Hulk / Hulk (2003/138/USA/Akční, Sci-Fi) 61% -Blu-ray-

18.07.2018 12:38
JEDNOU VĚTOU
„Nevím kdo jsem. Nevím, jak jsem vznikl. Vím jen, že mě nebudete mít rádi, až se rozzlobím.“

OBSAH
Vědec Bruce Banner se při nehodě promění v obrovskou a silnou stvůru, která bude bojovat nejen se zlem, ale i sama se sebou. Skvělé efekty a akční scény podtrhují tento dobrodružný příběh.Vědec Bruce Banner se právě rozešel s kolegyní Betty Rossovou, podařilo se jim však zůstat přáteli. Společně pracují na vývoji vzorce, který za použití paprsku gama umožní lidské tkáni autokorekci. Bruce vyrůstal v dětském domově, zemřela mu matka a otce Davida zavřeli do vězení. Teď se David vrací do života syna, který o něm neměl tušení. Jednoho dne ochromí Bruce nehoda v laboratoři, díky níž je vystaven silné radiaci mající za následek velmi zvláštní jev – učiní ho silnějším a mocnějším. Setkání s Davidem vzbudí v synovi dávné vzpomínky a uvolní vztek a dávné napětí. Díky gama radiaci se změní v obrovskou zelenou svalnatou příšeru - HULKA - výplod čistého hněvu...(Cinemax)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tak tohle bylo zvláštní. Ang Lee odvedl práci za kterou mu bude rozhodně půlka publika tleskat a druhá ho nepochopí a nejraději by ihned dostala zpátky své vstupné. Kde je zakopán problém? V přístupu. Ang Lee vytvořil psychologický výzkum na téma Komiksový hrdina a jeho problémy. Celá stylizace se blíží komiksu úplně jinak než ostatní komiksové filmy. Tim Burton vytvořil svou atmosféru Gothamu, ale Ang Lee zašel na hranici vizuální podoby papíru na kterém je nakreslen komiks, když různé obrazy jsou v okýnkách rozházeny po obrazovce a plynou současně. Dodává tím filmu opravdu netradiční nádech umocňující divákův pocit, že si pročítá stránky komiksu. Eric Bana je dokonalým Hulkem ve všech ohledech a krásná Jennifer Connelly je prostě úžasná. Nick Nolte se jako záporák a otec Hulka, který může za jeho druhé zelené já, rozhodně nemá za co stydět. Bohužel film trochu dojíždí na tempo, které je neustálým psychologickým posunem hlavní postavy bržděn a na akční scény se dostane jen v několika případech(ale stojí to za to). Pokud nechcete příliš akční film, který sází na psychologii a promyšlenou konstrukci rozhodně je Hulk dobrá volba, ale pokud máte akční choutky tak se vaše srdce nedočká naplnění. (Djkoma) 3*

Místo pořádné psychologie spousta slovní vaty, místo kulervoucí akce jenom digitální tajtrlíkování na poušti. Ang Lee chtěl jít cestou nevyšlapanou, ale tady notně sešel, jelikož téměř dvouapůlhodinový kolos na konverzačce utáhnout prostě nejde. Formální hrátky (střih, split-screen) po čase stereotypně nudí a do samotného filmu vůbec nesedí. Jakoby do něj někdo po nocích Leemu ve střižně přidával vlastní psychedelické vsuvky. Obsazení je výborné, Elfmanův soundtrack s etnickými motivy moc fajn, ale stejně celá tahle fraška padá dolů s faktem, že hlavní záporák nastoupí až deset minut před koncem… V komiksovém filmu! Ups! (Isherwood) 2*

Rodinné drama a comicsový příběh - jde to vůbec dohromady? Ale ano, pokud se toho chopí schopný režisér, jakým Ang Lee bezesporu je. Paradoxně mně nejvíc bavila tolik kritizovaná první "neakční" půle. V ní jsem se díky nápadité režii, vychytanému střihu a pro mně zajímavému rozdělování obrazu ve více okének, ani na chvilku nenudil. Při nepovedené scéně se zmutovanými psy mé nadšení trochu opadlo, ale následné momenty z Nevadské pouště opět uspokojily mé libido. Zejména scéna demolice tanků měla fakt koule. Při zdlouhavém dialogu otce se synem v závěru se o slovo začala hlásit nuda, ale určitě ne nuda k posrání, jak hloupě napsal jeden nejmenovaný kritik. Jo a ještě něco, ty fialový Hulkovy trencle byly fakt prďácký. (Lima) 4*

VELKÁ RECENZE
Někdy si opravdu naivně myslím, že veřejné mínění nemá pravdu a že když se na film podívám sám, budu z něho mít mnohem lepší pocit, než měli ostatní. Jenže někdy to prostě není pravda. Film „Hulk“ je toho jednoznačným důkazem. Když jsem jej sledoval, říkal jsem si, jestli i Stan Lee v něj vložil takovou důvěru a jestli se mu výsledek líbil. Jack Kirby se ale dle mého musel obracet v hrobě.
