The Program: Pád legendy / The Program(2015/104/USA/Thriller, Drama, Sportovní) 65%

17.07.2018 11:41
OBSAH
The Program: Pád legendy mapuje vzrušující příběh cyklistické kariéry Lance Armstronga z přelomu tisíciletí, kdy zápasí s rakovinou a kdy on i jeho američtí kolegové cyklistice dominují a mění tento dříve ryze evropský sport na světový fenomén. Po celkem sedmi vítězstvích na Tour de France Lance Armstrong odchází do sportovního důchodu jako jeden z největších sportovních hrdinů naší doby s miliony dolarů v kapse. Irský sportovní novinář David Walsh je nejprve okouzlen talentem a lidským charismatem Lance Armstronga. Avšak po několika vítězstvích Armstronga v Tour de France mu něco na něm nesedí a začíná být přesvědčený, že jeho výkony v průbězích závodů jsou podpořené zakázanými dopingovými látkami. Walsh, hnaný touhou dokázat svou pravdu, začne shromažďovat důkazy, které nakonec Armstronga odhalí jako největšího podvodníka v historii sportu. Lež, kterou Armstrong světu předhazoval, neměla obdoby, ale i v současnosti je stále cyklista jedněmi oslavován a druhými zatracován. Jedno je jisté - Lance Armstrong měl vítězství v krvi.(Bohemia MP)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
"Mám ten závod opravdu rád, ale o soupeření chemiků nestojím." Lance Armstrong dopoval, o tom není pochyb, ale já ani nepochybuju o tom, že Lance Armstrong byl ve své době nejlepším cyklistou v celém nadopovaném pelotonu. Jeho tituly taky nikomu nepřipadly, aby se zase nemusely odebírat, takže pro mě stále je sedminásobným vítězem Tour de France. A taky velkým lidským hovadem, čehož jsem si kdysi při výšlapu na Alpe d’Huez nevšiml, ale už se to zkrátka provalilo, takže zpět k filmu. Na filmu mi trošku vadí, že jsem se nedozvěděl nic nového a taky to, že se toho zase tak moc nenašlapalo. Když už se z dokumentů musel stát hraný film tak budiž, Armstrongův život za to totiž stojí, ale žádný filmařský zázrak to tedy není. Tedy až na první trénink po rakovině, kdy dostal jedinečně naloženo od turistky - to mě hodně pobavilo. A protože rovněž chci být jedinečným cyklistou, tak si jdu dát EPO, krevní transfuzi a testoron, abych ten kopec za barákem už konečně vyjel. (Jara.Cimrman.jr) 3*

Chvilkama jsem měl pocit, že scénaristi závodili s Lancem kdo dá to svoje dřív. Mám dojem, že tvůrci až příliš spoléhali na divákovu znalost Lance Armstronga, takže hned v první scéně je Lance začátečník a střih, scéna, střih a hoplá máme šampiona. Nicméně i tak má film co nabídnout u mě to bylo vesměs zhnusení nad "sportovcem" Armstrongem a vlastně celým sportu zvaným profi cyklistika. Největší prostor nedostává ani tak Lanceho postava ( rozhodně se nejedná o žádný životopis ) jako spíš jeho chorobná touha vítězit za každou cenu. Film má šmrnc a jako laik jsem proficyklo prostředí vnímal docela autenticky (např. škodovky tam nebyli náhodou). Ben je skvělý herec, možná i jeho tvrdé rysy v obličeji pomohly mému mému zápornému vnímaní mistra Armstronga. Jen je škoda, že film se snažil chytit všechny mouchy jednou stopáží. (Enšpígl) 3*

