Na doraz / Kidnap (2017/94/USA/Thriller) 65%

18.07.2018 12:37
JEDNOU VĚTOU
„Když matce unesou syna, sedne do auta a začíná napínavé pronásledování. Musí zachránit svého syna za každou cenu a nikdo a nic ji v tom nezastaví."

OBSAH
Pohodový den v parku se rázem změní v peklo, když Karla (Halle Berry) při telefonování na vteřinu spustí svého šestiletého syna z očí a vzápětí vidí, jak jej dva cizí muži vlečou do auta. Bez jakékoliv pomoci a s téměř prázdnou nádrží vyráží za únosci a musí se spolehnout jen na vlastní instinkty, jestli chce svého syna ještě někdy vidět. Riskuje všechno a nezastaví se před ničím!(Bohemia MP)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Náhodou mi to přišlo dost zábavné, nenudil jsem se. Zkritizovat se jedině dá tak trochu hloupoučké pojetí filmu + závěr byl už dost přemrštěný, napětí ubylo apod. Ale furt se nejedná o nějak výrazné zápory. Ty 4* dávám zaslouženě. První 2/3 snímku jsou relativně napínavé. Naháněčky jsou intenzivní, sice ne tak zručně natočeny, ale stále super. Halle Berry je v pohodě, svojí roli si užívá, stejně jako malý chlapec či ti dva únosci. Ta tlustá svině se povedla, byla mi nepříjemná, přál jsem jí hnusnou smrt a taky, že se stalo – byla utopena!!!!! Nicméně, až tak hloupý film jak tu někteří píší, to není, na hranici snesitelnosti to rozhodně je. Dějově to není nic nového a nápaditého, ale já se bavil od začátku do konce a to se počítá. (mzss1) 4*

Podobně jednoduše a potenciálně intenzivně postavené filmy mám rád, obzvlášť pak road thrillery. Obyčejná mamina Halle Berry se většinu času zabejčeně řítí v autě po okrajových částech města za únosci svého syna (přičemž je kdykoli může ztratit a taky je párkrát ztratí) a protože se to odehrává během pár hodin, působí to dojmem reálného času. Premisu rodiče zachraňujícího uneseného potomka sice nedávno oprášil Liam Neeson, ale film má mnohem blíž ke staršímu ÚNOSU s Kurtem Russellem, protože se odehrává on the road a hrdiny jsou civilové, nikoli profíci. Berryina postava tak nenabízí efektní a efektivní špionské know how, ale pouze zabejčenost, důvtip a hrozivou osamělost svobodné matky, jíž kdosi unáší dítě. Což není postava, která by vše řešila s chladným rozmyslem a odstupem diváka, takže jí klidně prominu, že třeba nesebrala tomu havarovanému poldovi pistoli. Horší je to s celkovou nenápaditostí scénáře a nedostatkem akce - z trajleru to vypadalo na KOBRU 11, ale těch pár aut, co se tu srazí, nestojí za řeč. (choze) 2*

