Síť / Net, The (1995/110/USA/Thriller, Krimi, Drama) 64%

17.07.2018 12:32
JEDNOU VĚTOU
„Počítače pro ni znamenaly celý svět - dokud se jí s jejich pomocí nerozhodli vymazat ze světa."

OBSAH
Angela Bennettová je půvabná mladá žena. V Los Angeles, kde už pár let bydlí, ji však vůbec nikdo nezná: její vášnivou posedlostí je totiž počítač, před jehož obrazovkou tráví všechen svůj čas. Jeho prostřednictvím si objednává pizzu i teplo domácího krbu, v počítačové síti si našla zábavu i přátele. Ale i špičkové computerové odbornice si jednou za čas chtějí udělat prázdniny. Výlet do Mexika a vášnivá plážová romance se sympatickým Jackem Devlinem se však rychle změní ve strašnou noční můru. Angela se ocitne ve světě, kde není naprosto nic jisté - ani to, jak se vlastně sama jmenuje. Počítače tady totiž nejsou jen od toho, aby lidem ulehčovaly život. Mohou sloužit také rafinovaným zločincům, kteří hodlají ovládnout svět velkého byznysu. A mohou být i k tomu, aby jedna příliš zvědavá mladá žena byla vymazána ze světa. Angela se s tím nehodlá smířit, ale každý, kdo jí chce pomoci, vzápětí umírá. Ještě před chvílí něžný milenec, teď ďábelský zabiják Jack Devlin je jí totiž v patách... Nastává boj, v němž odhodlaná žena musí uplatnit všechnu svou inteligenci a odvahu, aby uhájila svou identitu i holý život.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Být počítačovým mágem, pracovat v poklidu domova a určovat si pracovní dobu sám je snem spousty lidí, kteří s oblibou mačkají ALT+64. Angela si svůj virtuální život vesele užívala až do chvíle, kdy její identifikační údaje byly v evidencích státních institucí přeřazeny k jiné fotografii a z ní, se po stisknutí patřičné klávesy někým nadstandartně informovaným, stala Ruth Marxová - zákonu unikající drogová dealerka. Angele nepomůže ani těch pár jedinců, kteří by mohli dosvědčit její totožnost, protože se z důvodu své přílišné mrtvosti k identifikaci nemohou dostavit. A tak Angele nezbývá než usednout za klávesnici svého pracovního nástroje a svést se svým neviditelným soupeřem nelítostný souboj po datových linkách. (petaspur)

Jak Sandru moc nemusím, tady se mi líbila. Příběh je zajímavý, někomu přišel i děsivý (dívali jsme se na to na horách v dámské společnosti:)), a překvapivě dobrá je i hudba, kterou zkomponoval Mark Isham, kterého si pamatuji snad jen díky Nemocnici Chicago Hope. S přibývajícími roky ztrácí Síť na zajímavosti, i když by tomu možná mělo být naopak (ne, teorii počítačových systémů vůbec nerozumím:)), zkrátka jako Film Týdne to může uvést jen TV Nova. (Gemini) 3*

Místama zajímavé, místama směšné. Klasická bolístka - totálně nezvládnutý konec. Sandra Bullock neumí hrát, celý film se tváří stejně a jejím vrcholným a často opakovaným hereckým číslem je zandávání si vlasů za uši. Film je to slabý, ale vysloveně nenasere, takže za dvě. (Lima) 2*

Naivňounký thriller o zhoubné moci počítačů a počítačových teroristů... Námět sice zajímavý, ale z technického hlediska nedomyšlený... O mnoho lépe na tom není ani děj, který je, pravda, místy celkem napínavý, ale v zásadě dost čitelný a nevyrovnaný. Technické provedení – průměr až podprůměr. Třetí hvězdičku vydělala Síti Sandra Bullock... která je prostě a jednoduše roztomilá. Tomu říkám argument, přátelé... (Marigold) 3*

