Muž bez stínu 2/ Hollow Man II (2006/91/USA/Akční, Sci-Fi, Horor, Thriller) 41%

10.12.2020 09:31
JEDNOU VĚTOU
„Nemůžeš jej vidět, ale můžeš jej cítit!"

OBSAH
Zažijte nekonečné napětí s Christianem Slaterem (Interview s upírem, Pravdivá romance) v roli Michaela Griffina, který se po aplikaci experimentálního séra stává neviditelným zabijákem a nedobrovolně nad sebou ztrácí kontrolu. Propadá stále většímu šílenství a pomalu ve velkých bolestech umírá. Maggie Dalton (Laura Regan - Vyvolený), krásná a nadaná bioložka, je jediná osoba, která ho může udržet naživu. Ale když ji vláda využije jako návnadu ke Griffinově dopadení a sama se tak ocitne v ohrožení, nezbývá jí než se obrátit na Franka Turnera (Peter Facinelli – Král Škorpion), detektiva z oddělení vražd policie v Seattlu a požádat ho o ochranu. Griffin je však stále blíže smrti i naprostému zešílení a Turnerovi tak zbývá jediná možnost, jak Maggie zachránit. Musí sám sobě aplikovat sérum neviditelnosti a stát se také mužem bez stínu. Dvojnásobná porce akce, dvojnásobné vzrušení a dvojnásobná hrůza – to vše vás čeká v závěrečném velkolepém souboji, ve kterém se oba muži bez stínu utkají proti sobě.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Buď nemám náladu extrémně kritizovat a rýpat nebo to prostě nebyla taková tragédie. Muž bez stínu 2 slušně využil šance navázat na první díl se silně béčkovým tématem využití neviditelnosti pro vojenské účely. Atmosféra se s prvním dílem nedá srovnat, protože žádné klaustrofobické prostředí (částečně) uzavřené laboratoře, ale "open world", který přináší nekonečno možností, což je pro autory trochu těžké zvládnout. Béčkové ražení se podepsalo i na režisérovi, tricích (i když jsou velmi slušné na video titul) a obsazení, takže mnozí nebudou spokojeni. Účel však světí prostředky a Muž bez stínu 2 si na nic nehraje, svou béčkovost s radostí přiznává a přijímá jako svou hlavní zbraň, která po půlnoci diváka může uspokojit. Což se u mě stalo, jen ta Rhona Mitra mi chyběla... (Djkoma) 2*

Druhé pokračování se už muselo obejít bez režiséra Paula Verhoevena, který zůstal pouze ve funkci producenta a nahradil ho neznámý Claudio Fah. Ten postrádá Verhoevenovu režijní obratnost a invenci a je to spíše solidní řemeslník, který dost sází na akci a občas něco "obšlehl" i od svého slavnějšího kolegy Verhoevena ( například erotická scéna s mladým párem, který šmíruje v pokoji neviditelný Slater nebo souboj dvou neviditelných mužů v dešti) a upřímně řečeno se scénářem, který dostal se velké zázraky dělat nemohly. Tentokrát jde o nepodařený vojenský experiment se sérem neviditelnosti, které bylo zkoušeno na vojácích a bohužel mělo i nepříjemné vedlejší účinky. Herecké obsazení nebylo nejhorší a Christian Slater, který je s vyjímkou dvou scén po celou dobu neviditelný, rozhodně předvedl jednu ze svých lepších hereckých kreací a Peter Facinelli rovněž. Trikové sekvence už nenabízejí tak megalomanskou a provokativní podívanou jako v jedničce a nízký rozpočet nedovoloval rozehrát trikové orgie ačkoliv digitální triky tu své nezastupitelné místo mají . Nic moc překvapivého druhé pokračování nepřináší, některé pasáže jsou ovšem opravdu zdařilé, celkově je horší než jednička, ale nenudil jsem se, protože se neustálo něco dělo a s jedničkou to má společné tak maximálně název. (kingik) 3*

Těžké béčko s nulovým scénářem a docela sympatickým chraplákem Christiana Slatera, který svou tvář ukáže jen v několika málo minutách. Nulová originalita je celkem příjemná ve své neurážející přiznané tuposti a jednoduchosti, herci neštvou, nesmí chybět nějaká ta malá konspirační historka a pár docela solidních mrtvol. A především to má velice slušné tempo a na to, že je to D2V to má i docela slušné efekty. Prostě jednoduché béčko, které za těch pár kaček během deštivého dne i docela potěší... (Tom Hardy) 2*

