Můj soused zabiják / Whole Nine Yards, The (2000/95/USA, Kanada/Komedie, Krimi) 71%

10.07.2018 15:27
JEDNOU VĚTOU
„Na předměstí Montrealu se právě přistěhoval zabiják….“

OBSAH
Z nového souseda se vyklube zabiják Bruce Willis! Proč by toho dentista Matthew Perry nevyužil, když je na něj vypsaná tučná odměna a on musí zaplatit dluhy, aby se mohl rozvést s Rosannou Arquette... Drsná krimi-komedie, která má spád, grády, humor i napětí... Bruce Willis a Matthew Perry v příběhu z předměstí Montrealu, kam se právě nastěhoval zabiják se srdcem... 10 milionů, dva životy, ale i a srdce dvou půvabných žen ve hře... Montrealský zubař Nicholas Oseransky (přezdívaný Oz) žije na předměstí s manželkou Sophií a s tchyní, která ho stejně jako manželka nemá v lásce. Kromě toho, že ho obě ženy jen využívají, musí Oz splácet dluhy za tchána, který spáchal sebevraždu. Zvrat v neradostné situaci nastane v okamžiku, kdy Oz pozná ve svém novém sousedovi pověstného zabijáka Jimmiho Tudeskiho, který svědčil proti svému bossovi a odkroutil si pět let. Přestože se překvapivě s přátelským zabijákem spřátelí, donutí ho Sophie, aby odletěl do Chicaga a "prásknul" zabijáka synovi odsouzeného bosse Jannimu a získal tak odměnu vypsanou na jeho hlavu. Sotva však odletí, udá ho Sophie Jimmimu v naději, že se tak nepohodlného manžela zbaví a získá peníze z jeho životní pojistky. Situace se dále komplikuje, když vyjde najevo, že Janniho, Jimmiho a jeho manželku Cynthii pojí deset milionů, které jsou uloženy na účtu, který mohou vybrat buď společně nebo každý sám, ovšem pokud se prokáže úmrtními listy ostatních. A jako by to nestačilo, seznámí se Oz s Cynthií a po společně strávené noci se do ní zamiluje. Telefonicky varuje souseda, ale ten o všem ví a na oplátku varuje zubaře, že jeho žena u něj neuspěla a tak nejspíš hledá nového nájemného vraha. Tím se má stát zubařova asistentka Jill, pro kterou je Jimmy vzorem. Ani ona však nedokáže Oze zabít a tak se musí Sophie obrátit na dalšího zabijáka, Hansona. Intriky se vrší jedna na druhou a zanedlouho všichni, včetně Janniho a jeho dvou goril, se sejdou v Jimmyho domě, kde má dojít ke konečnému zúčtování. Jenže zabiják je připraven.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Lehký nadprůměr, to jistě. Ale mrzí mě, že všechen potenciál zápletky servilně ustoupil prezentaci Bruce Willise jako Velké Hvězdy. Že mu všichni ostatní herci z uctivé vzdálenosti dělají křoví, že i režisér bezbranně tančí, jak Willis píská. Jonathan Lynn přitom jindy a jinde prokázal, že je dobrý vypravěč a ctí příběh. Takže škoda, protože tento příběh je napsaný tak, že minimálně tři další postavy (Perry, Pollak a Duncan) jsou té Willisově rozsahem rovnocenné a jejich představitelé toho umějí víc, než jim bylo dovoleno předvést. (Oskar)

Matthew Perry sice hraje Oscara Oseranskiho, ale je to Chandler a nikdo jiný:) A vůbec to není na škodu, právě naopak. Jeho "rozkošná" ženuška Rosanna Arquette dává vzpomenout na božskou Peggy Bundovou, Bruce Willis hraje odlehčenou verzi svého Šakala (a jde mu to fakt dobře:)) a Amanda Peeteová a Natasha Henstridgeová jsou jednoduše k nakousnutí. Nemůžu se dočkat druhého dílu....... (Gemini) 4*

Komerční úspěch The Whole Nine Yards je pro mě záhadou srovnatelnou se samovznícením starosty Varšavy v roce 1546 (burgundští sledi mě zas až tolik nepřekvapili).. Chabý scénář, nesnesitelná R.Arquette, čímž vlastně jako jediná splnila svou roli na jedničku a Amanda Peet, vystavující na odiv své dvě legálně držené zbraně. Než se příště nechat bavit Perryho pitvořením, to ať mi raději dentista Ozi vyvrtá osmičku příklepovkou Black&Decker.. (Gilmour93) 2*

