Paddington 2 / Paddington 2 (2017/103/Velká Británie, Francie/Komedie, Rodinný, Fantasy) 80%

21.07.2018 08:08
JEDNOU VĚTOU
„Medvídek je zpátky ve městě."

OBSAH
Po celosvětově nejúspěšnějším rodinném filmu všech dob natočeném v neamerickém studiu přichází do distribuce dlouho očekávané pokračování Paddington 2, ve kterém se na začátku setkáváme s medvídkem Paddingtonem spokojeně zabydleným rodině Brownových v Londýně, kde si získal oblibu v místní komunitě a kamkoliv jde, rozdává radost a marmeládu. Když Paddington hledá dokonalý dárek ke stým narozeninám milované tety Lucy, zahlédne v obchodě pana Grubera nevšední prostorové leporelo a aby ho mohl koupit, pustí se do několika příležitostných prací. Ale když někdo knihu ukradne, jedině Paddington a Brownovi mohou odkrýt zloděje, který se jeví jako mistr přestrojení

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Naprosto přesně o jeden medvědí chlup horší prvního dílu. Především kvůli zbytečné potřebě velkolepého akčního finále a la Osamělý jezdec (ostatně aluze na něj se táhnou celým filmem), které jakkoli dobré i náležitě napínavé nesporně je, tak se stylově k tomuto typu filmu nehodí. Jinak nemlich to samé co jednička; což pro jednou není výtka, ale naopak nejlepší možná pochvala. Protože o Paddingtonových eskapádách i podruhé platí, že jsou tou nejryzejší esencí milého, vtipného, hravého a s gustem natočeného i zahraného rodinného filmu, který opravdu je pro celou rodinu bez rozdílu (nejen) věku. A to se vidí velmi málo; zvlášť pak s přihlédnutím k tomu, jaká bezpočetná kvanta filmů se škatulkou "rodinné podívané" zaklínají. (DaViD´82) 4*

Rozkošný medvídek Paddington je zpátky i se svým úchylným outfitem a tentokrát zamířil o výkonnostní stupeň nahoru ale jen o malý fous. Jednička byla trochu po anglicku studená ale nějakým způsobem dokázala pobavit celou rodinu, dvojka díky bohu trochu přitlačila na humoru, že se člověk i od srdce nahlas zasměje, např. při medvídkově výstupu v kadeřnictví jsem se hodně zasmál, škoda, že těchto roztomilých scén není ve filmu víc. Ve vězení vymění medvídek svůj úchylácký mundúr za jiný úchylácký mundúr a děj se zbytečně zastaví. Toho dobrodružství by Paddingtonovi slušelo víc. Čtvrtá hvězda je hlavně za Hugha Granta, který si svého jeblého záporáka pekelně užívá. Kdyby tvůrci přidali na akčnějším námětu a přidali víc roztomilých scén, byl by ten film dokonalej, takhle lepší průměr pro celou rodinu. Jen ten jeho debilní klobouk asi nikdy nevydejchám.70%. (korbitch22) 4*

Paddington 2 je stejný jako Paddington 1. Jedná se o roztomilou britskou pohádku, která však nepostrádá chytrý situační humor, tu pohádkovou roztomilost a především milou zábavu. Jestli nějak točit pokračování tak asi nějak takhle. Pořád se jedná o vizuálně úchvatnou podívanou. Hugh Grant ,který zde v roli padoucha střídá Nicol Kidman z prvního filmu jí slušně nahrazuje.Jedná se o šíleného herce a mistra převleků při čemž v této roli Hugh Grant ukazuje, že ještě nepatří do starého železa... I když jde jenom o pohádku. Slušnou část filmu, tvoří scény ve vězení kam se Paddington krátce po začátku filmu dostane. Vůdce vězňů zde ztvárňuje Brendan (Pošuk Moody) Gleeson a jedná se o roztomilého drsňáckého dědečka. Paddington 2 je prostě slušné pokračování prvního filmu a i když pořád nejde o převratnou pecku, je to výborná pohádka kterou si s chutí můžou užít i starší diváci. Více takových pohádek a sem s trojkou! (filmfanouch) 4*

