Brána temnoty / Pay the Ghost (2015/90/USA/Thriller, Horor) 54%

17.07.2018 11:38
JEDNOU VĚTOU
„Zlo kráčí mezi námi."

OBSAH
Rok poté, co jeho malý syn zmizel během halloweenského karnevalu, je Mike Cole pronásledován nevysvětlitelnými děsivými obrazy a vzkazy. Spolu se svou manželkou, se kterou se již značně odcizili, se ale nezastaví před ničím, co by jim zabránilo v odhalení těchto záhad a nalezení ztraceného syna. Přitom narazí na legendu, která odmítá zůstat pohřbena v minulosti.(Magic Box)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jen pokud jste byli posledních pět let v kómatu, můžete mluvit o originální duchařině. Omletý příběh, čitelné praktiky vyvolávání strachu, kolísavá atmosféra a přehnaně digitální, Insidious nepokrytě zcizené rozuzlení, při kterém jsem si chvílemi myslel, že si Uli ze mě dělá Edel.. A teď k tomu horšímu, ke Cageovi. K roli se nejspíše dostal tak, že mu při natáčení v rumunských Karpatech zavolal agent s nabídkou na nový film a protože byl špatný signál, z útržků slov si dal dohromady, že se má vrátit do Států, protože konečně dostane zaplaceno za Ghost Ridera. Ano, jeho permanentně lítostivý kukuč jej předurčuje do rolí otců s nezvěstným potomkem či pacientů trpících chronickou zácpou, ale někoho tak herecky mizerného při vyjadřování emocí pomocí obličejové mimiky by člověk nenašel ani v turecké telenovele. Možná to ode mě bude působit nelidsky, ale v okamžiku, kdy došlo na keltský obřad pálení panenek, jsem si v koutku duše přál, aby Nickym přiložili jako v Rituálu. (Gilmour93) 2*

Nicolas Cage si dal schůzku s duchy. Měl trochu bobky jít na ní sám, kontaktoval tedy Strakonického dudáka, ten už má s létajícími přízraky své zkušenosti. Nakonec byl Cage rád, že u tupé nevstávají zbytky vlasů hrůzou. Až by si totiž tenhle film pustil někde v soukromí, zaplatil by mile rád specialistovi, aby jeho postavu z filmu vygumoval. Režisér Uli Edel. Na toho bych vzal kříž, zkřížil hnáty a pochcal ho. Totálně béčkový a slabý režisér, který přišel v roce 2015 s hororem, který by vyděsil maximálně sousedovic Alíka. Jestli jste se u tohoto filmu lekli, gratuluji, splnili jste bobříka odvahy. Triky tak předpotopní, že Karel Zeman by po zhlédnutí tohoto filmu požádal, jestli by mu dodatečně nemohli sehnat do pokračování Cesty do pravěku právě ten tým trikařů, který dělal na tomhle filmu. Určitě by žasl nad supem, respektive kondorem, který v jeho filmu nevypadal tak dobře. Většinu času film nedává pražádný smysl. Cage se tváří zaníceně, Sarah Wayne Callies se tváří nadrženě, jejich filmový synek je hnusně nesympatický, až mám pocit, že se Cageovi ulevilo, že beze stopy zmizel o Halloweenu. Ale ve stupidním scénáři stálo, že jej 90. minut musí hledat. A tak hledá, tu se zastaví na policii, tu zajde za bezdomovcem, tamhle pokecá s kolegyní z práce, do toho vidí nadpřirozené sračky a pak z toho filmu zvrací. Na filmovou záležitost je zde přemíra televizních režijních postupů, Edel se totiž převážně věnuje televizní režii. Cage tímto sračkovým hororem si o něco víc uzavřel cestu ke kvalitním režisérům. Už mu chybí jen film s režisérem Uwe Bolem, aby svůj pád definitivně stvrdil. Tohle byl, až na náznaky pochmurné atmosféry, krásně zoufalý blábol, kupodivu bez finální pointy. Kéž by kdysi obdivovaný herec tuhle schůzku s duchy zmeškal. 20% (kingik) 1*

Nudný, neoriginální a v podstatě zbytečný film, který příliš nefunguje ani v rámci svého žánru - napínavý, nebo nedejbože strašidelný není ani trochu, a už krátce po jeho zhlédnutí v podstatě nevím, o co tam šlo, a je mi to jedno, protože mě to nebavilo, postavy mi byly ukradené, a celé to bylo zabito přišerným českým televizním dabingem. Při sledování si mimochodem nešlo nepovzdychnout nad tím, jak Nicolas Cage zestárnul a v jak špatných filmech dnes hraje - tak jako u mnoha jeho vrstevníků jsme zřejmě i zde svědky pádu jedné herecké legendy na dno. Vyhrabe se z něj ještě někdy? (Vančura) 3*

