Po čem ženy touží / What Women Want (2000/127/USA/Komedie, Romantický, Fantasy) 74% -Originál DVD-

10.07.2018 15:27
JEDNOU VĚTOU
„Svět je plný estrogenu! Mohou muži vůbec někdy porozumět ženám?“

OBSAH
Nick Marshall (Mel Gibson) je chamtivý šovinistický hlupák, zaměstnaný ve velmi dobře prosperující reklamní agentuře v Chicagu, kterou vede Dan Vanamaker (Alan Alda). Ženy jsou pro něj převážně jako tmel v jeho rukou, což podporuje jeho přesvědčení, že je schopen se vmanévrovat do ženské atmosféry. Je přesvědčen, že jedině on má nárok na uvolněné místo kreativního ředitele v agentuře. Ale "jeho" místo, k Nickově velkému překvapení a zklamání, dostává Darcy Maguire (Helen Hunt), ambiciózní kariéristická žena, která, zdá se, je předurčena být v neustálém konfliktu s egoistickým Nickem. Po nehodě v koupelně (Nick zasažen elektrickým proudem spadne do vany), ráno objeví, že má schopnost poslouchat, co si ženy myslí. Jeho služebná se nepošklebovala jako obvykle, dokonce ani jeho vrátná mu slovně nelichotí, jaké má krásné pozadí. To je, co si tyto ženy myslí, co je uloženo jen v jejich hlavách. Zpočátku je Nick poměrně zděšen, ale brzy je rozverně vzrušen představou, že zná všechno, co je ukryto v ženském mozku. A to se velmi hodí v přítomnosti kolegyně Darcy. Náhle dva rivalové jsou spojenci.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Výborná komedie s nápadem. Až uvidíte, co jeden hnusnej šovinista dokáže, když objektům své touhy (tj. všem, byť jenom fyzicky, atraktivním ženám) vidí do hlavy, potrháte se smíchy. A až uvidíte Helen Hunt, budete si jenom přát, aby to skončilo happy endem!!! Tenhle film miluju a asi už navždycky milovat budu. Proč taky neumíme číst svým miláčkům myšlenky? Protože kdyby byl život jednoduchej, nebyla by to taková zábava....i když, kdyby nás to taky změnilo k lepšímu, trochu té zábavy bych oželel. PS: To jak se "pan úžasný" zachoval k Marise Tomei je odpornost. (Gemini) 4*

Příjemná komedie, která má sice dost hluchých míst, ale nikdy nesklouzává do trapnosti. Sinatrova hudba to ideálně dokresluje, Melu Gibsonovi komediální žánr sedí a skvělá herečka Helen Huntová nemá chybu. Na konci film trochu ztrácí dech, takže to vidím na slušné 3*. (Lima) 3*

Milá a nenáročná komedie, která stojí především na perfektním výkon Mela Gibsona, který si roli šovinistického sviňáka evidentně řádně užil. Je celkem škoda, že si nastoupené tempo film neudržel v závěrečných dvaceti minutách. Celkové hodnocení tři a půl... (Tom Hardy) 4*

VELKÁ RECENZE
Nick je rozvedený muž (Mel Gibson) se v středních letech, z předchozího manželství má dospívající patnáctiletou dceru Alex (Ashley Johnson) a zaměstnán je ve významné reklamní agentuře. Žen se nikterak nestranní, ba naopak, každou chvíli má nějakou novou chvilkovou známost (ostatně mezi mnoha ženami lehčích mravů strávil celé své dětství). V zaměstnání má být brzy povýšen, nicméně jeho šéf Dan (Alan Alda) přijme na jeho šéfovské místo zcela novou pracovnici Darcy (Helen Huntová). Ta Nickovi i všem ostatním svým podřízeným zadá práci při propagaci dámských kosmetických potřeb a prádla. Nick se pokouší něco vymyslet, testuje ženské punčocháče a další předměty. Během prudké bouře však zničehonic jeho mysl začne "slyšet" to, co si ženy v duchu myslí aniž by to vyslovily nahlas.
To jej velice deprimuje, neboť najednou slyší nejen všechny své milenky, svoji dceru, své sekretářky a všechny spolupracovnice v zaměstnání, ale vůbec všechny myšlenky všech žen, které potkává na ulici, v obchodech a vůbec všude kam vkročí. Toho velice deprimuje a ničí, neboť se o sobě dovídá mnoho velmi nepěkných věcí. Nicméně po nějaké době zjistí, že to má i své velké kladné stránky. Nejenže nyní mnohem lépe chápe svoji patnáctiletou dceru, se kterou si před tím vůbec nerozuměl, ale pozná i tajná přání a skryté myšlenky jemu podřízených spolupracovnic, ba co víc, efektivně se mu daří krást myšlenky své nové jinak velmi schopné šéfové Darcy, která se mu moc líbí a postupně se do ní zamiluje. Své mimořádné schopnosti začne využívat ve svůj prospěch a její myšlenky a nápady pak prezentovat jako své vlastní a tím ji nakonec poníží, ztrapní a znemožní natolik, že jí je donucen nakonec Dan propustit. Po čase sice svoji mimořádnou schopnost během další prudké bouře ztratí (ke své velké úlevě), ale jeho vnímavost a pochopení pro potřeby žen mu už zůstane. Nicméně Nick si Darcy zamiluje natolik, že šéfovi Danovi i jí samotné nakonec všechno přizná a ona mu z lásky tuto "špinavost" nakonec odpustí. Nick přemluví ředitele Dana, aby ji vzal zpět a celý příběh skončí pravým hollywoodským happyendem.
Po čem ženy touží, anglicky What Women Want, je americká romantická filmová komedie s fantasy prvky z roku 2000 režisérky a producentky Nancy Meyersové s Melem Gibsonem a Helen Huntovou v hlavní roli. Jde o jeden z nejvýdělečnějších filmů všech dob, který byl režírován ženou.
Snímek je postaven na myšlence proměny mužského myšlení v hypotetickém případě, že by nějaký muž mohl někdy slyšet, co si ženy v duchu vlastně myslí, ale otevřeně to nahlas neříkají. Jde o zajímavou konfrontaci mužské a ženské mentality i sexuální role ve velmi nezvyklé situaci.  

