Dokonalá bouře / The Perfect Storm (2000/129/USA/Dobrodružný, Drama, Akční, Thriller) 69%

17.07.2018 11:37
JEDNOU VĚTOU
„Příroda nemá slitování, pocítíte její zuřivost.“

OBSAH
Živly nemají slitování. Pocítíte jejich zuřivost. Atlantik se vzdouvá v třicetimetrových vlnách. Vítr zuří na maximum! V říjnu 1991 se tři povětrnostní fronty - mezi nimi i hurikán Grace - srazily v dosud největší zaznamenané bouři, meteorology nazvané "Dokonalá bouře". Ve filmu DOKONALÁ BOUŘE posádka rybářské lodi Andrea Gail bojuje s nejmocnějšími živly, jaké kdy příroda uvolnila ze řetězu. Podle bestselleru Sebastiana Jungera.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
V otázce adrenalinu jsem spíše gaučový typ, ale na chlapáckou zábavu se vždycky rád mrknu. V tomto směru Dokonalá bouře překonala má vcelku nízká očekávání, dle kterých mi půl tuctu chlapů na kymácející se lodi nemohlo nabídnout dostatek zábavy. A ono vlastně nepřišlo nic víc než muž přes palubu, žralok na palubě, extrémní sprchování či zoufalé pohledy blízkých na monitor, ale na mne to poměrně fungovalo. Já se zkrátka chci nechat spláchnout nějakou vlnkou o velikosti mrakodrapu a pak se jí chlapsky vysmát do pěnivé čepice, ale ten doják na závěr jsem si fakt nezasloužil. (Jara.Cimrman.jr) 3*

Petersenův hollywoodský standard, který je už tradičně založený na velké heroizaci hlavních postav, které jsou napsány tak akorát, aby se divákovi zalíbily. Chlapácký Clooney, romantický Wahlberg atd. se z poklidného rybaření dostanou do chřtánu hrozivé bouře, ve které začne mít až dosud podezřele poklidný a vláčný film spád. Jsou to spíše úchvatné fekty než nějaký velký režijní vklad, co dělá z Dokonalé bouře dobrý film. Ani herecké výkony nepatří zrovna mezi vrcholné kousky, jsou řekněme typicky žánrové. Když se to vezme kolem a kolem, tohle pimprlové duivadlo o partě rybářů funguje přesně tak, jak má. Kdyby se Petersen tolik nerozohnil v závěru (který připomíná expllozi skladu vanilky), byl by to zase špektákl na plný kotel. (Marigold) 4*
Kromě vedlejších linií příběhu se mi to líbilo. Těmi vedlejšími liniemi mám na mysli pasažéry na člunu, kteří tam byli doslova jak pěst na oko a netuším proč. Cokoliv s vrtulníkem, i to zachraňování i všecko ostatní (to nemělo s dějem vůbec nic společnýho, prostě jen nastavená kaše). I situace doma po odplutí mi přišla zbytečná, protože každej ví, jak by byli smutní. A lepší účinek by to určitě mělo, neukázat je, ale třeba fotku ve vodě (klasiklišé ;). No a ten meteorolog, nevím jestli to bylo dabingem, ale já mu to zaujetí počasím prostě vůbec nevěřil a taky mi přišel jen jako do počtu. Takže co se týká mě, kdyby to bylo mnohem víc syrový (oproštěný od těch linií a trošku bez toho hrdinství, sentimentu) kdyby se to víc soustředilo na rybáře a bylo to spíš v duchu toho nečekanýho konce a pak tam nebyly záběry z kostela, dal bych plnej počet. Takhle jen čtyři a to se všema očima zavřenýma a ušima odřenýma ke kosti. (monolog) 4*

VELKÁ RECENZE
Dramatický příběh Dokonalá bouře byl natočen podle skutečné události z podzimu roku 1991. Předlohou filmu německého režiséra Wolfganga Petersena se stal bestseller Sebastiana Jungera popisující problémy americké rybářské lodi Andrea Gail, která se stala obětí přírodní katastrofy, meteorology nazývané dokonalá bouře. Hlavní roli neohroženého kapitána Billyho Tynea ztvárnil populární George Clooney.
Na podzim roku 1991 opustila rybářská loď Andrea Gail přístav v americkém Gloucesteru a vydala se na rybolov do vod severního Atlantiku. O dva týdny později došlo k události, která zatím nebyla v moderní historii námořnictví zaznamenána. Loď se dostala do situace, kterou metorologové nazývají podle vzácné kombinace faktorů, dokonalá bouře.
Příběh, který se skutečně odehrál v roce 1991, je naplněn odvahou, nadlidským vzdorem, ale také pokorou a strachem, který posádka na palubě lodi, uvízlé uprostřed běsnících živlů, skutečně prožila. Rybáři nemají jinou možnost, než čelit jedné z nejstrašlivějších námořních bouří.

