Pozemšťan / Man from Earth The (2007/87/USA/Drama, Sci-Fi) 82%

03.07.2018 16:15
JEDNOU VĚTOU
„Může existovat nesmrtelnost? A pokud by existovala, byla by darem, nebo prokletím?

OBSAH
Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Plný počet dát nemůžu, ale čtyři hvězdy na film, ve kterém se nedělá nic jiného, než že se kecá v jedný místnosti, to postačí. Pozemšťan je zajímavý film se zajímavými myšlenkami. Celou dobu vlastně povídá a povídá a divák čeká, až se zmíní o Ježíšovi (protože nic jinýho dneska nezaujme víc, než téma Ježíš). Tam pak scénárista lehce přežene, aby mě dokázal šokovat a pak si na to nabalí jednu z těch zajímavějších konspiračních teorií. Je to zajímavě pojatý a dialogy napsal asi samotný Bůh, protože jsem se nedokázal odlepit. A to se málokdy povede u filmu, kde žádná akce ani napětí vlastně není. (Malarkey) 4*

Ke snaze přijít za každou cenu s nějakým „skandálním odhalením“, přiživované navíc zbytečným dramatickým hudebním podkresem, bych měl námitky, ale ta ústřední myšlenka je mi vážně sympatická. Velice jednoduchá, velice podnětná, ponoukající nás přemýšlet mimo rámec filmu. Jak ovšem naznačuje jedna z postav, můžete bádat nad postavením jedince v dějinách lidstva, nad výhodami a nevýhodami věčného života a prchavostí času, stejně tak jenom poslouchat a bavit se neotravným intelektuálním machrováním scénáristy. Hnidopiši by bezesporu objevili nějaké ty nesrovnalostí, jež neodpovídají údajům v moudrých knihách, leč faktografická přesnost není tím, oč zde běží. Stačí společně s tvůrci čistě hypoteticky uvažovat „co kdyby…?“, což jsem shledával nadmíru zábavným a ani mi nevadilo, že to celé (jako většina filozofování) vlastně k ničemu není. 80% . (Matty) 4*

Po dlouhé době se objevuje originální scifi, které pracuje s minimalistickými obrazy a dialogy. Richard Schenkman vytvořil snímek o muži, který řekne několik svým přátelům, že žije 14 000 let a pamatuje věci a doby, které si nikdo pamatovat nemůže. Jeho následná diskuze a odpovídání na otázky je přehlídkou otázek a odpovědí, které vás překvapí a velmi rychle pohltí. bylo velmi těžké natočen snímek, postavený na jednom pokoji s několika lidmi, kteří si povídají a vysmívají se různým teoriím. Přesto je film velmi poutavý a pokud vás chytne na počátku bude překvapeni jeho obsahem. Djkoma 4*

