Legenda 17 / Legenda 17 (2013/143/Rusko/Drama, Životopisný, Sportovní) 77%

17.07.2018 11:39
JEDNOU VĚTOU
„Příběh ikony sovětského hokeje."

OBSAH
Životopisné dílo přibližuje život hokejisty Valerije Borisoviče Charlamova od jeho dětství až po významnou Super sérii zápasů Kanada proti Sovětskému svazu z roku 1972, kdy se mu dostalo významného mezinárodního uznání. Film ukazuje jeho dětství ve Španělsku, kariéru levého křídla v CSKA Moskva, vznik slavného útoku Michajlov, Petrov a Charlamov, zotavování se z jednoho vážného zranění, výjimečný vztah s trenérem Tarasovem, nebo vztah s manželkou Irinou. Prostřednictvím těchto událostí si tak můžeme připomenout zrod legendy světového hokeje.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Je hezké, že si Ivan v rámci sebeprezentace občas vzpomene i na někoho jiného, než Vladimira Vladimiroviče Pupkina. Dobrá, nebudeme to hrotit, ten je samozřejmě podstatně lepším hogejistou, jen se vzdal kariéry ve prospěch ruského lidu, že. Film má několik podstatných chyb. Především je ruský, což s sebou nese nejen řadu nepochopitelných dějových veletočů, zkratek, kundovin a podobných triků, ale i kulturně motivované a poněkud odlišné poselství. Ovšem s tím si umí divák, školený ještě třídními recitacemi z Rudého práva, poradit. Pak tu je zhutnění docela notoricky známého životačichopisu Valdy Charlamů do cinemálně vyhovujícího tvaru. To malinko zamrzí, protože vůbec nevynikne, jak ten moula vážně neuměl řídit, a BESIP tím trpí. Ovšem i přes to jeden přehodí puk. Avšak vynechání skutečné tragiky příběhu frajera, který se prostě do nejšnl haky líg dostat nemohl (jinak by dneska Džegr neútočil na třetí, ale čtvrté místo historických tabulek zámořských toučových šudlalů) a uhynul ve tři a třiceti skrzevá své jezdecké neschopnosti, to mi kedlubna nebere. Být to produkt Holého ouda, řeknu, že natahují a bude díl numero due, takhle však jen nechápavě mžourám. Hm. Proč tedy za čtyři (a to jsem vynechal komentování Tarasbulbovo rádoby antisystémového boje)? Protože fandím vždy komukoliv proti Rusům. S jedinou výjimkou. Jakmile mužici nastupují proti Kaďanům, zapěji momentální verzi sajůzu, co mi nemá rušit, nasadím ušanku rudoarmějce a z prdele se mi vyroluje svatojiřská stužka! Charašó, Valeryj, malaďéc! (kulyk) 4*

Nemám ráda kolektivní sporty a hokej a fotbal z celého srdce nenávidím, jen si nejsem úplně jistá, co z toho víc. Podívat se na film o hokejistovi, potažmo o hokeji, můžu přičíst na vrub svojí patologické zvědavosti, z části i sympatiím k některým z herců, nakonec, nemohlo mě čekat nic horšího, než dvě hodiny nudy, stanou se i horší věci. Už úvodní scéna mě zarazila hluboko do židle a výkřik: "ty vole!" se nevztahoval čistě k tomu, co běželo přes obrazovku. Tréninky, bruslení, máchání s hokejkou, nic z toho není nudné. Love story hlavního hrdiny není sladkobolný trapas. Když se Charlamov vzteká, vztekáte se s ním, když Charlamov zpívá, shovívavě mu to odpustíte. (Ne, při tom se opravdu s ním zpívat nedá, ale je to roztomilé.) Závěrečný zápas jsem ve výsledku přes své hokejové ignorantství, které hodlám pečlivě hýčkat i nadále, odhadla. Že mi ale ty opice zvedly mandle, když přežvykovaly při ruské hymně, primitivnější urážku už opravu nedokáže vymyslet ani kanadský hokejista (ano, tušíte správně, nefandila jsem Kanaďanům nikdy jindy, tím spíš ne tady). Na konci jsem, stejně jako v roce 1972 celý Sovětský svaz a vůbec nepochybuji o tom, že i všichni diváci, konstatovala: "Moloděc, Charlamov!" (Jezinka.Jezinka) 5*

