Fair Game / Fair Game (2010/103/USA, Spojené arabské emiráty/Drama, Thriller, Životopisný) 61%

17.07.2018 11:39
JEDNOU VĚTOU
„Manželka. Matka. Agentka. Film podle skutečných událostí.“

OBSAH
Valerie (Naomi Watts) pracuje jako vysoký důstojník CIA v oddělení proti šíření jaderných zbraní. Během vyšetřování irácké zbrojní strategie zjišťuje, že navzdory přesvědčení vlády USA nemá Irák program na výrobu jaderných zbraní. Valeriin manžel Joe (Sean Penn) je mezitím vyslán do Afriky, aby ověřil pravdivost dohadů o prodeji obohaceného uranu do Iráku. Žádné podezřelé obchodování však neodhalí a o výsledku své mise píše článek do The New York Times. Jeho zjištění však rozpoutá vlnu diskuzí a kontroverze. Brzy nato je důležitými novináři odhalena Valeriina utajovaná identita. Jde o pouhou náhodu, nebo je to dobře promyšlený tah proti jejímu manželovi? Po úniku informací se Valeriina kariéra i manželství začínají hroutit. Rodiče i přátelé jsou pobouřeni, objevují se anonymní výhružné dopisy, firma jejího manžela se dostává do problémů. Valerie - manželka, matka a bezúhonná důstojnice sloužící vládě 18 let - se nyní snaží zachránit svou reputaci, kariéru i manželství.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Opravdu fér hra. Doug Liman a jeho důraz na dynamický střih, změnu lokací doprovázenou nezvyklými pohledy kamery, dobré tempo a výborné herce z velké části vynahrazuje naprostou nepřítomnost akce. Nejdříve mě to mrzelo, protože CIA, Blízký východ a hledání pravdy v prolhaném systému si zaslouží aspoň jednu přestřelku, ale nevadí. Film využívá místo střelby a soubojů boje slovy a činy. Hlavně dvojice manželů vytváří atraktivní pohled na soudobý život v utajení. Manžel jako "hledač pravdy" a jeho manželka jako členka Ústřední zpravodajské služby, která celý život musela mlčet o své přísně tajné práci. Jejich vzájemná interakce, především po odhalení manželky, působí díky herectví Seana Penna i Naomi Watts opravdu skvěle a věrohodně. Krom toho obličej Seana Penna mi občas připomíná obličej antické sochy:). Škoda je, že půlka filmu vytváří povědomí o pozadí a teprve v druhé se začne opravdu něco dít s tím, že závěr je poměrně jasný předem. Proto pokud ale chcete zajímavější (ne)vládní konspirace s trochou akce, radši bych volil International nebo (tématicky a chronologicky navazující) Green Zone. (Djkoma) 4*

Jak znám Seana Penna, tak tohle by zahrál i bez nároku na honorář. Jasná obžaloba nejfatálnější lži ve 21. století, která měla za následek oboustraně zákeřně vedenou válku bez kapky úcty k životům obyčejných lidí. Ještě horší než tenhle hnus je fakt, že má víra v demokracii a mezinárodní právo dostalo přes držku, je to přesně tak, stačí si vybrat tu správnou stranu a pak smíš kulometem určovat právo. Přesně po tomhle jde Fair game a dělá to moc dobře. Jeho síla není v nějak dynamickém ději nebo snad akčních scénách vůbec ne, jeho síla je v dialozích a v myšlenkách ("a když na tebe budu křičet, hodně křičet, když tě překřečím, tak to znamená že mám pravdu?"). Právě tahle složka filmu zvedá emocím závoru, kterou pomáhá zvedat naprosto dokonalej výkona Seana Penna. (Enšpígl) 4*

A máme tady další film o Spojených státech a jejich svérázném zahradničení za plotem vlastní zahrádky. Pokud občas na cizím pozemku nenasadí přímo semínko, tak alespoň pomáhají zavlažovat, či hnojit tu rostlinu, která se jim zdá prospěšná. Ale ejhle! Z některých rostlin náhle přestanou padat plody do jejich bedýnek, stíní jim ve výhledu, či dokonce začnou vylučovat pylové částečky, na které jsou alergičtí. Hmyzu na své zahrádce pomocí médií naženou strach a vyhlásí, že je nejvyšší čas plevel, co byl kdysi užitečnou rostlinou, zlikvidovat. Ostatně, garáž mají přecpanou herbicidy, tak nač čekat.. Liman se mi v průběhu Plame/Wilson biografie zdál mnohem jistější ve druhé půli, kdy se ze zákulisí špinavých špionážních her přejde k hutnému rodinnému dramatu a u něj si pak mimo krizi loajality, či boje o pravdu můžete vychutnat drobné životní nuance jako třeba rušivé dotazy dětí v průběhu vypjaté manželské diskuze. Nutno podotknout, že pro tyto účely měl pan režisér v týmu hráče, na které je spolehnutí (Watts, Penn).. Suma, sumárum, texaský kovboj to zase schytal. Chudák. A to jen řekl: „Co se týká Iráku, musíme najít ZHN.“ Znamenala snad ona zkratka „Záminku Ho Napadnout“, tak jaképak lhaní národu? (Gilmour93) 4*

