Nerve: Hra o život / Nerve (2016/96/USA/Dobrodružný, Krimi, Mysteriózní, Sci-Fi, Thriller) 66% -Originál DVD-

17.07.2018 11:38
JEDNOU VĚTOU
„Jsi hráč nebo divák?"

OBSAH
Hrajete vadí-nevadí? Vy starší snad, ale ti mladší přešli na Nerve (a taky na Modrou velrybu - teda jestli jim ji PČR už našla…). Vee je mladá holka, takže „paří“ Nerve. A dokuď má věci pod kontrolou, sledujeme optimistickou jízdu, u který všichni stalkeři šáhnou do spoďárů (možná i víckrát). Pak to začne měnit status z „bláznivý“ na „dramatický“, v přímým přenosu (takže LIVE) se řešej vztahy a hudrovat nad neracionálním uvažováním, je mimo (nejen) teenegerskou mísu. Emoce má vybudit „hra vo život“, páč (jak říká starý moudro) dokuď nejde vo kejhák, jde vo hovno. Jenže tahle fejsbůková generace už zapomněla, jak se vo něj hororově hraje. Takže tady máme mládežnickou voddechovku s finanční inspirací pro Anonymous.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nerve je hodně slušným thrillerem dnešní doby, který těží z dnešního chování mladých, sociálních sítí, internetů a především jeho anonymitě. No a samozřejmě zachází do absolutního extrému. Osobně musím říct, že až na pár detailů, kdy bych dal mladejm pár facek a zbytečně nahypované muzice, jsem byl dost spokojený. To, co se ze začátku tváří jako další blbina pro mladé, je nakonec hodně chytrý a napínavý thriller, který donutí přemýšlet každého, kdo se narodil v internetové době a není nutně hackerem, který tyto věci bezesporu už dávno zná a když chce, tak je i ovládá. Jeden z nejnápaditějších filmů roku 2016. (Malarkey) 4*

Ještě že jsem nedal na hodnocení zdejších pacientů a už vůbec ne na kecy "nemá to logiku", tady je to občas jak na sjezdů akademiků moudrosti s chorobnou potřebou "všimněte si mě jak jsem chytrej ". Nic z toho se mě nedotklo a můžu si gratulovat, protože jsem za odměnu dostal FILM ROKU ! Jasně fimaři mají ještě tři měsíce na to, aby Nerve překonali, ale budou to mít kurva těžký. Protože tohle je totálně vizuálně hypnotickej film s výborným námětem. Režisér vychází vstříc mladýmu publiku a film je tak plný všech komunikačních vychytávek, který ztěží znám, ale mrdám to, protože mě se líbila podstata filmu o našem absolutním sociálním vykořenění a čeho jsme schopni za honbou pro prachy, chvilkou slávy a jakou moc nám dává virtuální anonymita a kam až jsem schopni zajít a to všechny je natočeno v neskutečným vizuálu a doprovázeno vynikající hudbou. Filmu vysloveně prosbívá plátno a kvalitní zvuk, ale říkat to v mece filmových fanoušků na csfd, kde stovky lidí ani neví co to kino je úplně zbytečný, hlavně že maj kecy jak nositelé nobelovy ceny. (Enšpígl) 5*

