Želvy Ninja 2 / Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows (2016/112/USA, Hong Kong, Kanada, Čína/Akční, Dobrodružný, Komedie, Fantasy, Sci-Fi) 60%

21.07.2018 10:33
JEDNOU VĚTOU
„Michelangelo, Donatello, Leonardo a Raphael jsou zpět, aby se utkali s ještě většími a podlejšími padouchy."

OBSAH
Želví nepřítel číslo jedna, krutý Asiat přezdívaný Trhač, právě zdrhnul z vězení, kde měl dost času na to, aby vymyslel plán, kterým by se zelenými mutanty srovnal skóre (právě oni se velkou měrou podíleli na jeho zabásnutí). Kvůli jeho realizaci se spojí se šíleným vědcem Baxterem Stockmanem, který vyvinul speciální mutagen schopný přeměnit člověka na zvíře. Prvními dvěma pokusnými králíky se stanou rabiáti Bebop a Rocksteady, dříve dva oškliví chlapi, teď ohavný kanec a nosorožec. Oba se samozřejmě okamžitě pustí po stopě želvích bratří, ačkoliv ti jim jdou naproti, protože: „Když může ta látka proměnit lidi ve zvířata, proč by nemohla zvířata proměnit v lidi?" Tahle otázka některé členy želvího společenstva poměrně silně vzrušuje. Brzy ale budou mít úplně jiné starosti, protože do zástupu výše uvedených nepřátel se záhy přidá zástupce velmi naštvané mimozemské civilizace, který si říká Krang. Navzdory svému legračnímu vzezření je to ukrutný prevít, takže zelení bratři budou nakonec rádi, když v boji proti zlu po jejich boku stanou osvědčená reportérka April O´Neillová a mladý rebel Casey Jones, který to s hokejkou a pukem umí jako Jarda Jágr s tím rozdílem, že Casey se netrefuje do branky, ale do lidí. Bude to bitva, jakou svět neviděl, snad během ní borcům v krunýři nevystydne pizza...(CinemArt CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
"Jsme prostě čtyři bratři z New Yorku, co nesnášej zlo a milujou to tady." Lépe bych bojovné želvy nepopsal. Snad tam jen tak trošku chyběla zmínka o zelené barvě a krunýři, ale jinak to bylo vyčerpávající. Já tedy nejsem žádný nostalgik, protože jsem dostal první občanku dříve než byl zaznamenán první pohyb želvích ninjů na obrazovce, ale tohle mě celkem bavilo. Jednak proto, že se pořád něco dělo, že hokejista Casey měl skvělý styl a zejména proto, že April pochopila, že nejlepší investigativní reportáže se dělají v tričku a džínách. (Jara.Cimrman.jr) 3*

Já vlastně ani nevím, co jsem jiného čekal. Byl pozdní večer, dvacátý první máj, a mně se nechtělo spát a tohle byla jediná alternativa, u které bych nemusel usnout. Jenže..pro dnešní děti to bude asi akční jízda, ale já byl vyřízenej z toho nekonečnýho digitálu. To už ten film mohli udělat kreslenej a nic by se nestalo. Vzorový příklad toho, že staré kreslné Želvy Ninja jsem měl rád, ale dnešní verze nemůžu ani vystát. Čím jsem starší, tím mám pocit, že mě nové předělávky starých pohádek začínají lézt čím dál tím víc na nervy. A nutno dodat, že Megan Fox to tady teda vůbec nezachránila! (Malakrey) 1*

