John Wick / John Wick (2004/101/USA, Čína, Kanada/Akční, Thriller) 74%

21.07.2018 10:30
JEDNOU VĚTOU
„Tohohle chlápka nechceš naštvat.“

OBSAH
Říká se: "Nedráždi hada bosou nohou". John Wick je zabiják na odpočinku, přesně ten typ chlápka, kterému je lepší se vyhnout. Vloupat se mu do domu, ukrást auto a zabít milovaného psa, to se prostě nemělo stát. Střední zlodějíčkové to nevěděli, jejich bossové v podsvětí ale ano. A musí jednat. Takže zatímco se John Wick vydává na svou drsnou vendetu, stává se zároveň terčem svých bývalých kolegů - nájemných zabijáků.(Bontonfilm CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Málokdy je v áčkovém filmu k vidění tak špinavá, neučesaná akce, kde se v záchvatu boje mlátí do právě zašité rány, protivníci se v 95% případů uzemňují tím nejjistějším způsobem, tedy headshotem, kde KONEČNĚ auta po nárazu nevybuchují a ženy se KONEČNĚ perou jako ženy (tedy přes sílu to nepůjde, tak úskokem), takže nekoukám na jejich tvrdé pěstní rány a kopy, které by vzhledem ke své fyziognomii nebyly schopny, jako se to naopak v rámci genderové pseudo-vyváženosti děje v drtivé většině filmů dnešního Hollywoodu. A navíc se tady vtipně ozvláštňuje klišé akčních filmů, takže nájemní vrazi mají svůj hotel se svými pravidly a nezpochybnitelným důvodem pro masakrózní hody je zabitý vořech. Což dokážu pochopit, mě kdyby někdo šáhl na křečka, John Wick by byl hadr i se svým arzenálem. (Lima) 4*

Je tomu mnoho let, co Keanu Reeves v dokumentu Matrix revisited, velice trpěl při všech bojových scénách. Že se po letech vrátí jako stylový nájemný vrah, který využivá mix (velice kontaktních) bojových umění a přesné střelby, jsem nečekal. O to víc mě překvapuje výsledek, který má "koule", jasný cíl a způsob, jak ho dosáhnout. John Wick se zaryje pod kůžu z důvodu jasně pochopitelných motivů (chlap a jeho pes/auto) a poodhaluje možná tu část chlapa, kterou by chtěl mít každý z nás (jasně, nasereš mě, tak půjdu a poznáš peklo). Vedle Reeves excelují i vedlejší postavy v čele s Michaelem Nyqvistem. Svět zabijáků má obrovský potenciál ve své mytologii, Continental hotelech a možná se dočkáme budování série, která bude levná (30-40m za film) a současně progresivní. PS: a pak, že Equilibrium nebylo v ničem novátorské. (Djkoma) 4*

Ze správnýho akčního filmu má kapat pot, krev a má smrdět mrtvolama a v tomhle ohledu lze Johna Wicka považovat přímo za velkododavatele. Zápletka příběhu skutečně neobjevila Ameriku, ale správnej akčňáček nemá zdržovat dějem, ale akčnit. A to přesně John Wick dělal, sice bylo zřejmé, že chodil na kurzy přežití k Chucku Norrisovi a na mluvené slovo uvalil úsporný opatření, ale jak uslyšel ruštinu, začal velkolepou kulkovanou, nožovanou i pěsťovanou. Nejvíc mě potěšilo, že z filmu rozhodně není cítit „néé kurva to tam nedáme nebo by na to nemohli jít děti“. Tohle je akční poctivka s vynikající hudbou, kvalitní kamerou a především rejžovaná klukem co má akci v krvi, protože nikdo nerozumí filmový akci líp než kaskadér s vydařenou praxí. A když je ke všemu ještě talentovaný šikula na akční režii, tak mě nezbejvá než ze sebe vydat jedno spokojené ňam. (Enšpígl) 4*