Ocenění:
Academy Awards
2001 - Mix zvuku (nominace)
2001 - Vizuální efekty (nominace)

BAFTA
2001 - Vizuální efekty
2001 - Zvuk (nominace)

DABING
V českém znění: Jan Kanyza - George Clooney (Billy Tyne), Michal Dlouhý - Mark Wahlberg (Bobby Shatford), Kamila Špráchalová - Diane Lane (Christina), Pavel Rímský - John C. Reilly (Dale Murphy), Martin Zahálka - William Fichtner (David Sullivan), Jan Šťastný - John Hawkes (Mike Moran), Ludvík Král - Allen Payne (Alfred Pierre), Veronika Gajerová - Mary Elizabeth Mastrantonio (Linda), Irena Hrubá - Karen Allen (Melissa), Jiří Plachý - Bob Gunton (Alexander McAnally III), Michael Ironside (Bob Brown), Luděk Čtvrtlík - Christopher McDonald (Todd Gross), Vlasta Žehrová - Rusty Schwimmer (Irene), Dana Syslová - Janet Wright (Ethel), Marek Libert - Dash Mihok (Jeremy Mitchell), Otto Rošetzký - Wiley M. Pickett (Millard Jones), Vojtěch Kotek - Hayden Tank (Dale Murphy, Jr.), Helena Dytrtová - Merle Kennedy (Debra), Dalimil Klapka - Sandy Ward (Quentin), Radovan Vaculík, Bohdan Tůma - Josh Hopkins (Darryl Ennis + titulky).
Překlad: Kateřina Bryanová
Zvuk: Miloš Zajdl
Produkce: Jiří Beránek
Dialogy a režie: Jitka Tošilová
Vyrobila: Společnost AVF Studio Zero pro Warner Home Video

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOS
Premiéra ČR: 14.9.2000 Warner Bros. CZ
Premiéra USA: 30.6.2000 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 5.3.2001 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 1.3.2001 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 4 315 625
Tržby celkem - $ 328 700 000
Návštěvnost v ČR 54 292
Náklady (Rozpočet) - $ 120 000 000
 
Tvůrci a herci
Wolfgang Petersen (Režie), Gail Katz (Produkce), Paula Weinstein (Produkce), Wolfgang Petersen (Produkce), James Horner (Hudba), John Seale (Kamera), Richard Francis-Bruce (Střih), Janet Hirshenson (Casting), Jane Jenkins (Casting), William Sandell (Scénografie), Erica Edell Phillips (Kostýmy), Wylie Stateman (Zvuk), Susan A. Cabral (Masky), William D. Wittliff (Scénář), George Clooney (Herec), Mark Wahlberg (Herec), Diane Lane (Herec), Karen Allen (Herec), William Fichtner (Herec), Bob Gunton (Herec), John C. Reilly (Herec), Mary Elizabeth Mastrantonio (Herec), John Hawkes (Herec), Christopher McDonald (Herec), Allen Payne (Herec), Dash Mihok (Herec), Michael Ironside (Herec), Cherry Jones (Herec), Rusty Schwimmer (Herec), Janet Wright (Herec), Bruce Mahler (Herec), Sandy Ward (Herec), Billy Mayo (Herec), Steve Barr (Herec), Joseph D. Reitman (Herec), Jeffrey Corazzini (Herec), Sebastian Junger (Herec), Josh Hopkins (Herec), Brad Martin (Herec), Melissa Samuels (Herec), Merle Kennedy (Herec)
 
2000/129/USA/Dobrodružný, Drama, Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Pôvodne sa mal vo filme objaviť ako rybár Bobby Shatford namiesto Marka Wahlberga herec Nicolas Cage.
- Okrem autentického mestečka Gloucester v štáte Massachusetts prebiehala väčšina natáčania v kalifornských filmových štúdiách.
- Všechny mrtvé ryby ve filmu jsou vyrobené z gumy, ty "živé" jsou animatronické loutky. Režisér Wolfgang Petersen je velkým zastáncem ochrany zvířat.
- Ve filmu se objeví záběry hurikánu Floyd, které štáb pořizoval tři dny.
- Mark Wahlberg během natáčení přebýval nad hospodou Crow´s Nest, kde se natáčely interiéry.
- Michaela Ironsidea, který ve filmu hraje vlastníka baru, si kdosi z místních během natáčení spletl se skutečným majitelem podniku.
- Když film Dokonalá bouře vrcholí, zazní v doprovodné hudbě obdobný motiv jako při katastrofické scéně s požárem ve filmu Avatar (2009). Ne náhodou hudbu k oběma filmům složil James Horner.
- Film bol sparodovaný v Simpsonovcoch (od r. 1989), konkrétne v 10. diele 18. série s názvom "Aquamanželka".
 
Odkazy