Hráči se smrtí / Flatliners (1990/115/USA/Horor, Thriller, Sci-Fi) 75%

21.07.2018 08:07
JEDNOU VĚTOU
„Ve hře je odvaha, strach, vášeň a návraty z posmrtného života."

OBSAH
Student medicíny na chicagské universitě Nelson Wright se podrobí odvážnému pokusu. Přivede se do stavu klinické smrti, aby zjistil, zda existuje něco jako posmrtný život. Na pokusu s ním spolupracují jeho přátelé, výzkumnice Rachel, student David, notorický sukničkář Joe a kronikář Randy. Nelsonovi se po úspěšném pokusu, který má za následek noční můry, zbystří smysly. Ostatní následují jeho příkladu. Klinická smrt v nich vyvolává dávné vzpomínky a viny a nutí je korigovat vlastní život i za cenu jeho ohrožení.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Schumacher není schopen vtisknout tak zajímavému tématu jako je posmrtný život ani trochu osobní fantazie a odvázanosti. Proto se celý snímek drží po 115 minut zcela při zemi a až na pár lehce hororových a krvavých (hokejkou do obličeje, krumpáčem do obličeje) výjevů zde není nic, co by šokovalo, či v opačném případě nedchlo. Scénář je jednoduchý a téma posrmtného života je zde načrtnuto jen velmi sporadicky "aby se neřeklo". Nejvíc tak zaujmou herečtí představitelé, resp. jejich jména. Hvězd je tu věru hodně a potřeba ani z daleka nejsou, jelikož kde není co hrát... (Kaka) 2*

Zatímco v sérii Nezvratný osud se mladí lidé vyhnou tygru na lovné stezce a on si je pak vyčenichá, tady jej rovnou tahají za vousy a dokonce se trumfují, kdo mu je v cestě za poznáním více povytáhne.. Schumacher překvapil. V jeho tvorbě jak na houpačce jsou totiž Hráči se zubatou veskrze průměrný střed. Ponurost za každou cenu, kdy de Bont za kamerou odmítá světlo, mi přišla za čas kontraproduktivní, halucinace ve svém množství ztrácely na působivosti a samotný konec ukázal, jak snadno může nadpřirozený žánr udělat z diváka přirození. No nic, aspoň že film dal vzniknout nočnímu cyklistickému klubu Flatliners (vskutku „weird“ scéna) a přinesl medikům ponaučení, že když se při resuscitacích budou omlouvat Bohu, že mu lezou do jeho „zkurveného zelí“, zvýší se procento jejich úspěšnosti.. (Gilmour93)3*

Po technické stránce se to tehdy muselo v kinosále líbit. Atraktivní námět a solidní režijní vedení, navrch nastupující herecké hvězdy té doby. Jak to asi vypadá na druhé straně? Mladí studenti medicíny si vezmou do hlavy, že to zjistí. Klinická smrt a posmrtný život jsou v podání Joela Schumachera poměrně zajímavé, prostředí odlehlého křídla univerzity má také svou atmosféru a samotné téma se pitvá, no, prostě povrchně po americku. Výsledek netepe vlastním životem, chybí mu skutečné emoce, osobnější fantazie i vnitřní náboj. A ty tři hvězdy mu prostě sluší víc než čtyři. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Všechno to začal mladý nadaný medik Nelson Wright, který přemluví své spolužáky k odvážnému experimentu, jehož účelem je zjistit existenci posmrtného života. Večer se čtyři medici (sukničkář Joe, bázlivý Randall, půvabná Rachel a Nelson) sejdou v provizorní laboratoři v prostorách bývalé kaple a přivedou Nelsona na minutu do stavu klinické smrti. Ten vidí sebe jako malého chlapce běžícího s dalšími hochy po rozkvetlé louce. Do kaple přijde také David, kterého Nelson marně k experimentu přemlouval, právě včas, aby ho pomohl oživit. Ostatní se rozhodnou nebezpečný pokus také podstoupit. Po čase Nelson začne mít podivné vize, ale zatím je nespojuje s pokusem.
Jako druhý to zkusí Joe a po oživení svůj stav popisuje jako příjemný s lehce erotickým nádechem, třetím experimentátorem je David, který vidí svůj život ve zpětném chodu. Nelson má další vize a je ve svém bytě zmlácen vidinou malého chlapce. Také Joe a David začnou mít podivné vize a David jako první pochopí, že vidiny se váží k nějaké nepříjemné vzpomínce. Pokusí se tu svou odstranit tím, že ji napraví. Vyhledá Winnii - černošku, které se ve škole smáli - a omluví se jí. Rachel, které se zjevuje mrtvý otec se ním v jedné z vizí usmíří. Nelson prozradí, že chlapec z jeho vidin zahynul jeho vinou, když byli dětmi. Aby mohl vinu napravit musí zemřít.
Student medicíny na chicagské universitě Nelson Wright se podrobí odvážnému pokusu. Přivede se do stavu klinické smrti, aby zjistil, zda existuje něco jako posmrtný život. Na pokusu s ním spolupracují jeho přátelé, výzkumnice Rachel, student David, notorický sukničkář Joe a kronikář Randy. Nelsonovi se po úspěšném pokusu, který má za následek noční můry, zbystří smysly. Ostatní následují jeho příkladu. Klinická smrt v nich vyvolává dávné vzpomínky a viny a nutí je korigovat vlastní život i za cenu jeho ohrožení.

