Převrat / No Escape (2015/101/USA/Thriller) 70%

18.07.2018 08:58
JEDNOU VĚTOU
„Příběh jedné americké rodiny, která se záhy po přestěhování do jihovýchodní Asie ocitne uprostřed státního převratu."

OBSAH
Po přestěhování do jihovýchodní Asie se americká rodina náhle ocitne uprostřed násilného státního převratu. V krajině, kde je každý cizinec okamžitě zatčen a popraven, se zoufale snaží dostat na bezpečné místo.Owen Wilson, Pierce Brosnan a Lake Bellová hrají hlavní role v této akcí nabité vzrušující jízdě. Napínavý film vypráví příběh amerického byznysmena, který se po přestěhování do jihovýchodní Asie ocitne s celou svou rodinou uprostřed násilného státního převratu. Z města, které čelí útokům nemilosrdných povstalců, se zoufale snaží dostat na bezpečné místo.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Převrat je skvělý v tom, že naprosto realisticky vykresluje situaci, která by v současné době mohla kdykoliv nastat v jakékoliv nahnuté zemi a klidně to nemusí být ani země v Asii. Prostě jednou tam jedete v dobré víře a v tu ránu jste největším nepřítelem státu aniž byste vlastně věděli proč. Přitom na tomto filmu je super i to, že se snaží naznačit, proč vlastně takový převrat vznikl a jak na okolní svět působí globalizace USA. Sice se takovým filmem nic nezmění, ale občas je dobré se na takové filmy podívat a zapřemýšlet nad světem. K tomu mě silně překvapil Owen Wilson, který se opět po hodně dlouhé době objevil v nějakém vážném filmu a opět mě přesvědčil, jak skvělý herec on je. (Malarkey) 4*

Na rozdíl od kolegy malarkey si nemyslím, že by tahle situace mohal nastat kdekoli, kde maj funkční armádu a policie, ale stejně jako malarkey si myslím, že je to kurevsky dobrej akčnák. Ruzměj má neskutečný tempo, spousty scén jsem si prožil jak kdybych tam byl akčnil s nima, například hod dítetem, průjezd asiatama, jo to byla špica a do toho velmi realný přestřelky, resp. střelba. Nikdy bych neřekl, že Brosnanovi budu věřit drsoňě, ale stalo se a Owenovi bitkaření, ale stalo se a že Vietnam bude pro Američany vidina ráje, ale stalo se. (Enšpígl) 4*

Owen Wilson s rodinkou, čistými úmysly a čistou vodou vs. východoasijská agresivní kavárna.. De facto zombie film, kde nemrtvé nahradili rozhořčení občané toužící po krvi zahraničních vykořisťovatelů. Výsledný dojem z jinak svižného survivalu negativně ovlivňují tři věci. Plačtivý majitel odporného frňáku, způsob nasnímání a skutečnost, že Dowdle nenabídl více scén typu akt tichého milosrdenství při průjezdu mopedem mezi rebely. Ocitnout se jako cizinec u státního převratu a mít pár bloků od hotelu ambasádu a hranice sousední země, kde můžete požádat o azyl, tomu se říká štěstí. Z prdele klika je pak to, že jako deus ex machina dvakrát sestoupí okoralý 007 Brosnan a jako člen „něčeho jako britská CIA“ začne konat uvědomělé dobro. Škoda, že na jeho místě nebyl Ben Stiller, zasmál bych se častěji. Tajně doufám v pokračování, kdy se Owen prostřílí pro rýžovar a ztraceného plyšového medvěda.. (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
Jack Dwyer (Owen Wilson) přicestuje se svou manželkou Annie (Lake Bell) a dvěma dětmi do země v Jihovýchodní Asie, protože tam dostane velmi solidní nabídku ve svém oboru, která by je mohla výrazně zabezpečit a posunout dál, než doma v Americe. Cestou potkají zcestovalého a zkušeného Hammonda (Pierce Brosnan), který jim zařídí odvoz do hotelu, protože pro Jacka z firmy, kde má pracovat, nepřijeli.
V hotelu skoro nic nefunguje. Jack se proto vypraví něco nakoupit, ale v okamžiku, kdy je venku začne pouliční šarvátka místních a policie. Jsou zde i mrtví. Jack prchá zpět do hotelu. Místní však útočí i zde a bezhlavě vraždí. Celá rodina uprchne z pokoje a ocitá se na střeše. Ovšem ani zde jim záchrana nekyne. Naopak jsou ostřelováni z vrtulníku. Proto Jack přikazuje Annie přeskočit na protější střechu, kam jí hází obě děti. Pokračují pak směrem dolů a uloupí motorku. Právě se ocitli uprostřed noční můry – státního převratu.
John Eric Dowdle (Ďábel) je přehlížený filmař, který se pohybuje sice v nižších rozpočtových řádech, ale rozhodně má více invence, než většina režisérů ve střední a někdy i ve vyšší lize. Film se natáčel v Thajsku a filmaři měli k dispozici 5 milionů dolarů, za které natočili tolik muziky, že to vypadá, že měli k dispozici rozpočet minimálně pětkrát vyšší.
Tenhle film mě hodně překvapil. Kdybych se řídil recenzemi, tak bych si ho nikdy nepustil, ale to by byla škoda. Film s hodně nadupaným tempem, výborným castingem, kterému dominují Owen Wilson (Grandhotel Budapešť, Půlnoc v Paříži) v první dramatické roli od akčňáku Za nepřátelskou linií a sympaticky zestárlý cynik Pierce Brosnan (představitel Jamese Bonda). Film operuje s celou řadou nekonformních názorů. Musím říct, že jsem čekal velké béčko a překvapilo mě, že ono to není ani tak béčko jako celkem drsná obžaloba tajných služeb a Američanů v cizině. Rozhodně dobrý počin, který si svůj úspěch v kinech zasloužil a pokud jste dosud neviděli, tak se určitě podívejte, myslím, že budete překvapeni.

