Sabotáž / Sabotage (2014/109/USA/Akční, Krimi, Drama, Thriller) 59%

17.07.2018 11:41
JEDNOU VĚTOU
„Musí najít dřív, než na něj dojde řada...“

OBSAH
Hlavními hrdiny filmu jsou členové speciálního komanda z protidrogového oddělení, které už nebaví žít jen z policejního platu, a tak si svůj úlovek z posledního zátahu na drogové doupě spravedlivě rozdělí mezi sebou. Nepočítají ovšem s tím, že se zanedlouho objeví na scéně tajemný zabiják a začne je jednoho po druhém nemilosrdně likvidovat.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Arnold se po návratu z kanceláře guvernéra rozhodl točit zajímavý filmy. A musím říct, že mu to docela jde. Ayer je totiž dost zajímavý režisér na to, aby v jeho filmech stihl vyniknout. Sabotage totiž nemá nijak náročný příběh. Arny tu má na starost bandu bukvic, kde jeden je debilnější jak druhej. Respektive jsou to všichni strašný paka. No a tahle jednotka je údajně tou nejlepší protidrogovou jednotkou v Americe. Co se ale stane, když všichni začnou umírat dost divnými způsoby? Arny to jako největší z největších začne řešit a konečně se skrz všecky ty roztrhaný těla najde také cesta k tomu, aby mi film přišel trošičku sympatický. S takovou realističností třeba pro změnu není vůbec žádný problém. V tu chvíli se totiž rozjíždí solidní kriminálka, kde se v tom nejvíce vyžívá právě Arnold a právě v ten moment já jsem přemýšlel, jestli se mi ten film vlastně líbí nebo nelíbí. Akce totiž není vůbec zlá. Horší je to s herci, kde jedinej, na koho jsem zvědavej, je snad fakt jenom ten Arnold. Díky němu se to ale nakonec zvedlo na solidní čtyři. Mám ho rád a tady to na jeho postavě vysloveně stojí, což mi udělalo radost. (Malarkey) 4*

Kondice nečekaně krvavé Sabotáže závisí na kondicionálech. Kdyby se nesnažila neustále vystavovat své dvě obrovské bimbající se koule, které ji táhnou ke dnu. Kdyby se Ayer nespolčil se Skipem Woodsem (jako by se orel vydal na lov s kulhajícím pštrosem). Kdyby producentské akce-chtivé zásahy z toho neudělaly místy pomatený mišmaš. Kdyby kompletní herecké obsazení nebylo největším castingovým omylem dekády. Pak, v jiném čase na stejném místě, možná… Holé pleco Arnie si vybral slabší hereckou chvilku, ale ta nám, řekněme si na rovinu, trvá od roku 1969.. (Gilmour93) 3*

No, že David Ayer scénáristicky podává poněkud nevyrovnané výkony, to je celkem známo. Ale že si ke spolupráci na "filmu s Arnoldem" pozve klokana Skočdolesa, který kloudný příběh s bídou vykřesal před víc jak deseti lety u Swordfishe (což taky nebyla kdovíjaká geniálnost), to je ekvivalent pokusu o vraždu vlastního filmu. Je přitom vidět, že Ayer, tak jak je pro jeho drsné policejní příběhy typické, nechtěl jen natočit "další akční béčko" - v tomto případě se vydává cestou skoro by se dalo říct mysteriózní zápletky. I samotný název filmu se významově několikrát promění způsobem, který je potřeba hodnotit pozitivně. Jenže díky témuž scénáři, vršícímu v rovině dějové jednu nelogičnost na druhou, to celé jde totálně do kytek, význam nevýznam. A nejde o drobnosti, začíná to už u úvodní premisy, kdy by "motherfucking best undercover DEA agents", čili ti, kdo by měli pracovat indivindy a v maximálním utajení, měli tvořit tým, který osobně podniká nájezdy na sídla drogové mafie, a samozřejmě se ani neobtěžuje s kuklami, maskami amerických prezidentů, klaunů nebo čímkoliv na ten způsob. Hned za tím je spinpoint s gigantickou spálenou hromadou peněz, u které si "agentury" v záchvatu jasnozřivosti spočítají, že z ní chybí deset mega. A pak už jsou to jen "drobnosti", jako kdo sakra a kdy poslal ty Guatemalce, a kdo je odrovnal. Nebo to, že by zmíněné krutopřísné profikomando během pár měsíců zapomnělo naprosté základy čištění prostoru, kdo jde první, kdo má jaký roh, a tak dále... Potoky krve a haldy vnitřností, stejně jako nebývale realistické obrazy brutálního mučení (ačkoliv jinde byly k vidění i horší věci), pak působí jako naivní pokus o záchranu - a vzhledem k persóně pana exguvernéra to nejde nezmínit - a natočení něčeho jako byl Rambo IV. Tenhle pokus ale bohužel nevyšel. A je to škoda, protože Arnold se tu moudře, jak praví klasik, nepouští do žádných větších akcí, a "jeho" finále je správně žánrově namíchané od prvního do posledního záběru. Mireille Enos hraje svoji věčně zfetovanou killing bitch taky výborně. Vůbec celkově vzato je obsazení na úrovni, celé to evidentně stálo dost peněz, a pokud jde o kameru, tak je to podobně vychytané jako End Of Watch. Jenže to nic nemění na tom, že těch logických lapsů je skutečně příliš, a že ambice filmu dalece předčily jeho konečnou podobu. Ještě jednou - je to škoda, protože úplně zatratit Sabotage nemůžu, a ke slušné podívané chybělo "jen" nepodcenit přípravu. Což ostatně každá správná zvláštní jednotka ví a ctí;) Dám 60%, ale přiznávám, že tím jiným filmům trochu křivdím. (Gemini) 3*

