Příběh rytíře / A Knight's Tale (2001/132/USA/Akční, Dobrodružný, Komedie, Romantický) 74%

10.07.2018 15:27
JEDNOU VĚTOU
„Změň svůj osud! Staň se rytířem!“

OBSAH
Romantický dobrodružný příběh se odehrává ve 14. století a vypráví o touze člověka změnit vlastní osud. Neurozený William Thatcher sní už od dětství sen o rytířském životě, rytíři se však mohou stát pouze muži šlechtického původu. William a jeho přátelé - dobrosrdečný Roland a horkokrevný Wat jsou svědky smrti svého pána, rytíře Hectora těsně před vítězstvím v turnaji. William se navzdory hrozícímu trestu rozhodne obléci brnění zemřelého rytíře a ve jménu přežití dokončit turnaj. Tím započne Williamova proměna v urozeného sira Ulricha von Lichtensteina z Gelderlandu. Cestou na první rytířský turnaj potkají podivínského spisovatele Geoffa Chaucera, který zfalšuje Williamův rodokmen a dopomůže mu tak k urozenosti. Geoff se stává členem Williamovy společnosti, k níž postupně ještě přibude Kate, mladá žena, která po smrti svého manžela převzala jeho kovářské řemeslo a dokáže Williamovi vytvořit speciální lehké, ale pevné brnění. Na turnaji potká William krásnou šlechtičnu Jocelyn, do níž se zamiluje. Proti němu však stojí nemilosrdný vévoda Adhemar, odhodlaný zničit jeho sen. Adhemar se chce oženit s Jocelyn, porazit Williama v největším ze všech turnajů a odhalit jeho tajemství.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tomuto filmu pomohlo to, že tvůrci od samého počátku dali najevo, že není myšlen smrtelně vážně. Rockové vsuvky z děje udělaly spíše akční než historický snímek. Heath Ledger se své role zhostil velmi dobře a ani ostatní herci nehrají špatně, i když samozřejmě největší pozornost na sebe strhává právě Ledger. Rufus Sewell (mj. Smrtihlav) v roli titulního záporáka předvádí rovněž dobrý výkon, ovšem typově mi do té role tak úplně nesedí. Vyzdvihnout bych chtěl akční scény rytířských soubojů, ne všechny jsou sice dokonalé, ale naprostá většina z nich je strhující a kdyby kvůli ničemu, tak kvůli nim stojí za to snímek vidět, i díky skvělé práci s kamerou. (Radyo) 4*

Romantický dobrodružný příběh se odehrává ve 14. století a vypráví o touze člověka změnit vlastní osud. Nabubřelejší chvastounskej grc jsem už dlouho neslyšel. Tenhle film, že si na nic nehraje? Ale no tak... nevím co je trapnější - jestli odfláknutost nebo totální nelogičnosti, samozřejmě při tom o co jde především - při turnajích. A Paul Bettany sice občas předvede dobrý vtípek, ale vydávat ho za Geoffreyho Chaucera, to je hodně přes čáru. A to, co tady provedli Queenům, to je přímo zločin proti lidskosti... nebýt fajného záporáka Rufuse Sewella a kvalitního charizmatického prince Jamese Purefoye, je to úplně o ničem. Dejme tomu, že 50%, protože natočené to není nijak zle. Ale Brian Helgeland, scénárista legendárního L. A. Confidential, tady šlápl zatraceně hodně vedle. (Gemini) 2*

V dnešní době je tento příběh rytíře vyjímka porušující hned několik pravidel. Film odehrávající se ve 14. století převažně v Anglii s výborným trochu revolucionářským příběhem a příjemními herci spolu s pár českými, jelikož se film z velké části natáčel i u nás. Představte si průběh dřevcového turnaje, udatní rytíři na koni se na sebe řítí a publikum z plna hrdla podupává do rytmu skladby We Will Rock You. Tak názorně vypadá celý film. Mix zábavy a historie dává důkaz toho, že legrace je i když ne příliš podle pravidel. Věřte tomu, že mě tento film tenkrát při premiéře překvapil na tolik, že jsem si ho oblíbil a viděl tolikrát, že mě nikdy nedokázal omrzet a navždy zůstane ukotven v mé paměti. --- Natrhnu ti zadek, ty Quasimodo. (Malarkey) 5*

