Most přes řeku Kwai / Bridge on the River Kwai, The (1957/161/Velká Británie, USA/Dobrodružný, Drama, Válečný) 87%

18.07.2018 14:50
JEDNOU VĚTOU
„Jednoho žhavě slunečného dne roku 1943 přibude do japonského zajateckého tábora uprostřed džungle další várka britských zajatců."

OBSAH
Jednoho žhavě slunečného dne roku 1943 přibude do japonského zajateckého tábora uprostřed džungle další várka britských zajatců. Přestože jsou muži zbídačení vyčerpávající cestou, připochodují s říznou písničkou. Jejich nadřízený, plukovník Nicholson (Alec Guinness), totiž nehodlá nepříteli ukázat žádnou slabost. Velitel tábora, plukovník Saito (Sessue Hayakawa), viditelně znervózní: tuší, že na jeho úseku stavby železnice, která má ve vražedně krátkém termínu spojit Bangkok s Rangúnem, nastávají problémy. Jeden ze zajateckých "starousedlíků", Američan Shears (William Holden), to všechno ironicky sleduje ze stínu marodky, kam se právě ulil. Plukovník Nicholson si dokáže pro sebe a pro své důstojníky vyvzdorovat právo nepracovat. Postupně pak propadá posedlosti vybudovat dokonalý most. Podle jeho názoru dobře organizovaná práce udrží v mužstvu vysokou morálku a Japonci pochopí, že Brity s jejich schopnostmi a civilizovanou tradicí nikdy neporazí. Zajatci pod Nicholsonovým vedením skutečně postaví skvělý most a jsou na něj patřičně hrdí. Mezitím z tábora uprchnul Shears a brzy se vrací s jednotkou spojeneckých diverzantů. Jejich úkolem je vyhodit dokonalý most přes řeku Kwai do povětří společně s první projíždějícím japonským vlakem. Jak se zachová plukovník Nicholson? Film, natočený podle stejnojmenného románu (autor Pierre Boulle) získal z osmi nominací sedm Oscarů: nejlepší film, herec (Alec Guinness), režie (David Lean), adaptovaný scénář (Pierre Boulle, Michael Wilson, Carl Foreman), kamera (Jack Hildyard), střih (Peter Taylor), hudba (Malcolm Arnold).(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Další důkaz naprostého perfekcionalismu odborníka na nákladné, výpravné megaprodukce Davida Leana. Lean není troškař. Jeho Lawrence z Arábie se točil ve výhni africké pouště, kdy herci byli na pokraji svých sil a filmová technika dostávala zabrat. Toto dílo vzniklo uprostřed džungle na Srí Lance. Herci a filmový štáb si opět užili, majíc na svědomí i speciálně pro potřeby filmu vytvořený zcela funkční mohutný most. Přese všechnu mohutnou výpravu je však příběh veden především v psychologické rovině, kde si divák musí sám zodpovědět otázku, zdali čestné slovo a důstojnická čest je výše, nežli válečný strategický záměr armády jeho země. Zasloužených sedm Oscarů. (Lima) 5*

Asi jsem úchyl, ale tahle Leanova roztažená psychologickoválečná sonda do hlubin důstojnické duše mi opravdu tak skvělá nepřišla. Čapkova Matka je mi daleko bližší, ale osobní prožitek nemůže přebít nesporné kvality takového díla jakým je Most Přes Řeku Kwai. Nesdílím všeobecné nadšení, ale pod 70% nejdu. To by byla urážka těch jediných dvou (skvělých) herců, kteří mi utkvěli v paměti. (Gemini) 3*

Angličané odjakživa vědí, že nejdůstojnějším činem v nedůstojné situaci je udělat něco neotřesitelně normálního. Třeba za všech myslitelných okolností před pátou odpolední postavit na čaj. :o) Most přes řeku Kwai je malým pomníčkem této životní filosofie. Plukovník Nicholson - poražen, leč nepokořen - dává náplň rčení "být klidný jako Angličan" a je portrétem neokázalého hrdinství, jaké ve válečných filmech nevídáme často. Animální spocení chlapáci s plnou hubou siláckých řečí jsou možná efektnější, ale v životě bych jim nefandil. Plukovníku Nicholsonovi v perfektním podání Aleca Guinnesse ano. V tom je ten film jiný. Lepší. 80% (Oskar) 4*

