Číslo 5 žije 2 / Short Circuit 2 (1988/110/USA/Komedie, Rodinný, Sci-Fi) 62%

21.07.2018 08:06
JEDNOU VĚTOU
„Pokračování velmi slavné komedie o milém a chytrém válečném robotovi, který dostal rozum a rozhodl se být hodný a vzdělaný."

OBSAH
Úspěch protiválečně laděné komedie inspiroval producenty k natočení dalšího dílu. Vedle svérázného robota je hlavní postavou Ben Jahvri, bývalý partner Newtona Crosbyho (tvůrce robota z prvního dílu). Nedaří se mu zvlášť dobře. Živí se na ulici jako prodavač malých robotků, a protože zcela postrádá obchodního ducha, málem by propásl jedinečnou příležitost, když jeho malí roboti okouzlí hezkou Sandy, nákupčí velké firmy. Naštěstí je tu kolega, protřelý prodavač hodinek Fred a tak, než se Ben vzpamatuje, je z něj velkovýrobce hraček. Smůlou je, že si novopečení podnikatelé pro svou výrobní linku vybrali místo, kde se právě skupina lupičů chystá k loupeži diamantů. V boji s gangstery, kteří se neštítí ničeho, však oba muži dostávají nečekaného spojence, skutečného Číslo 5, kterého Benovi poslal Newton a Stephany. Válka s lupiči může začít. Protože je však americký sci-fi film komedií, není to válka nijak hrozivá, spíš veselá.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zatratit to nejde, protože Johny Pětka je Johny Pětka, co si budeme vykládat, a Ben Jahrvi je pořád Ben Jahrvi, takže humor nás hned tak neopustí, ale přece jen ta story je už poněkud dost slabší a hledání míru pro robotickou duši už vám nepřijde správně srdceryvné, ale mnohem pravděpodobněji jako kalkul...fórky s televizí už taky nejsou moc svěžího vzhledu, ale Bonnie Tyler to zase narovná. (Gemini) 3*

Podle mě to už není tak hezký a přítulný jako jednička. Možná to ale bude tím, že v mládí jsem na Číslo 5 koukal pořád a o druhém díle jsem vůbec nevěděl. Popravdě to milý bejt může, ale už mi to přišlo jako taková divná zpatlanina, teda co se příběhu týče. (Malarkey) 2*

Vsadím se, že v hrané lidské filmové historii není žádný stejně charakterní a dramatický herec-robot, jako Johnny Pětka alias Číslo 5. Druhý díl není o nic horší, než první. Možná ještě v některých ohledech lepší, například atraktivnější prostředí velkoměsta nebo převedením hláškujícího Bena do hlavní role. Tenhle film dýchá tou nádhernou atmosférou rodinné pohody, úsměvnosti a zábavy, atmosférou, kterou se málokdy opravdu povede nastolit. Hlavní hrdina je i jako plechový chromovaný robot lidštější a vícerozměrnější, než většina ostatních postav filmového plátna. Jediná vada na kráse je podle mě závěrečná scéna, kdy Pětkovi nabídnou občanství. Něco takovýho totiž není možné ani v pohádce o Pinocchiovi, jakou tato SF komedie bezesporu je. Lidé si totiž na své lidství nenechají nikým sáhnout, ani nějakým klonem, který je kromě původu ryzím člověkem a už vůbec ne náhodně obživlou ocelovou rakví na pohyblivých pásech. Bohužel nenechají. Jinak je ale ten konec skutečně dojímavej a člověku se při něm minimálně sevře hrdlo. A to mu nemusí být ani pod deset let. (monolog) 4*

VELKÁ RECENZE
Úspěch protiválečně laděné komedie inspiroval producenty k natočení dalšího dílu. Vedle svérázného robota je hlavní postavou Ben Jahvri, bývalý partner Newtona Crosbyho (tvůrce robota z prvního dílu). Nedaří se mu zvlášť dobře. Živí se na ulici jako prodavač malých robotků, a protože zcela postrádá obchodního ducha, málem by propásl jedinečnou příležitost, když jeho malí roboti okouzlí hezkou Sandy, nákupčí velké firmy. Naštěstí je tu kolega, protřelý prodavač hodinek Fred a tak, než se Ben vzpamatuje, je z něj velkovýrobce hraček.
Smůlou je, že si novopečení podnikatelé pro svou výrobní linku vybrali místo, kde se právě skupina lupičů chystá k loupeži diamantů. V boji s gangstery, kteří se neštítí ničeho, však oba muži dostávají nečekaného spojence, skutečného Číslo 5, kterého Benovi poslal Newton a Stephany. Válka s lupiči může začít. Protože je však americký sci-fi film komedií, není to válka nijak hrozivá, spíš veselá.
Další pokračování sympatického robota, který se vlastně stal z části člověkem je tu. Nedočkavě očekáván. Zklamal? Nemyslím si. Myslím, že pokračování je opravdu dobré, je zcela z jiného soudku. První jsem litovala, že se druhý díl netýká dvou hlavních hrdinů Freda a Sandy, avšak je to zaměřené především na Bena. Avšak to přináší netušené možnosti filmu. Ben je svým komoleným mluvením moc milý a Číslo 5 je tentokrát naopak vyspělejší a už není třeba mu ve všem pomáhat. Přesto je však natolik naivní, že málem umožní vytunelování banky. Jako vždy ale vše dobře dopadne:-) A jako lahůdku musím říct: V tomto díle uvidíte spoustu roztomilých miniatur Čísla 5!