VELKÁ RECENZE
"Porušil pravidlo a změnil svůj osud..."
Romantický dobrodružný příběh se odehrává ve 14. století a vypráví o touze člověka změnit vlastní osud. Neurozený William Thatcher sní už od dětství sen o rytířské životě, rytíři se však mohou stát pouze muži šlechtického původu. William a jeho přátelé - dobrosrdečný Roland a horkokrevný Wat jsou svědky smrti svého pána, rytíře Hectora těsně před vítězstvím v turnaji. William se navzdory hrozícímu trestu rozhodne obléci brnění zemřelého rytíře a ve jménu přežití dokončit turnaj. Tím započne Williamova proměna v urozeného sira Ulricha von Lichtensteina z Gelderlandu.
Cestou na první rytířský turnaj potkají podivínského spisovatele Geoffa Chaucera, který zfalšuje Williamův rodokmen a dopomůže mu tak k urozenosti. Geoff se stává členem Williamovy společnosti, k níž postupně ještě přibude Kate, mladá žena, která po smrti svého manžela převzala jeho kovářské řemeslo a dokáže Williamovi vytvořit speciální lehké, ale pevné brnění.
Na turnaji potká William krásnou šlechtičnu Jocelyn, do níž se zamiluje. Proti němu však stojí nemilosrdný vévoda Adhemar, odhodlaný zničit jeho sen. Adhemar se chce oženit s Jocelyn, porazit Williama v největším ze všech turnajů a odhalit jeho tajemství.
14. století se vine filmem Příběh rytíře, stylovým a vzrušujícím dobrodružstvím slavného režiséra Briana Helgelanda, ve kterém uvidíte Heatha Ledgera (Patriot), Marka Addy (Do naha!), Rufuse Sewella (Dotek zla), Alana Tudyka (28 dní) a nováčka Shannyn Sossamon.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Když anglický rytíř Hector podlehne zranění, které utrpěl při rytířském turnaji, oblékne si jeho panoš William Thatcher rytířovo brnění a přes varování svých dvou přátel, panošů Rolanda a Wata, jde bojovat. A kupodivu se mu podaří zvítězit. Prodá získanou cenu a přesvědčí kamarády, aby se s ním pustili do mnohem většího podniku. Hodlá si vydělávat na turnajích a tak investuje všechny peníze do nové výzbroje, prodělá tvrdý výcvik s mečem i dřevcem a nakonec do svých služeb přijme výřečného spisovatele a neúspěšného hazardního hráče Geoffreyho Chaucera. Ten mu zhotoví falešné osvědčení o šlechtickém titulu a stane se jeho heroldem. Williamovi se s tímto osvědčením přihlásí na rytířský turnaj.
Vede si velmi dobře, ale situace se poněkud zkomplikuje, protože nemá na zaplacení kováře. Nakonec se mu podaří vyprovokovat podkovářku Kate, aby mu pomohla a druhý den ji přijme do svých služeb. Mimo jiné také proto, že potřebuje naučit tančit. Zamiloval se totiž do půvabné dámy Jocelyn. Kate se ukáže jako užitečná pomoc nejen pro výuku tance, ale také jako kovářka. Williamovi zhotoví nové brnění, které je překvapivě odolné a lehké. Vyrobila ho tototiž z kovu, který tavila podle svého vlastního postupu. Williamovi se na turnajích vede dobře. Poráží jednoho rytíře za druhým, dokáže se však zachovat i šlechetně, když nesrazí vysíleného sira Thomase a umožní mu odejít z kolbiště se ctí. <>Obrázek nenalezen<> Jediným jeho vážným soupeřem se stává namyšlený, bezohledný a dosud nikým neporažený rytíř Adhemar, který se stejně jako William uchází o krásnou Jocelyn. V prvním turnaji Adhemar sice Williama porazí, ale pak musí odjet do války. William má volné pole působnosti a dokonale ho využije. Vítězí v jednom turnaji za druhým a úspěšně si vede také ve svém úsilí získat si srdce Jocelyn. S pomocí přítele jí napíše milostný dopis a na kolbišti jí dokáže svou lásku, když na její přání schválně prohrává. To ovšem vyděsí Geoffreye, který na jeho vítezství právě v tomto turnaji vsadil všechny jejich peníze.
Naštěstí Jocelyn pošle Williamovi vzkaz, že jako důkaz lásky jí to stačilo a nemusí už dále prohrávat. William tedy opět zvítězí. Jenže právě ve chvíli, kdy už je jen krůček od celkového vítězství, zjistí podlý Adhemar pravdu o Williamově původu. Druhý den je William zatčen a vsazen do vězení. Zdá se, že vše je ztraceno.