Oocenění:
Academy Awards
1991 - Střih zvuku (nominace)

DABING
1. DABING (VHS)
České znění připravili: Bohdan Tůma - Kiefer Sutherland (Nelson), Jana Mařasová - Julia Roberts (Rachel), Jakub Saic - William Baldwin (Joe Hurley), Marek Pavlovský - Oliver Platt (Randy Steckle), Jiří Zavřel - Benjamin Mouton (otec Rachel), Daniela Bartáková - Kimberly Scott (Winnie), Hope Davis (Anne), Patricia Belcher (Edna), Beth Grant (Hospodyně), Angela Paton (Lékařka), Petr Oliva - Kevin Bacon (David Labraccio + titulky), Olena Cikánková, Jan Morávek, Kristýna Hernerová, Daniela Zachariášová, Vladimíra Wildová.
Vyrobil: Bonton - divize Bontonfilms VHS © 1992

2. DABING (ČT)
V českém znění: David Novotný - Kiefer Sutherland (Nelson), Nela Boudová - Julia Roberts (Rachel), Lukáš Vaculík - Kevin Bacon (David Labraccio), Jan Vondráček - William Baldwin (Joe Hurley), Saša Rašilov - Oliver Platt (Randy Steckle), Adéla Pristášová, Andrea Elsnerová, Zuzana Hykyšová (jako Zuzana Petráňová), Jakub Nerger, Jan Cina, Milada Čechová, Jan Szymik, Jana Postlerová, Jindřich Hinke, Milan Slepička, Jaroslav Vlach, Jana Hermachová, Vladimír Fišer (titulky) a další.
Vedoucí dramaturg: Alena Poledňáková
Dramaturg: Ladislav Kadlec
Střihová spolupráce: Ivana Kratochvílová
Asistentka režie: Drahoslava Pešulová
Zvuk: Zdeněk Dušek
Vedoucí produkce: Jiřina Finková
Překlad a dialogy: Filip Ebr
Režie: Vladimír Blažek
Vyrobila: ČT 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 10.08.1990 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.9.1992 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.3.2001 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 3.9.2007 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 61 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 26 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Hráči se smrtí gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1230/
Horor / Thriller, USA, 1990
Režie: Joel Schumacher, Hrají: Kiefer Sutherland, Julia Roberts

Hráči se smrtí gastonrolinc.webnode.cz/news/a1231/
Drama / Horor, USA, 2017
Režie: Niels Arden Oplev, Hrají: Ellen Page, Diego Luna
 
Tvůrci a herci
Joel Schumacher (Režie), Rick Bieber (Produkce), Michael Douglas (Produkce), James Newton Howard (Hudba), Jan de Bont (Kamera), Robert Brown (Střih), Mali Finn (Casting), Eugenio Zanetti (Scénografie), Susan Becker (Kostýmy), Rick Hart (Zvuk), David MacMillan (Zvuk), Richard C. Franklin (Zvuk), Chris Carpenter (Zvuk), Gary C. Bourgeois (Zvuk), Ve Neill (Masky), Peter Filardi (Scénář), Kiefer Sutherland (Herec), Julia Roberts (Herec), Kevin Bacon (Herec), William Baldwin (Herec), Oliver Platt (Herec), Kimberly Scott (Herec), Benjamin Mouton (Herec), Hope Davis (Herec), Julie Warner (Herec), Patricia Belcher (Herec), John Fink (Herec), Amy Rochelle (Herec), Shauna O'Brien (Herec), Angela Paton (Herec), Marie-Alise Recasner (Herec), Beth Grant (Herec)
 
1990/115/USA/Horor, Thriller, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Val Kilmer odmietol stvárniť hlavnú úlohu Nelsona Wrighta (Kiefer Sutherland) a do úlohy Rachel (Julia Roberts) bola zvažovaná Nicole Kidman.
- Filmový debut Hope Davis
 
Odkazy