Úkryt v ZOO / The Zookeeper's Wife (2017/127/USA, Česko, Velká Británie/Životopisný, Drama, Historický, Válečný) 74%

17.07.2018 11:14
JEDNOU VĚTOU
„Udělali, co měli, aby zachránili, co mohli."

OBSAH
Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Povedené WWII drama někde na půl cesty mezi Anonymou - Ženou v Berlíně a Polanského Pianistou, jehož uměleckých ani percepčních kvalit sice nedosahuje, ovšem nezdařilé tedy rozhodně není. Z filmu je velmi cítit ženský pohled na celou událost (a není také divu při výčtu tvůrkyní), což odráží i upření rastru na dopady války na civilní obyvatelstvo a jakýsi soft přístup k zobrazenému násilí, respektive opomenutí čehokoliv drastického, i trochu komornější ráz filmového vyprávění (v opozitu proti výpravnému entrée s exotickými zvířaty) - a samozřejmě postava hlavní silné (ženské) hrdinky a focus na ženy/děti/zvířata. Ten ženský rastr mne také přivedl ke komparaci s Anonymou, motiv znásilnění a podrobení se okupační (mužské) síle. Co se týče režisérky Niki Caro, je skutečně impozantní sledovat, kam až na své umělecké pouti z Nového Zélandu dorazila - od lokálně usazeného a regionálně ukotveného Pána velryb přes proražení a umělecké i komerční uznání v USA až k bravurně provedené mezinárodní koprodukci...opravdu široký záběr. Nechápu jen jednu věc - proč tvůrci zobrazující Varšavské ghetto a hlavně Varšavské povstání opakovaně ignorují počínání Rudé armády a Stalinem záměrně nařízenou nečinnost a nepřispěchání na pomoc a fakt, že Stalin záměrně nechal Němce povstání krvavě rozdrtit a srovnat Varšavu se zemí...zřejmě se to nehodí do uměleckých licencí jednotlivých tvůrců...tady se to třeba odbylo jednou jedinou větou v závěrečných titulcích... (Radek99) 4*

Nemohu jinak a hodnotím pěti hvězdami. Po shlédnutí jsem si totiž uvědomil, jak neuvěřitelně silný zážitek pro mě tento film byl. Úkryt v Zoo není vůbec jednoduchý film a předpokládám, že ne každý ho snese. Pokaždé, když se chystám na zfilmovaný příběh z druhé světové války, tak jsem v šoku z toho, co všechno Nacisti (potažmo i Rusové) na bojových polích, ale i mimo ně, předváděli. Když ale umírají lidé, pořád si na to v rámci filmů zvyknete, protože je to v podobných filmech na denním pořádku. Když to ale odserou zvířata, tak to je teprv tvrdá filmová škola a musím se přiznat, že precizněji by vybombardování té varšavské zoo tvůrci natočit snad ani nemohli. Niki Caro překopal výstaviště v Holešovicích v nádhernou Varšavskou Zoo, čemuž jsem nebyl schopný ani uvěřit. Místy dokonce potěšily jasné pražské motivy. No a když tuto zoo nacisté zbombardovali, zbyl jenom kráter, se kterým se tehdejší majitelé sotva srovnávali. Musím se ale přiznat, že Jessica Chastain a Johan Heldenbergh svojí úlohu zahráli naprosto parádně a série českých herců mi v tomto filmu také dělala obrovskou radost. Jsem nesmírně rád, že Amíci opět (posledně Anthropoid) nabídli českým hercům a herečkám pár vedlejších rolí. Parádně zde sedli. Jejich role jsem si opravdu vysloveně užíval. Hlavně Arnošt Goldflam nebo Martin Hofmann excelovali. Úkryt v Zoo je pro mě tedy ve všech ohledech obrovským překvapením a mám pocit, že Varšavu budu muset co nejdříve navštívit. Tvůrci šokovali příběhem, který ještě nikdo nezfilmoval a filmovou válečnou tryznu opět povýšili na novou úroveň. Pro někoho dobře, pro někoho špatně. Je nicméně dobré takové příběhy znát a poučit se z nich! (Malarkey) 4*