Hulk je jednou z nejzajímavějších postav, které byly v komiksovém universu stvořeny. Pravda, není to postava úplně originální, přece jen paralela s doktorem Jekyllem a panem Hydem je více než jasná, ale přesto se jedná o postavu, která má obrovský potenciál. Myslím, že to pochopil hlavně Mark Millar, když vytvořil své „Ultimates“. Když se v nich doktor Banner promění v Hulka, tak to není jen nějaký zlobr, ale atomovka s humanoidními tvary. Ničí a nic jí nedokáže zastavit. „Hulk“ v provedení Anga Lee a jeho scénáristů je jiný, více... mainstreamový.
Docela chápu, o co se Ang Lee snažil. Chtěl vytvořit film, který bude maximálně odkazovat na to, odkud pochází, tedy na komiks. Už jen přítomnosti Stana Leeho nebo Lou Ferringa, který hrál Hulka v amerických seriálech v 70. i 90. letech (i když ve druhém seriálu jen hlasově) mluví za sebe. Rozumím tomu, komiks je v Americe milovaný. Jenže Ang Lee, což tak nějak není rodilý Američan, se pokusil jít dál. Vložil do filmu panely. Skutečně obraz je velmi často rozdělován na menší okna, podobně jako tomu bylo například v seriálu „24 hodin“. Ani tam se mi to dvakrát nezamlouvalo, ale oukej, to byl televizní seriál, navíc to mělo smysl. V „Hulkovi“ to vypadá prostě divně.
Když jsem se na „Hulka“ díval, neustále jsem si říkal, jestli to opravdu mysleli vážně a vyšel jim z toho takový paskvil, kde i Nick Nolte vypadá příšerně – ne, že by jinak vypadal jako nějaký krasavec, ale herec to není špatný – anebo zůstávala druhá možnost. Ang Lee měl celou dobu v úmyslu natočit parodii žánru a udělat si z „Hulka“ srandu. Jenže pokud by sledoval tenhle neušlechtilý cíl, proč se u toho člověk nezasměje? Film je neskutečně předvídatelný, strukturovaný jako ty nejhorší komiksy, kde vám je dopředu jasné, kdo je skutečný hajzl. Hodně se tu dá na efekty, protože tohle taky ke komiksu patří. Postavy jsou ploché a nezajímavé. To je taky komiks, bohužel. Jo, a Eric Bana neumí hrát, ale s tím se nic moc dělat nedá.
Ang Lee vzdal hold komiksovému hrdinovi tím, že namíchal koktejl nezajímavých postav, okořenil to slabým sci-fi, najal poměrně dobré herce, vždyť ani Jennifer Connelly není nějaká druhá liga, a hodil je do dění tak dogmatického, nenápaditého, bez jakéhokoli cíle a smyslu, že se v tom všichni naprosto ztratili. O čem ten film byl? O Hulkovi přece! A tohle je tak jediná odpověď, kterou dostanete. Edward Norton možná odepsal film „Neuvěřitelný Hulk“, kde si zahrál titulního zelenáče, ale ve srovnání s tímhle je to pořád geniální dílo.