VELKÁ RECENZE
O tom, že jsou klasické akční filmy téměř mrtvé, jsme psali už mnohokrát. Série Expendables vsadila na nostalgii a poprvé i podruhé to celkem vyšlo, trojka však kvůli uniklému ripu propadla, a tak je pravděpodobně konec. A do dalších chlapáckých filmů se nikdo moc nehrne. Občas něco natočí Gerard Butler, Jason Statham nejspíš nikdy nebude kopat vyloženě áčkovou ligu a fandové se musí chtě nechtě vracet zpátky k prověřeným peckám z osmdesátých a devadesátých let. Naštěstí je v Hollywoodu pár lidí, kterým se tahle situace nelíbila a rozhodli se s ní něco udělat.
Přiznám se, že mě hodně bavilo sledovat, jak si John Wick hledá cestu k divákům. O filmu až do zveřejnění první fotky prakticky nikdo nic nevěděl. Pak jsme dostali Reevese s naštvaným výrazem na ksichtě a pistolí v ruce, ale jako lákadlo to pořád nestačilo. Potom však dorazil trailer, který fandy přestřelek, zlámaných vazů a přes zuby proceděných hlášek posadil na zadek. Očekávání byla najednou na maximu, ovšem šance, že se to podělá, taky stoupla. Za kamerou stál sice Chad Stahelski, zkušený kaskadér, jemuž jistil záda ještě zkušenější David Leitch, ale ani jeden nikdy nerežíroval. A režírující kaskadér nebyla nikdy záruka kvality, vzpomeňme si (opatrně!) na druhého Univerzálního vojáka, případně na aktuální průser Left Behind, jenž se může pochlubit celou jednou pozitivní recenzí.
V Prvních dojmech jsme ale s KarlemR nejspíš celkem dostatečně naznačili, že John Wick je opačný případ. Tady se to povedlo. Všechno. Ještě než se začnu vypisovat z nadšení, ujasníme si jednu věc. Ten film je jednoduchý, hloupý, nekomplikovaný a sází na to, že v něm umře asi sto lidí. Absolutní béčko, jež nemá na skladě nic jiného, než béčkové propriety. Berte, nebo nechte být. Kdo na to vyrazí a bude si na konci stěžovat, že to celé bylo nerealistické, že chování postav nedává moc smysl a že by se něco takového nemohlo ve skutečnosti stát, je idiot. A teď k tomu nadšení.
Stahelski a Leitch se ukázali být překvapivě dobrými režiséry a vědí, v čem je síla Johna Wicka. Nestydí se jet po brakové vlně a svůj svět doslova narvali lidmi, kteří jsou cool. A to všichni, ne jenom Keanu Reeves, který si svého mlčenlivého zabijáka, jenž jde za svým cílem s větším nasazením než Terminátor, doslova užívá, ale i ti ostatní. Není tu policie, nejsou tu vedlejší postavy, které by bylo potřeba zachraňovat, starat se o ně nebo řešit jejich emocionální stavy poté, co viděli, jak John Wick rozstřílí brokovnicí patnáct lidí na kusy. Je tu jen hrdina, parta cool zabijáků jako nevypočitatelný Willem Dafoe, poprvé zajímavá a pěkně svinská Adrianne Palicki a nezastavitelná mlátička Daniel Bernhardt, a také charismatický Ian McShane nebo Michael Nyqvist ve své první skutečně zajímavé hollywoodské roli. Jednoduše načrtnutí klaďáci a svině, dobře obsazení a perfektně rozmístění v příběhu. I na malém prostoru odvedou všichni svou práci výtečně. Nejde o komplikované charaktery, ale o to, aby byli v ten správný okamžik hroziví, vyděšení nebo drsní. A to všichni zvládají na jedničku, i když dostanou prostor třeba jen na dvě minuty.
Režisérům se vůbec podařilo vytvořit zajímavý svět. Není tu policie, takže zabíjet se může téměř všude, zato tu narazíte na originální nápady typu hotelu, jenž slouží jako neutrální území pro zabijáky, kde si mohou odpočinout, pokecat a pak si venku prostřílet kebule. Absurdní? Samozřejmě, ale John Wick pořád surfuje na vlně absurdnosti tak, aby i těm nejtupějším divákům došlo, že celý příběh o bývalém zabijákovi, jenž se vrátí do akce, protože mu zabili psa, nebere nikdo ze zúčastněných moc vážně a chtějí se prostě vyblbnout. Režiséři ví, jak fungují klišé a umí s nim pracovat. Neohýbají je, jen je využívají ve svůj prospěch, takže překvapení nečekejte. Místo toho se můžete těšit na věci, které v akčním béčku vidět chcete a dlouho jste je neviděli. Přestřelka na diskotéce s tempem podle hrající hudby? Pochopitelně, protože lepší prostředí pro akční scénu se hledá jen těžko. Druhořadý záporák, jenž hrdinovi zatopí, protože na něj fyzicky jako jediný má? Těšte se hned na tři bitky, protože tak to chodí. A takových věcí tu najdete spoustu. Stahelski a Leitch během své kariéry stihli u Matrixů, Třístovky, V jako Vendeta nebo Bourna odkoukat, co v žánru funguje a jak to funguje. A teď vám to nejlepší naservírují přímo pod frňák.
No a teď k té akci. Povedla se. Ve všech směrech. Po delším ale působivém a atmosférickém úvodu se pořádně šlápne na plyn a střílí se a rve se to skoro až do konce. Každá přestřelka má jiné tempo a jinou atmosféru, jednou jsme ve zmíněném klubu, jindy v moderně vybaveném domě, kde je potřeba se schovávat a dostat se nepříteli na tělo. Máme tu westernovou akci, v níž se místo koní používají auta, i brutální bitku jeden na jednoho beze zbraní. Reeves zvládá jak efektní střílení, tak i full contact souboje, v nichž je efektně praktický a nepokouší se o žádné vizuálně zajímavé ale pro boj nepoužitelné blbnutí. Každá bitka, každá mrtvola, každá akční scéna překvapí a přijde s něčím, co v té předchozí nebylo. A vy si to budete užívat.
John Wick samozřejmě není bezchybný, ke konci mu malinko dochází dech a pro některé diváky to bude až příliš velká akční blbina bez ambicí, ale mám pocit, že přesně tohle chtěli Leitch a Stahelski natočit. V Johnu Wickovi ukázali řemeslo, předvedli, co umí s kamerou a dali Hollywoodu vědět, že jsou tady a jsou připraveni na cokoliv. A když se najde dostatečně odvážný producent, který se jim nebude bát šoupnout nějaký zajímavější příběh, mohli by předvést velké věci. John Wick ukázal, že co se akce týče, mají řemeslo v ruce jako málokdo.