O NATÁČENÍ
Když člověk dost věří, dokáže všechno," vypráví chudý muž synovi. "Člověk dokáže změnit i svůj osud." Pro chlapce, který v myšlenkách směřuje ke hvězdám, je to pobídka. "Změň ho, Williame. Změň sebe!" Ale je 14. století, ne jednadvacáté. Směřovat vzhůru není obvyklé. Lidé umírají tam, kde se narodili. Proto je nepochopitelné, že William, který se narodil v nízkých poměrech, může dosáhnout svého bláznivého snu být rytířem.
PŘÍBĚH RYTÍŘE je povzbudivou a romantickou "road movie", která klade čas od času se vynořující otázku: Co dělá člověka vznešeným - původ nebo srdce? Snímek je okořeněný akčními scénami, láskou, humorem a hudbou.
Ságu natočil nositel Oscara, scenárista a režisér Brian Helgeland. Inspirovaly ho Canterburské povídky, jejichž charaktery jsou vzdálené muzeální nudě. Diváci z jednadvacátého století se v nich krásně poznají. PŘÍBĚH RYTÍŘE se natáčel v Čechách. Kulisami se stalo historické centrum Prahy, z něhož nebylo těžké udělat středověké město.
Williama hraje nová hollywoodská hvězda Heath Ledger, který se proslavil rolí statečného syna Mela Gibsona ve filmu Patriot. Herec, který pochází z Austrálie, o své nynější roli říká: "To, co mě na ní opravdu zaujalo, není to, že William chce změnit svůj osud, ale to, co se během toho naučí. Chce dosáhnout bohatství, slávy a urozenosti, ale najde přátele, o které se může opřít. To jsou opravdové hvězdy jeho života. Opravdová šlechetnost se dá najít jenom v srdci a hlavě."
Na cestách Williama/Ulricha doprovází skupina přátel. Je mezi nimi i podivínský spisovatel a hazardní hráč Geoff Chaucer. Chaucerova postava zasluhuje zvláštní zmínku. Přestože i dobrý Černý princ, který ve filmu vystupuje, je reálnou historickou postavou, Chaucerovo jméno je mnohem známější. Zanechal svůj portrét v tom, co napsal, existuje o něm i mnoho zmínek v dobových pramenech. Celá jedna etapa jeho života však zůstala úplně neznámá. A právě touto skutečností se inspiruje film PŘÍBĚH RYTÍŘE. "Chtěli jsme vytvořit středověk živý, stejně jako lidi, kteří v něm žili. Oni totiž nežili v nějaký archaických časech. Pro ně to byla současnost," říká Brian Helgeland, který svůj film chápe jako určitý most mezi historií a současností. "William je charismatický snílek, Wat je temperamentní, impulsivní chlapík, připraven vždy bojovat za celou partu. Roland je takový starší rozumný bratr. A Geoff to není žádný mrtvý básník, ale jakási kombinace sportovního manažera, tiskového mluvčího a vyvolavače. Všichni se vzájemně potřebují, ale zároveň si mají i co nabídnout," charakterizuje jednotlivé postavy režisér.Producent Todd Black tvrdí: "Jedním z největších darů režiséra Briana Helgelanda je schopnost stvořit věrohodný svět zalidněný postavami z masa a kostí, kterým uvěříte. Těžkopádnost vůbec není v jeho slovníku. A dokáže úžasně vtáhnout publikum do děje."
Režisér a scenárista Brian Helgeland a oba producenti, Tim Van Rellim a Todd Black, jsou Američané, ale zbytek štábu včetně kameramana Richarda Greatrexe, výtvarníka Tonyho Burrougha a kostýmní výtvarnice Caroline Harris, jsou Angličané. Mezinárodní společenství doplnili technici a kompars z Anglie, České republiky, Spojených států, Itálie, Německa, Irska a Maďarska. Ve filmu zahlédneme v epizodních rolích také tváře českých herců jako Karel Dobrý nebo Václav " Upír" Krejčí.
Na cestách Williama/Ulricha doprovází skupina přátel. Je mezi nimi i podivínský spisovatel a hazardní hráč Geoff Chaucer. Chaucerova postava zasluhuje zvláštní zmínku. Přestože i dobrý Černý princ, který ve filmu vystupuje, je reálnou historickou postavou, Chaucerovo jméno je mnohem známější. Zanechal svůj portrét v tom, co napsal, existuje o něm i mnoho zmínek v dobových pramenech. Celá jedna etapa jeho života však zůstala úplně neznámá. A právě touto skutečností se inspiruje film PŘÍBĚH RYTÍŘE. "Chtěli jsme vytvořit středověk živý, stejně jako lidi, kteří v něm žili. Oni totiž nežili v nějaký archaických časech. Pro ně to byla současnost," říká Brian Helgeland, který svůj film chápe jako určitý most mezi historií a současností. "William je charismatický snílek, Wat je temperamentní, impulsivní chlapík, připraven vždy bojovat za celou partu. Roland je takový starší rozumný bratr. A Geoff to není žádný mrtvý básník, ale jakási kombinace sportovního manažera, tiskového mluvčího a vyvolavače. Všichni se vzájemně potřebují, ale zároveň si mají i co nabídnout," charakterizuje jednotlivé postavy režisér .
Pro natáčení byla vybrána Česká republika. Režisér shromáždil herce v Praze už měsíc před natáčením, aby mohli zkoušet a samotné natáčení začalo v květnu loňského roku. Natáčelo se na několika místech mimo Prahu a v barrandovských ateliérech vyrostly na ploše dvou fotbalových hřišť kulisy středověkého Londýna, Rouenu a jedno z tří bitevních polí. Na jednom z vltavských ostrovů uprostřed Prahy vyrostla stavba velké hodovní síně a interiéry katedrály Notre Dame a katedrály v Rouenu. Pro film byli též využiti koně ze slavného hřebčína v Kladrubech
Přestože si příběh nedělá nárok na dobovou autenticitu, výtvarně je film propracovaný v hollywoodském stylu do nejmenších detailů. Režisér Brian Helgeland spolupracoval s mnoha odborníky na středověké zbraně, především kopí a meče, chovateli a cvičiteli koní, textilními výtvarníky, odborníky na kůži. Z Anglie přijel tým specialistů na dobové pokrmy, odborník na kovářství instruoval Lauru Fraser "Pokoušela jsem se to naučit, ale většina podkov, které jsem vyrobila, vypadala spíš jako popelník," přiznává herečka.
Heath Ledger vzpomíná na celý štáb se sentimentem: "Štáb byl jako náš spoluhráč, který se nám snaží nahrávat jak může. Nejen, že jsem si zahrál se skvělými kolegy, ale naučil jsem se jezdit na koni, zpívat, tančit, bojovat... Byl to zkrátka hercův sen."
Výtvarník Tony Burrough a návrhářka kostýmů Caroline Harris vytvořili prostředí, které bylo čím dál bohatší podle toho, jak William stoupal na společenském žebříčku. Dobové kostýmy Caroline Harris jako by se inspirovaly dnešní módou na 5. Avenue či Champs Elysées. Také známý britský choreograf Stuart Hopps se při vytváření tanců 14. století inspiroval moderními choreografickými prvky. Důležitou součástí filmu je hudba. Jejím základem je píseň skupiny Queen We Will Rock You.