O FILMU
Hulk patří k legendárním hrdinům komiksové literatury, neboť v osobitém pojetí tohoto specifického žánru je modernizovanou podobou "případu" dr. Jekylla a pana Hyda. "Narodil" se v roce 1962 a už na sklonku 60. let byly jeho kreslené příběhy bezkonkurenčně nejprodávanější. Z jeho popularity těžil celých pět let (1977 - 82) nekonečný televizní seriál, v němž chtěla dlouhodobě pokračovat i prestižní NBC. Stačila natočit ještě tři samostatné televizní filmy, než onemocněl hlavní představitel. Současná úroveň vizuálních počítačových efektů nabízí příběhu Hulk/Banner zcela nové možnosti. S tímto vědomím a zázemím nabídku studia Universal přijal i držitel Oscara, původem tchajwanský režisér Ang Lee, kterého lze právem označit za skvělého filmaře všech žánrů. Natočil např. úsměvnou Svatební hostinu, adaptaci stejnojmenného románu Jane Austenové Rozum a cit či historický akční snímek Tygr a drak, jímž si splnil svůj dávný sen - realizovat film s čínským bojovým uměním. I Hulkem, který je především portrétem muže, vedoucího válku se světem i se sebou samým, potvrdil svoji jedinečnou pověst a lze právem očekávat, že jeho nejnovější film doslova otřese kiny na celém světě...
Měl jsi vždy někoho, kdo se o tebe staral? Bránil tě, když tě někdo napadl, ohrožoval šílený řidič nebo lupič s nožem? V těchto vypjatých okamžicích a vzrůstajícím násilí se někdo objevil - stále přítomný mstitel, jehož pohání spravedlivý hněv a neuvěřitelná síla - který odvrátí nepřítele a pomstí každé zlo. Nelituje svých činů, nepřipouští si žádné důsledky, protože v zápětí vše zapomene. A co když tento mstitel jsi ty sám?
Po více než čtyřech desetiletích trvalé popularity přichází na filmové plátno jedna z Marvelových komiksových a nesmírně populárních postav.
Vědec Bruce Banner má mírně řečeno, velké problémy v zaměstnání. Je vynikajícím vědcem v oboru genové technologie, ale nenachází dostatek pochopení, aby své výzkumy mohl uplatnit. Jeho bývalá přítelkyně, rovněž vědecká pracovnice Betty Rossová, mu jako kolegyně pomáhá v práci. Při jednom z rozhodujících a neúspěšných pokusů je Bruce vystaven velké dávce gama ozáření. Zatímco u normálního člověka by bylo smrtelné, Bruce přežije, ale něco s s ním stalo. Má výpadek paměti. Nechápe, co způsobilo neúspěch experimentu. Začíná v sobě cítit přítomnost něčeho cizího, co je však spojeno s jeho bytím, něco nebezpečného, ale současně přitažlivého.
Mezitím se objevuje ohromná bytost, neuvěřitelně velká a silná, které se říká Hulk, která v zuřivém záchvatu zničí celou Brucovu laboratoř a i jeho dům zanechá v troskách. Je přivolána armáda, které velí Bettin otec generál "Thunderbolt" (blesk) Ross. Do hry se zapojí i Brucův rival, rovněž vědec Glenn Talbot. Ve hře je jak osobní odplata, tak rodinné vztahy a hlavně strach z neznámého zla.
Nositel Oscara, režisér Ang Lee se tentokrát obrátil k Marvelovým komiksům. Převedl na plátno příběh o Hulkovi v němž zkombinoval všechny prvky nesmírně populárního příběhu s vizuálními efekty o superhrdinovi s něžnou romancí a klasickým horrorem.
Režiséru Angu Leeovi bylo jasné, že nejdůležitějším předpokladem úspěchu filmu bude výběr hlavního představitele. I když ILM dají život "zelenému Goliášovi", je třeba najít takového herce, , který by dokázal naplnit jeho lidskou podobu, a vyjádřil nejenom jeho vnitřní konflikt a depresi, ale i jeho soucítění. Australský herec Eric Bana, poměrný nováček, získal roli díky svému výkonu ve filmu Chopper, jímž ve filmu debutoval.
"Eric hrál v tomto filmu bytost, která je určitým způsobem lidským monstrem, postavu, která byla tak nestvůrná, protože byla současně tak lidská," říká Lee. Velmi jednoduchými prostředky dokázal vyjádřit nadlidskou zuřivost ale i inteligenci. Domníval jsem se, že bude báječné vidět ho jako Bruce Bannera, který v sobě musí potlačovat svou energii, dokud se sama nedostane na povrch a vede pak k jeho přeměně."