VELKÁ RECENZE
Taková pořádná sázka na jistotu. Kromě toho, že tu jsou lidé, co mají pořád rádi Nicolase Cage, a já jsem jedním z nich, byl celkově castingový výběr přizpůsoben příběhu. Sarah Wayne Callies se jednoduše stává prototypem matky, která bude bojovat za svého potomka, matky v nouzích, která je uvěřitelná a která pomůže i svému odcizeném muži najít ztraceného syna.
Mike Lawford (Nicolas Cage) má syna, kterému rozhodně nevěnuje tolik času, kolik by jako správný otec měl. Vlastně na něj nemá čas skoro vůbec, ale pokusí se mu to vynahradit alespoň o Halloweenu, kdy s ním má jít do města v masce, tohle si mají spolu užít. Jenže nakonec dojde k jedné nešťastné události – synek najednou zmizí a Mike ho nemůže nikde najít.
Kristen (Sarah Wayne Callies) to nemůže manželovi odpustit, a tak se během následujícího roku odcizí. Ano, ani po roce se nepodařilo chlapce najít. Kristen a Mike už nejsou spolu, ona se s ním vlastně ani nechce vidět, ale Mike dělá hodně proto, aby se setkali. Mimo jiné i proto, že má pocit, že se kolem něj něco děje a že je možnost, jak synka dostat zpátky, i když pořádně netuší, kde se nachází.
Čím hlouběji se Mike a Kristen dostávají – protože po roce spolu konečně dovedou zase spolupracovat – tím je jasnější, že je v tom něco temného. A i když by to nejprve mohlo vést k domněnce, že je zde nějaký úchyl, který unáší děti, podstata je mnohem paranormálnější a také mytologičtější. Odhalení pravda není velkým šokem, spíše se hraje na to, že je to zajímavé, a podobně jako ve zbytku film je to jistota, co utvářelo gradaci.
Snímek „Brána temnoty“ je jedním z těch filmů, které nemusí nadchnout, ale také neurazí. Já jsem rád, že Nicolas Cage hraje sem tam i v něčem, co v sobě má potenciál. A myslím, že tenhle film ho měl, jen ho nevyužil naplno a hrálo se spíše na to, že tvůrci znají publikum a nic moc navíc mu dát nechtějí. Možná ani neumí. Jistota je jistota a já jsem s touhle jistotou celkem spokojený. Nezklamala.

DABING
1. DABING (DVD)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Nicolas Cage (Mike Lawford), Tereza Chudobová - Sarah Wayne Callies (Kristen), Jan Köhler - Jack Fulton (Charlie), Marek Holý - Lyriq Bent (Jordan), Dana Syslová, Petr Neskusil, Hana Ševčíková, Jaroslav Horák, Dana Pešková, Adéla Kubačáková, Jakub Saic, Rudolf Kubík, Otto Rošetzký, Petra Tišnovská, Jarmila Švehlová, Adéla Nováková, Klára Nováková
Překlad: Iveta Kristek Pavlovičová
Zvuk: Radomír Šrámek, Michal Vašica
Produkce: Zdeněk Mahdal ml.
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy: Ivan Kotmel
Režie: Jiří Balcárek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2015

2. DABING (Prima)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Nicolas Cage (Mike Lawford), Irena Máchová - Sarah Wayne Callies (Kristen), Ondřej Balcar - Jack Fulton (Charlie), Jiří Krejčí - Lyriq Bent (Jordan), Simona Vrbická - Veronica Ferres (Hannah), Pavel Šrom - Stephen McHattie (slepý muž), Drahomíra Kočová - Rosalba Martinni (Rosa), Johana Sládková, Martin Hruška, Jolana Smyčková, Lukáš Král, Klára Jandová, Milan Slepička, Pavel Vondra (titulky)
Překlad: Eliška Jechová
Zvuk: Pavel Balcar
Produkce: Mirka Monsportová
Vedoucí výroby: Jana Janoušková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy: Nataša Čermínová
Režie: Kateřina Březinová
Vyrobilo: S Pro Alfa CZ a.s. pro FTV Prima s.r.o. 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOS
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 23.9.2015 RLJ Entertainment
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 25.11.2015 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 1 343 000
 
Tvůrci a herci
Uli Edel (Režie), Nicolas Chartier (Produkce), Craig J. Flores (Produkce), Ian Levy (Produkce), Patrick Newall (Produkce), Joseph LoDuca (Hudba), Sharone Meir (Kamera), Jeff McEvoy (Střih), John Buchan (Casting), Jason Knight (Casting), Rupert Lazarus (Scénografie), Christopher Hargadon (Kostýmy), Allan Fung (/Zvuk), Julia Valente (Masky), Dan Kay (Scénář), Tim Lebbon (kniha) (Předloha), Nicolas Cage (Herec), Sarah Wayne Callies (Herec), Alex Mallari Jr. (Herec), Veronica Ferres (Herec), Lyriq Bent (Herec), Mark Irvingsen (Herec), Maxwell McCabe-Lokos (Herec), Jack Fulton (Herec), Stephen McHattie (Herec)
 
2015/90/USA/Thriller, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Báseň, kterou Mike Lawford (Nicolas Cage) na začátku filmu přednáší, je "Král duchů" (také Král vil nebo Král Olší) od J.W. Goethea z roku 1782, kde syn vidí víc než otec a také se mu to stane osudným. Otcovy promluvy v baladě zastupují racionální výklad jevů a synovy ten mýtický, nadpřirozený. (Zdroj: kniha Literární Evropou I od Heleny Kupcové).
- Lyriq Bent (Jordan) v tomto filmu již po šesté ztvárnil roli policisty. Před tím to bylo ve snímcích Saw 2 (2005), Saw 3 (2006), Saw 4 (2007), Saw 5 (2008) a Guns (2008).
- Počet mrtvých ve filmu: 6
 
Odkazy