Správně infantilní návrat čtyř přerostlých želv, co jdou zase (jak nepřekvapivé) jednou zachránit svět před jeho koncem. A divák bude zasypán přívalem hlášek a akce. V podstatě se jedná o přebalený první díl, podstatný rozdíl tkví hlavně v řadě prvků, o které je druhé pokračování obohaceno. Želví partička se rozrostla o sympatického newyorského policejního strážníka Caseyho, co holduje hokeji. Vrací se i "hrdinný" zachránce Vernon z jedničky, který tak trochu zneužívá svoji slávu, aby ale následně prohlédl a přestal se zabývat svým egem a dál pomáhal stmelené želví partě. April je stále sličná, nic víc extra od ní nešlo očekávat. Temnou stranu zastupuje záludný Trhač, který prchl při transportu do věznice. Vzal si na pomoc intelektuálně podřadnou,avšak mezi comics fandy proslavenou dvojici trestanců jménem Bebob a Rocksteady, které ještě uvidíme zmutovat v divočáka a nosorožce. Trhačův mocný klan začíná nabírat na síle, o to hůř, že se spojí s vědcem, co vyvinul nebezpečné sérum, které mění člověka na zvíře. A aby těch parchantů nebylo málo, jejich řady doplňuje Krang, zástupce mimozemské civilizace, co zná recept, jak si podmanit svět. Druhý díl je o něco komplexnější než byla jednička, se kterou si v podstatě v ničem nezadá. CGI absolutně věrně ztvárňuje želví partu, která se v reálném prostředí pohybuje zcela přirozeně, žádný rušivý prvek jsem neobjevil. Želváci jsou zdaleka nejlepšími herci. Oproti (levnějším) hercům se jim daleko lépe daří projevovat emoce nebo podat vtip. S Bebopem a Rocksteadym se moc za film nepotkají, je velká škoda, že jejich vzájemná konfrontace byla tak nízká a prakticky k ničemu nevedla. A teď ten hlavní zápor filmu. Velká část filmu podléhá náctiletému publiku, což se projevuje infantilní formou, která je oproštěna od undergroundového comicsu, až to má za následek to, že jinému publiku se film jen těžko může zalíbit. Velkolepou technickou stránku také podporuje skvělý hudební doprovod s povedeným hudebním motivem z hudební dílny Steva Jablonskyho a ještě celá řada songů z let minulých. Producent Michael Bay pověřil režií málo známého režiséra Dave Greena, který se řídil infantilně, občas mírně temně pojatým scénářem. Vzešlo z toho zábavné a akční pokračování, po němž si pravděpodobně už nikdo nevzdechne na dávné, technicky tristní "želví" filmové počiny, v nichž se musela parta ochotníků navléct do gumových kostýmů. Dvojka ztratila svoji sílu ve finále. Přece jen bylo z těch odbytějších. Na scéně bylo hodně dobrých postav, ale po řídce pojatém finále jsem si sotva vybavil, co se s nimi stalo. Do třetího pokračování už nemá význam se pouštět. Želvy prostě nežeru! 6/10 (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Komiksová čtveřice želvích hrdinů po dvou letech zkouší opět zaujmout diváky. Minule zeleňáci dokázali ze světa na tržbách přinést skoro půl miliardy, což byl vzhledem k mocné konkurenci nejspíš dobrý důvod, proč si s želvičkami dál hrát. Letos je ale konkurence tak nabitá, že co týden, to nějaký nový blockbuster. Želvy Ninja tak sice v tomto díle chtějí vystoupit ze stínů, nerady se jich ale úplně vzdávají.
Někteří z želvích bratrů jsou znuděni tím, že se musejí schovávat v kanálech, ale Leonardo, jejich týmový vůdce, ctí zavedená pravidla. Město tak vlastně o tom, že nedávno zabránili Trhačovi ve “zničení města”, neví. Samotný padouch střet přežil a teď si odpykává své činy za mřížemi. Jen těžko překvapí, že v jeho plánech není příští roky strávit v nesvobodě malé betonové cely. Rozjedou se tak události, které mohou způsobit, že nakonec nad nejmilovanější město Želv Ninja dorazí mimozemské invazní lodě.