Přesně trefený Ben Foster, jinak ale příliš chladná a oddosobněná mozaika, která je natočená ve stylu Rush, tedy polodokumentaristické/polofilmové, především ale strhující, dravé s tahem na branku, avšak zatímco prvně zmiňovaný film je i při razantním stříhání a zkratkovitém vyprávění na úkor drajvu spektakulární právě v tom, jak na malém prostoru dokáže zprostředkovat ryzí, hluboké emoce, The Program to nedokáže. Armstrong je tu až příliš chladný a nelidský, takže s ním nelze moc sympatizovat a nelze si z něj brát to či ono. Jako dokument to pak selhává ve výpovědi, která je s nabývajícími minutami stále více filmová. I tak ale respekt před tvůrci, protože tématika je to vcelku unikátní a těžko zfilmovatelná (Kaka) 3*

VELKÁ RECENZE
Stephen Frears mě nikdy moc nebral. Spíš si ho pamatuju jako chytráka, co svými Nebezpečnými známostmi pořádně pocuchal zámořskou kariéru Miloše Formana (jenž vyhořel se stejně načasovaným Valmontem), za což si u mě body rozhodně nezískal. Přesto mu poctivý britský šmrnc nelze upřít - a na papíře i v trailerech vypadalo jeho ztvárnění příběhu Lance Armstronga zajímavě. No, vypadalo.
O Armstrongových prohřešcích ví asi každý. Špičkový cyklista, který vyhrál nejslavnější závod na světě sedmkrát za sebou, se po celou svou kariéru ládoval širokým spektrem zakázaných dobrůtek, po nichž mu to do pyrenejských kopců šlapalo ještě lépe. Na vrcholu sil patřil k největším hvězdám světového sportu a jeho příběh byl ještě umocněn vyléčenou rakovinou a randěním se slavnou zpěvačkou Sheryl Crow. Ke konci kariéry se však všechno to zobání provalilo a v posledních letech se, chudák, na veřejnosti už moc ukazovat nemůže.
Frears pojal Armstrongův příběh přímočaře. Neřeší rodinný život, kdovíjaké křivdy z dětství ani další náměty na vedlejší linky, které tvůrce životopisných filmů často tolik lákají. Naopak se drží jeho sportovní kariéry, od prvního závodu přes trénování, budování týmu, ježdění závodů, další trénování, vyhrávání závodů a všeprostupující fetování a nepovolené transfuze. Díky tomuhle jasně vytyčenému směru můžou Program přežít i ti, kteří slyšeli o šlapkách leda z pohraničních vesnic.
Před dvěma roky vznikl dokument Armstrongova lež. V něm bylo o Lanceovi řečeno tolik, že fanouškům už tenhle film nic nového nepřinese. Naopak nabízí jen jeden pohled, totiž Armstronga posedlého touhou vítězit za jakoukoli cenu. Ne že by to asi bylo vzdálené realitě, ale postavy jsou ve výsledku ploché, nepřekvapí a nevyvíjejí se, a jelikož známe (aspoň prozatímní) konec celé aféry, tak se nedá mluvit ani o napětí.
Celkově z toho vychází taková poctivá šestička. Nenadchne, neurazí. Ben Foster je v hlavní roli přesvědčivý a jím podaného Armstronga budete správně nesnášet. Střih, kamera, prostě veškeré řemeslo má dobré tempo, škoda jen prvoplánového a ničím nepřekvapujícího scénáře. Lanceovi bych už po tom všem odpustil. Ale Frears se bude muset snažit víc, aby se v mých očích vykoupil…