VELKÁ RECENZE
Fiktivní medvídek se zálibou v sendvičích s marmeládou po třech letech znovu ožívá na širokém plátně. Tentokrát ho touha po dokonalém dárku pro tetu Lucy zavede až do vězení.
„To mě teda zajímá, jak nás to bude bavit!“ zvolal ostentativně chlapeček do ruchu kinosálu poté, co moderátorka oznámila, že za chvíli uvidíme ještě akčnější a zábavnější příběh než minule.
Ráda při rodinných filmech dávám na názor dětských diváků, protože jsou ve svých reakcích nekompromisní. Když je nedokážete rozesmát, nezachrání vás ani hluboká morální lekce nebo roztomilé animace. Tentokrát jsem ale nestíhala vnímat, jestli dětské osazenstvo na vtipy reaguje, nebo se jen znuděně vrtí na sedačkách. Byla jsem totiž příliš zabraná do toho, jak moc jsem si barevný a neskrývaně zidealizovaný Paddingtonův svět sama užívala.
V pokračování hitu režiséra Paula Kinga z roku 2014 si medvídek (v originálním znění namluvený hercem Benem Whishawem) shání práci, aby si za vydělané peníze mohl pořídit sběratelský unikát – leporelo Londýna od madam Kozlové. Chce ho darovat své tetě Lucy, která se kvůli jeho výchově nikdy do britské metropole nepodívala; ačkoli o tom dlouhé roky snila.
Paddingtonův jako vždy bezelstný záměr ale překazí zašlá herecká hvězda Phoenix Buchanan (Hugh Grant), který leporelo potřebuje k zosnování svého hrozivého plánu. Aby dostal medvěda z cesty, nechá na něj svalit vinu za jeho krádež. A dobrosrdečný Paddington tak skončí ve vězení.
Není to zrovna komplikovaná zápletka. Je to ovšem zápletka, která má karty rozdané natolik důkladně, že funguje i na elementární úrovni. Žádná ze scén tu není navíc, každá má svou roli. Zní to sice jako základní vypravěčská technika, řada filmů si však pomyslné dějové drobečky nerozsype ani takto přímočaře.
V druhém dílu se vrací k životu nejen oblíbená postavička z pera Michaela Bonda, ale také pestré odstíny, živé vzory a rozmanití lidé obývající jeho verzi Londýna. Stále je to to staré dobré město, které ovšem dostalo od Paddingtona kopanec pozitivity. (Ve scéně, kde medvídek přemění vězeňskou jídelnu v oku lahodící regál sladkých dobrůtek, dokonce doslova.)
Zůstávají všichni členové rodiny Brownových (Hugh Boneville, Sally Hawkinsová, Samuel Joslin, Madeleine Harrisová a Julie Watersová) i jejich nerudný soused Peter Capaldi. Na zlosynské pozici, v níž v předchozím filmu Nicole Kidmanová coby zákeřná vycpávačka zvířat spíše naháněla hrůzu, nyní ohromuje svými komediálními kreacemi a falešným zubatým úsměvem Hugh Grant.
V mnohém je to právě přítomnost jeho ješitného mistra převleků, co dodává sequelu novou krev do žil a pomáhá mu vyrovnat se, ne-li překonat kvalitou původní snímek. Je jen škoda, že všechno kouzlo za scénami, kde se sebou střídavě mluví jako Hamlet nebo Macbeth, se zcela ztratí v českém dabingu.
Snímek Paddington 2 ocení malí i velcí, protože nabízí harmonický mix výtvarné geniality (procházka Paddingtona s tetou Lucy po papírovém leporelu patří k nejkouzelnějším okamžikům filmu) a laskavého humoru, který naštěstí – jako se u komedií v poslední době často stává – nesklouzává do trapnosti. (Snad jen s výjimkou závěrečného vězeňského tanečku, který už je opravdu hraniční. To však říkám jako odpůrce závěrečných tanečků a zpívání obecně.)
Na své si nicméně přijdou i milovníci detailů a skrytých vtípků, kteří by se měli zaměřit na všechny novinové titulky, pokojové dekorace či cameo role. Ačkoli zrovna stoly a stěny poseté portréty Hugha Granta v domě Hugha Granta jen tak někdo nepřehlédne.