Bana říká, že ho lákaly problémy, s nimiž se Banner musel potýkat, a proto akceptoval tuto roli. "Nejpřitažlivějším momentem pro něj byla skutečnost, že film bude režírovat Ang Lee. "To, co mě zvlášť přitahovalo na charakteru Hulka byl fakt, že je to váhavý hrdina. Hulk se nemohl kontrolovat, právě proto, že to byl Hulk."
Postava Hulka byla kompletně vytvořena pomocí computeru, proto Bana nemusel nikdy prožívat muka proměny v ohromné zelené monstrum, avšak musel napomáhat CGI k této proměně v Hulka. Umělci z ILM potřebovali jeho pomoc pro náročné vytvoření tělesného pohybu i pro specifická mimická gesta, což bylo podstatné pro proměnu člověka v zeleného obra.
Pro roli Betty Rossové, Brucovy kolegyně a přítelkyně a bývalé partnerky, která byla vlastně jedinou lidskou spojnicí mezi Bannerem a Hulkem, byla vybrána Jennifer Connellyová. Stejně jako v Marvelově komiksu se během příběhu mění, ale její základní sympatie a láska k Bannerovi stále trvá, a to bylo také základem její postavy ve filmu.
Během castingu pro tuto roli Connellyová získala Oscara za postavu Alicie Nashové ve filmu Čistá duše, ale nebyla to tato role, pro kterou si ji Ang Lee vybral.
Režisér vzpomíná: "Viděl jsem Connellyovou v mnoha filmech ale roli, na kterou nemohu zapomenout, vytvořila ve filmu Requiem for a dream. Hluboce se mě dotkla svou tragičností a moudrostí. Byla pro roli Betty perfektní volbou.
Connellyová si vzpomíná: "Když jsem slyšela, že Ang chystá tento projekt, okamžitě jsem se o něj začala zajímat. Říkala jsem si, jaká to bude zajímavá kombinace. Jako dítě ze 70. let jsem sledovala televizní seriály. A když jsem pak mluvila s Angem , zjistila jsem, že opravdu chce natočit tento film jako psychologické drama, které zkoumá rodinné vztahy - mezi Brucem a jeho otcem a Betty Rossovou a jejím otcem. To byly velmi zajímavé vztahy mezi oběma charaktery, které se pokoušely najít mezi sebou nějakou souvislost."
Do role Brucova otce byl vybrán Nick Nolte. "Je to velmi "herecký herec", říká o něm Ang Lee. "Je nebojácný a laskavý ke každému, jednoduše velká osobnost. Okamžitě si uvědomil že se v tomto příběhu propojuje populární westernová kultura s východní filozofií, což jsem sám neviděl. Nolteho zkušenosti a talent byly výbornými předpoklady pro ztvárnění postavy Brucova otce Davida. Ten byl vynikajícím vědcem a jeho výzkumy v oblasti genetiky ho ovšem přivedly až za hranice etiky. Jeho přímočará vášeň vědce, který je ponořen do svých výzkumů, navždy změnila životy jeho a jeho syna a neúprosně spojila jejich osudy.
Nesčetný počet pracovních hodin příslušníků sekce ILM se zasloužil o zrod této bytosti, která dokáže zvednout 5 tis liber (cca 2 267 kg), skočit najednou 3 míle (7 620 m), zaběhnout 100 mil za hodinu ( cca 254 km) a vyroste od devíti do 12 stop, do výšky až 15 stop (4,56 m). To nemůže dokázat žádný kaskadér, proto postava musela vzniknout computerovou technologií.
Bylo k tomu zapotřebí:
1. Návrhy a modely na 100 kožních vrstev, což reprezentovalo všechno od barvy kůže až po žíly, vrásky, zranění, ušpinění, vlhkost, skvrny a vlasy. Všechny tyto vrstvy se kombinovaly, aby postava Hulka se mohla pohybovat v každé scéně jako opravdový, živý člověk.
2. Bylo vytvořeno 1 165 svalů, jejichž pomocí se pohyboval.
3. Práce si vyžádala 2,5 milionu hodin práce na computeru a šest terrabytů dat, což zabralo jeden a půl roku.
4. Na vytvoření postavy spolupracovalo 69 uměleckých techniků, 41 animátorů, 35 koordinátorů, 10 svalových animátorů, devět pohybových modelů pro computerovou grafiku, osm supervizorů, šest pracovníků, odpovědných za barvu kůže, pět pracovníků, animujících náladu a tři výtvarníci.
