Deník Bridget Jonesové / Bridget Jones's Diary (2001/93/Velká Británie, Irsko, Francie/Komedie, Romantický) 60%

17.07.2018 11:14
JEDNOU VĚTOU
„Nevychovaná. Nekontrolovatelná. Neprovdaná.“

OBSAH
Bridget Jonesová je trochu kulatější "třicítka", která má ve svém životě zdánlivě jednoduchá a splnitelná přání - shodit nějaké to kilo a najít opravdový vztah. Jenže právě v roce, do něhož vstoupila s bezpočtem předsevzetí a rozhodnutím vést si deník, se to na jeho stránkách hemží pohromami. Především se zamilovala do svého pohledného šéfa, aby časem zjistila, že je jen "bokovka", protože "stálice" je nejen vychrtlá, ale navíc bohatá. Dala proto výpověď v nakladatelství, kde ji to celkem bavilo, a vrhla se střemhlav na kariéru televizní moderátorky, což zdaleka, jak zjišťuje, není profese jen o úsměvů a úspěchu. Její matka, ochotná ještě včera udělat vše pro blaho a sňatek své dcery, z ničeho nic dělá vše pro jakéhosi obstarožního seladona a tatínek tomu všemu s tragickým výrazem tiše přihlíží. K čemu dobře míněné rady přátel, když se Bridget cítí jako kulový blesk. Ještě že je, čas od času, po ruce lahvička oblíbeného Chardonnay a stále na dosah krabička cigaret. Jenže pak se v jejím životě stane něco, s čím skutečně vůbec nepočítala. Kdo by to také do toho nadutého Marka řekl... S postavou Bridget Jonesové se seznámili nejprve čtenáři britského deníku Independent (1995). Týden co týden si mohli přečíst vtipnou, suchým ostrovním humorem nahlíženou kapitolu z deníku mladé, svobodné ženy s nevídaným talentem na maléry a trapasy. O rok později vznikla knížka a její mimořádný úspěch rozhodl o cestě na plátno.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dnes již klasická post-feministická variace na Pýchu a předsudek. Třebaže chytrá, emancipovaná a ekonomicky soběstačná, Bridget řeší stejné dilema jako Elizabeth Bennetová. Kde vzít jistotu, že člověk, kterému se chce oddat, je skutečně tím pravým? Výborně rytmizované, akorát dlouhé vyprávění umně balancuje mezi komickým a romantickým, aniž by někdy příliš zvážnělo, jak se stává mnohým americkým romcoms. V hlavní roli bych sice snáze akceptoval anglickou herečku, ale pravdou je, že Renée Zellweger již zřejmě žádná role nesedla tak dobře. Bez ohledu na pohlaví diváka jde o skvělý filmový lék na splín, držící se více při zemi než nadpozemská Láska nebeská od podobného týmu (produkce, scenárista, někteří herci), čímž je také upřímnější. Právě proto mu s přibývajícími roky začínám dávat přednost, dostanu-li chuť na něco britsky uměřeného, romanticko komediálního, dobré rozpoložení povzbuzujícího. (Matty) 4*

