Barry Seal: Nebeský gauner / American Made (2017/114/USA/Krimi, Thriller, Životopisný) 85%

18.07.2018 12:37
JEDNOU VĚTOU
„CIA. Bílý dům. Pablo Escobar. Tyhle všechny vodil za nos."

OBSAH
Barry Seal (Tom Cruise) pracuje jako pilot dopravního letadla a rutina amerických vnitrostátních letů ho čím dále víc ubíjí. I proto nadšeně skočí po nabídce „náhodného kolemjdoucího“, z něhož se vyklube agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služeb. Barryho čekají sexy přelety nad základnami kolumbijských narkobaronů, ze kterých pořizuje bohatou fotodokumentaci, nutnou pro boj s drogovými kartely. Jenže proč létat takhle naprázdno, když se můžete spojit i s protistranou a kromě fotek pro CIA vozit do Ameriky i drogy? A proč se zároveň nestát informátorem DEA (Národní agentura pro boj s drogami), která má v oblasti také své specifické zájmy? A proč se rovnou nezapojit do jedné z největších tajných operací, které kdy americká vláda posvětila? Barry to prostě hraje na všechny světové strany a jde mu to víc než skvěle. Už dávno se přestal nudit. Má krásnou ženu, topí se v penězích a vůbec si nepřipouští, co se stane, až se tenhle domeček z karet zhroutí. A on se jednoho dne zhroutí.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Velice přímočará krimi-komediální jízda bez výraznějšího zaškobrtnutí i bez snahy stavět nás před nějaká náročnější morální dilemata. American Made nápadně imituje styl Scorseseho filmů (popové songy, vypravěč zasahující do příběhu a určující, co a jak uvidíme, kamera a střih strhávající k sobě pozornost) a veze se na popularitě seriálu Narcos, takže působí nepůvodně a předvídatelně, ale díky hladkému vyprávění (byť lehce mechanickému) a Cruiseovu charismatu baví od začátku do konce. Netradiční je (na hollywoodský film) pozice hlavního hrdiny, který se nechává vláčet okolnostmi a téměř po celý film jen přijímá cizí nabídky a plní příkazy, které mu někdo diktuje. Svou vynalézavost může projevit pouze v tom, jak dodání určitého zboží provede, nikoliv v tom, co vůbec bude provádět. Skoro by se nabízelo interpretovat jej jako ztělesnění amerického pragmatismu, schopnosti přizpůsobit se určité situaci a vytěžit z ní pro sebe maximum, ale na to, abychom jej vnímali takto neosobně, o něm víme příliš dost informací (oproti ostatním postavám, které skutečně jsou pouhými typy) a poměrně velký důraz je kladen také na rodinnou linii (se kterou však film nakládá mnohem ledabyleji než třeba Vlk z Wall Street – na hrdinově manželce a dětech vám bude zřejmě záležet stejně málo jako Barrymu). Z filmů „utěšujících“ nás tím, že lidé jsou možná špatní, ale jejich vlády ještě horší (Týpci a zbraně, Špinavý trik), získává tenhle v mých očích plusové body za větší zohlednění procedurální stránky věci i za to, že si nehraje na nic lepšího. Prostě lehká letní macho-zábava, která dělá vše pro to, aby se divák ani na okamžik nenudil a na rozdíl od Atomic Blonde nebo Zabijáka a bodyguarda se jí to daří velmi dobře. 70% (Matty) 3*

Naprosto dokonale uvolněná jízda při který se střídavě budeš smát a střídavě nad životem Barryho Seala nebudeš chápat. Film má neskutečný šmrnc např. skvěle dělanej střih který sám o sobě je někdy velmi vtipně součástí vyprávění. Tomášek v jedné ze svých absolutních top rolí, nemyslím herecky, to určitě už odehrál naročnější party, ale tady působí totálně uvolněně. (Enšpígl) 5*