SKUTEČNOST
Lance Armstrong, rodným jménem Lance Edward Gunderson (* 18. září 1971 Plano, Texas) je bývalý americký profesionální cyklista, nejvíce známý ze svého působení v nejprestižnějším cyklistickém závodu světa Tour de France.
Ve druhé polovině 90. let se vyléčil ze zhoubného novotvaru varlete a vrátil se do profesionální cyklistiky. Během své sportovní kariéry obdržel řadu mezinárodních ocenění, včetně cen Sportovec roku od časopisu Sports Illustrated (2002) a Světové sportovní ceny Laureus (2003).
V roce 2012 Antidopingová agentura USA (USADA) obvinila Armstronga z užívání nedovolených a zakázaných podpůrných prostředků. Doping mu byl prokázán a přišel o všech sedm titulů z Tour de France, vítězi závodu z let 1999–2005 se však zpětně nestali druzí v pořadí Zülle (1999), Ullrich (2000, 2001, 2003), Beloki (2002) a Basso (2005), kteří rovněž mají dopingovou minulost, a Klöden (2004).
Armstrong reagoval podáním žaloby na USADA, podle které agentura porušuje ústavní právo sportovců na spravedlivý proces a nemá pravomoc vést tento případ. Travise Tygarta, ředitele USADA, pak obvinil z osobní msty. Jeho žaloba byla vzápětí zamítnuta, neboť soudce Sam Sparks ji označil za snahu získat veřejné mínění na svou stranu. Doslova prohlásil: „Tento soud nevyjde vstříc Armstrongově touze po publicitě, očerňování a prospěchářství pročítáním osmdesáti – z větší části zbytečných – stránek, které obsahují mizivé množství informací souvisejících s jeho případem.“ Armstrong reagoval podáním nové žaloby, která byla oproti původní zredukována z 80 na 25 stran. I nadále v ní tvrdí, že USADA poškozuje jeho ústavní práva a nemůže jej obviňovat a sankcionovat.
Dne 23. srpna 2012 Armstrong na svém webu prohlásil, že už nemá sílu dál bojovat s USADA. Agentura následně oznámila, že Armstrongovi odebere všech sedm titulů z Tour de France. Rozhodnutí USADA potvrdila Mezinárodní cyklistická unie (UCI) dne 22. října 2012. Pat McQuiad, její šéf, doslova prohlásil: „Pro Lance Armstronga není v cyklistice místo. … UCI se nebude odvolávat proti zprávě Americké antidopingové agentury (USADA), potvrzujeme její závěry a zbavujeme Armstronga všech jeho titulů.“
14. ledna 2013 natočila Oprah Winfreyová s Armstrongem rozhovor pro svou talk show a ještě před jejím odvysíláním potvrdila informace médií, že cyklista v rozhovoru poprvé připustil, že užíval zakázané látky. Armstrong se stejný den také omluvil zaměstnancům nadace Livestrong, jíž byl dlouhá léta hlavním reprezentantem. V rozhovoru s Winfreyovou Armstrong mj. přiznal, že během svých sedmi vítězství na Tour používal zakázané látky, že používání dopingu považoval za normální a že byl hnán touhou po vítězství. Přiznal také, že šikanoval lidi, kteří již dříve na jeho dopování upozorňovali. Bývalou masérku týmu Emmu O'Reillyovou například označil za prostitutku a alkoholičku, o Betsy Andreuové, manželce svého týmového kolegy Frankieho Andreua, zase prohlásil, že je šílená a děvka. Po jeho přiznání jej kritizovala celá řada osobností.

DABING
V českém znění: Petr Lněnička - Ben Foster (Lance Armstrong), Bohdan Tůma - Denis Ménochet (Johan Bruyneel), Martin Sobotka - Chris O'Dowd (David Walsh), Petr Burian - Jesse Plemons (Floyd Landis), Jakub Saic - Lee Pace (Bill Stapleton), Filip Švarc - Guillaume Canet (Michelle Ferrari), Pavel Rímský - Dustin Hoffman (Bob Hamman), Jitka Jirsová - Christy Meyer (novinářka U.S. Sports), Petr Neskusil, Petr Gelnar, Marek Holý, Jan Vlasák, Rudolf Kubík, Libor Terš, Jan Szymik, Vanda Konečná, Tomáš Juřička, Anna Brousková, Bohuslav Kalva, Petra Tišnovska, Kateřina Petrová, Vojtěch Hájek, Jiří Plachý
Překlad a dialogy: Ivan Kotmel, Agentura K
Produkce: Zuzana Špeciánová
Zvuk: Miloš Sommer
Režie: Martin Těšitel
Vyrobilo Studio Soundwave v roce 2016