VELKÁ RECENZE
Předem bych chtěl zkrotit vášně v těch, kteří od Sabotage čekají Expendables v hávu speciálních jednotek nebo snad nějaký Arnieho übermensch film. Film má do obojího daleko a pořád se v něm stejně rychle mluví jako střílí. Přesto jde o pro Ayera nezvyklý žánr. Jeho dřívější filmy byly ukecané policejní thrillery, výrazně těžící ze znalosti prostředí - ať už profesního nebo geografického. Sabotage je ale mnohem spíš detektivka. Nebojte se, je tu dost akčních scén, krev tu teče proudem a brutalitou se Sabotage často blíží např. Fincherově Sedmičce. Po rozvinutí základní zápletky se vás ale film snaží vodit za nos hned několika směry a nebýt rádoby drsňácké, ale vlastně docela neškodné vyšetřovatelky ve stylu Lenky Bradáčové, vlastně byste jeho pachtění se za pointou možná prokoukli mnohem dřív a začali se nudit.
Dějově to prostě tentokrát Ayer příliš nezvládá a těžko říct, zda za to může přihrávání scenáristického šmudly Skipa Woodse, jenž měl zřejmě dodat pár hlášek a propůjčit figurkám z Arnieho týmu nějaké to charisma. Sympatičtí budou tihle týpci snad jen fanouškům hardcore airsoftu a vojenských frček, protože takhle vousatou, mastnou a po všech stránkách předrsnělou bandu jsme tu od Lone Survivora prostě neměli. Josh Holloway, Sam Worthington, dokonce i slušňáček Terrence Howard najednou vypadají jako ty největší hovada pod sluncem. Hovada s nabitou bambitkou, vyhoněnými reflexy a naprosto sarkastickým přístupem k prostřelování hlav. Možná byste s nimi zašli na pivo, ale rozhodně byste je nechtěli naštvat, protože jsou to prostě magoři. Nikdo jiný by na tuhle práci neměl nervy, koule ani žaludek. A nikdo jiný by neměl tak blízko k tomu, aby do vás nasypal olovo za to, že jste mu natočili pivo pod míru.
Takže se nelze divit, že když si Arnieho tým neúspěšně usype drogové peníze z jedné úspěšné přepadovky, začne někdo jednoho člena za druhým brutálně likvidovat. Ne, to není variace na Komando, jak byste snad doufali, protože zatímco se Arnie táhne s "Bradáčovou" coby koulí na noze, víc se mluví než střílí a k většině obětí dojdeme už pouze coby k doutnajícím nebo rozsekaným torzům. Šoková brutalita skvěle funguje, stejně jako Ayerovy kreativní kamerové úhly, které slavily úspěch v Patrole, jenže co naplat, u detektivky jsou důležitější dialogy a neustálé opíjení diváka rohlíkem. A právě tady je vidět, že má Ayer jen decentně odkoukáno od kolegů z branže, protože veškeré zvraty jsou slabým čajem oproti akčním scénám, ve kterých jakoby Ayer ožil. Kdykoliv se vrátí na svou původní půdu, dostává film grády, aby se pak zas rozředil snahou o detektivní klamání tělem a neprostupné postavy.
To je dost možná největší průšvih. Zatímco v předchozích filmech jsme Ayerovým postavám viděli do žaludku, tady se o nich nic moc nedozvíme, protože samozřejmě platí okřídlené "vrahem může být každý". Otrapové s kvéry tak zůstávají pouhými otrapy bez životního příběhu, o jejichž bytí či nebytí nejeví divák sebemenší zájem. O Arnoldově postavě toho víme naopak až příliš a štýrský valach je navíc mimo své obvyklé spektrum hereckých schopností, takže ho neškolený pozorovatel okamžitě začne podezírat, protože má pocit, že jde o klasické klišé vraha, co se tváří, že neumí do pěti počítat. Sice to tak není, ale i ta opravdová pointa jde prokouknout zhruba ve dvou třetinách, protože Ayerovi chybí detektivní timing. Prostě vyloží karty příliš rychle na stůl, a pak je v závěru zbytečně doslovný. Kdyby film skončil o deset minut dřív, bylo by alespoň zaděláno na sequel, který by byl v podstatně arnoldovějším stylu. Ale to už se zase vracíme k těm falešným očekáváním.
Sabotage je solidním řemeslem a rozhodně neurazí. Překvapí ovšem spíš svým stylem než samotným dějem. Z Ayerových filmů je zdaleka nejbéčkovější a nejpovrchnější. Pod detektivkovými veletoči se ukrývá jen načančaný hit videopůjčoven, co nikdy neměl mít ambice dotáhnout to na stříbrné plátno. Pro Arnieho je to jen další film, který dláždí cestu do zapomnění. Pomohou stébla ve formě úspěšných režisérů nebo úspěšných sérií (Terminátor, Conan)? Uvidíme, ale osobně bych si přál, aby Schwarzenegger před koncem áčkové kariéry připsal ještě alespoň jeden dobrý film. Nemusí to být komerční hitovka, stačí mi prostě něco, co potvrdí, že věk je jenom číslo a že i s postradatelnými akčními hvězdami se dá naložit líp, než je všechny hodit na valník a nechat je poskakovat v Expendables. Ayerovi se povedlo jen vzít pár momentálně vyhaslých hvězdiček a natočit s nimi zapomenutelnou detektivku o několika akčních ohňostrojích. My i oni si ovšem zasloužíme víc. Arnold na to brzy přestane mít fyzicky a nikdy na to nebude mít herecky. Snad někdo tuhle nerovnici rozluští dřív, než bude pozdě.