Poprvé se objevila v seriálu Marvelových komiksů v roce 1962 jako fabulační výtvor Stana Leeho a výtvarníka Jacka Kirbyho. O dva roky později byla tato postava konfrontována s Obřím mužem v čísle 59 Tales of Astonish a v dalším vydání se už dočkala samostatného příběhu. V roce 1968 vyšel samostatný příběh pod jménem The Incredible Hulk, který vycházel na pokračování až do čísla 474 a jeho vydávání skončilo v roce 1999. Brzy však bylo obnoveno v novém seriálu (původně nesl název Hulk , který byl pak změněn na Neuvěřitelný Hulk - The Incredible Hulk) ve vydání v čísle 12. Obrovský zájem ukazuje, že není snadné se ve světě superhrdinů rozloučit s obřím zeleným mužem.
Ohromná popularita vedla k vzniku televizního seriálu CBS (1977 - 1982), v níž účinkoval Bill Bixby jako vědec Banner a kulturista Lou Ferrigno jako Hulk. Když seriál skončil ozvala se řada obdivovatelů Hulka, což vedlo k novému uvedení historky o vědci a jeho rozzlobeném alter egu na televizní obrazovku a později k vytvoření tří dalších telefilmů, vysílaných na konci 80. let. Naděje na čtvrtý díl skončily, když Bill Bixby v roce 1993 zemřel na rakovinu.
Během své dráhy jako hrdina Marvelových komiksů prodělal Hulk četné změny svého charakteru. (na začátku byl šedý, nikoli zelený a objevoval se jen v noci). Vždycky ovšem vycházel ze svého alter ega, z osobnosti vědce Bruce Bannera a lze říci, že to pro ně oba bylo složité partnerství. Ale právě ono udržovalo zájem jeho fanoušků a právě tenhle dvojaký charakter - jing a jang - dával postavě dynamiku, nutnou pro filmové ztvárnění. <>Obrázek nenalezen<> "Vždycky jsem považovala historii Hulka, prezentovanou v Marvelových komiksech, za shakespearovskou tragedii s velkým kinematografickým potenciálem," říká producentka Gale Anne Hurdová. "Odehrávalo se tu drama základních prvků lidské existence Vždy jsem na Hulkovi měla ráda, že to byl hrdina, ale ne superhrdina, srovnáváme-li ho s ostatními marvelovskými postavami, které bojují proti zločinu. Je to v podstatě konflikt pana Jekylla a pana Hydea, který mě tak zaujal. Částečně je to varovná pohádka, ale nejen o démonech, které máme v sobě, ale i o rozvoji technologie, která vytvořila Hulka. Komiksová kniha pojednává o problémech studené války, což jsme převedli do současnosti, protože dneska jde o změněnou situaci."
Hurdová vytvořila mnoho filmů, které lámaly rekordy návštěvnosti jako Terminátoř 1 a 2, Judgment day, Vetřelec, Propast a Armageddon, takže ovládá problematiku využití computerové grafiky (CGI) k dotvoření filmových charakterů a příběhu. Zdůrazňuje, že dlouhá doba přípravy na tento film byla příznivá, protože nyní je technologie na optimální úrovni k vytvoření Hulka.
"Projekt se vyvíjel po dvanáct let a mezitím se vyvinula i technologie, kterou jsme pro tento projekt potřebovali . S vynikajícími zvláštními efekty, které vytvořil Industrial Light a Magic (ILM), jsme dokonce mohli jít nad úroveň televizní show. Byly zde sice možnosti, jak přivést Hulka na plátno, ale nebyla by to ta pravá postava, jak ji vytvořili Stan Lee a Jack Kirby," dodává producentka.
O výběru režiséra Anga Leeho producentka Hurdová říká: "Vždycky jsme si uvědomovali, že Ang je velmi nadaný filmař, protože se nikdy neopakuje. Když došlo k tomu, že by se měl Hulk natočit, začali jsme o něm uvažovat. Šlo o to vytvořit komplexní postavu, složenou z charakteru Bannera a Hulka. Dvě individua, která musí žít spolu. Jsou geneticky spojená, ale vlastně jedna bytost se snaží zničit tu druhou a současně i sama sebe. Zhlédnete-li filmy Anga Leeho, uvědomíte si jeho zájem o vnitřní charakter postav, o dynamiku rodiny, o spojenectví otce a syna. Jeho inovativní akce ve filmu Tydr a drak nás přesvědčily, že má jednoduše všechny předpoklady k tomu, natočit velký film."