Halle Berry si už podobnou pozici před časem vyzkoušela (Tísňová linka) a vůbec to nedopadlo zle. Teď se nás nejprve pokouší rozněžnit domácím videem se svým synkem, následně coby servírka ukáže, jak neumí nosit talíře, aby se právě s šestiletým potomkem vydala do městského parku. A brzy si zkusí sprint vedle rozjetého auta, ve kterém kluka unášejí. A zápletka je tady. Navíc na vysoké měsíční výdaje kdysi oscarové star je potřeba vydělávat. Takže vyzkoušíme několik zoufalých/naštvaných grimas před zrcadlem a jdeme na to. Brzy z ní bude hrdinka v nezničitelném tanku na čtyřech kolách, protože tady jde o organizovanou skupinu unášející malé caparty. Je to jednoduché, místy napínavé, slušné tempo i své momenty to má, navíc nejdeme na Shakespearea, takže tenhle lehký nadprůměr uspokojí. Na lepší tři hvězdy.. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Hrdinná čoko padesátka bravurně křižuje silnice, po přechodu na přechodu sráží v rámci anti-BESIPU blond chodkyně a pouští se do nerovného pronásledování odpudivého páru únosců, jimž vehementně touží vyrvat ze spárů svého malého synka. A má s tím i nemalé zkušenosti, vždyť už v roce 2013 v thrilleru "Tísňová linka" také podstoupila únos, i když v poněkud jinak koncipované roli. To byl tedy nervák.
Režisér nepříliš zvučného jména, Luis Prieto, vylouhoval z nijak extra objevného námětu napínavou jízdu, která prakticky končí až se závěrečnými titulky. A Halle Berry zná dokonalý recept, jak oživit svoji upadající kariéru. Jednoduše si pod záštitou své produkce vyprodukuje svoji sólo vybíjenou, kde uplatní svůj cit pro nesmírně emotivní herectví, ze všech herectví to nejemotivnější. Pláče, křičí, dusí se Jirkou Strachem, hází zoufalé pohledy. S jejím hereckým projevem nevyvstal problém, dobrá tahounka. Ale až uvidíte únoskyni Chris McGinn, ne, opravdu to není chlap, i když to jméno tak zní, tak vám "vypumpování studny" nad babiznami ze Souboje titánů bude připadat nevyhnutelné. V tu chvíli ještě přehodnotíte, jestli jste neměli procvičit pravačku nad Martinou Navrátilovou zamlada, v Jitce Zelenkové spatříte sexbombu a Karel Effa vám přijde jako krasavec.
Celý film má spád, grády i invenci. Jasně, napětí postupně poleví, hlavně v závěru na farmě už to zdaleka nebylo ono, ovšem nebylo za poslední dobu moc filmů, které byly napínavé z 80%. Nápad neangažovat do celého pronásledování policii, jen tak na okraj ji informovat i cestující kolem, mně přišel hodně nevšední. Směle můžu napsat, že až originálně si s tím tvůrci poradili. Jak má film neupadající tempo, tak se dá přehlédnout i nějaký ten lapsus. Mě to nerušilo, ovšem matky v parcích pozor, při telefonování se neobracejte ke svým ratolestem zády. Už budete vědět, co to stálo Halle.
Halle Berry prokázala, že je poslední dobou neprávem přehlíženou herečkou. Když zapne, umí hrát přesvědčivěji než její "vrstevnice" Sandra Bullock a Salma Hayek. Tenhle film se dá tedy vnímat jako jakýsi její comeback. Hodně dobrý comeback. 10/10 (kingik)

DABING
V českém znění: Jan Šťastný - Robert Downey Jr. (Peter Highman), Tomáš Racek - Zach Galifianakis (Ethan Tremblay / Ethan Chase), Hana Krtičková - Michelle Monaghan (Sarah Highmanová), Libor Hruška - Jamie Foxx (Darryl), Nikola Votočková - Juliette Lewis (Heidi), Daniel Rous - Charlie Sheen (Charlie Harper), Jiří Balcárek - Danny McBride (Lonnie), Jaroslav Horák, Ernesto Čekan, Lucie Svobodová, Zdeněk Mahdal, Filip Lizner, Nami Havelková a další
Překlad: Robert Hájek
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Hana Krtičková
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 4.8.2017 Aviron Pictures
Premiéra Velká Británie: 6.10.2017 (internet)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: 31.1.2018 Bohemia MP
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 34 800 000
Náklady (Rozpočet) - $ 21 000 000
 
Tvůrci a herci
Emilio Estevez (Režie), Cassian Elwes (Produkce), Stewart Copeland (Hudba), Tim Suhrstedt (Kamera), Craig Bassett (Střih), Marci Liroff (Casting), Dins W.W. Danielsen (Scénografie), Keith G. Lewis (Kostýmy), Craig Clark (Zvuk), DeeDee Altamura (Masky), Emilio Estevez (Scénář), Charlie Sheen (Herec), Emilio Estevez (Herec), Leslie Hope (Herec), Keith David (Herec), John Getz (Herec), Dean Cameron (Herec), John Lavachielli (Herec), John Putch (Herec), Tommy Hinkley (Herec), Troy Evans (Herec), Cameron Dye (Herec), Bob Brown (Herec), Sy Richardson (Herec), Cathy Cavadini (vyp.) (Herec), Darrell Larson (Herec), Hawk Wolinski (Herec), Geoffrey Blake (Herec), Yan Birch (Herec), Brad Wyman (Herec)
 
2017/94/USA/Thriller
 
Zajímavost k filmu
- V 55 minúte, keď do auta Karly (Halle Berry) zboku narazí iné auto vystrelí airbag. V dalších scénach už po ňom nie je ani stopy.
 
Odkazy