumhelleru filmaři velice přesvědčivě nahradili nevadskou poušť, v níž se příběh mimo jiné odehrává. Stovky komparsistů představovali Indiány, čínské železniční dělníky, obyvatele měst a pistolníky. Ačkoli jde o komedii, dali si tvůrci záležet na věrohodných kulisách i kostýmech. Kostýmní výtvarník Joseph Porro to objasňuje: "Všechny čínské oděvy - včetně uniforem císařské stráže - se šily speciálně pro film. Nic jsme si nepůjčovali. Jeden den u císařského dvora nám zabral dva měsíce. Všechny šaty Lucy Liuové jsme šili ručně - trvalo to šest týdnů."
Ovšem ještě před samotným natáčením si herci museli osvojit zbraně a jízdu na koni. Herec Luke Owen vzpomíná: "Hrozně se mi líbilo, jak jsem mohl odmítat pozvání k obědu s tím, že musím cvičit tasení koltu a čekám trenéra, který mě naučí fíglům se zbraněmi. Na koních jsem jako kluk trochu jezdil, ale i tak jsem v podstatě začínal od nuly. Jako Roy Rogers sice nevypadám, ale pořád to ujde." Akční scény jsou bezpochyby doménou Jackieho Chana - jízda na koni ovšem ještě před snímkem Shanghai Noon do širokého rejstříku jeho schopností nepatřila. "Předtím jsem se koní bál. Choval jsem je, ale nejezdil na nich. Měl jsem strach, že mě shodí. Ale po deseti dnech výcviku jsem se naučil koně zvládat; chtěl jsem zkusit, jestli ho dokážu postavit na zadní jako v televizi." Bohužel se mu to nikdy nepovedlo. Cvičitel Claude Chausse tak alespoň dokázal přimět koně Fida, aby se napil z láhve whisky. Fido také uměl olíznou tvář a sednout si na zadní.
Jak se na spolupráci s jednou z největších světových hvězd dívá začínající režisér? "Byl neuvěřitelně vstřícný a laskavý," říká Dey. "I když tušil, že to nebude to pravé, nikdy neřekl 'ne'. Je to člověk, který natočil 45 filmů a mnoho z nich sám režíroval. K nováčkovi jako já byl vstřícný i tehdy, když nemusel." Herečka Lucy Liuová dodává: "Jeho filmy jsem odjakživa milovala. Komedie je univerzální jazyk - každý se chce smát. A Jackie je mistr situační komedie. Z té příležitosti, že s ním můžu pracovat, se mi pěkně zamotával jazyk."

O NATÁČENÍ
Ve snímku Shanghai Noon se Divoký Západ setkává s Dálným Východem. Debutující režisér Tom Dey (vyslovuje se "Dáj") začínal jako úspěšný tvůrce televizních reklam. Možností, jaké přináší spojení takto rozdílných světů, si byl dobře vědom. V jediném filmu divák uvidí "zakázané město" Peking, indiánskou vesnici, stavbu čínské železnice, městečko Divokého Západu, klasickou parní lokomotivu a další atrakce. "Obvykle se nestává, aby se do jednoho filmu dostaly natolik odlišné prvky," dodává Dey.
Na začátku celého projektu stál nápad Jackieho Chana, hongkongského mistra bojových umění a baviče v jedné osobě. Dlouho to vypadalo, že zůstane jenom u nápadu. "Asi se báli, že by mimo Hong Kong neuhlídali rozpočet nebo časový plán," soudí Chan. Všechno se změnilo, když do kin přišel snímek Křižovatka smrti, veliký hit s Jackiem Chanem a Chrisem Tuckerem v hlavních rolích. Chanova projektu se ujala společnost Spyglass Entertainment a jeho původní verze scénáře prošla rukama amerických scenáristů. "Svůj scénář jsem napsal v Hong Kongu - byl dočista asijský," vysvětluje Chan. "Američtí scenáristé z něho udělali opravdový western. Musím se přiznat, že jsem toho o Divokém Západě a Indiánech moc nevěděl." Jako kluk ale westerny miloval. "Jako malý klouček jsem se převlíkl za kovboje a nechal vyfotit."
Samotné natáčení začalo v kanadském Calgary. Filmaři se usadili na několika lokalitách blízko úpatí Skalnatých hor - dostalo se i na proslavené území zvané Badlands nedaleko Drumhelleru. Okolím Drumhelleru filmaři velice přesvědčivě nahradili nevadskou poušť, v níž se příběh mimo jiné odehrává. Stovky komparsistů představovali Indiány, čínské železniční dělníky, obyvatele měst a pistolníky. Ačkoli jde o komedii, dali si tvůrci záležet na věrohodných kulisách i kostýmech. Kostýmní výtvarník Joseph Porro to objasňuje: "Všechny čínské oděvy - včetně uniforem císařské stráže - se šily speciálně pro film. Nic jsme si nepůjčovali. Jeden den u císařského dvora nám zabral dva měsíce. Všechny šaty Lucy Liuové jsme šili ručně - trvalo to šest týdnů."
Ovšem ještě před samotným natáčením si herci museli osvojit zbraně a jízdu na koni. Herec Luke Owen vzpomíná: "Hrozně se mi líbilo, jak jsem mohl odmítat pozvání k obědu s tím, že musím cvičit tasení koltu a čekám trenéra, který mě naučí fíglům se zbraněmi. Na koních jsem jako kluk trochu jezdil, ale i tak jsem v podstatě začínal od nuly. Jako Roy Rogers sice nevypadám, ale pořád to ujde." Akční scény jsou bezpochyby doménou Jackieho Chana - jízda na koni ovšem ještě před snímkem Shanghai Noon do širokého rejstříku jeho schopností nepatřila. "Předtím jsem se koní bál. Choval jsem je, ale nejezdil na nich. Měl jsem strach, že mě shodí. Ale po deseti dnech výcviku jsem se naučil koně zvládat; chtěl jsem zkusit, jestli ho dokážu postavit na zadní jako v televizi." Bohužel se mu to nikdy nepovedlo. Cvičitel Claude Chausse tak alespoň dokázal přimět koně Fida, aby se napil z láhve whisky. Fido také uměl olíznou tvář a sednout si na zadní.
Jak se na spolupráci s jednou z největších světových hvězd dívá začínající režisér? "Byl neuvěřitelně vstřícný a laskavý," říká Dey. "I když tušil, že to nebude to pravé, nikdy neřekl 'ne'. Je to člověk, který natočil 45 filmů a mnoho z nich sám režíroval. K nováčkovi jako já byl vstřícný i tehdy, když nemusel." Herečka Lucy Liuová dodává: "Jeho filmy jsem odjakživa milovala. Komedie je univerzální jazyk - každý se chce smát. A Jackie je mistr situační komedie. Z té příležitosti, že s ním můžu pracovat, se mi pěkně zamotával jazyk."

