Triple 9 / Triple 9 (2016/115/USA/Krimi, Drama) 65%

17.07.2018 12:32
JEDNOU VĚTOU
„Ďábelská loupež se neobejde bez ďábelského plánu."

OBSAH
Skupina zlodějů naplánuje vraždu policisty, aby tím odvedla pozornost úřadů od místa jejich vlastního zločinu na druhém konci města. Zkorumpovaní policisté jsou vydíráním zapleteni do spiknutí, jehož součástí je i vražda policejního důstojníka spáchaná tak, aby vyhlášení kódu "999", znamenající ohrožení policisty, umožnilo hladké provedení jejich loupeže.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Když pominu skutečnost, že tento film nabízí poměrně solidní akční scény, tak nevím, o čem jiném bych v tomto případě měl mluvit. Triple 9 měl skvělé herce a nedokázal s nimi natolik pracovat, abych si na jednoho alespoň na chvíli zvyknul. Radši se orientuje na partu humusáckejch hispánců, kteří znepříjemňují život jak našim známým hercům, tak nám samotným. A takový svět nepotřebuji vidět... (Malarke) 2*

Jako by si David Ayer sbalil svých pár švestek a přesunul se z Kalifornie do jižanské Georgie. Drsně bez příkras, heroismu a sentimentu o policajtech morálně (relativně) zdravých, prohnilých, superprohnilých a těch už tlejících, jejich kamarádech z druhé strany těžko zakreslitelné hranice a loutky vodících bossech, v přítomnosti kterých ruka zákona vypadá poněkud zakrněle. K naprosté spokojenosti jsem postrádal neprůstřelnější scénář, asi tak dvacet minut stopáže navíc a důvtipnější vyvrcholení. Zatímco Harrelson byl se svým odporným přízvukem dokonalý, což je u něj v posledních letech už jaksi samozřejmostí, make-upem znetvořená K.Winslet spíše než nelítostnou šéfku „La Kosher Nostra“ připomínala vyžilou mámu, co u plotny vaří šoulet.. (Gilmour93) 4*

Syrových amerických detektivek bez balastu patosu a sentimentálních scén je jako šafránu, jelikož Američané to obecně mají rádi s pompou a vůbec nejlépe s vlajícími americkými vlajkami v každém druhém záběru, kdy se srdce diváka dme pýchou nad heroismem strážců zákona, jenže realita je jiná...špinavá...a tak vznikají právě kriminálky jako je Triple 9. Schopný a žánrově přesný režisér John Hillcoat už definitivně přesídlil z Austrálie do Hollywoodu, ale australský smysl pro syrové zobrazení reality si zachoval a tak vznikl skvěle obsazený film o špinavém světě ulice a jeho provázaností se světem policie. Hodně konverzační, zalidněný množstvím postav, napínavý a sugestivně nakombinovaný (v závěru možná až moc). Dvorního Hillcoatova scenáristu Nicka Cavea tentokrát nahradil debutující Matt Cook a výsledek je překvapivě životaschopný. Syrové podání americké reality v podstatě bez příkras, byť v rámci žánrových pravidel s jemnou uměleckou licencí (možná jen ten motiv ruské mafie byl až přespříliš klišovitý). S napětím a nedočkavostí vyhlížím další Hillcoatův ,,americký" film... (Radek99) 4*

