Seal Team 8: Za nepřátelskou linií / Seal Team Eight: Behind Enemy Lines (2014/98/USA/Válečný, Akční, Drama) 34%

21.07.2018 08:05
JEDNOU VĚTOU
„Boj za svobodu nikdy nekončí.“

OBSAH
Během neschválené tajné mise v Africe odhalí malá speciální jednotka Námořnictva Spojených států SEAL informace poukazující na plánovaný prodej obrovského množství uranu, který je vhodný pro výrobu zbraní. Bez předchozích příprav a jakékoli pomoci se musí tým během necelých šestatřiceti hodin probojovat skrze nelítostnou armádu vojenského diktátora, která střeží tajný uranový důl ukrytý hluboko uprostřed zrádného Konga. Jejich cílem je zajistit uran a odhalit neznámého kupce. Jedné z největších hrozeb Ameriky totiž zbývá už jen poslední krůček k tomu stát se skutečnou jadernou velmocí a jenom Seal Team 8 jí v tom může zabránit!(HBO Europe)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Co naplat. Roel Reiné je pro mě dost rozporuplný režisér. Na jednu stranu má na kontě podařený snímky jako Voják 2 nebo Řežba v Tombstone, na druhou stranu natočil i dost sraček v čele se Smrtící zbraní. No a tohle je tak někde mezi. I když asi má dobrý konexe když mu tohle béčko zaštítilo Foxacký studio. No jinak je pravda, že co se postav a příběhu týče, tak je to zhruba asi tak jak píše m.a.t.o., ale pravda je i to, že se ve filmu pořád něco děje. Akce je poměrně dost a je celkem přehledně natočená, takže jsem se rozhodně nenudil a film určitě není tak špatnej, aby byl v černý barvě. Pokud máte rádi podobný vojenský akce, tak to klidně dejte. (Wacoslav1) 3*

Zapletka: Skupinka americkych Tulenov sa vyda do oblasti Kunda v Congu na Maliny. Cely cas ich sleduje v jednej miestnosti ich velitel Tom Sizemore, aby sme mali nejaky hviezdny xicht s velkym kverom v ruke na plagat. Nasleduje kopa prestreliek a vybuchov na x spôsobov. Neviem kolko milionov bananov stal film, ale rozpocet bol zuzitkovany dobre do poslednej šupky. Ale niet sa co cudovat, ze film vyzera velkolepo, kedze v Afrike stab nepracuje za jedlo, ale iba za pohar vody. A naviac je tu stale kopa výdobytkov najnovsej 40 rokov starej techniky z minulych konfliktov. Staci prist a na tu chvilu, kym ju nevyhodite do vzduchu ju spojazdnit. Akcia je v ganstra raper style. To znamena, ze sa dockame rôznych spomalovaciek, inovatívnych zaberov z rucnej kamery, motherfucker nadavok a do toho hra hip hop hap hudba. Takze je to strasne coooool az ma mrazilo na guliach. Niektore sceny svojou imbecilitou nemaju daleko k serii F&F. Tentokrat tu lietaju lode a let je zakonecny efektivnym vybuchom. Ou jeee. Sice davam iba jednu hviezdicku, ale je to ten typ hviezdicky, ktory davam chujovinam, ktore ma svojou blbostou dobre pobavia. Cize jedna hviezdicka je niekedy viac ako dve, ktore som dal nudnemu Jarhead 3, ktory co sa tyka velkoleposti a vynaliezavosti akcnych scen na tuto zabavnu volovinu nema. Ale to ani nahodou neznamena, ze Seal Team Eight: Behind Enemy Lines je dobry film. Maximalne tak dobry trash. 2/10. (Lacike) 1*

Do tří čtvrtin stopáže jsem uvažoval dokonce o vyšším hodnocení, ale jakmile došlo k nešťastnému twistu, musím s hvězdičkováním klesnout. Když už se odhodlám k projekci podobných filmů (SEAL Team 8, Voják 2...), tak moc nekoukám na příběh, na silné emoce nebo nedejbože na herecký projev zúčastněných. Jdu se bavit a spíše sleduji, jak moc se zobrazená akce, postupy, exploze (výčet by byl nekonečně dlouhý) podobají skutečnosti. Musím říci, že přibližně hodinu vše šlapalo jako švýcarské hodinky (RPG = mňamka), ALE... Po předvídatelném twistu jsem chtě nechtě musel přece jen přihlédnout i ke scénáři a tudíž následně sáhnout "jen" po průměrném hodnocení. (Hal_Moore) 3*

VELKÁ RECENZE¨
Během neschválené tajné mise v Africe odhalí malá speciální jednotka Námořnictva Spojených států SEAL informace poukazující na plánovaný prodej obrovského množství uranu, který je vhodný pro výrobu zbraní. Bez předchozích příprav a jakékoli pomoci se musí tým během necelých šestatřiceti hodin probojovat skrze nelítostnou armádu vojenského diktátora, která střeží tajný uranový důl ukrytý hluboko uprostřed zrádného Konga.
Jejich cílem je zajistit uran a odhalit neznámého kupce. Jedné z největších hrozeb Ameriky totiž zbývá už jen poslední krůček k tomu stát se skutečnou jadernou velmocí a jenom Seal Team 8 jí v tom může zabránit!
Do tří čtvrtin stopáže jsem uvažoval dokonce o vyšším hodnocení, ale jakmile došlo k nešťastnému twistu, musím s hvězdičkováním klesnout. Když už se odhodlám k projekci podobných filmů (SEAL Team 8, Voják 2...), tak moc nekoukám na příběh, na silné emoce nebo nedejbože na herecký projev zúčastněných. Jdu se bavit a spíše sleduji, jak moc se zobrazená akce, postupy, exploze (výčet by byl nekonečně dlouhý) podobají skutečnosti. Musím říci, že přibližně hodinu vše šlapalo jako švýcarské hodinky (RPG = mňamka), ALE...
Po předvídatelném twistu jsem chtě nechtě musel přece jen přihlédnout i ke scénáři a tudíž následně sáhnout "jen" po průměrném hodnocení.

DABING
V českém znění: -

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: -
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Seal Team 6: Dopadení Usámy bin Ládina (TV film) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1212/
Akční / Krimi, USA, 2012
Režie: John Stockwell, Hrají: Cam Gigandet, Anson Mount

Seal Team 8: Za nepřátelskou linií gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1213/
Válečný / Akční, USA, 2014
Režie: Roel Reiné, Hrají: Tom Sizemore, Tanya van Graan
 
Tvůrci a herci
Roel Reiné (Režie), David Wicht (Produkce), Mark Kilian (Hudba), Roel Reiné (Kamera), Radu Ion (Střih), Gillian Hawser (Casting), Bonnie Lee Bouman (Casting), Shane Bunce (Scénografie), Darion Hing (Kostýmy), Trevor Gates (Zvuk), - (Masky), Shane Kuhn (Scénář), Brendan Cowles (Scénář), Tom Sizemore (Herec), Tanya van Graan (Herec), Langley Kirkwood (Herec), Aurélie Meriel (Herec), Lex Shrapnel (Herec), Eugene Khumbanyiwa (Herec), Warrick Grier (Herec), Anthony Oseyemi (Herec)
 
2014/98/USA/Válečný, Akční, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Související filmy (Za nepřátelskou linií (2001), Za nepřátelskou linií 2 - Osa zla (2006), Za nepřátelskou linií 3: Kolumbie (2009).
- Natáčení filmu probíhalo v Jihoafrické republice a to v lokalitách Johannesburg, Muldersdrift a Pretoria.
 
Odkazy