DABING
V českém znění: Martin Sobotka - Heath Ledger (William Thatcher), Tomáš Racek - Mark Addy (Roland), Martin Stránský - Alan Tudyk (Wat), Pavel Vondra - Paul Bettany (Geoffrey Chaucer), Kateřina Lojdová - Shannyn Sossamon (Jocelyn), Saša Rašilov - Rufus Sewell (Adhemar), Dana Černá - Laura Fraser (Kate), Radovan Vaculík, Ladislava Něrgešová, Filip Švarc, Petr Burian, Bohuslav Kalva, Rudolf Kubík, Petr Meissel, David Schneider, Daniel Rous, Petr Štěpánek, Pavel Kříž, Julie Alexandridisová
Spolupracovala: Barbora Wildová
Překlad: Milena Havlová
Zvuk: Miloš Sommer a Roman Čapek
Produkce: Milena Čapková
Dialogy a režie českého znění: Karolína Průšová
Vyrobil: ABZ, divize Bontonfilms 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 30.8.2001 Falcon
Premiéra USA: 11.5.2001 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.3.2002 (VHS) Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 1.3.2002 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 28.5.2007 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 8 798 528
Tržby celkem - $ 117 500 000
Návštěvnost v ČR 104 837
Náklady (Rozpočet) - $ 65 000 000
 