Vzhledem k tomu, že opět produkuje Michael Bay, hudbu dělá Steve Jablonsky a April O’Neill propůjčila tvář Megan Fox, nepřekvapí, že stylově vypadají želváci čím dál víc jako náhrada za to, že premiéru zrovna nemají žádní Transformeři. Jenom se člověk diví, že vyprávění může nalézat stále hloupější kličky. Pomiňme samozřejmé zacházení s mimozemskou technologií. Fanoušci se sice dočkají očekávané postavy Kranga, ale jeho navázání na intriky padoucha z prvního dílu a nejznámějšího oponenta Želv Ninja Trhače je zcela nezvládnuté.
I když by byl Trhač sebevíc samolibý a sebejistý, musel by být překvapený přítomností takové vesmírné podivnosti, jakou je Krang. Úplně naivní je jeho přesvědčení, že ho Krang nechce zradit. Pokud měl být arcilotrem Krang, jednoznačně by potřeboval více místa. Jestli pak má být Trhač postava, která budí trochu hrůzy a obav – a vytváří tak napětí, aby nám záleželo na tom, co dělají hrdinové, měl by vykazovat trochu víc vlastností, které nejsou natolik směšné a tragické.
Absence úmyslu a myšlenky je o to patrnější, když se Želvy Ninja 2 začnou poměřovat s jinými „letními výplachy“ jako Captain America: Občanská válka (2016) a X-Men: Apokalypsa (2016). Pravda, konkurence zřejmě má o něco větší ambice, ale Leonardo a spol. škobrtají i v té chvíli, kdy by měli bavit. Lavírují totiž mezi tím, aby jednotlivé postavy disponovaly vlastní osobností a tím, aby působily jako skupinka rozdováděných puberťáků a naplňovaly tak estetiku známou z kresleného seriálu.
Jejich humor spočívá spíš ve vršení uvolněné atmosféry než propracované dialogové koncepci. Když už nějaký vtip zazní, je mnohdy předvídatelný a utvrzuje v tom, že by želvy měly když už ne zmoudřet, tak se alespoň vrhnout vstříc bláznivějšímu stylu, který poměrně slušně naznačila upoutávka, ale do filmu se nepromítl. Například vážná a heroická hudba nedovoluje jejich dobrodružstvím, aby popustila okovy blockbusterového schématu. Hrozba likvidace světa také nezní jako klasický základ vtipu. Tvůrci zkrátka nechávají postavy, které si uchovávají komiksovou lehkovážnost, čelit temnotě světa, z čehož vzniká paradox, ze kterého není ani želvám do smíchu.
Legraci by do vyprávění měly vnést i postavy Bebopa a Rocksteadyho, které si zachovaly zřejmě stejnou hloupost a naivitu jako kdysi v populárním seriálu. V hrané podobě vypadají jako hodně nepovedená parodie na motorkáře a jejich ztvárnění opět zanechává otázky vůči Trhačovi, který se sice tváří jako sofistikovaný padouch, jeho uvažování ale chybí špetka rozumu. Dá se akceptovat, že si je vybere jako pokusná zvířata, která by mu případně mohla dělat osobní ochranku, ale bez pochopitelného důvodu si je zvolí jako “poslíčky”, které nechá zajistit důležitý úkol. Není tak úplně jasné, jestli pomáhají konceptu uvolněné zábavy, nebo jí spíš škodí.
Hlavní slabina filmu tkví v nerozhodnosti, tedy jestli se máme smát a pak hned bát. Běžně bývá dovednost zdařilé žánrové kombinace typickým rysem pro blockbustery, které musejí vyjít vstříc touze po zábavnosti i velkoleposti. Želvy by ale touhle cestou jít nemusely a neměly. I když žijí v přítmí, neukazuje to na jejich náturu. Vážnost a dramatičnost není to, co si člověk spojí se zmutovanými želvami, které si libují v pizze.