Úkryt v Zoo má velmi kvalitní vyprávěcí linku, která tě s přehledem udrží v napětí po celou dvouhodinovku. Tvůrci si odpouští uplně nejsurovější scény a právě díky tomu vyniká krutost ještě víc, například scéna ze znásilněnou židovskou holčičkou je neuvěřitelně silná i když samotný znásilnění ve filmu nevidno. Varšavský ghetto zde má jen pár záběrů, ale bohatě stačí k tomu, aby si člověk přál být všude jinde, jen ne tam. Začátek filmu se dobře nebude sledovat ani milovníkům zvířat, zejména scéna s dravým ptákem píchne u srdce. Kvalitní podívanou rámujou svým hereckým projevem všichni herci v čele s Jess a Danielem Brühlem. Docela by mě zajímal skutečný příběh, protože takhle se to zdá skoro až neuvěřitelný včetně titulkových dodatků v závěru. Určitě je dobře že Zabinsky mají svůj film, protože za odvahu, kterou ve 2. sv. válce projevili si ho zaslouží. (Enšpígl) 4*

VELKÁ RECENZE
Niki Caro mohla nechat Jessicu Chastainovou dvě hodiny hladit tygří mláďata a stejně by z toho byl přijatelný snímek. Měla ale závazek vůči utajovanému příběhu hrdinství a jeho aktérům, a tak natočila drama o lidské laskavosti a odvaze za nejtemnějších časů - z něho Chastainová se zvířátky stále vychází nejlépe.
V zoologické zahradě Jana (Johan Heldenbergh) a Antoniny Zabinských (Jessica Chastainová) ve Varšavě byla zvířata rovná lidem. S malým Ryszardem spával v posteli jezevec, po zahradě volně pobíhalo mládě velblouda a páreček slonů nebyla atrakce, ale spíše rodinní přátelé s vlastním výběhem.
Idylku ukončilo září 1939, kdy zahradu zalila sprcha nepřátelských bomb. Zvířata, kterým se nepodařilo utéct, na místě zabilo nacistické gestapo. Nejvzácnější kousky si pak odvezl do Berlína Hitlerův dvorní zoolog Lutz Heck (Daniel Brühl), na pohled přátelský chlapík, který si v Antonině našel více než profesní zalíbení.
Rodina Zabinských pak dlouhé měsíce přežívala bez zvířat. Byla to až zpráva jejich blízkých přátel, že všechny Židy zavírají do ghetta, kdy přišli s odvážným plánem. Pod zástěrkou, že chovají prasata, aby jejich maso nakrmilo německé vojáky nadále okupující prostory zoo, vyjížděli do ghetta pro odpadky, mezi kterými propašovávali k sobě domů vždy trojici až pětici Židů. Ty pak ukrývali přímo pod nosem gestapa ve svém sklepě, dokud jim nedokázali zajistit převoz za hranice.
Fakt, že varšavská zoo funguje dodnes, naznačuje, jak asi příběh Jana a Antoniny dopadl. Svým způsobem však vlastně ani nemusí, protože Úkryt v zoo je přesně tím typem historického melodramatu, kde všichni tuší, jak skončí, protože už viděli nejméně tucet filmů na podobné téma, ale zajímá je samotná cesta.
Pochopitelným lákadlem je pak i přítomnost hollywoodské hvězdy s podivným polským přízvukem a charismatického Brühla zpátky v roli nácka, který ovšem tentokrát není až tak lehce zaškatulkovatelný do role záporáka. Docela úspěšně jim nicméně sekunduje také evropská část obsazení, z českých herců třeba Martha Issová, Martin Hoffman nebo Arnošt Goldflam. Jediné zakolísání přichází v průběhu filmu s výměnou představitele malého Ryszarda, kdy se z tvárného dětského herce stane prepubertální herecké prkno, které svému mladšímu já navíc není vůbec podobné.
Čeští diváci mohou dále ocenit i neustálou přítomnost tuzemských exteriérů. Pozadí zoologické zahrady totiž dokreslují zelené střechy pražského výstaviště, ustavujícím záběrům Varšavy dominuje Vyšehradský železniční most a za filmové centrum města vystupuje zase Žatec.
kryt v zoo ale na rozdíl od jiných životopisných snímků nevyužívá naplno svých dramatických možností. Neexceluje kdovíjak zapamatovatelnou nebo emočně vypjatou hudbou ani výbornou kamerou. Předvídatelný děj se potom alespoň snaží vyrovnávat zcela devastujícími scénami, při nichž například Jan pomáhá vysazovat děti do vlaku smrti, kdy si dvojice nacistických strážců odvádí do temné uličky pohlednou židovskou dívku nebo kdy umírají zvířata.
Nejvíc překvapujícím na celém snímku proto zůstává skutečnost, že podobně jako v případě snímků o Alanu Turingovi nebo černošských matematičkách z NASA se z něj většina diváků vůbec poprvé dozví o lidském skutku, který už měl být dávno obecně známý.