VELKÁ RECENZE
Hlavní hrdinka amerického thrilleru, špičková počítačová odbornice a specialistka na antivirové programy Angela Bennettová, žije v Los Angeles téměř bez jediného lidského kontaktu. Celý její svět tvoří počítače a nemocná matka, která žije v ústavu a dceru nepoznává. Před odletem na dovolenou dostane Angela elektronickou poštou od svého kolegy z firmy Cathedral Software disketu z nezvyklými daty. Netuší, že se tím stane součástí nebezpečné hry a její život se promění ve zlý sen. Prvním varováním je havárie letadla, ve kterém letí její přítel. Další "náhody" na mexických plážích v podobě sympatického Angličana Jacka Devlina či ukradené kabelky na sebe nenechají dlouho čekat. Počítačová síť, jež hrdince zprvu zajišťuje pocit bezpečí a pohodlí, se mění v past, která ji může úplně zlikvidovat.
V boji o život musí Angela spoléhat jen sama na sebe a využít všech svých znalostí z počítačového světa, zvláště, když jediným cílem jejích protivníků je umlčet ženu, která ví příliš mnoho. Napínavý thriller režiséra Irwina Winklera nabízí i úvahu o postavení moderního člověka, který - domyslíme-li věci do důsledků - existuje v jistém smyslu jen prostřednictvím computerů a právě tak může být jejich prostřednictvím prostě "vymazán".
Viry, co napadají monitory existujou, ale nyní spíše teoreticky. Hardwarově (fyzicky) ho zničí. Nedělají se však, protože se to špatně testuje (přeci jen nevím, kdo by rád dobrovolně přišel o několik monitorů, než otestuje funkčnost viru). Avšak o tomto viru nebylo v televizi zmíňka. To, že přicházíte o data zjistíte, až když je nemůžete dostat či už nenastartujete. Dost virů však má grafické znázornění (dle autorovi fantazie). Jsou viry, které ti takto graficky nechají rozházet či slít obrazovku a přitom to žere data. To je takový dárek od autora viru. Když už přicházíš o data, tak ať to vidíš. Také byl vir, při jehož aktivaci ti začala po obrazovce jezdit sanitka ...
To že jsi to neviděl, neznamená, že to nejni. Ale jinak v pohodě:-) Skvělý film. Vlastně asi ani není ničím vyjímečný, ale poukazuje na drobný problém lidstava - přílišné spoléhání na počítače, které se jen těžko dají uhlídat a zabezpečit. Každopádně je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Na začátku filmu spáchal sebevraždu náměstek ministra obrany Michael Bergstrom poté, co se dozvěděl, že je HIV pozitivní.
Angela Bennettová je systémová analytička z Los Angeles, která pracuje z domova pro společnost Cathedral Software v San Franciscu. Její vztahy s kolegy se kompletně odehrávají přes internet a po telefonu, její kontakt se sousedy je rovněž minimální. Její matka je v ústavu s Alzheimerovou chorobou. Její kolega Dale jí pošle disketu s backdoorem označeným "?" k běžně užívanému antivirovému programu "Gatekeeper", který prodává společnost Gregg Microsystems patřící Jeffu Greggovi. Dale a Bennettová si domluví schůzku, ale navigační systém v Daleově soukromém letadle selže a Dale zemře.
Angela odcestuje na dovolenou na Cozumel v Mexiku, kde se seznámí s Jackem Devlinem. Devlin zaplatí zlodějovi, aby ukradl Angelinu kabelku s disketou a pak zloděje zastřelí. Na svém člunu potom Angelu svede, ale ta najde jeho zbraň. Když Angela s disketou a Devlinovou peněženkou prchá, její záchranný člun narazí do skály, což disketu zničí. Angela leží tři dny v bezvědomí v nemocnici.
Když se Angela probudí, zjistí, že všechny záznamy o jejím životě byly smazány. Byla odhlášena z hotelu, její auto není, kde ho nechala, její kreditní karty nefungují, její dům je prázdný a volný k prodeji. Protože ji nikdo z jejích sousedů nikdy neviděl, nemohou potvrdit její identitu. Její číslo sociálního pojištění je nyní přiděleno Ruth Marxové, která má trestní záznamy. Další žena získala její identitu v Cathedral Software. Podvodnice jí nabízí zpět její život výměnou za disketu. Angela kontaktuje jedinou další osobu, která ji osobně zná psychiatra a bývalého přítele Alana Championa. Ten ji ubytuje v hotelu a nabídne jí, že kontaktuje přítele u FBI a zařídí, aby byla Angelina matka přesunuta do bezpečí.
Angela zjistí, že u Bergstroma, který se stavěl proti programu Gatekeeper, došlo k záměně diagnózy. Hacker "Cyberbob" spojí ? s pretoriány, známou skupinou kyberteroristů, která je spojená s nedávnými selháními počítačů různých institucí. Dohodnou se, že se sejdou, ale pretoriáni jejich chat přeruší. Angela znovu uteče před Devlinem. Pretoriáni změní Championovi lékařské záznamy a tím způsobí jeho smrt. Poté, co je Angela dopadena policií, osvobodí ji muž, který tvrdí, že je Championův přítel z FBI, z vězení, ale Angela zjistí, že je podvodník, způsobí nehodu, při které muž zemře, a znovu uteče.
Angela je nyní hledaná pro vraždu a vydá se do kanceláří Cathedral, kde použije počítač ženy, která ji nahradila, spojí teroristy s Gregg Microsystems a odhalí jejich komplot - když pretoriáni sabotují počítačový systém nějaké instituce nebo společnosti, Gregg jim prodá Gatekeepera, a tak získá přes backdoor neomezený přístup k jejich datům. Angela odešle důkazy FBI a připraví na Devlina past. Ten tak zničí Greggovu databázi, což zároveň Angele vrátí její původní identitu. Během krátké honičky pak Devlin spadne a zemře. Film končí, když je Angela se svou matkou doma a celý komplot je odhalen.