Nuž tedy, čekal jsem to mnohem horší a zuby nehty jsem se tomu bránil, ostatně jako každému supermegaobrovskypopulárnímu hitu, o jehož kvalitách jsem se už dříve nepřesvědčil třeba jako čtenář. Takže chápete, že LOTR jsem očekával dychtivěji a nadšeněji než fanoušci Britney Fpearfové její Best Of album, které z titulu jejích skutečně hudebně vyzrálých 23 let věku musí znamenat skutečně hodnotný průřez její ještě hodnotnější kariérou:)) Ale k věci – mediální masáž coververzovou „hitovkou“ od ex Špajz Girl Geri Halliwell mě k DBJ taky nijak nelákala, a to jak si kráska Renée kvůli tomuhle filmu zničila figuru mě skoro dorazilo...ale přišla slabá chvilka a TV N@va to nakopla do vysílání jednoho podivného sobotního večera, takže proč ne...a světe div se, bylo to celkem fajn:) Bod za super záporáky a klaďase, včetně rodičů:) A za gentlemanský pěstní souboj:)) Ale o tom to vlastně být nemá, že ano...je to o tom, že takhle taky můžete skončit, dámy, a žádný Mark Darcy nepřijde, to je jen falešná naděje pro ty co jsou na tom s životním stylem podobně jako Bridget:) No tedy, to ode mě nebylo ale vůbec hezké...Deník Bridget Jonesové je pro mě dost rozporuplný film, v některých momentech jsem si říkal, jéžiš, tos dopad, sedíš sám doma a zíráš na tu trapnost, a v jiných chvílích se mi na tváři rozlil blažený (rozuměj nablblý) úsměv a dolil jsem si víno:) Takže co z toho? Ani fakt, že se tu tak lehce vykrádá Pýcha A Předsudek (a ještě k tomu ten Darcy...) není jasným ukazatelem k + nebo -, takže se nakonec dohodneme na těch 70%. (Gemini) 3*

VELKÁ RECENZE
Vezmeme to pěkně od začátku. Bridget (Renée Zellweger) nemá moc zajímavou práci, není spokojená se svou váhou, pije a kouří, neumí vařit, zamilovává se do hulvátů, kterým věří jejich historky, a má nevídaný talent na trapasy. S takovou hrdinkou se dokáže ztotožnit každá normální žena. Je až roztomile zmatená a nejistá, čehož využívá Daniel Cleaver (Hugh Grant), její šéf. Ten by mohl mít skoro kteroukoli ženu, ale když jeho ego zrovna není ve formě, pohrává si s Bridget. A bude trvat ještě hodnou chvíli, než jí dojde, že by neměla zatracovat muže se sobem na svetru. V tom jí snad pomůže její deník se seznamem novoročních předsevzetí.
 