O FILMU
S medvídkem Paddingtonem se děti poprvé seznámili v knize Michaela Bonda z roku 1958 Medvídek Paddington. Poslední kniha Michaela Bonda, který zemřel letos v červnu ve věku 91 let, byla Paddington’s Finest Hour, byla vydána v lednu 2017. Mezi první a poslední knihou Bond napsal více než 20 knih, jejichž hlavním hrdinou byl medvídek v huberťáku milující marmeládový sendvič; na celém světě se prodalo více než 35 miliónů výtisků přeložených do 40 jazyků. Šprýmy malého medvídka z nejtemnějšího Peru, jehož dokonalé způsoby a dobré úmysly často vyústí v komické nehody a chvíle nepřehledného chaosu, si získaly srdce čtenářů na celém světě, a nyní se tyto příběhy řadí ke světové klasice literatury pro děti.
A stejné je to i s filmovým debutem této postavy. Uplynulo hodně času, než se Paddington poprvé uklonil na filmovém plátně, po několika inkarnacích na televizních obrazovkách, včetně mimořádně úspěšného a oblíbeného 56dílného britského televizního seriálu, který se začal vysílat v roce 1975 a který pro studio FilmFair vytvořil a režíroval Ivor Wood a kterému charakteristický vypravěčský styl dodal Michael Hordern. Ale hned první vystoupení na filmovém plátně přineslo medvídkovi v huberťáku všeobecnou chválu. Film Paddington byl uveden do kin v roce 2014 a svou neodolatelnou kombinací srdečnosti, vrtochů a vtipu okouzlil diváky všech věkových kategorií a stal se již trvalou dětskou klasikou. Získal několik nominací na ceny BAFTA, v roce 2015 získal cenu Empire Awards v kategorii nejlepší komedie, a celosvětové tržby překročily 250 miliónů USD. K překvapení samotných tvůrců se film se stal nejvýdělečnějším rodinným filmem všech dob natočeným v neamerickém studiu.
„Podle mě měl první film krásný scénář a bylo úžasné hrát v něm.“, říká Hugh Bonneville. „Ale velmi dobře jsem si uvědomoval, že panovala velká nejistota a nervozita z přenesení tohoto milovaného medvídka na filmové plátno. Podaří se zachovat správného ducha? Když jsem pak ten film viděl, byl jsem naprosto ohromen. Úplně jsem zapomněl, že ten medvídek není skutečný, a myslím to zatraceně vážně! Jsem moc hrdý na to, že jsem byl součástí toho prvního filmu.“
Paul King natočil film, který byl střídavě veselý a srdečný s častými poryvy magického realismu, a tato kombinace umožnila, abychom vnímali medvídka v Londýně jako tu nejpřirozenější věc na světě.
Když bylo po úspěchu prvního filmu potvrzeno natáčení filmu Paddington 2, Heyman věděl, že jako režiséra chce jen jednoho jediného člověka. „Paul je velmi srdečný, velkorysý, zábavný a optimistický.“, říká David Heyman. „Vyzařuje to z prvního filmu i z toho druhého. Má opravdu jedinečný hlas, je to výjimečný a mimořádný talent - takže jsme samozřejmě chtěli, aby si tu roli zopakoval.” A když King přijal nabídku na další vyprávění Paddingtonova příběhu, chyběl už jen samotný příběh.
Na konci filmu Paddington se zdá, že je medvídek s příznačným jménem spokojený se svým místem v životě, natrvalo usazený v podkrovní místnosti Brownovic domu a libující si v zimních koulovačkách se svou novou rodinou ve Windsor Gardens. Je to skvělé místo pro zakončení příběhu. Ale jak King zjistil, není to zase tak skvělé místo pro začátek příběhu. „Omylem jsme napsali konec, místo abychom řekli ‚Uvidíme se ve druhé kapitole!‘“, směje se režisér.
Nicméně nezačínal tak úplně od nuly. „Měli jsme spoustu nápadů, které jsme v prvním filmu nepoužili, protože jsme měli pocit, že patří spíše do pokračování než do původního příběhu. Pořád jsme si představovali, jak zábavné by bylo vidět Paddingtona v práci,“ říká King, „je to tak slušná a zdvořilá postava, že nás napadalo, že by mohlo být emočně zajímavé vidět, jak se stane obětí nespravedlnosti.“