Režisér Lee sám říká: Právě jsem dokončoval film Tydr a drak, když mi studio nabídlo Hulka. Zdálo se mi to jako zajímavé obohacení mé práce. Původní příběhy Hulka byly pro mne velmi inspirující, vedle energie a dynamiky, která se skrývala v kresbách Jacka Kirbyho, i dramatické volnosti příběhu Stana Leeho. Zacházeli s ohromným potenciálem hrůzy a v ní nabízeli možnost fantazie a pochopení. Uvědomil jsem si, že každý má v sobě Hulka a každý z našich Hulků je současně děsivý ale také svým způsobem příjemný. To je také na nich ta nejstrašidelnější věc".

DABING
V českém znění: Pavel Vondra - Eric Bana (Bruce Banner), Ivana Andrlová - Jennifer Connelly (Betty Rossová), Jan Pohan - Sam Elliott (Thunderbolt Ross), Václav Knop - Nick Nolte (David Banner), Martin Kolár - Josh Lucas (Talbot), Bohdan Tůma, Miroslava Součková, Čestmír Gebouský, Ivana Měřičková, Petr Gelnar a další
Překlad: Zuzana Pelíšková
Zvuk: Jiří Peřina
Úprava dialogů a režie: Zdeněk Mahdal
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska pro Universal Pictures 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 10.7.2003
Premiéra USA: 20.6.2003 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.11.2003 (VHS) UPCR,2.11.2003 (DVD) UPCR
Premiéra v půjčovnách Blu-ray 8.12.2008 Bontonfilm
Poprvé v TV: 14.10.2006 CX
Poprvé na VHS: 1.11.2003
Poprvé na DVD: 10.11.2003 Universal
Poprvé na Blu-ray: 8.12.2008 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč  2 962 022
Tržby celkem - $ 245 360 480
Návštěvnost v ČR 30 690
Náklady (Rozpočet) - $ 137 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Komentář: režisér Ang Lee
• Vynechané scény
• Vývoj Hulka
• Neuvěřitelný Ang Lee
• Natáčení scény se psí rvačkou
• Jak se točil Hulk
• Unikátní styl střihu
 
ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 1.85:1
česky DTS Digital Surround 5.1, anglicky DTS-HD Master Audio 5.1, maďarsky DTS Digital Surround 5.1, polsky DTS Digital Surround 5.1, portugalsky DTS Digital Surround 5.1, rusky DTS Digital Surround 5.1, thajsky DTS Digital Surround 5.1, španělsky DTS Digital Surround 5.1
anglické, brazilské, bulharské, české, hebrejské, chorvatské, islandské, kantonské, maďarské, polské, rumunské, ruské, řecké, španělské, thajské, turecké
 
Tvůrci a herci
Ang Lee (Režie), Avi Arad (Produkce), Larry J. Franco (Produkce), Gale Anne Hurd (Produkce), James Schamus (Produkce), Danny Elfman (Hudba), Frederick Elmes (Kamera), Tim Squyres (Střih), Avy Kaufman (Casting), Franklyn Warren (Casting), Rick Heinrichs (Scénografie), Marit Allen (Kostýmy), Gretchen Davis (Masky), Eugene Gearty (Zvuk), Richard Hymns (Zvuk), James J. Mase (Zvuk), John Turman (Scénář), Michael France (Scénář), James Schamus (Scénář), Jack Kirby (kniha) (Předloha), Eric Bana (Herec), Jennifer Connelly (Herec), Sam Elliott (Herec), Josh Lucas (Herec), Nick Nolte (Herec), Cara Buono (Herec), Celia Weston (Herec), Lou Ferrigno (Herec), Stan Lee (Herec), Daniel Dae Kim (Herec), Michael Papajohn (Herec), Rhiannon Leigh Wryn (Herec), Kevin Rankin (Herec), Kirk B.R. Woller (Herec), John Littlefield (Herec), Victor Rivers (Herec), John Prosky (Herec)

2003/138/USA/Akční, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Při své první proměně v Hulka zničí Bruce Banner (Eric Bana) laboratoř, ve které pracuje. V momentě, kdy zvedne zařízení gama na svá ramena, připomíná postavu Atlase z řecké mytologie, který na svých ramenech držel Zemi. Jedná se o odkaz na skutečné zařízení – spektometr, který vyzařuje gama paprsky, je používaný vědci ke studiu vzácných a neobvyklých jevů probíhajících při vzájemném působení protonů a neutronů. Tento přístroj s názvem ATLAS se nachází ve městě Argonne v Illinois v národní laboratoři.