VELKÁ RECENZE
Když recenzuji film starý více než půl století, tak je to vždy to jeden z nejtěžších úkolů, co znám. Málokdo ten film zná, je o něm málo informací a hlavně v moderní době se člověk dostane k němu jenom při výjimečně příležitosti, jako je úmrtí režiséra, herců, případně nějaká oslava dalšího výročí.
Děj se odehrává v roce 1943, kdy je do japonského tábora uprostřed džungle odvedeno několik hrdých britských zajatců. Přestože jsou už zničeni cestou, tak oproti svým nepřátelům, kteří je vězní, mají svojí klasickou hrdost, pod kterou neklesnou.
S názvem filmu přináší pokračování britské hrdosti, které místo, aby byli pouze pasivní, tak si vybudují takovou pozici, že postaví most, který ke konci je tou největší otázkou, zbourat dokonalé britské dílo v Japonsku, nebo nechat most, který si postavili vězni, aby nemysleli na své útrapy. Finále filmu nechám na Vás, abyste se na něj sobotu nebo neděli v televizi podívali.
Režiséra tohoto filmu známe jako režiséra slavných filmů, jako je třeba Lawrence z Arábie (recenze Blu-ray bude), Doktora Živago a dalších slavných filmů. Most přes řeku Kwai patří mezi jeho nejslavnější snímky. Do filmu i dostal hvězdy 50. Let minulého století, mezi nimi vyniká Alec Guinness, sběratel nominací Oscarů (5) a Zlatých Globů (3). Za film ceny získal a potvrdil si tím hvězdné jméno.  Ostatní herci mu zdárně pomáhají, aby film byl správně pochopen.
Musím vyzdvihnout i dabing. V kinech snad ani film nešel, a tak neexistuje žádná verze, která by byla z dob natočení filmu. Dabing je až z roku 2010, kde se ho ujal Jiří Kodeš, slavný to dabingový režisér, který zvládá bez problémů Poirota, Panství Downton i Zoufalé manželky.
V sobotu a v neděli pravděpodobně uvidíte v televizi starší dabing z roku 1995, kde hlavní postavy dabují Alois Švehlík a Ladislav Frej. Dám si pozor, až to budou dávat, a zkusím nějak porovnat oba dva dabingy. Na Blu-ray Vás čekají jiní herci. V čele Janem Šťastným a Jiřím Plachým. Tuším, že výsledek v dabingu bude pro Blu-ray vítězný. Ale prozatím jenom tím, že porovnám tvůce obou dabingu. Přeci Petr Putna (2010) je jeden z nejlepších filmových překladatelů, než Jiří Janda (1995), který tento film produkoval pod Petrem Janem Svobodou.
Trocha zkritizuji obraz disku, je pravda, že se očekává velmi kvalitní. Ale přiznejme to, na filmu je znát, že je starý více než 1 století. Určitě si s tím digitální kouzelníci vyhráli, ale očekávejte klasický filmový vjem. Zrnění filmů, občas nějaké vylepšení, dle zdrojových analogových dat, i občas horší kvalitu obrazu, jak filmový pás stárnul. Ale to co je důležité, vše je bez problémů na filmu vidět, na denních scénách je vidět nesnesitelné horko, kdy každý pohyb je úmorný, a z postav je vidět každá potní kapka. V noci zas vidíte každý stín, nic se neslévá do tmavých nevýrazných ploch, které kritizují všichni fanoušci. Asi by se měli od amerických distributorů někteří čeští restaurátoři učit, určitě víte, kam narážím, že vypadá film o dost kvalitněji, než některá česká restaurovaná Blu-ray.
Já bych tento film doporučil. Patří mezi klenoty a to, že byla 2. světová válka, nemělo by se zapomenout, nebyla jenom v Evropě, ale byla i v Asii, kde byla ještě hrůznější a nebezpečnější, protože asijská příroda a osoby v ní bydlící jsou jiné kultury, která je s tou Evropskou pouze v některých částech společná.
Podívejte se na televizní vysílání o víkendu. Máte na to dvě šance, pokud to nestihnete, tak si v klidu Blu-ray Most přes řeku Kwai kupte a pusťte si jej na svých televizích. Čeká Vás filmový klenot, který není pro moderní fanoušky, jež jsou odchovaní počítačem a mobily. Je to ty, kteří si chtějí vychutnat filmařské umění tvůrců a herců, kteří už bohužel nejsou mezi námi. Jejich filmy jsou ale tak kvalitní, že se na ně určitě nezapomene a budou se moci na ně fanoušci dívat pořád, a když budou jakékoliv oslavy týkající se Války, umění … festivaly, tak jej určitě uvidíte v kinech. Asi ne už na starém analogovém filmu, ale na Blu-ray, které si samozřejmě zaslouží pustit ve filmových sálech a nejenom na digitální televizi.

