Zodiak / The Zodiac (2005/92/USA/Thriller, Krimi, Drama, Mysteriózní) 56%

21.07.2018 08:06
JEDNOU VĚTOU
„Filmová rekonstrukce případu sériového vraha, který začal v roce 1969 a dodnes nebyl objasněn.“

OBSAH
Psychologický thriller Zodiak, natočený podle skutečné události, podrobně líčí hrůzostrašnou sérii vražd, ke které došlo koncem 60. let minulého století v Severní Kalifornii. Pátrání vede policista z malého města, který se musí postarat o bezpečí své rodiny i vzdorovat šílené kampani médií. Protivníkem je mu Zodiak – jeden z nejnebezpečnějších sériových vrahů americké historie, který navíc dosud nebyl dopaden.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Vrah Zodiak čeká na to, až se o něm natočí dobrý film. Říkají v dovětku na konci tohoto filmu. Jestli je toto dobrý film se těžko hodnotí. Ačkoliv jsem neviděl novější a věřím, že povedenější verzi, mohu alespoň potvrdit to, že špatný rozhodně není. Divákovi má co říct a nejen, že se snaží jít přesně podle informací, které od něj dostali, ale občas také solidně šokuje. Jen se mi zdá, že se autorům nepovedl jeden důležitý bod. Z onoho vraha jsem neměl vůči němu takový respekt, nebral jsem ho nijak vážně ani se nedočkal temnotemného průběhu, v což věřím, že vláda si s ním víceméně užívala. Nebyl jsem zas tak šokován, když předčítali dopisy, které od nich dostali ani jsem se nijak nehroutil. Rozhodně to bylo velice zajímavé a působivé, ale atmosféra mi nepřišla nijak půvabná vůči příběhu, který jí rozhodně mohl napomoci. Viděl jsem ho proto, že je to první film o něm. Zajímavé je, že se u nás objevil až v době, kdy se dostal do kina ten druhý, takže ten první je u nás prakticky druhý a ten druhý první. Prostě je v tom velký zmatek. Jasné je, že se vrah dočkal a třeba se mu líbili oba kousky. (Malarkey) 3*

Zdá se, že filmů o Zodiakovi je stejně jako obětí Zodiaka. Problém je, že když vidítě jako první film Fincherova Zodiaka, který se snaží jít do nejmenšího detailu, přijde Vám ten druhý Zodiak, který byl teda dělaný jako první, až jako druhý. Na druhou stranu klíčové hodnocení všech filmových Zodiaků může udělat jen samotný Zodiak a ten se zatím ani na CSFD ani na IMDb, ani v novinách a ani v šifrách nevyjádřil ! (Enšpígl) 3*

Neměl jsem ani tušení, že existují dva filmy na totéž téma s téměř totožným názvem, a dlouhou dobu jsem pokládal tenhle kousek za mnohem známější Zodiac. Překvapovalo mě proto, že nerozeznávám typický fincherovský režijní styl. Zodiak v zásadě není špatný film, ale to divácky atraktivnější v něm vytváří samotný námět podle skutečných událostí. Pátrání po legendárním sériovém vrahovi je pochopitelně divácky přitažlivé a vytváří takový potenciál, že by ho jen naprostý břídil mohl úplně zahodit. Na druhou stranu scénář je opravdu průměrný a tak nějak divně vystavěný. Funguje tam, kde popisuje samotné kriminální činy, ale ztroskotává všude, kde má ukázat něco navíc. Ve filmu se objevuje řada postav, jejichž potenciál je naprosto nevyužitý a jejichž přítomnost na plátně je vlastně neodůvodnitelná. Některé indicie jako by ukazovaly na vinu hlavního hrdiny, což je ovšem díky jiným scénám hned ze začátku filmu prakticky vyloučeno. Tak nějak mi uniká, co chce film sdělit a kam směřuje. Padesát procent celkového dojmu a neduživé 3* jsou myslím spravedlivou odměnou pro tenhle příspěvek do žánru kriminálního filmu. (gudaulin) 3*

VELKÁ RECENZE
-

DABING
1. DABING
V českém znění: Martin Stránský - Justin Chambers (Matt Parish), Hana Ševčíková - Robin Tunney (Laura), David Štěpán - Rory Culkin (Johnny Parish), Luděk Čtvrtlík - William Mapother (Dale Coverling), Tomáš Borůvka, Milan Bouška, René Přibil, Saša Rašilov, Viktorie Taberyová, Tereza Chudobová, Lukáš Jurek, Petr Lněnička, Jan Vágner, Josef Nedorost a další.
Překlad: Zbyněk Skřivánek
Zvuk: Michal Beringer
Produkce: Petr Skarke
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Vyrobilo: SDI Sun Studio pro Cinemax 2007

2. DABING
V českém znění: Jakub Saic - Justin Chambers (Inspektor Matt Parish), Andrea Elsnerová - Robin Tunney (Laura Parishová), Jan Rimbala - Rory Culkin (Johnny Parish), Marek Libert - William Mapother (Dale Coverling), Jan Pohan - Philip Baker Hall (Frank Perkins), Antonín Navrátil - Rex Linn (Jim Martinez), Kristýna Valová - Shelby Alexis Irey (Bobbie), Jan Vondráček - Brian Bloom (Zodiac), Petr Gelnar, Martin Spurný, Lucie Svobodová, Zbyšek Horák, Zdeněk Hruška, Ivana Milbachová, Michal Michálek, Zdeněk Mahdal, Jolana Smyčková, Jaroslav Kaňkovský (titulky)
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Martin Hořejší
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Martin Kolár
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska 2007

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 17.3.2006 THINKFilm
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 6.8.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 86 872
Náklady (Rozpočet) - $ 1 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Zodiak gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1222/
Thriller / Krimi, USA, 2005
Režie: Alexander Bulkley, Hrají: Justin Chambers, Rory Culkin

Zodiac gastonrolinc.webnode.cz/news/a1223/
Drama / Krimi, USA, 2007
Režie: David Fincher, Hrají: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo
 
Tvůrci a herci
Alexander Bulkley (Režie), Corey Campodonico (Produkce), Mike Suby (Hudba), Denis Maloney (Kamera), Greg Tillman (Střih), Sig De Miguel (Casting), Cathy Sandrich Gelfond (Casting), Nancy Hayes (Casting), Amanda Mackey (Casting), Wendy Weidman (Casting), Jack G. Taylor Jr. (Scénografie), Stephanie Portnoy Porter (Kostýmy), Jerry Gilbert (Zvuk), Bob Gitzen (Zvuk), Jonathan Miller (Zvuk), Lisa Zomer (Masky), Alexander Bulkley (Scénář), Kelly Bulkley (Scénář), Justin Chambers (Herec), Rory Culkin (Herec), William Mapother (Herec), Brad William Henke (Herec), Rex Linn (Herec), Philip Baker Hall (Herec), Nate Dushku (Herec), Robin Tunney (Herec)
 
2005/92/USA/Thriller, Krimi, Drama, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Zodiak ve svých dopisech tvrdil, že zabil nejméně 37 lidí. Policie mu dodnes může dokázat jen pět vražd.
- Proslýchá se, že se Zodiac údajně pro své vraždění inspiroval filmem Nejnebezpečnější hra (1932).
- Ve filmu byla použita také hudba ze snímku Terminátor 2: Den zúčtování (1991).
- Námět filmu je založen na skutečných událostech. Sériového vraha, který řádil od 60. let 20. století, se nikdy nepodařilo dopadnout.
 
Odkazy