Škoda, že Cruisova nejlepší role za poslední roky nepřichází v trochu lepším (rozuměj: lépe napsaném, vystavěném a dramaticky vypointovaném) filmu. Barry Seal letí až příliš hladce, hlavně v první polovině se člověk skoro modlí za umělé turbulence. Ale Spinelliho scénář je plochá dráha složená z opakujících se epizůdek, které táhne Tomova charisma a ready-to-use 80s vibe. Liman se sice režijně snaží, ale ani on svými kouzly s osmdesátkovými postupy nevytáhne žádný extra drive. Naštěstí Cruise si svého všedního gaunera, který obecně neklade moc otázek, užívá tak, že si ho může užít i divák. Barry Seal je solidní, ale příliš dlouhá epizoda Narcos. Seriálu Netflixu vděčí skoro za všechno, ale bohužel ve srovnání s ním také nedokáže zakrýt svoje limity. Vážné dějinné téma tak odbude pár zkratkami a fórky, které skoro doslovně známe právě z Narcos. Seriál ale dokázal nečekaně kousnout. Barry se o to pokouší v závěru, ale spíš neškodně. Proč ****? Protože Tom. Takže 4. kousek z čirého fanouškovství. (Marigold) 4*

VELKÁ RECENZE
Je to tu zase. Každý rok se dočkáme pár životopisných filmů o někom, kdo si dokázal vytřít nejspodnější část zad se systémem, a přestože to byl vlastně padouch, díky zábavnému podání mu držíme palce. Počítejte se mnou – Cage jako Obchodník se smrtí, Miles Teller a Jonah Hill v loňské (nepříliš povedené) variaci na totéž téma v Týpcích a zbraních, z neválečných témat pak Leo jako Vlk z Wall Street, McConaughey v letošním Zlatu nebo Keaton coby Zakladatel McDonaldu. Určitě mi do diskuze vysypete ještě hafo dalších. No a do téhle společnosti se přidává i stabilní Tom Cruise, tentokrát v téměř neakční roli podnikavého pilota.
Jméno Douga Limana máme spojené především s odstartováním série o Jasonu Bourneovi a naposled dal o sobě výrazněji vědět právě spoluprací s Cruisem ve filmu Na hraně zítřka. A tak než za pár let přijde druhý díl, střihli si tihle dva šikulové biografii o obyčejném pilotovi, kterého řízení dopravních letadel tak trochu nudí. A tak když přijde nabídka na práci pro CIA, Barry Seal nadšeně kývne. Během turbulentního (sic!) přelomu 70. a 80. let se stává nejen dvojitým, nýbrž snad čtverným agentem, a střídavě pracuje pro CIA, kolumbijský drogový kartel, protidrogový úřad a kdo ví koho dalšího. Jeho cesty do střední Ameriky jsou tak velmi efektivní a zároveň nebezpečné. To všechno je zřejmé ze všech anotací a vede to k tomu, že i když tuhle skutečnou postavu neznáte, tak se o ni až do konce nebojíte. Barry prostě létá tam a zpátky, hraje to na všechny strany a velmi dlouho mu to prochází. Ano, chápete správně – napětí nulové.
To se dá životopisu ještě odpustit, přece jen vycházíme z reality, že. O to větší důraz by však měl být kladen na různá formální či obsahová zpestření, která jednoznačně ukážou přidanou hodnotu snímku. Těch se však moc nedostává. Občasné humorné vložky jsou fajn, stejně jako pár bournovských záběrů akce pomocí roztřesené kamery, ale to je pořád trochu málo. Barryho manželku si střihla krásná Sarah Wright a kontakt v CIA představuje Domnhall Gleeson, ale to je vlastně úplně jedno, jelikož hlavní postava si krade film pro sebe a žádná vedlejší linka není skoro ani nakousnuta. Což samo o sobě ani tak nevadí, Cruiseovo charisma ty dvě hodiny utáhne, ale ani tady prostě bonusové body nenajdeme. A tak to máte se vším.
Výsledek je proto docela nemastný neslaný a těžko budu na dobrodružství drzého pilota hledat důvody, proč ho doporučit. O špatném snímku se rozhodně nebavíme, vše je bez problémů na svém místě, ale nelze se zbavit dojmu, že některé další variace na podobné téma (zmíněné v úvodu) nabídly přesah, který v Barrym Sealovi budete hledat marně. Protože pokud mezi řádky vycítíte maximálně to, že vláda je špatná a diktátoři jsou špatní a drogoví bossové jsou špatní a malé ryby jako Barry jsou vlastně zneužívaní chudáci, tak je to pořád holt docela málo.