- Většinu textů z oblasti mikrobilogie má reálný základ. Pro film je napsala manželka režiséra Anga Leeho.
- Sám režisér Ang Lee stál jako předloha pro pohyby Hulka.
- Čím rozzuřenější Hulk (Eric Bana) je, tím je vyšší. Po první proměně měří necelé tři metry, po druhé tři a půl metru a po třetí proměně jsou to čtyři a půl metru. V každé proměně má také mírně odlišný odstín zelené kůže. Animátoři z ILM tak chtěli vytvořit tři odlišné Hulky.
- Hulk je držitelem rekordu největšího propadu návštěvnosti v kinech. První týden otevíral jako číslo jedna, načež druhý týden se propadl o 69,7 %.
- Nick Nolte ve filmu nenosí paruku, ale nechal si vlasy narůst. Díky tomu vznikla slavná fotka herce s rozcuchanými vlasy, kterou pořídila policie po jeho zatčení pro řízení pod vlivem alkoholu.
- Hulk (Eric Bana) ve filmu nabývá výšky až 4,5 metru. Hulk (Edward Norton) z filmu Neuvěřitelný Hulk (2008) přitom měřil metry 3.
- Sam Elliot prijal úlohu generála Rossa bez toho, aby si prečítal scenár. Urobil to len preto, že bol nadšený zo spolupráce s Angom Lee.
- Animátori využívali technológie z filmu Harry Potter a Tajomná komnata (2002), ktoré boli použité na vytvorenie Dobbyho.
- Natáčanie sa začalo 18. 3. 2002 v Arizone, väčšina scén filmu vznikla v Kalifornii, presnejšie pri zátoke v San Franciscu.
- Vývoj filmu začal už v roku 1990, vtedy ho mal režírovať Joe Johnston a neskôr Jonathan Hensleigh.
- Do úlohy Brucovho otca Ang Lee neuvažoval o nikom inom, len o Nickovi Nolteovi.
- Jennifer Connelly dostala za svou roli 1,5 milionu dolarů.
- Menšie role si zahrali aj pôvodný seriálový Hulk Lou Ferrigno a tvorca komiksov Stan Lee.
- Podle animátorů z Industrial Light & Magic váží Hulk jednu a půl tuny a do úderu může vložit sílu o velikosti téměř dvě tuny na centimetr čtvereční. Jeho kůže je 10krát silnější než Kevlar. Přes hrudník má něco přes pět metrů, přes pas asi metry tři, přes nohu metr a kolem krku metry dva. Kdyby nosil boty, musely by být o velikosti 87. Může se pohybovat maximální rychlostí 135 km/h a překonat 5-6 kilometrů jediným skokem.
- Vrtulníky, které Hulka napadnou v poušti, jsou typu RAH-66 Comanche. Stíhací letouny, se kterými bojuje u mostu Golden Gate, jsou pak typu F/A-22 Raptor. V době vydání filmu nebyl ani jeden z letounů v aktivní službě Armády Spojených států. Program RAH-66 byl dokonce úplně zrušen (23. února 2004) s tím, že ani jedna z helikoptér nebyla nasazena do aktivní služby.
- Slovo "hulk" je během celého filmu vyřčeno jednou.
- Hudbu původně složil Mychael Danna, později ho nahradil Danny Elfman.
- Ang Lee odmítl režírovat Terminátora 3 právě kvůli Hulkovi.
- Hulk měl být natočen mnohem dříve, ale produkce jej nechtěla natáčet, dokud ILM nezdokonalí svou CGI animaci a nevzniknou "dokonalé efekty". Na efektech k Hulkovi pracovalo přes 180 techniků z ILM.
 
Odkazy