Kráska a zvíře / La belle et la bete (2014/108/Francie, Německo/Fantasy, Romantický, Thriller) 62%

21.07.2018 10:30
JEDNOU VĚTOU
„Jen čistá a upřímná láska dokáže změnit tu nejsilnější kletbu.“

OBSAH
Bylo nebylo....Žil kdysi jeden kupec, jehož nejmilejší dcera se jmenovala Kráska. Kupec přišel o vše během strašlivé bouře a jeho rodina byla zruinována. Jednoho dne ztracen uprostřed lesa objevil něco úžasného, hrad plný bohatství. Za utrženou růži pro Krásku, však obludné Zvíře požadovalo jeho smrt. Kráska se obviňuje za jejich strašlivé rodinné neštěstí a rozhodne se obětovat místo milovaného otce. Nicméně, to není smrt, která jí čeká v hradě Zvířete, ale spíše zvláštní magický život, radost a melancholie. Vyzbrojena jen svou odvahou a otevřeným srdcem, Belle triumfuje nad nebezpečím. Jak už to v pohádkách bývá, všechno dobře dopadne. Kráska se do zvířete zamiluje, princi se vrátí jeho původní podoba a budou žít štastně a spokojeně.(H.C.E.)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Má opravdu nechápu proč zrovna ve Francii vzniká taková množství remaků, které kromě herců nemají vůbec nic, co by mohly nabídnout. Čistě jenom proto, že se pokaždé klasická témata snaží natočit naprosto klasicky a tak, jako už to někdo zkoušel předtím a tenkrát (jelikož byl první) dokázal i uspět. Napadá mě teď z hlavy Fanfán Tulipán nebo Angelika. Tahle Kráska a zvíře má třeba náznaky, že by chtěla být jiná, ale svojí pohádkovostí a fantaskností ve výsledku nenabízí nic jiného, než klasickou pohádku s klasickým námětem a klasickým průběhem. Aspoň, že ta Léa Seydoux se tady trošku ukázala. (Malarkey) 3*

V Mufasu s dlouhým ocasem zakletý nimrod osaměle čeká ve své honitbě na krásnou pannu (nehledat prosím skryté podtexty).. Známý pohádkový příběh v Gansově stylizaci zaujal výtvarností na hraně kýče a já si užíval všechen ten rozteklý vosk ze svíček, plevelem zarostlé vitráže, opulentní kostýmy i Léu Seydoux v roli beastgirl. Škoda jen, že scénám sbližování nebylo věnováno tolik prostoru a intenzity jako digitálním obrům, lostomilým hafáčkům a přiblblému příbuzenstvu. Během dívání jsem se na oko vážně zeptal dcery, kdo zvířeti vaří ty hostiny, uklízí, pere a žehlí a ona mi v klidu odvětila, že je to kouzlo. Nezapomínejme na to… (Gilmour93) 3*

Vlažné očakávania sa potvrdili. Aj keď je fajn, že tvorcovia sa nenechali uniesť sladkými variáciami príbehu a la Disney, chýbala tomu režisérska zdatnosť a hlavne nadhľad. Gansov rutinérsky štýl odniesla tentokrát klasika, ktorá si to nezaslúžila. Vizuálne a hudobne úchvatné, myslím, že to naznačil do značnej miere už trailer a nechal ma zmiasť. Čo sa týka hercov, tak som mal problém hlavne s Bellynimi sestrami, ktorých výkon bol tragický. Neviem, či to groteskné herecké stvárnenie ich rolí bolo zámerné, ale rušilo to celkový zámer o temnejšiu atmosféru. Tú kazil aj maskérsky fail postavy netvora, ktorý sa viac podobal na narniovského Aslana, než na tvora, ktorý by mal naháňať strach. Chémia medzi hlavnými predstaviteľmi tiež len tesne nad bodom mrazu. Premena a prerod kráskynej nenávisti až po lásku ku zvieraťu absolútne nehmatateľná a moc tomu nepomohli ani dialógy. Vynahrádzal to samozrejme pohľad na Belle, ale s celkovým dojmom to pohnúť nedokázalo. Kupodivu to ale celé plynulo celkom rýchlo a aspoň to nebola taká nuda. Ale zhrniem to ako rozprávku pre nenáročných dospelých, ktorá si nezaslúži návštevu kina. (genetique) 3*