DABING
V českém znění: Andrea Elsnerová - Jessica Chastain (Antonina Zabinska), Vladislav Beneš - Johan Heldenbergh (Jan Zabinski), Michal Holán - Daniel Brühl (Lutz Heck), Daniel Rchichev - Timothy Radford (Ryszard Zabinski), Kristina Jelínková - Efrat Dor (Magda Grossová), Marek Libert - Iddo Goldberg (Maurycy Fraenkel + titulky), Martin Zahálka - Michael McElhatton (Jerzyk), Arnošt Goldflam - Arnošt Goldflam (Dr. Janusz Korczak), Jakub Saic - Marián Mitas (Stefan), Radek Hoppe - Martin Hofmann (Szymon Tenenbaum), Tomáš Juřička - Waldemar Kobus (Dr. Ziegler), Josef Horák, Martina Šťastná, Jiří Vojta
Překlad: Renáta Mlíkovská
Zvuk: Jan Neskusil
Produkce: Veronika Dvořáková
Dialogy a režie: Michal Pavlík
Natočilo Barrandov Studio a.s. 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 30.3.2017 CinemArt
Premiéra USA: 31.3.2017 Focus Features
Premiéra Velká Británie: 5.5.2017 Universal Pictures UK
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 30.8.2017 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 30.8.2017 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 1 668 896
Tržby celkem - $ 26 299 081
Návštěvnost v ČR 12 878
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Vynechané scény
• Z natáčení filmu Úkryt v zoo
• Rodina Żabińských
 
ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.40:1
česky DTS Digital Surround 5.1, anglicky DTS-HD Master Audio 5.1, maďarsky DTS Digital Surround 5.1, polsky DTS Digital Surround 5.1, portugalsky (Brazílie) DTS Digital Surround 5.1, španělsky (Latinská Amerika) DTS Digital Surround 5.1
české, anglické, anglické (pro neslyšící), portugalské, bulharské, maďarské, španělské, polské polské, rumunské, slovinské
 
Tvůrci a herci
Niki Caro (Režie), Jamie Patricof (Produkce), Jeff Abberley (Produkce), Diane Miller Levin (Produkce), Kim Zubick (Produkce), Harry Gregson-Williams (Hudba), Andrij Parekh (Kamera), David Coulson (Střih), Elaine Grainger (Casting)    , Maya Kvetny (Casting), Suzie Davies (Scénografie), Bina Daigeler (Kostýmy), Petr Cechák (Zvuk), Lesley Smith (Masky), Angela Workman (Scénář), Diane Ackerman (kniha) (Scénář), Jessica Chastain (Herec), Johan Heldenbergh (Herec), Daniel Brühl (Herec), Iddo Goldberg (Herec), Shira Haas (Herec), Michael McElhatton (Herec), Val Maloku (Herec), Martha Issová (Herec), Daniel Ratimorský (Herec), Goran Kostic (Herec), Arnošt Goldflam (Herec), Marián Mitaš (Herec), Martin Hofmann (Herec), Jitka Smutná (Herec), Waldemar Kobus (Herec), Slavko Sobin (Herec), Alena Mihulová (Herec), Nataša Burger (Herec), Hana Frejková (Herec), Magdalena Lamparska (Herec), Vilma Frantová (Herec), Magdaléna Sidonová (Herec), Ester Kočičková (Herec), Petra Bučková (Herec), Roman Vejdovec (Herec), Roman Horák (Herec), Ladislav Hampl (Herec), Václav Neužil ml. (Herec), Brian Caspe (Herec), Jakub Šmíd (Herec), Jaromír Nosek (Herec), Daniel Sidon (Herec), Anna Fialová (Herec), Štepánka Fingerhutová (Herec), Jakub Koudela (Herec), Josef Havrda (Herec), Timothy Radford (Herec)
 
2017/127/USA, Česko, Velká Británie/Životopisný, Drama, Historický, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- Na natáčení osobně přijela dcera Antoniny Zabinské, autorky předlohy,Theresa Zabinska, která si zahrála jednu z epizodních rolí po boku Jessicy Chastain a Daniela Brühla.
- Natáčelo se v pevnosti Josefov v Jaroměři, které se proměnilo ve varšavské ghetto a na náměstí v Žatci, které představovalo Varšavu. Replika varšavské ZOO byla vystavěna v Praze na Výstavišti.
 
Odkazy