O FILMU
Ve filmu John Wick si Keanu Reeves zahrál vysloužilého nájemného zabijáka, který střílí své protivníky s takovou vervou, že je živoucí legendou newyorského podsvětí. Takového chlapíka je lepší nedráždit a nechat v klidu na odpočinku.
Začíná to vlastně jedním roztomilým štěnětem. Po smrti milované ženy od ní John Wick dostane poslední dárek - štěně bígla jménem Daisy, aby „nezapomněl milovat.“ Jenže Daisy se připlete pod nohy mafiánům, kteří Johnu Wickovi přišli ukrást auto a zdemolovat dům. Když po vpádu mafiána Tarasova a jeho nohsledů zůstane Daisy ležet mrtvá, Johnovi už nezůstane nic, jen touha po pomstě. Jestli nezapomněl milovat, je otázka. Ale rozhodně nezapomněl střílet.
Nezastaví ho dokonce ani to, že Iosef Tarasov je syn kriminální bosse a jeho někdejšího spojence Vigga. John proniká do nejtemnějších míst New Yorku jako bezohledný stroj na zabíjení a na oplátku - po něm jdou pro změnu ti nejhorší vrahouni, které místní mafie zrodila.
„John Wick je příběh muže, který ztratí svou ženu, vyplení mu dům, ukradnou mu auto a zabijí mu psa. Je to velmi lidské téma pro akční film, situace, která se může přihodit každému. Pro mě je svatým grálem akčního žánru takováto velmi jednoduchá a přístupná zápletka natočená hyperreálným stylem. A přesně to jsme udělali,“ říká producent Basil Iwanyk.
Autors scénáře Derek Kolstad našel inspirace ve svém oblíbeném žánru film noir: „Jako kluk jsem miloval filmy s motivem pomsty a miloval jsem antihrdiny. Zajímalo mě, co se stane, když se ten nejhorší zabiják rozhodne napravit. A co se stane pak, když ho někdo připraví o bytost, která jeho nápravu způsobila? Otevřou se brány podsvětí?“
John Wick jakoby vzniknul na objednávku fanoušků akčního žánru. Bez zbytečných kliček střídá jednu nápaditou akci za druhou, oplývá stylem a energií. A na konci filmu zůstane za Keanu Reevesem téměř stovka mrtvol. „Ve filmu je zabito 95 lidí,“ konstatuje Basil Iwanyk. „Snažili jsme se stanovit si číslo, kolik lidí můžete z oprávněného rozhořčení zabít za to, že vám zabili psa a vyplenili dům. A došli jsme k počtu devadesát pět.“
John Wick je jediným mužem, který odešel ze světa elitních zabijáků po svých a začal nový život „na druhé straně“. Jenže osud ho tam vehnal zpátky. „John je v podsvětí taková legenda, ale byl mimo svět zločinu už tak dlouho, že jeho mladí nástupci sice znají jeho jméno, ale všem historkám o něm ani nevěří,“ přibližuje Iwanyk.
Proto tvůrci původně uvažovali o starším představiteli hlavní role. „Nakonec jsme se ale rozhodli pro někoho, kdo není příliš starý, ale má za sebou barvitou filmovou kariéru,“ říká producent Iwanyk. „A s Keanum Reevesem jsem si vždycky přál pracovat.“
Barvitou kariéru za sebou Keanu Reeves rozhodně má: nastartovaly ji dva díly Nebezpečné rychlosti, pokračovala přelomovou sérií Matrix a okořenil ji akčně-komiksově-démonický Constantine. „Diváci ho znají z mnoha stránek. My jsme se rozhodli přidat ještě novou. Myslím, že diváci snadno uvěří, že jeho hrdina byl pět let v zabijáckém ,důchodu,' protože Keanu se na nějakou dobu stáhl i jako akční hrdina,“ dodává Iwanyk.
Keanu Reeves spolupracoval nejen na scénáři, ale aby filmu dodal inovativní akční náboj, kontaktoval Chada Stahelskiho a Davida Leitche, zakladatele 87Eleven, jedné z elitních hollywoodských kaskadérských jednotek. Se Stahelskim se Keanu poporvé setkal při natáčení Matrixu a ten se postupně stal jeho dvorním dublérem. Chad Stahelski ovšem producenty překvapil, když se jim nabídl také jako režisér s Davidem Leitchem coby producentem.
„Okamžitě jsem věděl, že tenhle scénář je pro mě ten pravý. Byly tam přestřelky, práci s noži, honičky v autech a spousta soubojů tváří v tvář,“ říká Stahelski. „David a já jsme v tom viděli možnost vytvořit úžasný komiksem ovlivněný akční film, zasazený téměř v mýtickém světě. Nabídli jsme Keanovi a producentům pohled na Johna Wicka jako městskou legendu s realistickým nábojem.“
Keanu Reeves si byl už předtím jistý, že Stahelski a Leitch brilantně zvládnou akční scény. „A když jsem uslyšel Chada mluvit o tom, jak by tento materiál vizuálně přivedl k životu, bylo to jako zjevení,“ dodává. „Věděl jsem, že po jejich vedením bude každá postava nezapomenutelná. V tomto žánru jsou naprostí experti a měli jedinečnou vizi. Chad má neuvěřitelné nadání vyprávět příběh skrze akci.“
John Wick je charismatický, ale taky bezohledný zabiják, ovládající desítky způsobů vraždění, zcela oproštěný od výčitek svědomí. Jak by mohl být takový člověk publikum sympatický? „Chtěli jsme divákům ukázat, že je to nejen mašina na zabíjení, ale také muž, který utrpěl velkou životní ztrátu. Keanu dokáže každé své roli dodat emocionální stránku. Jako John vás provede celou škálou emocí od deprese, vzteku, lítosti a naděje - v každé chvíli je skutečně lidský,“ říká režisér Chad Stahelski. K vizuální stránce hlavního hrdiny dodává: „Vymysleli jsme pro Keanua delší vlasy, vousy a oblek. Není to Keanu z Matrixu, je to Keanu z Johna Wicka.“