Ocenění:
Razzies
2016 - Megan Fox (Nejhorší herečka) (nominace)
2016 - Nejhorší Prequel, Remake, Rip-off nebo Sequel. (nominace)

DABING
V českém znění: Klára Issová - Megan Fox (April O'Neilová), Michal Holán - Pete Ploszek (Leonardo), Robert Hájek - Noel Fisher (Michelangelo), Daniel Krejčík - Jeremy Howard (Donatello), Jan Škvor - Alan Ritchson (Raphael), Josef Pejchal - Stephen Amell (Casey Jones), Saša Rašilov - Will Arnett (Vernon Fenwick), Vladislav Beneš - Tony Shalhoub (Tříska), Radek Kuchař - Brian Tee (Trhač), Dagmar Čárová - Laura Linney (Rebecca Vincentová), Bohdan Tůma - Stephen Farrelly (Rocksteady), Petr Lněnička - Gary Anthony Williams (Bebop), Radek Valenta - Fred Armisen (Kraang), Martin Sobotka - Tyler Perry (Baxter Stockman), Kristýna Skružná (Alessandra), Ivo Hrbáč (Bumblebee), Jiří Ployhar, Milada Vaňkátová, Petr Gelnar, Igor Bareš, Robin Pařík, Jan Szymik
a další
Překlad: Filip Zrak
Zvuk: Martin Václavík
Střih: Dušan Matuška
Produkce: Petr Skarke
Project Manager: Eva Davidová
Dialogy a režie: Vladimíra Wildová
Vyrobila: Společnost SDI Media v roce 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 2.06.2016 CinemArt
Premiéra USA: 3.6.2016 Paramount Pictures
Premiéra Kanada: 3.6.2016 Paramount Pictures CA
Premiéra Čína: 2.7.2016 China Film Group Corporation
Premiéra Hong Kong: 2.6.2016 Intercontinental Film HK
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 12.10.2016 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 12.10.2016 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 5 138 982
Tržby celkem - $ 245 623 848
Návštěvnost v ČR 37 341
Náklady (Rozpočet) - $ 135 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Želvy Ninja gastonrolinc.webnode.cz/news/a1264/
Dobrodružný / Akční, USA, 2014
Režie: Jonathan Liebesman, Hrají: Megan Fox, Jeremy Howard

Želvy Ninja 2 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1266/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA / Hong Kong, 2016
Režie: Dave Green, Hrají: Megan Fox, Will Arnett
 
Tvůrci a herci
Dave Green (Režie), Scott Mednick (Produkce), Galen Walker (Produkce), Andrew Form (Produkce), Bradley Fuller (Produkce), Michael Bay (Produkce), Steve Jablonsky (Hudba), Lula Carvalho (Kamera), Bob Ducsay (Střih), Jim May (Střih), Debra Neil-Fisher (Střih), Lisa Fields (Casting), Martin Laing (Scénografie), Sarah Edwards (Kostýmy), Jason W. Jennings (Zvuk), Eve Morrow (Masky), Josh Appelbaum (Scénář), André Nemec (Scénář), Megan Fox (Herec), Will Arnett (Herec), Laura Linney (Herec), Stephen Amell (Herec), Noel Fisher (Herec), Jeremy Howard (Herec), Pete Ploszek (Herec), Alan Ritchson (Herec), Tyler Perry (Herec), Brian Tee (Herec), Stephen Farrelly (Herec), Gary Anthony Williams (Herec), Peter Donald Badalamenti II (Herec), Tony Shalhoub (Herec), Brad Garrett (Herec), Brittany Ishibashi (Herec), Alessandra Ambrosio (Herec), Dean Winters (Herec), Antoinette Kalaj (Herec), Jane Wu (Herec), Brett Azar (Herec), Marko Caka (Herec), Doris McCarthy (Herec), Derrick Simmons (Herec), Judith Hoag (Herec), Robert Clohessy (Herec)
 
2016/112/USA, Hong Kong, Kanada, Čína/Akční, Dobrodružný, Komedie, Fantasy, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Auto, ve kterém jezdí Casey Jones (Stephen Amell), je 2016 Dodge Challanger Hellcat.
- Želvy Ninja 2 je první hraný film, ve kterém vystupují Krang, Bebop (Gary Anthony Williams) a Rocksteady (Stephen Farrelly).
- Trhačovo (Brian Tee) nové šedočerné brnění bylo vytvořeno podle jeho prvního brnění v seriálu Želvy Ninja (od r. 2003) .
 
Odkazy