Krvavý obchod / Pound of Flesh (2015/104/USA/Akční, Thriller) 46%

17.07.2018 11:40
JEDNOU VĚTOU
„Jean Claude Van Damme musí získat zpět svoji ledvinu, kterou mu vyoperovali proti jeho vůli. Jednině tak zachrání svoji neteř."

OBSAH
Jean Claude Van Damme přijíždí na Filipíny, aby zachránil život svojí neteři, která potřebuje novou ledvinu. O svoji ledvinu ale přijde hned první noc, když mu ji ve spánku vyoperují. Nyní si ji musí vybojovat zpátky, aby neteř zachránil... Deacon přiletí na Filipíny a záhy zachrání na ulici prostitutku Anu před mužem, který ji mlátil. Deacon s ní stráví noc, ale ráno se probere ve vaně plné ledu. Chvíli mu to trvá, než se vzpamatuje, ale pak si uvědomí, že ho někdo okradl o ledvinu... Deacon má na Filipínách bratra George a starého přítele Kunga. Okamžitě volá Kungovi, chce svoji ledvinu najít, potřebuje ji pro Georgeovu dceru, která musí na transplantaci. Deacon pátrá po Aně a s tím mu pomáhá Kung, který má kontakty. Když Anu najdou, dozvědí se, že za vším stojí muž jménem Drake, který ji jen najal. Ana se přidá na Deaconovu stranu. Deaconovi dojde, že jeho ledvina už je v těle někoho jiného, ale on je ochoten i zabíjet, aby ji získal zpět... George je pobožný a s bratrem moc nevychází, takže se v něm perou emoce. Svou dceru ale miluje, takže Deaconovi pomůže a zjistí, kdo jeho ledvinu má. George zná dobrého hackera a ten mu prozradí identitu muže, po kterém s Deaconem, Kungem a Anou pátrají. Čtveřice se odklidila do letního domu George, kde připraví plán útoku...(TV Prima)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
"V Bibli teče spousta krve. Teď nějaká poteče i na ní." Má-li kdokoli chuť čmajznout mi ledvinu, tak ho musím předem upozornit jednak na její jistou opotřebovanost a jednak na skutečnost, že mne Jean-Claude van Roznožka naučil mlátit lidi Biblí a třením podpatků o zem zastavit auto. To by k záchraně mé ledviny mělo stačit, ale na Filipínách bylo zapotřebí přitlačit nejen na úderech, ale i na citovém vydírání a to se, bohužel, stalo. (Flipnic) 2*

Jean-Claude Van Damme se zase vrátil, páč potřebuje ledvinu, ale moc lidí z toho radost mít nebude. Místy to vypadalo solidně, ale nemohlo se to opřít o kvalitní scénáristickou nebo režijní práci. Na Van Damma je sice stále docela dobrý pohled, i tak se výsledek rovná posezení v trávě plné otravného hmyzu!! (castor) 2*

Děvku ani biblí neuhodíš! Ale pan JCVD jo, ten se s tím nesere. Nachází se totiž v nezáviděníhodné situaci. Jednoho dne ráno, v hlavě nasráno se Žán vzbudí po prohýřené noci a zjistí, že mezi tím co procházel totálním detoxem ho někdo vykuchal. To si zasluhuje odplatu! Ničím extra nezajímavý, ale na druhou stranu celkem koukatelný béčko co mě nijak nepohoršilo. Na pana režiséra rutinéra Barnabáše je to ucházející počin. Jenom by ho možná neškodilo trochu zkrátit, protože víc než půlku filmu hlavní hrdina zjišťuje kdo mu to udělal a klade si otázku : proč právě já? Máme tu pak dokonce i nějaký to šokantní odhalení a nakonec se dokonce Žán (SPOILER!!!!!) obětuje pro vyšší dobro. Jak dojemné... Akce celkem ušla a je i poměrně přehledná jo a Shahlavi ve své poslední roli je kupodivu opět záporák a se světem filmu se rozloučí fightem z JCVD.55% (Wacoslav1) 3*