VELKÁ RECENZE
Tenhle podivný film vás dokáže nechat zapřemýšlet nad všemi dogmaty, vírami a vlastně vším, co berete jako samozřejmost. Pozemšťan je povahově velice malý film, ať už máme na mysli rozpočet, délku nebo příběh. Ale on vlastně ani nemá vyšší ambice než donutit své diváky zamyslet nad naprosto banálními věcmi.
Děj nás uvádí do chaty uprostřed pustiny, v níž žije univerzitní profesor John Oldman (David Lee Smith), který pozval své kamarády a spolupracovníky z kampusu, aby s ním naposledy popili, než se po 10 letech přestěhuje a nechá tuhle kapitolu života za sebou. Máme tedy v jedné místnosti vrcholné odborníky napříč různými obory ať už psychologie, biologie, historie…
V kontrastu s totálně racionálním prostředím vystudovaných vědců hlavní hrdina John odhaluje tajemství, že tohle stěhování po 10 letech se opakuje v jeho životě neustále, protože je na světě již 14 tisíc let a 10 let je doba, kdy si lidé začínají všímat jeho nestárnoucího zevnějšku. Všichni berou jeho historku jako velice špatný vtip, nebo projev duševní nemoci.
Během relativně krátké doby necelých 90 minut, ve kterých probíhá dialog oněch několika postav posazených kolem krbu, zjistíme, že i když nemusíme věřit Johnovým historkám, donutí nás jeho vyprávění zamyslet se. Pozemšťan totiž zasadí semínka myšlenek a přinejmenším přehodnotíme své názory.
Scénář k filmu napsal televizní scénárista Jerome Bixby, jež psal příběh Pozemšťana prakticky 30 let, avšak k natočení došlo až 10 let po jeho smrti brakovým režisérem Richardem Schenkmanem točícím vlastně jen pro televizní produkce. Pozemšťan je vlastně filmem televizní produkci značně připomínající svým rozsahem i zpracováním, ale jeho přesah je opravdu značný.
Tento snímek je takovým malým velkým filmem schovávájícím se ve stínu a o to více dokáže překvapit. Nejsympatičtější vlastností Pozemšťana je, že mesiášsky neukazuje špatné a dobré strany světa, ale nadhazuje myšlenky a zasazuje semínka postojů, které si každý může přebrat a v každém z nás vyroste jinak.
Cílem filmu není ukazovat cíl… nýbrž možnou cestu.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Film začíná, když si John Oldman balí věci a připravuje se odstěhovat do svého nového působiště. Jeho kolegové ho přinutí si ještě před odchodem popovídat. Mezi nimi jsou biolog Harry, zanícená křesťanka Edith, antropolog Dan, a historička Sandy, která je do Johna zamilovaná.
Jak na Johna jeho kolegové tlačí, aby jim vysvětlil svůj odchod, John pomalu odhalí, že je původem prehistorický jeskynní muž, který z nějakého důvodu přežívá více než 14 000 let. Zhruba každých 10-20 let, když si okolí začne uvědomovat, že nestárne, se pak přestěhuje. Kolegové mu nechtějí věřit. On pokračuje a říká, že byl Sumer, pak Babylóňan, později se stal žákem Buddhy. Diskuze se pak dostane k Johnovým biologickým a psychickým schopnostem. John řekne, že se nehlásí k žádnému náboženství a nevěří ve všemohoucího boha. Tvrdí, že byl Ježíš, ve své době se pouze snažil rozšířit Buddhovo učení dále, nikdy nechodil po vodě apod. Jeho kolegové pak začnou mluvit o tom, jestli není blázen a nebo pod vlivem drog.
John docela podrobně vypráví o svém životě, přátelé na něj potom začnou naléhat, aby ukončil tento svůj skvělý příběh, hrozí mu, že ho nechají poslat někam na pozorování. Napětí roste, protože nejdříve John trvá na svém. Nakonec ale řekne, že si vše vymyslel. Přátelé postupně odejdou, až zůstane pouze Will Gruber a Sandy. John se z legrace se Sandy baví o jménech, která během svého života používal (jeho jméno Oldman, český starý muž, bylo jedním z faktů, kterým zdůvodňoval svůj příběh), jedním z nich mělo být John Thomas Partee, které používal během doby, kdy učil na Harvardu. To zaslechne Will a je šokován - to bylo jméno jeho otce, který kdysi opustil jeho i matku. John je skutečně jeho otec. Šokovaný Will dostane infarkt a zemře. Když je odvezeno jeho tělo, rozloučí se Sandy a odjíždí. V poslední chvíli se ale rozhodne strávit ještě část svého života s ní.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 19.10.2007 Anchor Bay Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000
 
Tvůrci a herci
Richard Schenkman (Režie), Richard Schenkman (Produkce), Eric D. Wilkinson (Produkce), Mark Hinton Stewart (Hudba), Afshin Shahidi (Kamera), Neil Grieve (Střih), Elisabeth Jereski (Casting), Priscilla Elliott (Scénografie), Jill Kliber (Kostýmy), Jamey Scott (Zvuk), Joella Bowden (Masky), Jerome Bixby (Scénář), David Lee Smith (Herec), Annika Peterson (Herec), Richard Riehle (Herec), Tony Todd (Herec), John Billingsley (Herec), William Katt (Herec), Alexis Thorpe (Herec)
 
2007/87/USA/Drama, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Rozpočet činil pouze 200 000 amerických dolarů.
- Režisér filmu Richard Schenkman vytvořil také divadelní adaptaci tohoto filmu. Premiéra se pak uskutečnila v divadle Hemet.
- Premiéra filmu se odehrála na Comic-Conu v červenci 2007.
- Snímek byl nominován celkem na 21 cen, z nichž 11 proměnil ve vítězství.
- Tony Todd bol prvou osobou obsadenou pre tento film.
- Celý film bol natočený na filmovom ranči Aqua Dulce, ktorý sa nachádza v Kalifornii.
- Film byl po svém uvedení šířen P2P sítěmi, za což jejím uživatelům tvůrci snímku poděkovali.
- Film byl promítán na mnoha festivalech a získal okolo deseti hlavních cen. Ocenění pro nejlepší film dostal například na Fantastickém filmovém festivalu v Uruguayi.
- Celý film byl natočen na dvě kamery Panasonic DVX100.
- Film je volně inspirován transylvánskou legendou o Krimu Rosüovi, který o sobě tvrdil, že žije již tisíce let.
- Režisér Richard Schenkman se nikdy nesetkal s autorem hudby k tomuto filmu Markem Hintonem Stewartem, který žije ve Velké Británii. Komunikovali spolu pouze po telefonu.
- Jerome Bixby začal scénář psát již v roce 1960. Dokončil ho na smrtelné posteli v dubnu 1998. Jedná se tak o jeho poslední scénář.
- Dan na konci filmu říká, že se jde domů dívat na Star Trek. Autor scénáře k filmu Jerome Bixby napsal mimo jiné čtyři epizody. Představitelé Johna, Dana, Harryho a Willa také hráli v seriálech série Star Trek.
 
Odkazy