VELKÁ RECENZE
V krátké době se v kině objevuje další restart známého příběhu. Angelika dopadla velmi neslavně. Kráska a zvíře to bude mít u diváků jednodušší. Slavný příběh krásky, která se obětuje za milovaného otce znají čeští a slovenští diváci z verze, kterou natočil Juraj Herz v roce 1978. Panna a Netvor se Zdenou Studénkovou a Vlastimilem Harapesem je velmi působivý film s hlubokou atmosférou.
Známý příběh byl zpracován nesčetněkrát v televizi a mnohokrát na plátně. Nejslavnější francouzská verze pochází z roku 1946 a zvířetem byl tenkrát v
Jaká je adaptace z roku 2014? Kupec objevuje zakletý zámek a nádherné poklady, které si odváží domů. Cestou utrhne růži pro svou nejmladší dceru. V tu chvíli se objeví obludné zvíře a žádá za růži smrt. Muž se jede rozloučit se svou rodinou, nejmladší dcera Belle se obětuje a do zámku se vrací místo otce. Není to ale smrt, co statečnou dívku v zámku čeká…
Příběh krásné Belle v nové verzi to má pochopitelně těžké. Výsledek ale není vůbec špatný. Nároky dnešních diváků jsou samozřejmě jiné a režisér Christophe Gans klade důraz především na vizuální stránku. Na filmu je na první pohled vidět, že nechyběly peníze. Není v něm téměř jediný záběr, který by v postprodukci neprošel počítačem. Vizuál je místy velmi krásný, úchvatný a snový.
Zvířete hraje Vincent Cassel, známý především z rolí padouchů ve francouzské i americké produkci. Mladičká Léa Seydoux svým vzezřením potvrzuje titul filmu. Umí ale i hrát a nepostrádá charisma (narozdíl od nové představitelky Angeliky, vzpomínané na začátku).
Ve filmu nenajdeme jen líbivý a pohádkový vizuál, melencholii a snové okamžiky. Je tu místo i pro humor (Belliny marnivé sestry), fantasy prvky a akční scény. Režisér vytváří vlastní fantasy svět s gotickými prvky. Stavba polozbořeného zámku a barvy, jež září v dokonalé a příjemné obrazové harmonii. To je stručně řečeno obraz, který se jako linka táhne celým filmem.
Co mi trochu nesedí jsou Belliny sny, v nichž rozplétá postupně osud zakletého zvířete. Pokud by nám tvůrci jeho příběh odvyprávěli celý na začátku nebo konci filmu, udělali by lépe. Takhle to místy působí rušivě a zbytečně to tříští celek.
Christophe Gans natočil okázalý snímek, kterému nechybí pohádkovost a velkolepost. Trochu se ve vší té pompéznosti ztrácí cit a identifikace diváka s Bellou. Není úplně jasné, proč se do zvířete zamilovala. Ten postupný přerod od odporu k lásce tu chybí (narozdíl od vzpomenutého Herzova filmu).
Přesto – jeden z vizuálně nejpůsobivějších komerčních titulů evropské provenience poslední doby. Už proto se vyplatí na něj zajít.

Ocenění:
European Film Awards
2014 - Christophe Gans (Cena diváků) (nominace)

César Awards
2015 - Nejlepší výprava
2015 - Christophe Beaucarne (Nejlepší kamera) (nominace)
2015 - Nejlepší kostýmy (nominace)

DABING
V českém znění: Martin Stránský - Vincent Cassel (Princ / Zvíře), Jitka Ježková - Léa Seydoux (Belle / Kráska), Jaromír Meduna - André Dussollier (otec), Martin Zahálka - Eduardo Noriega (Perducas), Adéla Kubačáková - Myriam Charleins (Astrid), Jana Páleníčková - Sara Giraudeau (Clotilde), Jitka Moučková - Audrey Lamy (Anne), Libor Bouček - Nicolas Gob (Maxime), Michal Holán - Jonathan Demurger (Jean-Baptiste), Jan Battěk - Louka Meliava (Tristan), Jolana Smyčková - Yvonne Catterfeld (Princezna + více rolí), Bohdan Tůma - Wolfgang Menardi (Thierry, více rolí), Stanislav Lehký, Daniel Rchichev, Helena Brabcová, Karina Rchichevová a další
Překlad a dialogy: Ivan Kotmel, Agentura K
Produkce: Zuzana Špeciánová
Zvuk: Miloš Sommer
Režie českého znení: Martin Těšitel
Vyrobilo: Studio Soundwave pro 35 MM s.r.o. v roce 2014

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 13.3.2014 H.C.E.
Premiéra USA: 23.9.2016
Premiéra Francie: 12.2.2014 Pathé Distribution
Premiéra Německo: 1.5.2014 Concorde Filmverleih
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 26.9.2014 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 33 100 000
Náklady (Rozpočet) - $ 45 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Kráska a zvíře gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1246/
Fantasy / Romantický, Francie / Německo, 2014
Režie: Christophe Gans, Hrají: Vincent Cassel, Léa Seydoux

Kráska a zvíře gastonrolinc.webnode.cz/news/a1247/
Rodinný / Fantasy, USA, 2017
Režie: Bill Condon, Hrají: Emma Watson, Dan Stevens
 
Tvůrci a herci
Christophe Gans (Režie), Richard Grandpierre (Produkce), Pierre Adenot (Hudba), Christophe Beaucarne (Kamera), Sébastien Prangere (Střih), - (Casting), Thierry Flamand (Scénografie), Pierre-Yves Gayraud (Kostýmy), Ken Yasumoto (Zvuk), Damien Lazzerini (Zvuk), Seva Solntsev (Zvuk), - (Masky), Sandra Vo-Anh (Scénář), Christophe Gans (Scénář), Vincent Cassel (Herec), Léa Seydoux (Herec), André Dussollier (Herec), Eduardo Noriega (Herec), Myriam Charleins (Herec), Audrey Lamy (Herec), Sara Giraudeau (Herec), Jonathan Demurger (Herec), Nicolas Gob (Herec), Louka Meliava (Herec), Yvonne Catterfeld (Herec), Mickey Hardt (Herec), Marie Gruber (Herec), Richard Sammel (Herec), Nora Huetz (Herec), Wolfgang Menardi (Herec), Gotthard Lange (Herec), Max Volkert Martens (Herec), Dennis Oestreich (Herec)
 
2014/108/Francie, Německo/Fantasy, Romantický, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Snímek měl nesoutěžní premiéru v únoru 2014 na 64. ročníku Berlínského filmového festivalu.
- Scénář nevychází z předešlých adaptací, které stvořili Jean Cocteau a poté Walt Disney, ale z původního příběhu z roku 1740 od Madame de Villeneuve.
- Film je inspirován prací japonského režiséra Hayaa Miyazakiho.
- Natáčení začalo dne 5. listopadu 2012 v Berlíně v Babelsberg Studios.
 
Odkazy