Podstata příběhu je vlastně prostá. Vypráví o ženě, která se neustále snaží nějak změnit, místo aby hledala někoho, kdo ji bude mít rád prostě takovou, jaká skutečně je. Což je logické, když nám média diktují, že se máme měnit: být hubenější, zdravější a úspěšnější. Bridget je ale navíc velice reálná postava, která má obyčejný život a většina problémů se odehrává v její hlavě. I když se jí celkem daří, je soběstačná a má hodné rodiče, neustále na sobě vidí chyby a řeší spoustu věcí. Snaží se udělat dojem a působit chytře, i když ji zajímají běžné věci a ne zrovna situace v Čečensku. Střídají se u ní fáze, kdy se vzdělává, zběsile cvičí, odolává svým zlozvykům, a pak momenty, kdy se cpe vším po ruce u smutných filmů, nebo si opilá střihne duet se Celine Dion u sebe v obýváku. Někdy je tak nemožná, že ji prostě musíme milovat.
Dalším velkým plusem jsou pánové. Britští idolové své doby, Hugh Grant a Colin Firth (zdánlivě nadutý suchar Mark), jsou pro tyto role jako zrození. Grantovi více sedne postava krasavce, který se stará jen o svůj blahobyt, a Markův charakter se zase rozvíjí pomalu, postupně. Není tak nápadný, výřečný a okouzlující, ale ve finále si nás získá mnohem víc, a Firth tuhle roli má zmáknutou prostě na jedničku. Postavy rodičů zase rozvíjí náhled na lásku ve zralejším věku, že si nikdy nemůžete být ničím jisti, a že zamilovanost z vás může udělat hlupáka v každé životní fázi. A ani postavy Bridgetiných nejlepších přátel nejsou rozhodně jen do počtu.
Snímek nezklame ani příznivce knižní předlohy, ostatně na scénář si dohlédla sama Helen Fielding. Zdařile kličkuje mezi romantikou a komickými scénami. Bridgetiny představy, myšlenky a modrá polévka se staly pro mnoho žen univerzálním lékem na špatnou náladu a splín. Díky stopáži 93 minut se pořád něco děje, děj skoro nikdy neztratí šťávu.
Pro ženy je zhlédnutí této komedie takřka nutností pro přežití v dnešní době, pro pány je to zábava s otazníkem. Přece jen jde o romantiku, a dilemata filmu jsou “babské problémy”. Přesto se můžete nasmát. Jestli ale víte, že to prostě není vaše krevní skupina, navrhněte své drahé polovičce, ať si radši udělá pyžamovou párty s kamarádkami a lahví Chardonnay. A určitě neodmítne.
Pro běžnou ženu není skutečným idolem Heidi Klum nebo Kim Kardashian, ale prostořeká Bridget, která navzdory velkému zadku a spoustě zlozvyků získá životní lásku. U tohoto snímku se může pobavit i pánské publikum, otázkou je, zda je ochotné to připustit. S Bridget je zábava, postavy jsou realistické, obyčejné, ne černobílé, role jsou skvěle obsazené i zahrané, k tomu trefný soundtrack, a vtipy vás budou bavit znovu a znovu.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Bridget Jones je jednatřicetiletá sympatická Angličanka, která na první pohled nepůsobí jako příliš atraktivní nebo snad půvabná a kromě toho, že osamělost zahání cigaretami, alkoholem a množstvím nezdravého jídla, má navíc zvláštní talent na trapasy. Jeden z nich ji čeká na novoroční oslavě, kde se ji matka Pam, jako už tradičně, pokusí dohodit vhodného ženicha. Tentokrát se jím má stát její známý z dětství Mark Darcy. Nejenže si Bridget s na první pohled protivným a snobským právníkem, který pracuje jako obhájce v oblasti porušování lidských práv, do oka příliš nepadne, ale navíc se před ním ztrapní. To je poslední kapka, která ji vede k rozhodnutí omezit kouření, alkohol, nezdravé jídlo a také sny o mužích. Díky řadě drobných trapasů v nakladatelství, kde pracuje, si jívšimne její pohledný nadřízený Daniel Cleaver a začne s ní otevřeně flirtovat. Bridget se s ním snaží držet krok a skutečně se jí to daří.
Potom však přijde vernisáž nové knihy, kde se Bridget při projevu dokonale ztrapní nejen před Danielem a pozvanými celebritami, ale také před Markem Darcym, který přišel se sebevědomou kráskou Natashou. Při večeři Daniel ženě prozradí, že byli s Markem spolužáci, ale že se nemají v lásce, protože ho kdysi připravil o snoubenku. Z Daniela a Brighet se stanou milenci a žena prožívá období opravdového štěstí, které nedokáží rozházet ani trapasy, které ji provázejí na každém kroku a jejichž svědkem se nejednou stává také protivný Mark Darcy. Toto období však netrvá dlouho, protože Bridget zjistí, že ji přelétavý Daniel podvádí s kolegyní, atraktivní kráskou Laurou. Navíc se dozví, že její matka opustila otce a začala si poměr se stárnoucím moderátorem jednoho z teleshoppingů. Bridget se nejprve doma opije, ale pak se rozhodne začít nový život. Nakoupí si knihy o zvyšování sebevědomí, začne cvičit a také si hledá novou práci. Když se jí překvapivě podaří získat místo televizní reportérky, odejde z nakladatelství a při odchodu Daniela před ostatními zesměšní.
Přestože její první reportáž z hasičské stanice skončí trapasem v přímém přenosu, pomůže jí nečekaně Mark Darcy, když jí umožní exkluzivní rozhovor se svým klientem, Kurdem, který má být vyhoštěn ze země, přestože je šťastně ženatý s Angličankou. Reportáž má velký úspěch a Bridget se plná optimismu pustí do příprav oslavy svých 32. narozenin. S přípravou jí pomůže pozvaný Mark a dvojice společně s dalšími pozvanými přáteli stráví příjemný večer. Ten však naruší Daniel, který se nečekaně objeví a pokouší se Bridget získat zpátky. Nečekaná situace skončí na ulici, kde se oba muži zuřivě porvou. Než se však Bridget bude moci vrhnout do náruče toho pravého, čeká ji ještě nejedno předsevzetí, nejedno rozhodnutí a nejeden trapas.