VELKÁ SÉRIE
Nebezpečný experiment pokračuje a venku číhá další neviditelný zabiják! Na přepychovém večírku Reisnerova institutu je jeden z vědců zavražděn neviditelným útočníkem, kterému se v hrůze snažil vysvětlit, že nemá to, co potřebuje. Další den plukovník Bishop odmítne detektivu Franku Turnerovi umožnit vyšetřování s tím, že jde o vnitřní záležitost armády. Současně však požádá Turnera a jeho kolegyni Lisu, aby zajistili ochranu doktorky Maggie Daltonové. Když detektivové večer střeží její dům, objeví se znovu neviditelný útočník a při pokusu proniknout do domu zavraždí Lisu. Vzápětí vojenské komando obklíčí dům a Turner pochopí, že ho Bishop zneužil jako návnadu. Přesto když neviditelný zaútočí, zachrání Maggie a pomůže jí uprchnout. Chce pro ni zajistit policejní ochranu, když však pochopí, že by ji náčelník předal armádě, rozhodne se chránit ji sám. Chce totiž pomstít smrt kolegyně a potřebuje, aby ho Maggie do případu zasvětila. Ta mu po krátkém váhání prozradí historii experimentu. Řekne mu o nečekaných vedlejších účincích, vedoucích k rychlé degeneraci tkání i psychiky neviditelného, o vývoji ochranného séra zvaného tlumič a také o bývalém členu elitní vojenské jednotky Michaelu Griffinovi, který se stal druhým pokusným objektem.
Podle Maggie fingoval svou smrt po aplikaci séra, aby unikl z laboratoře a využil neviditelnosti k vlastním cílům. Jeho stav se však zhoršuje a on nutně potřebuje další dávku tlumiče. Dvojici kontaktuje jakýsi Ludlow, který byl rovněž obětí experimentu a zná řadu důležitých informací. Jak se dvojice blíží pravdě, stává se stále větší hrozbou pro Bishopa a Reisnera, kteří měli s neviditelným vražedné plány, a ti jsou odhodláni udělat cokoli, aby se o nich nikdo nedozvěděl. Zasáhne však Griffin, který zabije Bishopa a zmocní se Maggie. Pokud ji chce Turner zachránit, musí se sám stát neviditelným.
Zažijte nekonečné napětí s Christianem Slaterem (Interview s upírem, Pravdivá romance) v roli Michaela Griffina, který se po aplikaci experimentálního séra stává neviditelným zabijákem a nedobrovolně nad sebou ztrácí kontrolu. Propadá stále většímu šílenství a pomalu ve velkých bolestech umírá. Maggie Dalton (Laura Regan - Vyvolený), krásná a nadaná bioložka, je jediná osoba, která ho může udržet naživu. Ale když ji vláda využije jako návnadu ke Griffinově dopadení a sama se tak ocitne v ohrožení, nezbývá jí než se obrátit na Franka Turnera (Peter Facinelli – Král Škorpion), detektiva z oddělení vražd policie v Seattlu a požádat ho o ochranu. Griffin je však stále blíže smrti i naprostému zešílení a Turnerovi tak zbývá jediná možnost, jak Maggie zachránit. Musí sám sobě aplikovat sérum neviditelnosti a stát se také mužem bez stínu. Dvojnásobná porce akce, dvojnásobné vzrušení a dvojnásobná hrůza – to vše vás čeká v závěrečném velkolepém souboji, ve kterém se oba muži bez stínu utkají proti sobě.

DABING
V českém znění: -

Premiéra ČR: 1.11.2006
Premiéra USA: 23.5.2006 (DVD premiere)
Premiéra Kanada: 20.6.2006
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: 1.09.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 1.11.2008 Bontonfilm

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Muž bez stínu gastonrolinc.webnode.cz/news/a1155/
Horor / Sci-Fi, USA / Německo, 2000
Režie: Paul Verhoeven, Hrají: Elisabeth Shue, Kevin Bacon

Muž bez stínu 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a124/
Akční / Sci-Fi, USA, 2006
Režie: Claudio Fäh, Hrají: Christian Slater, Peter Facinelli
 
Tvůrci a herci
Claudio Fäh (Režie), David Lancaster (Produkce), Marcus Trumpp (Hudba), Peter Wunstorf (Kamera), Nathan Easterling (Střih), Sean Cossey (Casting), Amanda Harding (Casting), Amanda Koblin (Casting), Brentan Harron (Scénografie), Maria Livingstone (Kostýmy), Daryl Powell (Zvuk), Jonathan Miller (Zvuk), Vanessa Giles (Masky), Joel Soisson (Scénář), Christian Slater (Herec), Peter Facinelli (Herec), Laura Regan (Herec), David McIlwraith (Herec), William MacDonald (Herec), Jessica Harmon (Herec), Sonya Salomaa (Herec), Zara Taylor (Herec), Chelah Horsdal (Herec), Nolan Gerard Funk (Herec), Colin Lawrence (Herec), Woody Jeffreys (Herec), Karen Holness (Herec), Sarah Deakins (Herec), Darcy Laurie (Herec), Stefano Giulianetti (Herec)
 
2006/91/USA/Akční, Sci-Fi, Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film je inspirován knihou "The Secret of Wilhelm Storitz" Julese Verna.
 
Odkazy