Ocenění:
San Sebastián IFF
1995 - Irwin Winkler (Zlatá mušle pro nejlepší film) (nominace)

DABING
V českém znění: Dagmar Čárová - Sandra Bullock (Angela Bennettová), Jakub Saic - Jeremy Northam (Jack Devlin), Petra Hanžlíková - Wendy Gazelle (Ruth Marxová), Jaroslava Obermaierová - Diane Baker (paní Bennettová), Bohdan Tůma, Dana Černá, Petr Oliva, Zuzana Schulzová, Jiří Kvasnička, Zdeněk Hess, Tereza Chudobová, Jan Hanžlík, Martin Kolár, Pavel Vondra, Filip Švarc, Filip Jančík, Zdeněk Podhůrský, Antonín Navrátil (titulky)
Překlad: Jana Staňková
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Dialogy: Alena Navrátilová
Režie: Jiří Bakalář
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov pro Bonton Home Video 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 11.1.1996 Falcon
Premiéra USA: 28.7.1995 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.8.1996 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.12.1996 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 7.6.2002
Poprvé na Blu-ray: 22.10.2014 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 110 600 000
Náklady (Rozpočet) - $ 22 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Síť gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1168/
Thriller / Krimi, USA, 1995
Režie: Irwin Winkler, Hrají: Sandra Bullock, Jeremy Northam

Síť 2.0 gastonrolinc.webnode.cz/news/sit-2-0-the-net-2-0-2006-89-usa-akcni-drama-thriller-33/
Akční / Drama, USA, 2006
Režie: Charles Winkler, Hrají: Nikki Deloach, Demet Akbag
 
Tvůrci a herci
Irwin Winkler (Režie), Rob Cowan (Produkce), Irwin Winkler (Produkce), Mark Isham (Hudba), Jack N. Green (Kamera), Richard Halsey (Střih), Mindy Marin (Casting), J. Dennis Washington (Scénografie), Linda M. Bass (Kostýmy), Bill Burns (Zvuk), Pamela S. Westmore (Masky), Michael Ferris (Scénář), John D. Brancato (Scénář), Sandra Bullock (Herec), Jeremy Northam (Herec), Diane Baker (Herec), Wendy Gazelle (Herec), Ken Howard (Herec), Ray McKinnon (Herec), L. Scott Caldwell (Herec), Robert Gossett (Herec), William Hill (Herec), Charles Winkler (Herec), David Winkler (Herec), Dennis Miller (Herec), Julia Vera (Herec), Brian E. Frankish (Herec), Tony Perez (Herec)
 
1995/110/USA/Thriller, Krimi, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Hra, kterou hraje Angela (Sandra Bullock) na začátku filmu, je Wolfenstein 3D verze od Applu.
- Katedrála je ve skutečnosti hotel v San Franciscu.
- Operační systém, který používá Angela, je MAC OS 7.
- Ve filmu můžete zahlédnout počítačovou hru "Darkstalkers: The Night Warriors".
- Na seznamu na Angelině počítači je napsáno "Kup magazín 2600", což je hackerský časopis.
 
Odkazy