Když Johna vidíme poprvé, truchlí po své zesnulé ženě. Ale když se pak vrací ke svému starému zabijáckému já, v pracovně, kde dříve restauroval staré knihy, vyndává z truhly své opravdové poklady: zbraně, zlaté mince a ikonický oblek. „Myslel si, že k těmhle věcem se už nikdy nevrátí. Ale z nějakého důvodu si je přesto ponechal, že?“ konstatuje Keanu Reeves.
Pro roli Vigga, Johnova bývalého kolegy a nynějšího nepřítele, filmaři hledali někoho, kdo by nenaplňoval stereotyp „ruského mafiána.“ Rozhodli se pro švédského herce Michaela Nyqvista, známého ze série Milénium. Od režiséra dostal jediný pokyn: Viggo neví, že v tomto filmu je padouchem. „Chtěli jsme herce, který by byl uvěřitelný jako ultra záporák, ale přitom byl velmi sympatický,“ říká producent Iwanyk. Ovšem ve skutečnosti je Viggo bezskrupulózní sociopat, který vyvražďuje konkurenty, aby všechny zločinecké klany sjednotil pod svou vlastní střechou. „Jeho mantrou je být civilizovaný. Snaží se své podnikání zlegalizovat. Ale okolnosti ho vrátí zpátky k jeho brutálním kořenům,“ vysvětluje Michael Nyqvist. A když se dostane do nebezpečí jeho syn, nezastaví se před ničím.
Další známou tváří, která se ve filmu objeví, je Willem Dafoe. Hraje Johnova bývalého kolegu a starého přítele Marcuse, který se objeví i na pohřbu jeho ženy. Ale později je to právě on, kdo jde z Viggova pověření Johnovi po krku. „Marcus je zabiják na vysoké úrovni,“ říká Dafoe. „Je jasné, že on a John Wick toho spolu hodně prožili a že je pro Johna něco jako mentor. Jsou přátelé, ale to přátelství vzniklo ve velmi temném světě, který John opustil. Je možné, že mu to Marcus dokonce svým způsobem závidí.“
Paletu zločineckých charakterů doplňuje Winston v podání Iana McShanea. „Winston toho neříká moc, ale když něco řekne, pohne se země. Jestli John a Viggo jsou bohové New Yorku, pak on je titán. Nikdy nevíte, jestli je dobrý nebo zlý, a neví to ani on sám, což je fantastické,“ vysvětluje producent Iwanyk.
John Wick se natáčel v New Yorku a v nedaleké venkovské krajině Rockland County. Dopřeje divákům podívanou na ta nejikoničtější místa Manhattanu, filmaři však slibují, že takhle je diváci na plátně ještě neviděli.
Filmaři vytvořili pro Johna Wicka dva oddělené a silně kontrastní světy. Na jedné straně venkov, kde John žil s Helen, na druhé straně temný New York. Svět mafiánů je v podání režiséra Chada Stahelskiho a designéra Dana Leigha zahalen spoustou tajemství: „Platí se zlatými mincemi, jsou tady exkluzivní místa, kam se nedostane nikdo jiný než zabijáci a jejich doprovod, všichni chodí v obleku, všechno tu má svá pravidla. Je to jako brutální šachová hra,“ říká Stahelski. Místem setkání zločinců je Continental - luxusní hotel a bar, který nenajdete v turistických průvodcích. „V našem filmu je to něco jako Švýcarsko. Uzavírají se tady smlouvy, navazují se kontakty.“
Stejně pečlivě jako design filmu Stahelski a Leitch vytvořili i akční styl, kterým mezi sebou hrdinové bojují. Je to směs bojových umění a střelby. „Myslím, že něco takového diváci ještě neviděli. Říkáme tomu ,gun fu',“ konstatuje producent Iwanyk.
Aby ho Keanu Reeves dokonale ovládl, čekal ho velmi intenzivní trénink. „Bylo důležité, aby zvládal mnoho nejrůznějších technik,“ říká Stahelski. „Čtyři měsíce se dostával do formy, trénoval judo a jiu jitsu. Chtěli jsme použít jako základ klasická bojová umění a do toho přidat střelné zbraně.“ Kromě toho ho čekal i výcvik s noži a kaskadérské řízení, zvedal činky a trénoval na trampolíně.
„Jeho vytrvalost byla úctyhodná,“ říká s obdivem Iwanyk. „Byl v tréninku bezpochyby nejpoctivěšjí ze všech herců, s nimiž jsem kdy pracoval. Trénoval pět dní v týdnu osm hodin denně. Věnoval celé jedno léto tomu, aby se stal Jonem Wickem.“
Keanu Reeves navíc nebezpečné scény natáčel sám, bez kaskadérů: „Všechno to dělal sám,“ říká producent Basil Iwanyk. „Všechny skoky, střelby z normálních i automatických zbraní, řízení, skoky z budov... všude uvidíte jedině jeho.“
Jeho nově nabytou vizáž doplnil již zmíněný černý oblek, který symbolicky podtrhl jeho návrat do světa zločinu. „Výtvarník kostýmů Luca Mosca dokáže s pomocí oblečení vyjádřit cokoli. Ten oblek je pohřební a zároveň téměř kněžský. Je také velmi chic, nepřitahuje pozornost sám k sobě. Když jsem si ho oblékl, rozhodně mě to proměnilo,“ říká Keanu Reeves. Sám Luca Mosca k tomu dodává: „Pro Johna Wicka jsem hledal jakousi uniformu, kterou bude nosit skoro celý film. Musela být nadčasová a dokonale pohodlná.“