O legendární sedmnáctce, jak by se zdálo v úvodu? O jednom z nejrozporuplnějších a nejsvébytnějších trenérů/diktátorů hokejové historie ve vynikajícím Menšikovově podání? Pohádka o sborné a jejím "sovětském Naganu"; tedy té legendární sérii "studená válka na ledě", která ve spojení s následným evropským turné jednou provždy srazila gloriolu kanadského týmu? Je to mišmaš výše uvedených, ale ani jedno z témat není dotaženo. Charlamovovi nejzajímavější osudy to překvapivě ignoruje a pohádka tu končí prvním zápasem. Působí to spíše jako nažhavování domácího obecenstva na Soči. Celkově je to totiž ruskému divákovi šité na míru a tak to jen bují naivní ruskou "v prsa se bíjící" nabubřelostí dobře známou ze sovětských válečných snímků. Pokud to neskousnete, tak se to lehce změní v nechtěně sebeparodickou záležitost, pokud to však ustojíte čeká vás solidní žánrový snímek, kde je vše vypulírovaně bílé či černé (a pokud náhodou ne, tak se to raději neukáže) a kterému nestačí vzdát poctu a tak raději rovnou vystavuje zbošťující piedestal. PS: Až budeme točit film o Jágrovi, tak doufám, že si odtud vypůjčíme tu scénu s chladícími věžemi; úplně to vidím. Jágr v životní a kariérní krizi leze jednoruč mezi dvěma komíny Poldovky, přemýšlí o hlubokomyslných problémech a sleze jako o několik tříd lepší i cílevědomější hráč. (DaViD´82) 3*

VELKÁ RECENZE
Poutavý sportovní film věnovaný ikoně světového hokeje, Valeriji Charlamovovi.
Mladý hokejista Valerij Charlamov zaujme pozornost Anatolije Tarasova, věhlasného trenéra CSKA Moskva. S příslibem, že bude poslán do Japonska, je k jeho nemilému překvapení odstaven do Čebarkulu, kde se má otrkat v provinčním týmu Hvězda. Valero tu zazáří a s plným odhodláním přilétá zpět do Moskvy. Zde naráží na Tarasovovy drsné trenérské praktiky i nevybíravé chování vůči družstvu. Valero však nepolevuje. Přes počáteční nesnáze se ustanoví slavná útočná trojice: Charlamov – Michajlov – Petrov. Během kariérního vzestupu Valero vstupuje na půdu politických taškařic. Musí se také poprat s rodinnými a milostnými rozkoly. Před vysněným zámořským utkáním sborné proti kanadským agresorům Valerovi přichází do cesty vážná automobilová nehoda...
Je to film, který kromě mnoha hokejových záběrů nabízí i mnohá zamyšlení na téma tréninku nebo třeba způsobů stavění týmů. Jistá romantičnost ve vyprávění sice halí některé pravdy spojené s brutálními metodami sovětského hokeje, zkušený divák si však svou pravdu rád najde. Zbývá tedy zodpovědět otázku, zda je pro národní hokej lepší soustředit nejlepší hráče do jednoho týmu, který potom zvyšuje svou výkonnost rychleji než ostatní, nebo rozptýlit hráče rovnoměrně do všech týmů, které potom sice nestoupají v mezinárodním měřítku tak rychle, ale ve výsledku generují lepší členskou základnu i zábavu pro širší publikum. To jsou myšlenky, které mi při sledování filmu letěly hlavou.

DABING
V českém znění: Josef Pejchal - Danila Kozlovsky (Valerij), Jaromír Dulava - Oleg Meňšikov (Tarasov), Zdeněk Bureš - Vladimir Meňšov (Balashov), Filip Tomsa - Alexandr Lobanov (Guskov), Luděk Nešleha - Sergej Genkin (Kulagin), Mojmír Maděrič - Roman Maďanov (Alfer), Jan Vlasák - Alexandr Jakovlev (Bobrov), Marcela Peňázová - Alejandra Grepi (Begonia), Jiří Plachý - Boris Ščerbakov (Boris), Zuzana Slavíková - Nina Usatova (doktorka), Marek Holý - Arťom Fedotov (Petrov), Ondřej Kavan - Timur Efremenkov (Michaljov), Miloslav Mejzlík - Valentin Smirnitskij (předseda SV), Zdeněk Maryška - Daniel Olbrychski (Petelitski), Tomáš Borůvka, Libor Bouček, Jiří Dvořák, Robert Hájek, Oldřich Hajlich, Nina Horáková, Ivo Hrbáč, Zuzana Kajnarová, Jiří Knot, Karolína Křišťálová, Stanislav Lehký, Petr Meissel, Jiří Ployhar, Jana Postlerová, Martin Preiss, Matěj Převrátil, Jan Szymik, Štěpán Škorpil, Roman Štabrňák, Petra Biache, Jaroslav Horák, Jiří Krejčí, Daniel Margolius, Nikola Navrátil, Martina Šťastná, Milada Vaňkátová, Petr Vágner (titulky)
Překlad: Petra Hrubá
Dramaturg: Klára Mathé
Vedoucí produkce: Hana Haladová
Vedoucí dramaturg: Alena Poledňáková
Vedoucí realizace: Pavel Fuchs
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Vyrobila Česká televize 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOS
Premiéra ČR: 10.4.2017 (TV premiere)
Premiéra Rusko: 10.4.2013
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 12.5.2017 Bohemia MP
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 29 300 000
Náklady (Rozpočet) - EU 13 700 000
 