Ocenění:
Academy Awards
1958 - Nejlepší film
1958 - David Lean (Režie)
1958 - Alec Guinness (Hlavní herec)
1958 - Carl Foreman, Michael Wilson, Pierre Boulle (Adaptovaný scénář)
1958 - Jack Hildyard (Kamera)
1958 - Střih
1958 - Malcolm Arnold (Hudba)
1958 - Sessue Hajakawa (Vedlejší herec) (nominace)

Golden Globes
1958 - Nejlepší film - drama
1958 - Alec Guinness (Nejlepší herec - drama)
1958 - David Lean (Nejlepší režie)
1958 - Sessue Hajakawa (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

BAFTA
1958 - Nejlepší film
1958 - Alec Guinness (Nejlepší britský herec)
1958 - Pierre Boulle (Nejlepší britský scénář)
1958 - Výjimečný britský film

New York Film Critics Circle
1957 - Nejlepší film
1957 - David Lean (Nejlepší režisér)
1957 - Alec Guinness (Nejlepší herec)

DABING
1.DABING (Nova, DVD, ČT, Markíza, STV )
V českém znění: Alois Švehlík - William Holden (Shears), Ladislav Frej - Alec Guinness (plukovník Nicholson), Petr Oliva - Sessue Hayakawa (plukovník Saito), Jiří Plachý - Jack Hawkins (major Warden, více rolí), Ivan Gübel - James Donald (major Clipton), Aleš Procházka - Geoffrey Horne (Joyce), Dalimil Klapka - Henry Okawa (kapitán Kanemacu), Ladislav Potměšil - John Boxer (major Hughes), Antonín Molčík - Andre Morell (plukovník Green), Bohdan Tůma - Peter Williams (kapitán Reeves), Jiří Kvasnička - Percy Herbert (Grogan, více rolí), Zdeněk Podhůrský, Martin Velda (titulky), Jaroslava Brousková, Martina Menšíková
Překlad: Jiří Janda
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Petr Jan Svoboda, Marcela Bártová
Dialogy a režie: Martin Velda
Připravila: Agentura Erasmus
Vyrobila: ČNTS Nova 1995

2.DABING (Blu-ray)
V českém znění: Jan Šťastný - William Holden (Shears), Jiří Plachý - Alec Guinness (plukovník Nicholson), Jaromír Meduna - Sessue Hayakawa (plukovník Saito), Vladislav Beneš - Jack Hawkins (major Warden), Lukáš Hlavica, Pavel Rímský, Filip Jančík, Pavel Šrom, Marek Libert, Jakub Saic, Pavel Vondra, Vojtěch Hájek, Tomáš Borůvka, Radovan Vaculík, Martin Písařík, Svatopluk Schuller, Ludvík Král, René Slováčková a další
Překlad: Petr Putna
Dialogy: Jitka Tošilová
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Filip Mošner, Martin Ženíšek
Režie českého znění: Jiří Kodeš
Vyrobila: LS Productions dabing v roce 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 22.1.1998
Premiéra USA: 14.12.1957 Columbia Pictures US
Premiéra VB: 11.10.1957
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.1.1999 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: .1.1.2001 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 9.12.2015 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 214 269
Tržby celkem - $ 30 600 000
Návštěvnost v ČR 4 217
Náklady (Rozpočet) - $ 2 800 000
 