DABING
V českém znění: Radovan Vaculík - Jackie Chan (Chon Wang), Zdeněk Mahdal - Owen Wilson (Roy O'Bannon), Ilona Svobodová - Lucy Liu (princezna Pei Pei), Pavel Šrom - Walton Goggins (Wallace), Jiří Valšuba, Antonín Navrátil, Jaroslav Kaňkovský - Xander Berkeley (Van Cleef), Vladimír Fišer, Jana Páleníčková, Zdeněk Hess, Miroslava Součková, Stanislav Lehký, Lumír Olšovský - Jason Connery (Andrews), Bohumila Dolejšová, Bohdan Tůma - Roger Yuan (Lo Fong) a další
Překlad: Tomáš Krbec
Zvuk: Tomáš Říha
Výsledný mix: Vidfilm Londýn
Vedoucí výroby: Leoš Lanči
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Jan Pecha
Pro Warner Home Video české znění vyrobilo AW Studio Praha. 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 14.9.2000 Falcon
Premiéra USA: 26.5.2000 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 29.1.2001 (VHS) Warner Home Video, 12.02.2001  (DVD) Warner Home Video
Poprvé na VHS: 1.8.2001 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 3.1.2001 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 560 348
Tržby celkem - $ 99 300 000
Návštěvnost v ČR 7 039
Náklady (Rozpočet) - $ 55 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Tenkrát na východě gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1270/
Akční / Western, USA, 2000
Režie: Tom Dey, Hrají: Jackie Chan, Owen Wilson

Rytíři ze Šanghaje gastonrolinc.webnode.cz/news/a1271/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2003
Režie: David Dobkin, Hrají: Jackie Chan, Owen Wilson
 
Tvůrci a herci
Tom Dey (Režie), Gary Barber (Produkce), Roger Birnbaum (Produkce), Jonathan Glickman (Produkce), Randy Edelman (Hudba), Daniel Mindel (Kamera), Richard Chew (Střih), Matthew Barry (Casting), Nancy Green-Keyes (Casting), Peter J. Hampton (Scénografie), Joseph A. Porro (Kostýmy), Tim Chau (Zvuk), David Lee (Zvuk), - (Masky), Miles Millar (Scénář), Alfred Gough (Scénář), Jackie Chan (Herec), Owen Wilson (Herec), Lucy Liu (Herec), Roger Yuan (Herec), Xander Berkeley (Herec), Rongguang Yu (Herec), Jason Connery (Herec), Kate Luyben (Herec), Randy Birch (Herec), Jody Thompson (Herec), Curtis Armstrong (Herec), Biao Yuen (Herec), Walton Goggins (Herec), Simon Baker (Herec), Sam Simon (Herec), Alan C. Peterson (Herec), Olivia Cheng (Herec), Henry O (Herec)
 
2000/110/USA/Akční, Western, Komedie, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- V kulisách filmu se zároveň natáčel videoklip zpěváka Uncle Krackera pro píseň 'Yeah, Yeah, Yeah', ve kterém se objevil jak Owen Wilson, tak i Jackie Chan.
- Herečka Brandon Merrill, ktorá hrá indiánsku manželku Jackieho Chana (Chon Wang) jazdiacu na koni, je v skutočnosti šampiónkou v ródeu.
- Jackie Chan si ve filmu nejen zahrál, ale také jej produkoval a poskytl základní námět k příběhu.
- Pieseň znejúca počas prvej barovej bitky je "La Grange" od ZZ Top.
- Bojová scéna s kopím v závěru filmu byla v téměř stejné podobě k vidění ve filmu Drak z chrámu Šaolin ve kterém postava Jackieho měla i úplně stejný cop a i si ho stejně "uklízela".
- Čínské znaky, které jsou zobrazeny při úvodních titulcích, jsou výňatky z překladu pohádky "Žabí princ".
- Herečka Brandon Merrill, která hraje Jackieho indiánskou manželku, je ve skutečnosti šampiónka v rodeu.
- Do scény, kde Roy a John popíjejí ve vaně v hotelu, chtěl režisér Tom Dey začlenit opileckou kung fu bitku ve stylu Legendy o opilém Mistrovi, filmu, který natočil Jackie Chan v roce 1994. Jelikož na to ale nebyl čas, použila se scéna, kde John vypouští z úst bubliny. Podobná scéna je ve filmu Opilý bojovník.
- Jméno šerifa Nathan Van Cleefa je převzato od herce Lee Van Cleefa, jenž byl znám ze spaghetti westernů.
- Hláška "I don't know karate, but I know crazy" je ve skutečnosti útržek z písně Jamesa Browna.
 
Odkazy