DABING
1.DABING (VHS, DVD)
V českém znění: Martina Hudečková - Renée Zellweger (Bridget Jonesová), Pavel Vondra - Hugh Grant (Daniel Cleaver), Zbyšek Pantůček - Colin Firth (Mark Darcy), Marcela Nohýnková - Gemma Jones (Pam Jonesová), Miloš Hlavica - Jim Broadbent (Colin Jones) & (titulky), Zlata Adamovská - Sally Phillips (Shazza), Barbara Kodetová - Shirley Henderson (Judde), Bohdan Tůma - James Callis (Tom), Lucie Kožinová - Felicity Montagu (Perpetua), Michal Pavlata - Patrick Barlow (Julian), Ludmila Molínová - Celia Imrie (teta Una), Jiří Kvasnička - Paul Ross (ředitel Sit Up Britain TV) & Salman Rushdie (sám sebe), Oldřich Vlach - Paul Brooke (pan Fitzherbert) & Donald Douglas (admirál Darcey), Lucie Svobodová - Embeth Davidtz (Nataša), Václav Knop - James Faulkuer (strejda Geoffrey), Libor Terš - Gareth Marks (Simon) & David Cann (kameraman), Andrea Elsnerová - Lisa Barbuscia (Lara) & Claire Skinner (Marta) & Sarah Alexander (Pula), Miriam Kantorková - Charmian May (lady Darcyová), Petra Hobzová - Rebecca Charles (recepční) & Dolly Wells (Woney), Michal Jagelka - Mark Lingwood (Cosmo), Daniela Bartáková - Honor Blackman (Penny Bosworthová) & Glenn Close (Alex Forrest v TV), Vladislav Beneš - Michael Douglas (Dan Gallaghter v TV), Petr Vágner, Michal Michálek
Překlad: Lenka Pospíchalová
Zvuk: Antonín Němec
Dialogy: Helena Čížková
Režie: Lucie Petra Svobodová
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov pro Bonton Home Entertainment 2002

2. DABING (Nova, Prima)
V českém znění: Martina Hudečková - Renée Zellweger (Bridget Jonesová), Martin Stránský - Hugh Grant (Daniel Cleaver), Zbyšek Pantůček - Colin Firth (Mark Darcy), Dana Syslová - Gemma Jones (Pam Jonesová), Miloš Hlavica - Jim Broadbent (Colin Jones), René Slováčková - Sally Phillips (Shazza), Gabriela Filippi - Shirley Henderson (Judde) & Rebecca Charles (recepční), Lumír Olšovský - James Callis (Tom), Markéta Zárubová - Embeth Davidtz (Nataša) & Sarah Alexander (Pula), Radka Stupková - Felicity Montagu (Perpetua), Radka Malá - Celia Imrie (teta Una), Bohuslav Kalva - Donald Douglas (admirál Darcey), Jana Altmannová - Charmian May (lady Darcyová) & Honor Blackman (Penny Bosworthová), Pavlína Dytrtová - Lisa Barbuscia (Lara), Karel Richter - Paul Brooke (pan Fitzherbert), Milan Slepička, Pavel Skřípal, Martin Janouš, Luděk Čtvrtlík, Svatopluk Schuller (titulky)[/quote]
Překlad: Daniela Margoliusová
Zvuk: Milan Blažek
Produkce: Ivana Prejdová, Jiří Beránek
Dialogy a režie: Marie Fronková
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro Cet 21 s.r.o. v roce 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOS
Premiéra ČR: 9.8.2001 Bontonfilm
Premiéra USA: 13.4.2001
Premiéra Velká Británie: 13.4.2001
Premiéra Francie: 10.10.2001
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.2.2002 (VHS) Bonton Home Entertainment
Poprvé na VHS: 1.4.2002 Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 11.9.2007 Blesk
Poprvé na Blu-ray: 16.11.2011 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 36 371 107
Tržby celkem - $ 282 000 000
Návštěvnost v ČR 386 204
Náklady (Rozpočet) - $ 25 000 000
 