DABING
1.DABING ( Nova, JOJ Cinema, Prima )
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (John 'Breacher' Wharton), Vendulka Křížová - Olivia Williams (detektiv Caroline Brentwoodová), Jiří Ployhar - Sam Worthington (James 'Monster' Murray), Miroslava Součková - Mireille Enos (Lizzy Murrayová), Marek Libert - Joe Manganiello (Joe 'Grinder' Phillips), Vojtěch Hájek - Harold Perrineau (detektiv Jackson), Zdeněk Podhůrský - Josh Holloway (Eddie 'Neck' Jordan), Filip Švarc - Terrence Howard (Julius 'Sugar' Edmonds), Bohdan Tůma - Max Martini (Tom 'Pyro' Roberts), Rudolf Kubík - DeWayne Calhoun (koroner), Martin Kubačák, Petr Gelnar - Kevin Vance (Bryce 'Tripod' McNeely) + Alan Gilmer (generální konzul), Ivo Hrbáč - Patrick Johnson (Jacob Wharton) + Kendrick Cross (DEA agent č.2), Zdeněk Maryška - Gary Grubbs (DEA vyšetřovatel Lou Cantrell), Kateřina Peřinová - Catherine Dyer (Karen Whartonová), Ivan Jiřík - Jaime FitzSimons (kapitán Walther) + Troy Garity (agent Spolcheck), Ladislav Cigánek - Martin Donovan (Floyd Demel), Libor Terš - B.J. Winfrey (DEA agent), Petra Hobzová - Amy Parrish (policistka) + Parisa Johnston (forenzní technik) + Morgan Alexandria (číšnice v baru), Daniel Margolius - Paul Anthony Barreras (Brujo) + Hakim Callender (DEA agent č.3), Bohuslav Kalva - Tim Ware (DEA vyšetřovatel Stan Morris), Petr Pospíchal - Michael Monks (ASAC Phelps) + (titulky)
Překlad: Vít Kabelka
Zvuk: Petr Posolda
Produkce: Martin Odehnal a Pavla Draxlerová
Dialogy: Jan Ekl
Režie: Petr Pospíchal
Vyrobila: CET 21 spol. s r.o.ve Studiu Barrandov v roce 2015