VELKÁ RECENZE
Na Filipíny jedině s expresem Van Damme. Bijec je zase jednou pořádně naštvaný. Proti jeho vůli mu byla odebrána ledvina. On ji chce pochopitelně zpět. A chce za každou cenu zjistit, kdo si nelegálně objednal životadárný orgán. Půjde na to přes přesně mířené kopy, tvrdé údery, roznožku a drsný výraz. Ale ano, takhle mám Van Damma rád. Jednoduchý příběh s jasně danou koncepcí přesně dávkované dynamické akce.
Co na tom, že lze v některých scénách poznat, že hlavní, dnes už méně pružnou hvězdu zastupuje dublér, film dá také vědět, že zadní projekce ještě existuje i v roce 2015, originální scény se proplétají s odrhovačkami filmů let devadesátých. Debutující scenárista Joshua James sepsal přepracovanou formou to, co zdobilo filmy, když doba přála skutečným akčním hrdinům, plus navrch přidal několik nepředvídatelných i emotivních sekvencí a emotivní závěr, to aby si Van Damme připadal i jako charakterní herec. Ti noví akční týpci stejně nesahají Van Dammovi ani po jeho vypracovaný zadek, koneckonců hned v úvodní sekvenci mohou jeho příznivci posoudit, jak je na tom s fyzickou konstitucí. Nějakých deset minut se po místnosti pohybuje úplně nahý. Zpočátku se mně nelíbily vztahy, které příběh určil. Do něj výrazně zasáhne John Ralston, který hraje Van Dammeho bratra.
Předně si ti dva nejsou žádným způsobem podobní, Ralston byl svojí vírou v Boha poměrně otravný, zabíjení lidí se mu příčilo, kdežto jeho filmový brácha měl za sebou členství ve speciálních jednotkách, jejichž hlavním úkolem byla záchrana unesených lidí, je tedy vycvičeným zabijákem. Oba muže příliš nic nespojovalo, léta se nemuseli, Van Damme opíchal bratrovu ženu, z toho pichu vzešla holčička, která nyní potřebuje novou ledvinu, jediným vhodným dárcem je právě Van Damme, jenže ten už má jen jednu ledvinu. Nějakou dobu jsem si zvykal na ty vztahové represálie.
Film se určitě nevyhnul i blábolům typu, že mrtvá manželka se nápadně podobá šlapce z ulice, se kterou se hlavní hrdina hned na začátku spustí a která iniciovala ten nelegální obchod. Postupem času se ty vztahy staly snesitelnými, brácha už nebyl takový pobožný sráč, což deklamoval v zajímavé předposlední scéně filmu, která byla hodně působivá z emotivního hlediska. I závěr je emotivní. V akčních scénách to vypadalo dobře. Nepřehledná místa zahalená do přítmí (klubu, chodby, ulice), občasně vedená nevybalancovaným střihem se sice našla, ale syrové bitky, přestřelky a výbuchy měly solidní fazónu, kamera se také činila a k dobrému dojmu byla výrazně nápomocná. Film se výrazně nezakecával, když se přece jen dialogově zdržel, dalo se to vydržet. A divák se z toho mírného dialogu dozvěděl něco, co děj posunulo zase o kousek jinam.
Na spolupráci Jean Claude Van Damma a režiséra Ernie Barbarashe si příznivci poctivých béčkových opusů nemůžou stěžovat. Pravda, někdejší akční superhvězdu zpátky na vrchol nekatapultuje. Ovšem akčně se u ní pobavit dá velmi obstojně. (kingik)

DABING
V českém znění: Jiří Pomeje - Jean-Claude Van Damme (Deacon), Tomáš Juřička - John Ralston (George), Bohuslav Kalva - Aki Aleong (Kung), Jolana Smyčková - Charlotte Peters (Ana), Marek Libert - Darren Shahlavi (Drake), Petr Burian - Jason Tobin (Liam), Petr Gelnar - Philippe Joly (Zoltan), Petr Pospíchal - Andrew Ng, David P. Booth (otec Gabriel, Rants), Marianna Jurková - Adele Baughan (Isabella), René Slováčková, Bohdan Tůma (titulky)
Překlad: Šárka Bartesová
Zvuk: Daniel Němec
Produkce: Kristýna Smetanová
Vedoucí výroby: Marie Přívratská
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Martin Kot
Vyrobilo: Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group pro FTV Prima s.r.o. 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 15.5.2015 Entertainment One
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - $ 7 500 000
 
Tvůrci a herci
Ernie Barbarash (Režie), Aki Aleong (Produkce), Kirk Shaw (Produkce), Henry Luk (Produkce), Paul Michael Thomas (Hudba), Cliff Hokanson (Kamera), Asim Nuraney (Střih), Lindsay Chag (Casting), Juju Chan (Casting), Rachel Lee Payne Darrow (Scénografie), - (Kostýmy), Jonathan Bonder (Zvuk), Rayni He (Masky), Joshua James (Scénář), Jean-Claude Van Damme (Herec), Darren Shahlavi (Herec), Kristopher Van Varenberg (Herec), John Ralston (Herec), Aki Aleong (Herec), Terese Cilluffo (Herec), Andrew Ng (Herec), Jason Tobin (Herec), Brahim Achabbakhe (Herec)
 
2015/104/USA/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film je věnován památce britského herce Darrena Shahlaviho, který zemřel v lednu 2015.
- I když se příběh filmu odehrává v Manile na Filipínách, natáčelo se jen v Číně a Kanadě.
- Jedná sa o desiaty film, v ktorom sa spoločne objavia otec Jean-Claude Van Damme a syn Kristopher Van Varenberg. Kristopher zároveň doposiaľ nikdy nehral vo filme, kde by sa neobjavil aj jeho otec.
 
Odkazy