VELKÁ RECENZE
To bylo tak: Agentka Valerie Plame patřila k týmu, který měl za úkol nalézt v Iráku zbraně hromadného ničení. Za každou cenu. I kdyby tam žádné nebyly. Jenže když CIA vyhrabala jen pár hliníkových trubek a Bush se přesto rozhodl pro invazi, manžel Valerie, bývalý velvyslanec Joe Wilson, o tom napsal do novin. Odveta přišla rychle: v tisku se objevil Bílým domem objednaný článek, který prozradil Valerieino krytí. Čímž ji naprosto zdiskreditoval a zničil jí nejen kariéru, ale i osobní život. Začala mediální válka mezi manžely a Bushovou administrativou a nakonec se šlo k soudu.
Tak nějak (zhruba) se to odehrálo ve skutečnosti. Od filmového zpracování samozřejmě nelze čekat nestranný pohled – nepokrytě se tu fandí Plame-Wilsonovým, zatímco vládní poskoci, pověření popravou jejich reputace, jsou slizcí padouši. Navíc se první polovina filmu tváří jako špionážní thriller, což je sice divácky vstřícné, ale dramatizace situací poškozuje důvěryhodnost filmu jako výpovědi o skutečných osudech a konkrétní době a situaci.
Valerie totiž výměnou za informace o ZHN slíbí iráckým vědcům, že je dostane do bezpečí „na západě“. Po diskreditaci a odvolání z funkce však nemůže dostát svým slibům. Zdůrazňováním ničivých důsledků nespravedlivého hrdinčina pranýřování je tak s divákem vlastně manipulováno. Kouká se na to dobře, je to i docela napínavé, ale zůstane ve vás dojem pohádky a otázka: „Kdoví, jak to vlastně bylo doopravdy?“ Těžko se pak souzní s celkovou výpovědí.
Druhá polovina filmu, která se plně soustředí na rozpad Wilsonovy rodiny, je mnohem zajímavější, místy téměř sžíravá. Poskytuje taktéž prostor Naomi Watts a Seanu Pennovi, aby herecky zaváleli. Což se ale ne zcela naplní, protože oba jdou očividně na půl plynu a zaznamenáte i situace, kdy jim emoce nebudete dvakrát věřit. To překvapí, hlavně když vezmeme v potaz, že pro protibushovsky angažovaného Penna jde o srdeční téma.
Možná je to chyba Douga Limana, že z herců nevymačkal víc, ale nechci ho hanit – po Jumperovi, který mu hodně pošramotil pověst, je Fair Game důkazem, že tento režisér má na víc a utáhne i náročnější látku. Není úplně fér, že se jeho comeback dočkal v USA jen omezené distribuce.

Ocenění:
Cannes IFF
2010 - Doug Liman (Zlatá palma) (nominace)

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.5.2011 H.C.E.
Premiéra USA: 5.11.2010 Summit Entertainment
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 2.9.2011 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 24 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 22 000 000
 
Tvůrci a herci
Doug Liman (Režie), Jez Butterworth (Produkce), Akiva Goldsman (Produkce), Doug Liman (Produkce), Bill Pohlad (Produkce), Janet Zucke (Produkce), Jerry Zucke (Produkce), John Powell (Hudba), Doug Liman (Kamera), Christopher Tellefsen (Střih), Joseph Middleton (Casting), Jess Gonchor (Scénografie), Cindy Evans (Kostýmy), Paul Urmson (Zvuk), Michal Bigger (Masky), John-Henry Butterworth (Scénář), Sean Penn (Herec), Naomi Watts (Herec), Ty Burrell (Herec), Bruce McGill (Herec), Brooke Smith (Herec), David Denman (Herec), Michael Kelly (Herec), David Andrews (Herec), Noah Emmerich (Herec), Tim Griffin (Herec), Geoffrey Cantor (Herec), Anand Tiwari (Herec), Louis Ozawa Changchien (Herec), Harry L. Seddon (Herec), James P. Anderson (Herec), Sam Shepard (Herec), Rebecca Rigg (Herec), Polly Holliday (Herec), Jessica Hecht (Herec), Adam LeFevre (Herec), Liraz Charhi (Herec), David Warshofsky (Herec), Nasser (Herec), Condoleezza Rice (Herec), Norbert Leo Butz (Herec), Nicholas Sadler (Herec), Ashley Gerasimovich (Herec)
 
2010/103/USA, Spojené arabské emiráty/Drama, Thriller, Životopisný
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu lze na krátkou chvíli v čase 0:15:19 spatřit červený vůz Škoda 120, a to ve scéně, kdy přijíždí hlavní představitel do Afriky cestou do holetu.
- Ve filmu si měl původně zahrát i Simon Baker.
- Závěrečné titulky v sobě skrývají šifrovanou zprávu, kterou se doposud nikomu nepodařilo rozluštit.
- Do hlavních rolích měli původně být obsazeni Nicole Kidman a Russell Crowe.
- Ve snímku jsou narozdíl od většiny ostatních ponechána pravá jména postav jako George Bush či Dick Cheney.
- Výraz „fair game“ má v angličtině význam „snadná oběť“, nebo „osoba, která je předmětem kritiky“. Jindy se tato fráze používá ve smyslu „není to nic překvapivého a dalo se to čekat“.Ocenění:

Odkazy