DABING
V českém znění: Bohdan Tůma - Owen Wilson (Jack Dwyer), Sabina Laurinová - Lake Bell (Annie Dwyerová), Vladislav Beneš - Pierce Brosnan (Hammond), Klára Nováková - Sterling Jerins (Lucy Dwyerová), Adéla Nováková - Claire Geare (Beeze Dwyerová), Ivan Jiřík - Sahajak Boonthanakit (Kenny Rogers), Oldřich Hajlich - Nophand Boonyai (recepční), Igor Bareš, Libor Bouček, Vojtěch Hájek, Radek Hoppe, Filip Jančík, Bohuslav Kalva, Růžena Merunková, Simona Postlerová, Pavel Šrom, Pavel Vondra, Irena Máchová
Překlad: Iveta Pavlovičová
Produkce: Markéta Stegbauerová
Zvuk: Jaroslav Novák
Dialogy: Věra Wajsarová
Režie: Ivan Holeček
Vyrobila: Společnost SDI Media pro HBO v roce 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 2.9.2015 The Weinstein Company
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé v TV: 7.10.2016 HBO Europe  
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 54 400 000
Náklady (Rozpočet) - $ 5 000 000
 
Tvůrci a herci
John Erick Dowdle (Režie), Drew Dowdle (Produkce), David Lancaster (Produkce), Michel Litvak (Produkce), Marco Beltrami (Hudba), Buck Sanders (Hudba), Léo Hinstin (Kamera), Elliot Greenberg (Střih), Eyde Belasco (Casting), Thitiya Thongbai (Casting), Arvinder Grewal (Scénografie), Annie Bloom (Kostýmy), Kelly Oxford (Zvuk), David Madigan (Zvuk), Daniel Parker (Masky), John Erick Dowdle (Scénář), Drew Dowdle (Scénář), Pierce Brosnan (Herec), Owen Wilson (Herec), Lake Bell (Herec), Sterling Jerins (Herec), Spencer Garrett (Herec), Bonnie Zellerbach (Herec), Claire Geare (Herec), Nophand Boonyai (Herec), Thanawut Ketsaro (Herec), Zoe Addams (Herec), Byron Gibson (Herec), Pim Bubear (Herec), Sahajak Boonthanakit (Herec)
 
2015/101/USA/Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Pracovným označením snímky bol názov The Coup.
- Filmovalo sa predovšetkým v Thajsku, Kambodži a záverečné scény aj vo Vietname.
- Hlavnú ženskú rolu si pôvodne mala zahrať Michelle Monaghan, no po tom, čo bolo natáčanie odložené, musela od projektu kvôli tehotenstvu odstúpiť. Nahradila ju Lake Bell.
- Thajsko, kde prebiehal dej filmu v skutočnosti nehraničí s Vietnamom, takže hlavní aktéri by sa tam mohli po rieke Mekong dostať jedine cez susednú Kambodžu.
 
Odkazy