„Velkou inspirací pro tento film je Pan Smith přichází.“, říká David Heyman, když připomíná skvělý film Franka Capra s Jamesem Stewartem v hlavní roli o idealistickém mladíkovi ve Washingtonu. King se také vrátil, aby se poučil ze školy studia Pixar, konkrétně k filmu Toy Story 2: Příběh hraček, aby viděl, jaký přístup k pokračování zvolil americký gigant animovaného filmu. Jedna z věcí, které se chtěl King vyvarovat, bylo opakovat problémy a překážky, kterým Paddington čelil v prvním filmu. „Studio Pixar to vyřešilo velmi dobře a podařilo se jim zachovat opravdovost prvního filmu. Podařilo se jim pro Woodyho vytvořit věrohodnou situaci a od ní odvíjet další děj.“
Aby našel věrohodnou zápletku a na jejím základě vybudoval příběh, filmu Paddington 2, King přizval ke spolupráci svého starého přítele a spolupracovníka. Simon Farnaby spolupracoval s Kingem více než deset let na tom, čemu Farnaby říká „Show jednoho muže v uměleckém centru Battersea Arts“, a také na komedii Bunny a býk, ve které Farnaby také hrál. Farnaby, scénárista vlastním přičiněním, trochu pomáhal se scénářem k filmu Paddington, a také se objevil v nezapomenutelné epizodní roli jako Barry, nechutný člen ostrahy, který se nevysvětlitelně zamiluje do pana Browna… když je pan Brown převlečený za velšskou uklízečku. Takže přibrat Farnabyho do týmu na plný úvazek byl pro Kinga přirozený vývoj. „Když jsem psal první scénář, střídavě mi pomáhala spousta skvělých lidí, a napadlo mě, že bude moudré, když to budu s někým psát už od začátku.“, říká King. „Simon a já máme za sebou impozantní řadu komerčních katastrof a tak jsem doufal, že bychom tuto naší odbornost mohli přenést do filmu Paddington 2.“
Jejich spolupráce byla od začátku úspěšná. „Hodně věcí se nám dařilo udělat rychle.“, přiznává King. Ve skutečnosti měli základní příběh hotový do konce prvního týdne. V tomto scénáři k filmu Paddington 2 se nadšený mladý medvídek věnoval nákupu dárku ke stým narozeninám své tety Lucy a v následném chaosu skončil ve vězení obviněný ze zločinu, který nespáchal. Ano, ve filmu Paddington 2 je milovaný medvídek poslán do velkého baráku. Ale stejně jako s vývojem celé zápletky v obou filmech, pro Kinga bylo důležité, aby situace vycházely z postav a z témat, kterým se chtěl King věnovat.
První film se věnoval významu tolerance a přijetí, když mladý medvídek - imigrant přišel do Londýna a zjistil, že se bez ohledu na svou zjevnou odlišnost může začlenit do společnosti, která ho přijala takového, jaký je. Přestože se tato témata prolínají i filmem Paddington 2, King se chtěl také zaměřit na nové stránky Paddingtonovy postavy. „Je to o poznání hodnoty laskavosti a soucitu.“, říká. „Paddington přechází od vnímání sebe sama jako malého medvídka ve velkém světě k uvědomění, že mnoho jeho dobrých skutků je významným přínosem pro komunitu.“
Rozvedení tohoto tématu přivedlo Kinga a Farnabyho inspirovalo k vytvoření řady nových postav v širší komunitě Windsor Gardens. „Jde o to, vidět dobro na místech, kde ho někteří lidé vidět nemusí.“, říká David Heyman. „A někdy, jako v případě paní Birdové a paní Brownové, vidět zlo tam, kde ostatní podléhají povrchnímu okouzlení. To je dobré poselství ve světě, ve kterém máme všichni tak trochu sklon hodnotit knihu podle obálky.“
Nakonec nás a Paddingtona zavádí do vězení, kde se Paddington hned na začátku střetne s impozantním kuchařem Knucklese McGintym, kterého si posléze nakloní typickou ukázkou Paddingtonovské velkorysosti. „Jednu věc jsem dělal u obou filmů - pouštěl jsem si všechny Chaplinovy filmy.“, vysvětluje pedantský King. „Je radost pozorovat oblíbeného komika v situacích, které by většina lidí považovala opravdu špatné. A vězení nám připadalo jako dobrý způsob, jak postavit Paddingtona před výzvu, jak se dostat zpátky domů do Windsor Gardens, a cestou může potkávat další postavy a měnit je.“
Přestože ani otrlý Knuckles McGinty neodolá Paddingtonovu marmeládovému šarmu, ve filmu je jedna postava, která se kterou medvídek nehne. Přichází zdroj všeho zla, Phoenix Buchanan.