VELKÁ RECENZE
Poctivých kriminálek není nikdy dost. A právě další zajímavý adept na zmíněnou pozici se blíží na tuzemský trh s DVD a Blu-Ray. Kriminálka Triple 9 se českým kinům sice vyhnula, na DVD se ovšem dostane již koncem měsíce, konkrétně 27. července. A fanoušci žánru by rozhodně měli zpozornět. Hvězdně obsazený kriminální snímek má totiž na starosti John Hillcoat, zodpovědný mimo jiné za chválené snímky Proposition nebo Země bez zákona.
Detektiv Chris Allen (Casey Affleck) je převelen na jiné oddělení policejních složek v Atlantě, kde doufá, že konečně nějak zásadně zasáhne do boje proti organizovanému zločinu. To ovšem ještě netuší, že se zanedlouho ocitne právě díky svojí aktivitě a přístupu v hledáčku jeho zkorumpovaných kolegů, kteří ve spolupráci se zločinci a vojenskými veterány dělají zakázky pro místní mafiánské špičky. Ti totiž potřebují pro svůj další plán obětního beránka z řad policie. A Chrisovy kontakty, mezi kterými je i jeho strýc, seržant Jeffrey Allen (Woody Harrelson), z něj dělají ideální návnadu...
John Hillcoat se jednoduše nezapře. Jeho dřívější tvorba je totiž na téhle novince nesmírně znát, což je v konečném důsledku nesmírně dobře. Triple 9 totiž vydatně čerpá z temně stylizované verze Atlanty a jejího kriminálního podsvětí, kterou pumpuje především kombinace kamery Nicolase Karakatsanise s hudebním doprovodem trojice Atticus Ross, Leopold Ross a Claudia Sarne. Výsledné kombo, které se na vás ty necelé dvě hodiny valí, vás nenechá na moc dlouho vydechnout a celou dobu poctivě pomáhá budovat nepřívětivou atmosféru, ve které si člověk není jistý ničím. Díky tomu vás film pořád drží na okraji sedačky (zvláště pokud máte zkušenost s ostatními filmy tvůrce a víte, že v ohrožení života mohou být ostatně všichni zúčastnění). Jak film ovšem hlásá již z propagačních materiálů, na ulici není nic černobílé a nejinak je tomu i v případě samotných postav.
Je až s podivem, kolik známých tváří se tentokrát Hillcoatovi podařilo do podobně vrstveného kriminálního filmu získat. Faktem ovšem je, že zatímco někteří do nekompromisního filmu sednou perfektně (Woody Harrelson a jeho průprava z True Detective), jiní mají problém s výrazným přehráváním, které může působit trochu rušivě (což je příklad třeba Kate Winslet).
Podobně rozporuplné je to i v případě samotného příběhu, kde se jede podle scénáře Matta Cooka. I když se mi totiž v některých případech některé přešlapy filmu vyloženě nevadily, docela chápu, pokud bude někdo mít s vývojem samotného případu, chováním některých postav i se samotnými momenty filmu trochu problém. Na preciznosti by totiž tvůrci mohli ještě výrazně zapracovat, přesto bych několik přešlapů filmu protentokrát i odpustil, zejména z důvodu toho, že podobně precizně natočená pouliční kriminálka takovéhoto charakteru tu snad nebyla od Noc patří nám Jamese Graye z roku 2007.
Zkrátka a jednoduše, pokud jste ochotni trochu ubrat na očekáváních a od Triple 9 očekáváte především vydařenou žánrovku, z téhle novinky rozhodně zklamáni nebudete. John Hillcoat natočil pro mě zatím svůj nejlepší snímek, který kromě hvězdné sestavy a nekompromisní zápletky nabízí hutnou atmosféru a hypnotické tempo filmu, v rámci kterého vám i díky skvělé hudební složce ona necelá dvouhodina ve společnosti filmu uteče jak voda, která má navíc pro fanoušky žánru rozhodně co nabídnout.