2.DABING ( DVD, Blu-ray )
V českém znění: Pavel Soukup - Arnold Schwarzenegger (John 'Breacher' Wharton), Jiří Ployhar - Sam Worthington (James 'Monster' Murray), Marek Libert - Joe Manganiello (Joe 'Grinder' Phillips), Miriam Chytilová - Olivia Williams (detektiv Caroline Brentwoodová), Filip Švarc - Terrence Howard (Julius 'Sugar' Edmonds), Bohdan Tůma - Max Martini (Tom 'Pyro' Roberts + titulky), Zdeněk Podhůrský - Josh Holloway (Eddie 'Neck' Jordan), René Slováčková - Mireille Enos (Lizzy Murrayová), Vladislav Beneš - Martin Donovan (Floyd Demel), Pavel Vondra - Kevin Vance (Bryce 'Tripod' McNeely), Zdeněk Maryška - Gary Grubbs (DEA vyšetřovatel Lou Cantrell), Pavel Trávníček - Tim Ware (DEA vyšetřovatel Stan Morris), Petr Svoboda, Rudolf Kubík - Paul Anthony Barreras (Brujo), Vojtěch Hájek - Harold Perrineau (detektiv Jackson), Libor Bouček, Petra Jindrová, Jakub Saic - Michael Monks (ASAC Phelps), Veronika Mudrová - Catherine Dyer (Karen Whartonová), Zuzana Slavíková a další
Překlad: Ondřej Novák
Dialogy: Veronika Kernová
Zvuk: Tomáš Mourek
Finální mix: Matěj Večeřa
Produkce: Markéta Kratochvílová
Režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, studio Budíkov pro Bontonfilm 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 28.3.2014 Open Road Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 9.9.2015 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 22 100 000
Náklady (Rozpočet) - $ 35 000 000
 
Tvůrci a herci
David Ayer (Režie), David Ayer (Produkce), Paul Hanson, Bill Block (Produkce), Palak Patel (Produkce), Ethan Smith (Produkce), David Sardy (Hudba), Bruce McCleery (Kamera), Dody Dorn (Střih), Lindsay Graham (Casting), Mary Vernieu (Casting), Devorah Herbert (Scénografie), Mary Claire Hannan (Kostýmy), Daniel S. Irwin (Zvuk), Piero Mura (Zvuk), Carla Brenholtz (Makeup), Skip Woods (Scénář), David Ayer (Scénář), Arnold Schwarzenegger (Herec), Sam Worthington (Herec), Joe Manganiello (Herec), Harold Perrineau (Herec), Josh Holloway (Herec), Terrence Howard (Herec), Olivia Williams (Herec), Mireille Enos (Herec), Gary Grubbs (Herec), Max Martini (Herec), Martin Donovan (Herec), Ralf Moeller (Herec), Rus Blackwell (Herec), Tim Ware (Herec), Kevin Vance (Herec), Mark Schlegel (Herec), Luis Moncada (Herec), Daniel Moncada (Herec), Catherine Dyer (Herec), Elizabeth Davidovich (Herec), Eddie J. Fernandez (Herec), Julie Ivey (Herec), Neko Parham (Herec), Amy Parrish (Herec), Bill Block (Herec), Harley Castro (Herec)
 
2014/109/USA/Akční, Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Arnold Schwarzenegger a Sam Worthington si oba zahráli postavu Terminátora. Arnold v letech 1984, 1991, 2003 a 2014, Sam v roce 2009.
- David Ayer prikázal Arnoldovi Schwarzeneggerovi (John) podrobiť sa špeciálnemu tréningu a naučiť sa pohyby, ktoré nikdy predtým nerobil.
- Režisér David Ayer po Arnoldovi Schwarzeneggerovi (John) chcel, aby bol jednoducho "iba" šéfom tímu SWAT a bodka, žiadny Arnold.
- V "klubovně" Johnovi (Arnold Schwarzenegger) jednotky je na zdi plakát Ronbo - fotomontáž Sylvestera Stallona a Ronalda Reagana, který se ve své době pochvalně vyjádřil o filmu Rambo: První krev (1982). Jde o klasické pošťuchování mezi Arnoldem a Slyem.
- Jedno ze střežených tajemství o filmu je skutečnost, že je založen na příběhu Agathy Christie s názvem "A pak tam byl žádný".
- Podle režiséra Davida Ayera byl film značně sestříhán, jelikož si studio přálo více akční film než mysteriózní thriller. Původní sestřih měl údajně mít skoro 3 hodiny.
- Nůž, který má na taktické vestě John "Breacher" Wharton (Arnold Schwarzenegger), je RAT Cutlery model RC-4. Mireille Enos (Lizzy Murray) má pak také RAT Cutlery, ale menší model RC-3
- Film ohlásili pod názvom Ten, jeho pracovný názov bol Breacher, no nakoniec bol počas postprodukcie premenovaný na Sabotage.
- Tesne pred natáčaním z projektu kvôli tehotenstvu odstúpila aj Malin Akerman. Nahradila ju Mireille Enos (Lizzy).
- Natáčalo sa od 15. októbra do 13. decembra 2012 v amerických štátoch Georgia, Connecticut a New York.
- O úlohu, ktorú si zahrala Mireille Enos sa uchádzali Kate Mara a Isla Fisher.
 
Odkazy