DABING
V českém znění: Gustav Bubník - Tom Cruise (Barry Seal), Anna Brousková - Sarah Wright (Lucy Sealová), Michal Holán - Domhnall Gleeson (Monty), Martin Sobotka - Jesse Plemons (Downing), Jitka Jirsová - Jayma Mays (Dana Sibotová), Oldřich Hajlich - Caleb Landry Jones (JB), Kateřina Lojdová - Lola Kirke (Judy Downingová), Radek Kuchař - Alejandro Edda (Jorge Ochoa), Martin Stránský - Benito Martinez (James Rangel), Ivo Novák - Robert Farrior (Oliver North), Miloš Vávra - Daniel Lugo (Adolfo Calero), Radek Škvor - Jayson Warner Smith (Bill Cooper), Petr Gelnar, Svatopluk Schuller, Luděk Čtvrtlík, Kristýna Valová, Lucie Kušnírová, Terezie Taberyová, Miriam Chytilová, Rudolf Kubík, Kateřina Petrová, Matěj Havelka, Adéla Nováková, Alžběta Volhejnová
Překlad: Petr Miklica
Dialogy: Soňa Bubníková
Produkce: Veronika Dvořáková
Zvuk: Eliška Bejčková
Režie: Marek Tomažič
Natočilo Barrandov Studio a.s. 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 24.8.2017 CinemArt
Premiéra USA: 29.9.2017 Universal Pictures US
Premiéra Japonsko: 21.10.2017 Toho-Towa
Premiéra Velká Británie: 25.8.2017
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 17.1.2018 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 17.1.2018 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 7 588 433
Tržby celkem - $ 134 900 000
Návštěvnost v ČR 51 123
Náklady (Rozpočet) - $ 60 000 000
 
Tvůrci a herci
Doug Liman (Režie), Ray Angelic (Produkce), Doug Davison (Produkce), Brian Grazer (Produkce), Brian Oliver (Produkce), Tyler Thompson (Produkce), Kim Roth (Produkce), Christophe Beck (Hudba), César Charlone (Kamera), Andrew Mondshein (Střih), Mindy Marin (Casting), Dan Weil  (Scénografie), Kym Barrett (Kostýmy), Jenny Gering (Kostýmy), Ron Bochar (Zvuk), Philip Stockton (Zvuk), Sarah Monzani (Masky), Gary Spinelli  (Scénář), Tom Cruise (Herec), Domhnall Gleeson (Herec), Jayma Mays (Herec), Sarah Wright (Herec), Jesse Plemons (Herec), Connor Trinneer (Herec), E. Roger Mitchell (Herec), Sharon Conley (Herec), Jayson Warner Smith (Herec), Lola Kirke (Herec), Caleb Landry Jones (Herec), Benito Martinez (Herec), Jed Rees (Herec), Mauricio Mejía (Herec), Shaker Sangam (Herec), Juan Gaspard (Herec), Lara Grice (Herec), David Silverman (Herec), Mike Pniewski (Herec), Alejandro Edda (Herec), Jonathan Yaskoff (Herec), Courtney Lakin (Herec), Mickey Sumner (Herec), Robert Pralgo (Herec), Maria Howell (Herec), Darla Delgado (Herec), Alpha Trivette (Herec), Morgan Hinkleman (Herec), April Billingsley (Herec), William Mark McCullough (Herec), Marcus Hester (Herec), Scott Poythress (Herec)

2017/114/USA/Krimi, Thriller, Životopisný
 
Zajímavost k filmu
- Napriek tomu, že sa dej filmu zameriava na obchod s drogami, predovšetkým na kokaín, tak počas celého filmu ani jedna z postáv žiadnu drogu nekonzumuje.
- Hlavným kandidátom na post režiséra bol pôvodne Ron Howard.
- Filmovanie snímky prebiehalo v USA a Kolumbii, a to aj priamo v meste Medellin.
- Scénář snímku byl zařazen mezi nejlepší nezrealizované filmové scénáře roku 2014.
- Postavu Barryho Seala (Tom Cruise) si už dříve zahrál Dennis Hopper ve filmu Podveden (1991) a Dylan Bruno v seriálu Narcos (od r. 2015).
- Při natáčení v kolumbijských Andách se zřítilo letadlo používané ve filmu. V něm našli smrt dva lidé a jeden byl vážně zraněn. Jedním z mrtvých byl pilot Alan Purwin, který se podílel na natáčení filmů jako Transformers (2007), Pearl Harbor (2001)či Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly (2003).
 
Odkazy