DABING
V českém znění: Radek Kuchař - Chiwetel Ejiofor (Terrell Tompkins), Filip Švarc - Casey Affleck    (Chris Allen), Dalibor Gondík - Woody Harrelson (detektiv Jeffrey Allen), Michal Michálek, Marek Libert - Clifton Collins (Jorge Rodriguez), Petr Lněnička - Aaron Paul (Gabe Welch), Marek Holý - Norman Reedus (Russel Welch), Tomáš Juřička, Zuzana Hykyšová - Kate Winslet (Irina Vlaslovová), Ivana Korolová - Michelle Ang (Trina Lingová), Týna Průchová - Teresa Palmer, (Michelle Allenová), René Slováčková - Gal Gadot (Elena Vlaslovová), Michal Holán - Anthony Mackie (Marcus Belmont), Jiří Ployhar, Oldřich Hajlich, Petr Gelnar, Ladislav Cigánek, Pavel Šrom, Vojtěch Hájek, Martin Kubačák, Radek Hoppe, Jan Szymik, Adéla Kubačáková, Šárka Vondrová, a další
Překlad: Jana Hrubá
Dialogy: Lenka Winterová
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Jana Trefná
Režie: Karolína Průšová
Vyrobila: Společnost SDI media v roce 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 19.2.2016 Open Road Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 27.7.2016 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 25 900 000
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000
 
Tvůrci a herci
John Hillcoat (Režie), Marc Butan (Produkce), Bard Dorros (Produkce), John Hillcoat (Produkce), Anthony Katagas (Produkce), Keith Redmon (Produkce), Christopher Woodrow (Produkce), Bobby Krlic (Hudba), Atticus Ross (Hudba), Leopold Ross (Hudba), Claudia Sarne (Hudba), Nicolas Karakatsanis (Kamera), Dylan Tichenor (Střih), Craig Fincannon (Casting), Lisa Mae Fincannon (Casting), Tim Grimes (Scénografie), Margot Wilson (Kostýmy), Jay Meagher (Zvuk), Ryan Collison (Zvuk), Sarah Mays (Masky), Matt Cook (Scénář), Casey Affleck (Herec), Chiwetel Ejiofor (Herec), Anthony Mackie (Herec), Aaron Paul (Herec), Norman Reedus (Herec), Woody Harrelson (Herec), Kate Winslet (Herec), Clifton Collins Jr. (Herec), Michael Kenneth Williams (Herec), Teresa Palmer (Herec), Gal Gadot (Herec), Luis Da Silva Jr. (Herec), Michelle Ang (Herec), E. Roger Mitchell (Herec), Mary Rachel Dudley (Herec), Michael Harding (Herec), Labrandon Shead (Herec), Carlos Aviles (Herec), Ian Casselberry (Herec)
 
2016/115/USA/Krimi, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Manželka ruského bossa, ktorú vo filme stvárnila Kate Winslet, sa volala Irina Vlasov. Jej priezvisko by sa však vzhľadom na jej pôvod malo správne končiť na -ova, čiže Vlasova. Táto chyba sa však vyskytuje veľmi často vo filmoch a seriáloch z americkej produkcie.
- Ďalšími známymi menami, ktoré sa pôvodne mali objaviť vo filme, boli aj Christoph Waltz, Chris Pine, Charlie Hunnam či Jeff Bridges.
- Napriek tomu, že herec Norman Reedus zinkasoval najvyšší honorár zo všetkých aktérov, na obrazovke sa objaví len zhruba počas desiatich minút.
- Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v americkom štáte Georgia, predovšetkým v jeho hlavnom meste Atlanta.
- Vo filme nie je jediná scéna, kedy by herec Casey Affleck nemal v ústach žuvačku.
- Gabe Welch (Aaron Paul) jezdí na motocyklu Triumph T140 z roku 1973.
- Tzv. red band trailer (takto klasifikovaný trailer je obdobou filmu s prístupnosťou R) bol dlhý 2 minúty a 19 sekúnd. 19.2 bol totiž dátum plánovanej kino premiéry filmu. Tá bola nakoniec posunutá o týždeň, na 26.2.2016.
- Shia LaBeouf byl původně do filmu obsazen jako Chris Allen, ale nakonec musel odstoupit. Byl nahrazen Caseym Affleckem. Michael B. Jordan byl do filmu obsazen, ale odstoupil kvůli množství jiných projektů, nakonec ho vystřídal Anthony Mackie. Ve filmu si měla zahrát Cate Blanchett, kterou kvůli práci na jiných filmech v roli Irene nahradila Kate Winslet.
 
Odkazy