Ocenění:
2018 - Hugh Grant (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Paul King, Simon Farnaby (Adaptovaný scénář) (nominace)
2018 - Výjimečný britský film (nominace)

DABING
V českém znění: Ondřej Brzobohatý - Ben Whishaw (Paddignton), Marek Libert - Hugh Grant (Phoenix), Jan Vlasák - Hugh Bonneville (Henry), Petra Tišnovská - Sally Hawkins (Mary), Zdeněk Maryška - Brendan Gleeson (McGinty), Dana Syslová - Julie Walters (paní Birdová), Hana Talpová - Imelda Staunton (teta Lucy), Jan Köhler - Samuel Joslin (Jonathan), Aneta Talpová - Madeleine Harris (Judy), Bohuslav Kalva - Jim Broadbent (Gruber), Roman Hájek - Peter Capaldi (pan Curry), Ladislav Županič - Tom Conti (Soudce), Radana Herrmannová - Eileen Atkins (madame Kozlova), Miloš Vávra - Michael Gambon (strýc Pastuzo), Petr Neskusil - Noah Taylor (Phibs), Svatopluk Schuller - Sanjeev Bhaskar (Dr. Jafri), Jan Szymik - Ben Miller (plukovník Lancaster), Milada Vaňkátová - Marie-France Alvarez (Duboisová), Bohdan Tůma - Aaron Neil (Spoon), Martin Zahálka - Tom Davis (T-Bone), Matěj Havelka - Louis Partridge (G-Man), Ladislav Novák - Jamie Demetriou (profesor), Tomáš Gibiš (popisky), Martina Bucková, Tomáš Hospodský, Dana Procházková, Martin Svejštil
Překlad: Jakub Racek
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Filip Mošner, Roman Čadek
Výsledný mix: Martin Jílek - SoundSquare
Dialogy a režie: Ladislav K.J. Novák
Vyrobilo studio LS Productions - 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 30.11.2017 Vertical Ent.
Premiéra Francie: 6.12.2017 StudioCanal
Premiéra Velká Británie: 10.11.2017 StudioCanal UK
Premiéra USA: 12.1.2018 The Weinstein Company
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 4.7.2018 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 2.5.2018 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 13 893 252
Tržby celkem - $ 227 331 938
Návštěvnost v ČR 129 017
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Paddington gastonrolinc.webnode.cz/news/a1242/
Komedie / Rodinný, Velká Británie / Francie, 2014
Režie: Paul King, Hrají: Hugh Bonneville, Sally Hawkins

Paddington 2 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1243/
Fantasy / Dobrodružný, Velká Británie / Francie, 2017
Režie: Paul King, Hrají: Ben Whishaw, Brendan Gleeson

Tvůrci a herci
David Heyman (Produkce), Dario Marianelli (Hudba), Erik Wilson (Kamera), Jonathan Amos (Střih), Mark Everson (Střih), Lauren Evans (Casting), Nina Gold (Casting), Gary Williamson (Scénografie), Lindy Hemming (Kostýmy), Paul King (Paul King), Simon Farnaby (Scénář), Ben Whishaw (Herec), Brendan Gleeson (Herec), Sally Hawkins (Herec), Hugh Grant (Herec), Julie Walters (Herec), Jim Broadbent (Herec), Imelda Staunton (Herec), Peter Capaldi (Herec), Hugh Bonneville (Herec), Samuel Joslin (Herec), Madeleine Harris (Herec), Kobna Holdbrook-Smith (Herec), Noah Taylor (Herec), Tom Conti (Herec), Michael Gambon (Herec), Richard Ayoade (Herec), Joanna Lumley (Herec), Jessica Hynes (Herec), Eileen Atkins (Herec), Ben Miller (Herec), Claire Keelan (Herec), Meera Syal (Herec), Sanjeev Bhaskar (Herec), Robbie Gee (Herec), Jamie Demetriou (Herec), Ricky Champ (Herec), Deepak Anand (Herec), Aaron Neil (Herec), Tom Davis (Herec)
 
2017/103/Velká Británie, Francie/Komedie, Rodinný, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Film mal ísť do distribúcie na území Spojených Štátov pod hlavičkou Weinstein Company a Dimension Films, ale po obvineniach zo sexuálneho zneužívania proti zakladateľovi Harveyho Weinsteina, sa spoločnosti Heyday Films a StudioCanal začali obzerať po ďalšom americkom distribútorovi. Verili, že film pre deti by nemal byť spojený s Weinsteinovým škandálom.
 
Odkazy