Tvůrci a herci
Sharon Maguire (Režie), Tim Bevan (Produkce), Jonathan Cavendish (Produkce), Eric Fellner (Produkce), Patrick Doyle (Hudba), Stuart Dryburgh (Kamera), Martin Walsh (Střih), Michelle Guish (Casting), Gemma Jackson (Scénografie), Rachael Fleming (Kostýmy), Glenn Freemantle (Zvuk), Graham Johnston (Masky), Helen Fielding (Scénář), Andrew Davies (Scénář), Richard Curtis (Scénář), Helen Fielding (kniha) (Předloha), Renée Zellweger (Herec), Gemma Jones (Herec), Celia Imrie (Herec), Jim Broadbent (Herec), Colin Firth (Herec), Hugh Grant (Herec), Paul Brooke (Herec), Sally Phillips (Herec), Shirley Henderson (Herec), James Callis (Herec), Salman Rushdie (Herec), Embeth Davidtz (Herec), Patrick Barlow (Herec), Dolly Wells (Herec), Sarah Alexander (Herec), Honor Blackman (Herec), James Faulkner (Herec), Claire Skinner (Herec), Lisa Barbuscia (Herec), Crispin Bonham-Carter (Herec), Joan Blackham (Herec), Paul Ross (Herec), Neil Pearson (Herec), Stewart Wright (Herec)
 
2001/93/Velká Británie, Irsko, Francie/Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Daniel Cleaver (Hugh Grant) nosí hodinky značky Panerai.
- Colin Firth ztvárnil postavu s příjmením Darcy již v roce 1995, a to v seriálu Pýcha a předsudek (od r. 1995). Shodou okolností má být Deník Bridget Jonesové poctou právě tomuto románu.
- Kontroverzní spisovatel Salman Rushdie hraje ve filmu sám sebe, Daniel Cleaver (Hugh Grant) i Bridget (Renée Zellweger) se ho ptají na cestu na záchod.
- Německý distribuční název zní Bridget Jones - Schokolade zu Frühstück, což lze přeložit jako "Bridget Jonesová - Čokoláda ke snídani".
- Z filmu bylo vystřiženo celkově 6 scén, které byly později k vidění na serveru youtube.com
- Postavu Bridget Jones (Renée Zellweger) vymyslela roku 1995 Helen Fielding, a to v každotýdenních sloupcích psaných do novin „The Independent“.
- Na začátku filmu leží Bridget Jones (Renée Zellweger) u televize a sleduje komediální seriál Frasier (od r. 1993).
- Kvůli 10 kg, které Renée v rámci přípravy na roli nabrala, se s herečkou rozešel její přítel Jack White.
- Ve scéně, kdy leží Bridget (Renée Zellweger) s Danielem (Hugh Grant) v posteli, zmiňují premiéra Anglie. Hugh Grant shodou okolností o dva roky později ztvárnil postavu britského premiéra ve filmu Láska nebeská (2003).
- Kvůli velkým váhovým výkyvům byla Renée Zellweger označena za mentální anorektičku či osobu, která se chronicky přejídá. Vše však bylo spojeno jen s přípravou na roli ve filmu a jeho pokračováních.
- Představitelé dvou hlavních rivalů - Hugh Grant a Colin Firth jsou ve skutečnosti doslova "stejně staří" - Hugh se narodil 9. 9. 1960 a Colin jen o den později.
- Po skončení natáčení shodila Renée Zellweger 20 kilogramů.
- Když byla Renée Zellweger zaměstnaná ve vydavatelství, měla na stole fotku svého přítele Jima Carreyho. Kolegům, kteří ji nepoznali to připadalo divné až úchylné, ale nic ji neřekli.
- Renée Zellweger údajně přibrala 10 kilogramů pro svou roli.
 
Odkazy