Tvůrci a herci
Brian Helgeland (Režie), Todd Black (Produkce), Brian Helgeland (Produkce), Tim Van Rellim (Produkce), Carter Burwell (Hudba), Richard Greatrex (Kamera), Kevin Stitt (Střih), Francine Maisler (Casting), Tony Burrough (Scénografie), Caroline Harris (Kostýmy), Jon Johnson (Zvuk), Fae Hammond (Masky), Brian Helgeland (Scénář), Heath Ledger (Herec), Rufus Sewell (Herec), Shannyn Sossamon (Herec), Paul Bettany (Herec), Laura Fraser (Herec), Mark Addy (Herec), Olivia Williams (Herec), Alan Tudyk (Herec), Bérénice Bejo (Herec), James Purefoy (Herec), Christopher Cazenove (Herec), Nick Brimble (Herec), Karel Dobrý (Herec), Petr Meissel (Herec), Vladimír Kulhavý (Herec), David Fisher (Herec), Jan Kuželka (Herec), Václav Upír Krejčí (Herec), Alice Bendová (Herec), Jan Nemejovský (Herec), Daniel Rous (Herec), Roger Ashton-Griffiths (Herec), Rudolf Kubík (Herec), Steven O'Donnell (Herec), Jakob Schwarz (Herec), David Schneider (Herec), Scott Handy (Herec), Jonathan Slinger (Herec)
 
2001/132/USA/Akční, Dobrodružný, Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Šľachtic, ktorého meno si Heath Ledger (William) vybral, Ulrich von Liechtenstein, bol skutočný rytier žijúci v rokoch 1200 – 1275. V roku 1227 sa zúčastnil turnaja vo Valticiach.
- Ve scénách, kdy William (Heath Ledger) trénuje dovednosti na turnaje, jsou použity některé skutečné, dobové metody výcviku , které dokládají iluminace ze 14. století.
- Úvodní zápletka se podobá novele "Potulný rytíř" odehrávající se ve světě ságy "Píseň ledu a ohně" od spisovatele George R. R. Martina. V televizním zpracování této ságy Hra o trůny (od r. 2011) si Mark Addy zahrál Roberta Baratheona a Roger Ashton-Griffiths Mace Tyrella.
- Gelderland zmiňovaný jako místo původu "sira Ulricha" (Heath Ledger) je skutečné provincie Nizozemského království, jejímž hlavním městem je Arnhem.
- V každé scéně má Jocelyn (Shannyn Sossamon) jiný účes a jiné šaty, které se ve stejné kombinaci nikdy neopakují.
- Tvorcovia kládli dôraz na vierohodné zobrazenie kopije pri zasiahnutí jazdca.
- Počas natáčania filmu si Heath Ledger vyrazil predný zub.
- Znak brnenia, ktoré vyrába Kate (Laura Fraser) pre Williama (Heath Ledger) sa výrazne podobá na logo firmy Nike.
- Dej filmu sa odohráva okolo roku 1370.
- Heath Ledger veľmi dobre jazdil na koni a bol aj nesmierne pohyblivý, pretože cvičil aikido. Všetky jazdecké a šermiarske scény preto robil sám, okrem jedinej, ktorá bola príliš nebezpečná.
- Za roli Williama dostal Heath Ledger do té doby svůj největší honorář - rovných sedm milionů dolarů.
- Paul Bettany si kvůli řvaní během svých scén uhnal laryngitidu.
- Natáčení úvodu filmu, až po odjezd na turnaj v Rouenu, probíhalo u nás poblíž vesnice Otročiněves (kousek od Nového Jáchymova) ve Středočeském kraji. Natáčelo se také ve skanzenu Kouřim.
- Když Chaucer poprvé představil „Sira Ulricha“ – dav lidí nejdřív vůbec nereagoval, protože čeští komparzisti nerozuměli, co Chaucer říká. Tato reakce byla ve filmu nakonec ponechána.
- Herec, který hrál mladého Williama (Leagh Conwell) má jinou barvu očí než dospělý William (Heath Ledger). Režisér Brian Helgeland nechtěl, aby mladý herec musel nosit barevné kontaktní čočky.
- Za závěrečnými titulky jsou ještě další scény.
- Mezi komparzisty se objevili i bezdomovci z Prahy.
 
Odkazy