DABING
1.DABING (DVD, Blu-ray, Nova)
V českém znění: Marek Libert - Keanu Reeves (John Wick), Marcel Vašinka - Michael Nyqvist (Viggo), Jan Škvor - Alfie Allen (Josef Tarasov), Tomáš Juřička - Willem Dafoe (Marcus) + Clarke Peters (Harry), Ivo Novák - Dean Winters (Avi), Klára Sochorová - Adrianne Palicki (Perkinsová), Jakub Saic - Toby Leonard Moore (Victor), Libor Bouček - John Leguizamo (Aurelio), Veronika Mudrová - Bridget Moynahan (Helen) + Bridget Regan (Addy), Milan Slepička - Ian McShane (Winston), Petr Gelnar - Lance Reddick (Charon + titulky)
Překlad: Milan Stejskal
Produkce: Markéta Kratochvílová
Zvuk: Jan Rádr
Finální mix: Matěj Večeřa
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, studio Budíkov pro Bontonfilm 2015

Premiéra ČR: 23.10.2014 Bontonfilm
Premiéra USA: 24.10.2014 Lionsgate/Summit
Premiéra Kanada: 24.10.2004
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 25.2.2015 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 25.2.2015 Bontonfilm
Poprvé v TV ČR: 15.6.2015 JOJ Cinema