Premiéra ČR: 15.10.2015 Bohemia MP
Premiéra USA: 18.3.2016 Entertainment One
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 19.2.2016 Bohemia MP
Poprvé na Blu-ray: -
 
Tvůrci a herci
Stephen Frears (Režie), Tim Bevan (Produkce), Kate Solomon, Tracey Seaward (Produkce), Eric Fellner (Produkce), Alex Heffes (Hudba), Danny Cohen (Kamera), Valerio Bonelli (Střih), Kathleen Chopin (Casting), Leo Davis (Casting), Lissy Holm (Casting), Alan MacDonald (Scénografie), Jane Petrie (Kostýmy), John Hodge (Scénář), David Walsh (kniha) (Předloha), Ben Foster (Herec), Chris O'Dowd (Herec), Lee Pace (Herec), Guillaume Canet (Herec), Jesse Plemons (Herec), Dustin Hoffman (Herec), Elaine Cassidy (Herec), Denis Ménochet (Herec), Bryan Greenberg (Herec), Laura Donnelly (Herec), Hugh O'Brien (Herec), Jd Roth-round (Herec), Alex Dobrenko (Herec), Todd Terry (Herec), J.D. Evermore (Herec), Edward Hogg (Herec), Oprah Winfrey (a.z.) (Herec), Francesca Bennett (Herec), Lasco Atkins (Herec), Yves Aubert (Herec)
 
2015/104/USA/Thriller, Drama, Sportovní
 
Zajímavost k filmu
- Na zozname zakázaných látok Slovenskej antidopingovej agentúry bol v roku 2014 aj liek Panadol Grip, v roku 2015 bol však tento liek už povolený. Lieky ako napr. Kinedryl, Panadol a Paralen či Valetol patria do monitorovacieho programu dopingových látok.
- Arbitrážny súd prikázal vrátiť sumu 10 miliónov dolárov pre SCA Promotions. Na konci septembra 2015 sa Armstrong napokon dohodol na vrátení peňazí, na akej konkrétnej sume sa dohodli však nezverejnili.
- Právníci Michele Ferrariho (bývalého hlavního lékaře Lance Armstronga a týmu US Postal) se snažili dosáhnout zákazu distribuce filmu v Itálii. Neúspěšně.
- Ben Foster, který ve filmu hraje Armstronga, během natáčení použil doping.
- Scénárista John Hodge byl vybrán v souvislosti se znalostí drog a drogového prostředí, kterou již dříve potvrdil snímkem Trainspotting.
- Původní předlohou měla být kniha Tylera Hamiltona, který s Lancem jezdil i dopoval. Ten ale práva prodat nechtěl, a tak byl snímek natočen podle knihy Davida Walshe "Sedm smrtelných hříchů".
- S cyklistickými částmi filmu radil režisérovi i David Millar, skotský cyklista, který vyhrál čtyři etapy Tour. Tedy vlastně tři, jednu mu odebrali za doping a skončil ve vězení.
- Oficiální fotografie Bena Fostera na kole během závodu byla pořízena na natáčení v Le Grave Francie. Vypadá na ní tak přesvědčivě jako sám Armstrong. Došlo to tak daleko, že se novináři ptali, proč se jim posílá skutečná fotografie Armstronga jako ilustrační foto k filmu. Ve Velké Británii dokonce nevědomky použili tuto fotografii do článku o skutečném Armstrongovi, a až později zjistili, že to byl vlastně Ben Foster.
- I přes velkou fyzickou náročnost představitel hlavní postavy Ben Foster uvedl, že nejobtížnější bylo zvládnout psychické vypětí spojené s rolí.
 
Odkazy