DABING
V českém znění: Petr Pospíchal - Tim Blaney (Číslo 5), Oldřich Kaiser - Fisher Stevens (Ben Jahrvi), Jiří Štěpnička - Michael McKean (Fred Ritter), Taťjana Medvecká - Cynthia Gibb (Sandy Banatoniová), Soběslav Sejk - Jack Weston (Oscar Baldwin), Oldřich Vlach - Dee McCafferty (Saunders), Jan Schánilec - David Hemblen (Jones), Michal Pavlata - Don Lake (Manic Mike), Jaromír Meduna - Richard Comar (pan Slater), Ilona Svobodová - Ally Sheedy (Stephanie Specková - jen hlas), Vlastimil Zavřel - Phil Jarrett (podvodník s kartami), Gustav Bubník - Damon D'Oliveira (Bones), Ivo Gübel - Wayne Best (O’Malley), Milan Mach - Adam Ludwig (Hans De Ruyter), Jiří Samek - Kurt Reis (Arnold), Viktor Vrabec - Barry Flatman (ředitel Robotic Company), Soňa Dvořáková - Jane Schoettle (jednatelka Robotic Company), Jaroslav Vágner - Gerry Parkes (kněz), Ladislav Županič - Tony De Santis (Sergej), Stanislav Zindulka - Rummy Bishop (trafikant), Iva Hüttnerová - Micki Moore (milovnice umění), Jan Sedliský - Chris Barker (řidič autobusu), Zuzana Geislerová - Lili Francks (Mendezová), Marcela Nohýnková - Eve Crawford (soudkyně), Vladimír Matějček - Rex Hagon (Dartmoor), Jiří Prager, Bedřich Šetena, Karel Chromík, Bohdan Tůma, Richard Honzovič (titulky).
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Střih: Jana Stejskalová
Vedoucí výroby: Jaromír Šindelář
Překlad: Ivan Hanuš (?M. Černá?)
České dialogy: Oldřich Černý, Jan A. Vaculík
Režie českého znění: Elmar Kloss ml.
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1990

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 6.9.1988 TriStar Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 108 438
Tržby celkem - $ 21 600 000
Návštěvnost v ČR 17 690
Náklady (Rozpočet) - $ 15 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Číslo 5 žije (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a1216/
Komedie / Rodinný, USA, 1986
Režie: John Badham, Hrají: Ally Sheedy, Steve Guttenberg

Číslo 5 žije 2 gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/a1217/
Komedie / Rodinný, USA, 1988
Režie: KennethJohnson, Hrají: Fisher Stevens, Michael McKean
 
Tvůrci a herci
Kenneth Johnson (Režie), David Foster (Produkce), Gary Foster (Produkce), Lawrence Turman (Produkce), Charles Fox (Hudba), John McPherson (Kamera), Conrad Buff IV (Střih), - (Casting), Bill Brodie (Scénografie), Larry S. Wells (Kostýmy), Tom E. Dahl (Zvuk), - (Masky), S.S. Wilson (Scénář), Brent Maddock (Scénář), Fisher Stevens (Herec), Michael McKean (Herec), Cynthia Gibb (Herec), Jack Weston (Herec), David Hemblen (Herec), Wayne Best (Herec), Gerard Parkes (Herec), Barry Flatman (Herec), Craig Gardner (Herec), Frank Adamson (Herec), Ally Sheedy (Herec), Robert LaSardo (Herec), Eric Keenleyside (Herec), Jeremy Ratchford (Herec)
 
1988/110/USA/Komedie, Rodinný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- V prvním díle filmové série ztvárnil Fisher Stevens postavu jménem Ben Jabituya. V tomto pokračování se však role jmenuje Ben Jahrvi. Důvod změny nebyl uveden.
- Natáčení probíhalo v kanadském Torontu.
- Bylo uvažováno i o třetím filmu s Číslem 5, ale producenti se báli, že bude prodělečný.
- Poslední film Jacka Westona, který hraje Oscara.
 
Odkazy