Tržby v ČR - Kč 5 156 240
Tržby celkem - $ 86 000 000
Návštěvnost v ČR 37 289
Náklady (Rozpočet) - $ 30 000 000

FILMY V SÉRII
John Wick gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1248/
Akční / Thriller, USA / Čína, 2014
Režie: Chad Stahelski, David Leitch, Hrají: Keanu Reeves, Michael Nyqvist

John Wick 2 (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1249/
Akční / Krimi, USA / Hong Kong, 2017
Režie: Chad Stahelski, Hrají: Keanu Reeves, Common

John Wick 3 (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/john-wick-3-john-wick-3-2019-131-usa-akcni-krimi-thriller-78/
Akční / Krimi, USA, 2019
Režie: Chad Stahelski, Hrají: Keanu Reeves, Halle Berry

John Wick: Kapitola 4 gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/bbi/
Akční / Krimi / Thriller, USA 2023
Režie: Chad Stahelski, Hrají: Keanu Reeves, Donnie Yen
 
Tvůrci a herci
Chad Stahelski (Režie), David Leitch (Režie), Basil Iwanyk (Produkce), David Leitch (Produkce), Eva Longoria (Produkce), Chad Stahelski (Produkce), Tyler Bates (Hudba), Joel J. Richard (Hudba), Jonathan Sela (Kamera), Elísabet Ronaldsdóttir (Střih), Jessica Kelly (Casting), Suzanne Smith (Casting), Dan Leigh (Scénografie), Luca Mosca (Kostýmy), Junior Cyrus Baron (Zvuk), Mark P. Stoeckinger (Zvuk), Stephen Kelley (Masky), Derek Kolstad (Scénář), Keanu Reeves (Herec), Michael Nyqvist (Herec), Alfie Allen (Herec), Willem Dafoe (Herec), Dean Winters (Herec), Adrianne Palicki (Herec), Toby Leonard Moore (Herec), Daniel Bernhardt (Herec), Bridget Moynahan (Herec), Bridget Regan (Herec), Ian McShane (Herec), John Leguizamo (Herec), David Patrick Kelly (Herec), Lance Reddick (Herec), Keith Jardine (Herec), Kevin Nash (Herec), Clarke Peters (Herec), Thomas Sadoski (Herec), Marija Skangale (Herec), Randall Duk Kim (Herec), Tait Fletcher (Herec), Alex Ziwak (Herec), Nadia Kay (Herec), Gameela Wright (Herec)
 