Tvůrci a herci
Nikolaj Lebeděv (Režie), Mel Borz (Produkce), Aleksandr Kharlamov (Produkce), Svetlana Migounova (Produkce), Nikita Mikhalkov (Produkce), Leonid Vereshchagin (Produkce), Anton Zlatopolskiy (Produkce), Eduard Artemev (Hudba), Irek Hartowicz (Kamera), Maxim Smirnov (Střih), Uwe Bünker (Casting), Vladislav Travinskiy (Scénografie), Viktor Petrov (Scénografie), Sergei Struchyov (Kostýmy), Maria Yuresko (Kostýmy), Aleksey Samodelko (Zvuk), Inaki Maestre (Maskly), Yelena Vakhovskaya (Masky), Michail Městěckij (Scénář), Danila Kozlovskij (Herec),  Oleg Menšikov (Herec),  Darja Ekamasova (Herec),  Světlana Ivanova (Herec),  Boris Ščerbakov (Herec),  Vladimir Meňšov (Herec),  Valentin Smirnitskij (Herec),  Götz Otto (Herec),  Daniel Olbrychski (Herec),  Nina Usatova (Herec),  Alexandr Lobanov (Herec),  Roman Maďanov (Herec),  Irina Lačina (Herec),  Jurij Berkun (Herec),  Nikita Jemšanov (Herec),  Arťom Fedotov (Herec),  Michail Městěckij (Herec),  Sean Skene (Herec),  Ruslan Jagudin (Herec),  Michail Dorožkin (Herec),  Vjačeslav Čepurčenko (Herec)
 
2013/143/Rusko/Drama, Životopisný, Sportovní
 
Zajímavost k filmu
- Kontinentální hokejová liga má divizi nesoucí Charlamovovo jméno.
- Každý rok je nejlepšímu ruskému hráči NHL podle hlasování všech ruských hráčů v NHL udělena cena Valerije Charlamova.
- Charlamov měl 27. srpna 1981 autonehodu, na jejíž následky zemřel.
- Charlamov jsou spolu s Treťjakem jediní hokejisté, kteří nikdy nenastoupili v NHL a přesto jsou uvedení v hokejové síňy slávy v Torontu.
- Na premiére filmu sa objavili syn Valerija Charlamova, Alexander, a tiež aj hokejové legendy Viačeslav Fetisov či Vladislav Treťjak, ktorý dokonca priznal, že si aj poplakal.
- Legendu 17 premietli pred začiatkom majstrovstiev sveta do 18 rokov v Soči 2013 aj hráčom ruskej reprezentácie.
- Na počesť Valerija Charlamova nosia ruskí hokejisti Ilja Kovalčuk číslo 17 a Jevgenij Malkin číslo 71 (obrátene 17).
- Ve filmu se v týmu Kanady objevují hokejové legendy, konkrétně s číslem 7 Phil Esposito, s číslem 28 Booby Clarke a s číslem 29 Ken Dryden.
- Film sa nevenuje celej kariére Charlamova, v skutočnosti sú jeho úspechy za jeho krátky život výnimočné. Je 11 násobný majster Sovietskeho zväzu, 8 násobný majster sveta, 2 krát strieborný, 1 krát bronzový, 2 násobný olympijský víťaz, 1 krát strieborný, víťaz NHL Challenge Cupu 1979, 2 násobný najužitočnejší hráč sovietskej ligy, dlhoročný člen All Stars Sovietskeho zväzu, najlepší útočník MS 1976, 4 násobný člen All Stras IIHF a v roku 2005 bol posmrtne uvedený do hokejovej siene slávy. Za svoju kariéru v CSKA od sezóny 1967-68 do sezóny 1980-81 hral v 438 zápasoch, kde strelil 293 gólov, zaznamenal 214 asistencií a spolu tak nazbieral 507 bodov.