Bože, připadám si, že jsem se narodil před šedesáti lety. Pojďme dělat kraviny a ještě se tím chlubme on-line. Svět se zrychlil, svět se zbláznil. New York plný světel a barev je fajn, roztomilá Emma Roberts neurazí, ale za celý tenhle příběh mi tak nějak bylo stydno. Dnešní doba, ve které nějaké uřvané hovado, co nezvládlo ani devět tříd základky, sežere třeba kozí hovno promíchané s pálivými papričkami, jen aby mělo miliony zhlédnutí, je cestou do pekel. Opakem všech těch tupanů, kteří lezou po střechách a natáčejí se u toho, je jistá Vee. Holka, co chce na dobrou školu, holka, co je nohama na zemi, holka, co by se chtěla konečně zamilovat. Paradoxně se ale ocitá v on-line hře, která nese jméno snímku. Aneb celebritou ve zvrácené taškařici přes noc. Rozjívená mládež tu vyskakuje z každého rohu, v ruce drží nejmodernější mobily a řve kraviny, za které by se měli scénáristé stydět. Netuším, zda chtěli být tvůrci satiričtí, zda úmyslně leccos přitahují za vlasy a naznačují, že to s tím progresem už krapet přeháníme, ale jakmile zvážní a pokoušejí se o nějaké sdělení, je to smutná situace pro všechny zúčastněné. Pro diváka obzvlášť. Finále v aréně je pak už nesmírně úsměvné. Henry Joost a Ariel Schulman, kteří natočili dva díly Paranormal Activity, selhávají i tehdy, když chtějí píchnout do pevnosti přátelství (s mimořádně nesympatickou nejlepší kamarádkou) nebo do vyprávění vtlačit i dospělácký element (Juliette Lewis). Něco mezi dvěma a třemi hvězdami. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Za svůj život jsem viděl hodně filmů a věděl jsem, že dřív nebo později přijde okamžik, kdy si v kině řeknu, že na tohle už jsem starej. Věk Rogera Murtaugha ze Smrtonosné zbraně ještě nemám, ale Nerve: Hra o život je film, u něhož je skutečně evidentní, že hodlá oslovit diváky o generaci mladší. No... nějak se s tím budu muset porvat.
Takže o co jde? V podstatě o teenagerskou vykrádačku Hry a Smrtonosné pasti 3. Zapomeňte však na charismatického Michaela Douglase nebo hláškujícího Johna McClanea, místo nich nafasujete vcelku roztomilou Emmu Roberts a ta se přihlásí do absurdní hry Nerve. Ta funguje na jednoduchém principu – jsou hráči a diváci. Hráči musí plnit úkoly a výzvy, které jim dávají diváci a čím divočejší výzvy splní, tím víc vydělají. Uťáplá Vee se nechá vyhecovat, aby se z ní stala hráčka a překvapivě ji to začne bavit. Nejen proto, že konečně mohla vylézt ze své ulity, ale i díky Ianovi, dalšímu hráči, na něhož narazila a s nímž se na přání diváků musela spojit. Blbnutí po New Yorku, při němž si zkouší šaty za tisíce dolarů a běhá ve spodním prádle po obchoďáků, se ovšem brzy změní ve hru, v níž jde nejen o nervy, ale i o krk. A Vee pochopí, že cesta zpátky už neexistuje.
Henry Joos a Ariel Schulman natočili dva díly Paranormal Activity a chválený dokument o temné stránce sociálních sítí Catfish. Teď dostali pár milionů, dvě druhořadé herecké hvězdičky a scénář, z něhož museli mít srandu nejspíš i oni sami. Ano, Nerve je neskutečně idiotský film, který může brát vážně jen dvanáctiletý divák, jenž touží po kariéře youtubera, nebo sedmdesátiletý důchodce, jenž žije v představě, že na internetu najde návod, jak si z roličky od hajzlpapíru, jedlé sody a třicetiprocentního eidamu vyrobit ve sklepě atomovku. Je to blbé. Hrozivě blbé. Ale naštěstí si toho jsou všichni za kamerou i před ní vědomi.
Joost a Schulman se tak pokouší diváka umlátit záběry, o nichž si myslí, že jsou cool a stylové. A naštěstí obvykle i jsou. Střídání klasické kamery se záběry z mobilních telefonů je sice už hodně okoukaná věc, pořád to ovšem celkem funguje, minimálně dost na to, aby se to během 96 minut nestihlo okoukat. Akční scény taky nejsou úplně špatné a úsměvně pitomoučkou zápletku občas příjemně odlehčí i fungující humor. Nechci to ale zase přechválit, dojde i na okamžiky, kdy se Nerve bere přespříliš vážně a režiséři se pokouší o jakési sdělení a sociální kritiku a je to hodně smutný pohled. Navíc uvěřitelný asi jako patnáctiletý levicový intelektuál ve značkových hadrech od rodičů, za něž bych dal půl platu.
Ale abych byl fér, Nerve: Hra o život chce opravdu cílit na mladší publikum. Na takové, které vidí svět ještě trochu černobíle a musí každý den rodičům ukazovat, jak nastavit titulky u přehrávání videa a vysvětlovat, jak funguje Skype. Pokud do téhle kategorie patříte, tenhle teen thriller se vám může líbit. Napětí v něm najdete dost, hrdinové jsou fajn a vlastně to dost šlape. A tak je nejpodstatnější, jak moc budete ochotni přimhouřit oči nad tím, že je to vlastně šílená volovina. Pokud v tomhle směru moc tolerantní nejste, doporučuji dát si repete s Douglasem a Willisem.

DABING
V českém znění: Terezie Taberyová - Emma Roberts (Vee), Jan Škvor - Dave Franco (Ian), Robin Pařík - Miles Heizer (Tommy), Irena Máchová - Emily Meade (Sydney), Kristina Jelínková - Kimiko Glenn (Liv), Jiří Krejčí - Marc John Jefferies (Wes), Dana Morávková - Juliette Lewis (Nancy), Petr Burian - Rightor Doyle (prodavač u Bergdorfa) + Chris Breslin (securiťák u Bergdorfa), Petr Vágner - Brian Marc (J.P.), Viktor Dvořák - Deema Aitken (Robbie), Robert Hájek - Ed Squires (Chuck), Radek Hoppe - Machine Gun Kelly (Ty), Jitka Jirsová, Martina Šťastná, Martina Kechnerová, Zdeněk Mahdal
Překlad: Iveta Kristek Pavlovičová
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Martin Kot
České znění ve studiu Pro-Time vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOS
Premiéra ČR: 8.9.2016 Freeman Ent.
Premiéra USA: 27.7.2016 Lionsgate US
Premiéra Velká Británie: 11.8.2016
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.2.2017 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 1.2.2017 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 4 372 124
Tržby celkem - $ 85 300 000
Návštěvnost v ČR 32 674
Náklady (Rozpočet) - $ 19 000 000
 
Tvůrci a herci
Henry Joost (Režie), Ariel Schulman (Režie), Anthony Katagas (Produkce), Allison Shearmur (Produkce), Rob Simonsen (Hudba), Michael Simmonds (Kamera), Madeleine Gavin (Střih), Jeff McEvoy (Střih), John Papsidera (Casting), Chris Trujillo (Scénografie), Melissa Vargas (Kostýmy), Thomas Varga (Zvuk), Rachel Pagani (Masky), Jessica Sharzer (Scénář), Emma Roberts (Herec), Dave Franco (Herec), Marko Caka (Herec), Doris McCarthy (Herec), Kimiko Glenn (Herec), Samira Wiley (Herec), Juliette Lewis (Herec), Machine Gun Kelly (Herec), Emily Meade (Herec), Jonny Beauchamp (Herec), Miles Heizer (Herec), Marc John Jefferies (Herec), Arielle Vandenberg (Herec), Rosemary Howard (Herec), Kelsey Lynn Stokes (Herec), Beata Harju (Herec), Chloe Wise (Herec), Casey Neistat (Herec), Brian Marc (Herec)
 
2016/96/USA/Dobrodružný, Krimi, Mysteriózní, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu si zahrál malou roli americký youtuber Casey Neistat, (známý také díky seriálu The Neistat Brothers, který natočil pro HBO), který se osobně zná již delší dobu s režiséry.
 
Odkazy