Tvůrci a herci
David Lean (Režie), Sam Spiegel (Produkce), Malcolm Arnold (Hudba), Jack Hildyard (Kamera), Peter Taylor (Střih), - (Casting), - (Scénografie), - (Kostýmy), John Cox (Zvuk), Stuart Freeborn (Masky), George Partleton (Masky), Michael J. Wilson (Scénář), Carl Foreman (Scénář), Pierre Boulle (kniha) (Předloha), William Holden (Herec), Alec Guinness (Herec), Jack Hawkins (Herec), Sessue Hayakawa (Herec), James Donald (Herec), Geoffrey Horne (Herec), André Morell (Herec), Percy Herbert (Herec), Harold Goodwin (Herec)
 
1957/161/Velká Británie, USA/Dobrodružný, Drama, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- William Holden se díky tomuto filmu stal prvním hercem v historii, který za svou roli obdržel honorář 1 milion dolarů.
- Podľa hodnotenia Amerického filmového inštitútu z roku 2007 je Most cez rieku Kwai 36. najlepší film všetkých čias.
- Že scénář nenapsal autor povídky Pierre Boule, ale na černé listině zapsaní Carl Foreman a Michael Wilson, bylo jasné už jen tím, že Pierre Boule neuměl anglicky. Autoři získali Oscara až zpětně roku 1984. Wilson se toho bohužel nedožil a Foreman umřel den poté, co byla cena vyhlášena.
- Natáčení probíhalo na Srí Lance, v té době nazývané Cejlon, u vesnice Kitulgala na řece Kelanii.
- Most použitý pro účely filmování stojí na svém místě v prakticky nezměněné podobě i více jak 50 let od uvedení filmu a je oblíbeným turistickým místem.
- Jako autor původního románu byl uveden Pierre Boulle, avšak jen proto, že skuteční tvůrci Carl Forman a Michael Wilson byli v té době na černé listině.
- Film je založen na stejnojmenné povídce, kterou napsal francouzský spisovatel Pierre Boulle. Tentýž autor napsal literární předlohu k filmu Planeta opic.
- Roli Shearse měl původně dostat Humphrey Bogart, ale šéf Columbia Studios Harry Cohn odmítal propustit Bogarta z jiného projektu.
- Cary Grant byl krátce považován za představitele plukovníka Nicholsona, ale po neúspěchu ve filmu Crisis (1950) byla role nabídnuta Laurenci Olivierovi, který ji odmítl. Další na řadě byl již Alec Guinness.
- Alec Guinness zpočátku odmítal roli plukovníka Nicholsona s tím, že nezná nikoho, koho by bavilo dvě a půl hodiny sledovat ztvrdlý horní ret britského plukovníka. Navíc měl střetnutí s režisérem Leanem již při natáčení filmu Oliver Twist (1948).
- Ačkoli most byl ve filmu zhotoven za dva měsíce, ve skutečnosti byl postaven na Cejlonu britskou společností pro filmování za osm měsíců. Byl dlouhý 130 metrů a 15 metrů vyčníval nad vodou. Dělalo na něm 500 dělníků a 35 slonů. To vše bylo zničené během pár sekund a celkové náklady byly 85000 liber, což by v roce 2002 bylo asi 1,2 milionů liber.
- Stavba mostu začla dříve, než byl začat casting.
- Po natočení závěrečné scény dopravil producent Sam Spiegel natočený materiál na pět různých letadel, ale minimalizoval riziko ztráty.
- William Holden si prosadil podíl ze zisku ve výši 50000$ ročně. Dostávají je po jeho smrti i jeho dědicové.
- Trosky vlaku na konci vlaku byly pro tento účel zakoupeny od indického maharadži.
- Skutečný plukovník Saito (Sessue Hayakawa) byl znám jako jeden z nejrozumnějších japonských důstojníků.
- Skutečný most přes řeku Kwai byl po dvou letech užívání v roce 1945 zničen.
- Na první záběr závěrečné scény most nevybuchl. Vlak bezpečně přejel a zřítil se z kopce na druhé straně.
 
Odkazy