PODROBNÝ POPIS FILMU
Nick Marshall je hlavní hvězdou zavedené chicagské reklamní agentury a vyhlášený sukničkář, kterému ženy podléhají, aniž by musel vynaložit příliš námahy. Těší se na povýšení, když však přijde do práce, dozví se od svého šéfa Dana Wanamakera, že místo, o které mu šlo, nedostane on, ale energická, úspěšná Darcy Maguire, kterou Dan přetáhl od konkurence. A jakoby jedna rána nestačila, dozví se vzápětí od své bývalé ženy Gigi, která se právě znovu vdává, že se během jejích líbánek musí postarat o jejich patnáctiletou dceru Alex, která se k otci netají svým despektem.
Na poradě Darcy rozdá kolegům balíček s různými ženskými potřebám a chce, aby se vžili do pocitů ženy a přišli s nějakým reklamním nápadem. Otrávený Nick, kterého nic nenapadá, se pokouší inspirovat věcmi, jež našel v balíčku. Vyzkouší líčidla, depilační náplast a dokonce si vyzkouší i punčochy. Při tom však uklouzne, spadne do vany, kam shodí i zapnutý fén, a dostane ránu elektrickým proudem. Ráno spěchá do práce a cestou si s hrůzou uvědomí, že slyší, co si myslí kolemjdoucí ženy. Jako ve zlém snu prožije celý den, kdy poslouchá nelichotivé myšlenky žen na svou adresu a marně se večer pokouší nově nabyto schopnosti zbavit. Další den navštíví psycholožku, která ho přivede k nápadu, jak by mohl své nově nabyté schopnosti využít. Nick začne s Darcy spolupracovat na reklamní kampani pro společnost Nike, přičemž využívá své schopnosti k tomu, aby jí "kradl" myšlenky a vždy vyslovil nahlas každý nápad, který se jí objeví v myšlenkách. ¨
Poprvé se mu tak podaří Darcy zaujmout. Zaboduje také u kamarádek své dcery a večer také u své příležitostné milenky, číšnice Loly. Spokojený muž začne pozorně sledovat co si vlastně ženy myslí a po čem touží a nadále spolupracuje na projektu Nike s Darcy, která netuší, že Nick ji ve skutečnosti okrádá o její vlastní nápady. Postupně se však přece jen něco mění. Díky své schopnosti se konečně sblíží se svou dcerou a nenápadně se jí pokusí rozmluvit úmysl přijít na maturitním plese o panenství s Cameronem. Začne se také sbližovat s Darcy a kupodivu nezneužije toho, že se s ním žena chce pomilovat. Začne pomáhat také dalším ženám v práci, zejména nenápadné sekretářce roznášející poštu, u níž se nízké sebevědomí proplétá s myšlenkami na sebevraždu. Situace se nečekaně zkomplikuje, když Nick zdánlivě dosáhne svého. Dan mu řekne, že ho povýší na místo Darcy, které dal výpověď. Ale to už Nick nechce. Zamiloval se do Darcy a nechce jí ublížit.