2004/101/USA, Čína, Kanada/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- John Wick (Keanu Reeves) nosí náramkové hodinky Carl F. Bucherer Manero AutoDate 38mm.
- Exteriér hotelu Continental kde je John Wick (Keanu Reeves) ubytován, je na 1 Wall Street Court na Manhatannu, budova s názvem Beaver Building je bývalá komoditní burza s kakaem v New Yorku. Interiéry byly natočeny ve známé restauraci Delmonico's na adrese 2 South William Street, kterou navštěvovali například T. Roosevelt, N. Tesla nebo Ch. Dickens. Obě budovy mají podobný trojúhelníkový půdorys.
- John Wick (Keanu Reeves) ve filmu využívá techniku držení zbraně zvanou CAR (central axis relock), kterou vyvinul Paul Castle, na základě svých zkušeností ve speciálních jednotkách SAS a také jako instruktora speciálních jednotek po celém světě.
- Pes, kterého dostal John Wick (Keanu Reeves) od manželky je štěně bígla a ve skutečnosti se jmenuje Andy. Pro film ho vybírala Kim Krafsky - trenérka ze společnosti Animal Actors International, která se zabývá výcvikem zvířat pro film.
- Keanu Reeves (John Wick) nebol počas akčných scén zastupovaný kaskadérom a všetky kaskadérske kúsky zvládol sám.
- Alkohol, ktorý pije John Wick (Keanu Reeves) v hoteli, keď ho lekár ošetruje, je Blanton's Single Barrel Whiskey.
- Herec Keanu Reeves si zahral už v poradí šiestom filme, v ktorom sa jeho postava volala John.
- Tetovanie na chrbáte Johna Wicka (Keanu Reeves) "Fortes fortuna adiuvat" znamená "Odvážnym šťastie praje".
- Videohra, ktorú hrá jeden z bodyguardov v bezpečnom dome Josefa Tarasova (Alfie Allen), je FPS-hra DUST 514 vyvinutá firmou CCP.
- Kniha, ktorú má John Wick (Keanu Reeves) na konferenčnom stolíku, je monografia o portugalskom architektovi Alvárovi Sizovi, ktorý je vo svojom obore považovaný za jedného z najlepších na svete.
- John Wick (Keanu Reeves) ve filmu používal mnoho zbraní, mimo jiné pistoli HK USP s kompenzátorem zdvihu a bullpup brokovnici Remington 870. Kromě toho jezdil v amerických klasikách Ford Mustang Boss 429 1969, Chevrolet Chevelle SS a v nové klasice Dodge Charger, se kterým herec jezdil i ve filmu Street Kings (2008).
- Vo filme bolo použitých niekoľko zbraní. John Wick (Keanu Reeves) vytiahol z kufríku Heckler & Koch P30L a Glock 26. V scéne pri prestrelke vonku na parkovisku bola použitá zbraň Coharie Arms CA415 a brokovnica typu Kel-Tec KSG. Po zadržaní Johna sa presúvame do prázdneho skladu, kde bodyguardi Vigga Tarasova (Michael Nyqvist) držia v ruke Heckler & Koch MP10. Marcus (Willem Dafoe) mal pri sebe hlavne pušku Ruger M77 a Browning HP. Perkinsová (Adrianne Palicki) vytiahla pištoľ Walther P99.
- Chad Stahelski a David Leitch majú vlastné bojové štúdio s názvom 87Eleven, v ktorom pripravujú hercov na akčné filmy. Sám Keanu Reeves (JohnWick) už využil prípravu v 87Eleven v minulosti, takže s režisérmi sa už poznal pred realizáciou filmu. Herec tentoraz potreboval doplniť hlavne chmaty z juda a jiujitsu, boj so strelnou zbraňou a kaskadérske šoférovanie. Na úlohu sa pripravoval niekoľko mesiacov, pričom mával 5-6 krát do týždňa celodenné tréningy.
- Chad Stahelski a David Leitch sa počas svojej kaskadérskej kariéry začali venovať aj boju s pištoľmi a vymysleli vlastný štýl, tzv. gun-fu, ktorý využili aj v tomto filme.
- Starého otca scenáristu Dereka Kolstada prezývali Boogeyman a podľa neho dostal túto prezývku i John Wick (Keanu Reeves).
- Chad Stahelski je v titulkoch uvedený ako režisér a David Leitch ako producent. Obaja však film režírovali a produkovali spoločne.
- Postava Johna Wicka (Keanu Reeves) byla přidána do gangu ve hře "Payday 2" z roku 2013 2 dny před uvedením hry na trh.
- Vo filme je zabitých 95 ľudí, pričom 78 má na svedomí John Wick (Keanu Reeves).
 
Odkazy