Ocenění:
2001 - Mel Gibson (Nejlepší herec - komedie nebo muzikál) (nominace)

DABING
V českém znění: Jiří Štěpnička - Mel Gibson (Nick Marshall), Simona Postlerová - Helen Hunt (Darcy McGuire), Monika Žáková - Marisa Tomei (Lola), Pavel Trávníček - Alan Alda (Dan Wanamaker), Vladimíra Včelná - Ashley Johnson (Alex Marshall), Filip Blažek - Mark Feuerstein (Morgan Farwell), Jarmila Švehlová - Lauren Holly (Gigi), Radana Herrmannová - Delta Burke (Eve), Petra Jindrová - Valerie Perrine (Margo), Kateřina Lojdová - Judy Greer (Erin), Lucie Matoušková - Sarah Paulson (Annie), Jitka Sedláčková - Lisa Edelstein (Dina), Radek Hoppe - Eric Balfour (Cameron), Radka Stupková - Bette Midler (J.M. Perkins), Vladimír Brabec - Sean Connery (ukázka z filmu Hon na ponorku), Vojtěch Rohlíček, Jiří Valšuba, Dana Sedláková, Zuzana Hykyšová (jako Zuzana Petráňová), Ladislava Něrgešová, Lucie Benešová a další.
Spolupracovaly: Jana Kovaříková, Milena Čapková, Radka Lehká, Tereza Habenhauerová
Překlad: Dana Holatová
Zvuk: Miloš Sommer
Dialogy a režie: Vladimíra Wildová
Vyrobily: ABZ – divize Bontonfilms 2001

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 8.3.2001 Bontonfilm
Premiéra USA: 15.12.2000 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.9.2001 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.11.2001 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.11.2001 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 8.06.2016 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 21 151 276
Tržby celkem - $ 374 111 707
Náklady (Rozpočet) - $ 70 000 000
 
Tvůrci a herci
Nancy Meyers (Režie), Susan Cartsonis (Produkce), Bruce Davey (Produkce), Gina Matthews (Produkce), Nancy Meyers (Produkce), Matt Williams (Produkce), Alan Silvestri (Hudba), Dean Cundey (Kamera), Thomas J. Nordberg (Střih), Stephen A. Rotter (Střih), Deborah Aquila (Casting), Howard Feuer (Casting), Jon Hutman (Scénografie), Ellen Mirojnick (Kostýmy), David MacMillan (Zvuk), Brad Wilder (Masky), Josh Goldsmith (Scénář), Cathy Yuspa (Scénář), Mel Gibson (Herec), Helen Hunt (Herec), Marisa Tomei (Herec), Alan Alda (Herec), Ashley Johnson (Herec), Mark Feuerstein (Herec), Lauren Holly (Herec), Delta Burke (Herec), Valerie Perrine (Herec), Judy Greer (Herec), Sarah Paulson (Herec), Ana Gasteyer (Herec), Lisa Edelstein (Herec), Loretta Devine (Herec), Diana Maria Riva (Herec), Eric Balfour (Herec), Kathrin Middleton (Herec), Logan Lerman (Herec), Alexondra Lee (Herec), T.J. Thyne (Herec), Audrey Wasilewski (Herec), Angela Oh (Herec), Brooke Elliott (Herec), Cristine Rose (Herec), Alex McKenna (Herec), Sierra Pecheur (Herec), Christopher Emerson (Herec), Andi Eystad (Herec), Elizabeth Friedman (Herec), Melanie Good (Herec), Bette Midler (Herec), Martha Stewart (Herec), Julie White (Herec), Andrea Baker (Herec), Robert Briscoe Evans (Herec), Rachel Duncan (Herec), Arden Myrin (Herec), Shirley Prestia (Herec)
 
2000/127/USA/Komedie, Romantický, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Ve chvíli, kdy se Nick (Mel Gibson) dívá na televizi a přepíná kanály, můžeme si všimnout scénky z filmu Hon na ponorku (1990).
- Smyšlená reklamní agentura, v níž Nick Marshall (Mel Gibson) pracuje, využívá slavnou budovu The Rookery v Chicagu.
- Natáčanie prebiehalo v amerických mestách Chicago (Pui Tak Centre, Drake Hotel, Near North Side, Chinatown, Armour Square), Los Angeles (University of Southern California), Beverly Hills (Greystone Park & Mansion) a Culver City (štúdio Culver Studios).
- Helen Hunt získala za film ocenění Zlatý glóbus.
- Když se Nick zeptá jeho asistentek, jestli neví něco o Erin, jedna z nich se o ní zmíní jako o Ms. Lonelyheart (slečně osamělé). Scénárista tím vzdává hold sebevražedné postavě ve filmu Rear Window od Alfreda Hitchcocka.
- Nickovy asistentky se jmenují Eve a Margo podle dvou hlavních postav (Eve Harrington a Margo Channing) z filmu All About Eve.
- Zástupci firmy Nike ve filmu nejsou herci, ale skuteční zaměstnanci firmy z oddělení propagace.
- Závěrečná scéna, ve které Nick navštíví Darcy v jejím bytě, je podobná scéně ve filmu As Good as It Gets. V obou filmech stojí Helen Hunt na schodech, její nápadník k ní přichází a říká: "Potřebuju s tebou mluvit".
 
Odkazy