VELKÁ RECENZE
Bruce Willis dříve hrál v opravdu skvělých filmech, Pátý element, Poslední skaut nebo smrtonosné pasti se stali klasikou Když jsme s Acidofilem na tenhle film šli, řikali jsme si, že Willis dosud snad nehrál v ničem tak hrozném a, že je to záruka kvality, no měl jsem ho poslechnout a jít znova na Pod(f)uck to by alespoň nebyli vyhozené peníze.Film je vystavěn na trdlování Mathewa Perryho a hereckém umění Bruce Willise který je jako vždy stejný ať hraje Davida Adisona nebo Johna McClanea, tím nechci říct, že podává horší výkon, ale do tohoto filmu by se hodil možná tak John Travolta který by mě sednul jako nájemný zabiják Jimmy tulipán Tudeski alespoň o něco lépe.
Mathew Perry známý jako Chandler ze seriálu Přátelé, ať se snaží jak může prostě vtipný není, možná tak pro žactvo prvního stupně základní školy. Představuje zubního lékaře Nicholase Oseranskyho, ňoumu co všechno boří (můj případ, např v kině jsem místo východu zašel jakési místnosti ze skříňkami a celé kino mělo alespoň další vtipný gag který by mohl konkurovat Mathewovi Perrymu :-)))))))). Když Nicholas zjistí že jeho nový je soused Jimmy Tudesky je nájemný vrah co zabil 17 lidí, snaží se mu vyhýbat, ale jeho manželka mu slíbí, že se s ním rozvede když pojede do Chicaga, práskne Jimmyho a přiveze nálezné.Nicholas přijíždí do Chicaga a setkává se zde s Jannim Gogolakem a Jimmho manželkou se kterou se v zápětí vyspí. Poté se co ze sebe vysype všechno o Jimmym Tulipánovi Jannimu Gogolakovi si uvědomí, že udělal chybu a volá Jimmymu aby ho varoval, jenže ten všechno ví od Nickovy manželky která si ho najala aby Nicka zabil......
Celý příběh se ještě pořádně zamotá a skončí to tipickým americkým happyende. Nemůžu říct, že by byl ,,můj soused zabiják" nejhorším filmem jaký jsem kdy viděl, ale vzhledem k tomu, že scénář nebyl zase tak špatný mohlo celkové zpracování dopadnout trochu lépe.
Můj soused zabiják (v americkém originále:The Whole Nine Yards) je americká filmová komedie z roku 2000. Režisérem filmu je Jonathan Lynn. Hlavní role ve filmu ztvárnili Bruce Willis, Matthew Perry, Rosanna Arquette, Michael Clarke Duncan a Natasha Henstridge.

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Alexej Pyško - Bruce Willis (Jimmy "Tulipán" Tudeski), Rostislav Čtvrtlík - Matthew Perry (Nicholas "Oz" Oseransky), Pavel Rímský - Michael Clarke Duncan (Franklin "Frankie Bouchač" Figueroa), Martina Hudečková - Amanda Peet (Jill St. Claireová), Dagmar Čárová - Natasha Henstridge (Cynthia Tudeskiová), Miroslava Součková - Rosanna Arquette (Sophie Oseranská), Michal Pavlata - Kevin Pollak (Janni Pytor Gogolak), Jaroslava Obermaierová - Carmen Ferland (Sophiina matka), Tomáš Juřička - Sean Devine (seržant Buchanan), Jiří Hromada - Richard Jutras (Morrissey), Martin Sobotka - Harland Williams (Steve Hanson), Vlasta Žehrová - Joanna Noyes (vyšetřovatelka), Ivan Jiřík - John Sanford Moore (pracovník banky), Martin Kolár, Barbora Zaoralová, Julie Alexandridisová, Barbora Kvasničková, Bedřich Šetena (titulky) a další
Překlad: Petra Valentinová
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Vedoucí výroby: Martin Odehnal
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a Režie: Jaromír Polišenský
Vyrobilo: AW Studio Praha v roce 2001

2.DABING (FilmBox)
V českém znění: Alexej Pyško - Bruce Willis (Jimmy "Tulipán" Tudeski), Marek Libert - Matthew Perry (Nicholas "Oz" Oseransky), Terezie Taberyová, Jolana Smyčková - Natasha Henstridge (Cynthia Tudeskiová), Hana Ševčíková, Martin Zahálka - Michael Clarke Duncan (Franklin "Frankie Bouchač" Figueroa), Martin Sobotka - Kevin Pollak (Janni Pytor Gogolak), Martin Velda, Viktor Dvořák, Petra Hobzová, Václav Rašilov, Irena Hrubá, Ludvík Král, Ivo Novák, Václav Rašilov, Linda Křišťálová a Dana Syslová
Překlad: Zuzana Pelíšková
Zvuk: Jiří Bartoš
Dialogy: Monika Macků
Produkce: Zuzana Baronová
Vedoucí výrobního štábu: Leoš Lanči
Režie: Martin Těšitel
Vyrobilo: Studio Médea Promotion Dabing , člen skupiny Médea Group pro SPI International 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 21.9.2000 Intersonic
Premiéra USA: 18.02.2000 Warner Bros. US
Premiéra Kanada: 18.2.2000 Warner Bros. CA
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.5.2001 (VHS) Intersonic
Poprvé na DVD: 1.3.2001 Intersonic
Poprvé na Blu-ray: 18.9.2010 Intersonic

Tržby v ČR - Kč 14 267 604
Tržby celkem - $ 106 400 000
Návštěvnost v ČR 170 804
Náklady (Rozpočet) - $ 41 300 000

Tvůrci a herci
Jonathan Lynn (Režie), Allan Kaufman (Produkce), David Willis (Produkce), Randy Edelman (Hudba), Gary Gold (Hudba), David Franco (Kamera), Tom Lewis (Střih), Nancy Nayor (Casting), David L. Snyder (Scénografie), Edi Giguere (Kostýmy), Michael Hilkene (Zvuk), Clair Blondel (Masky), Mitchell Kapner (Scénář), Bruce Willis (Herec), Matthew Perry (Herec), Rosanna Arquette (Herec), Michael Clarke Duncan (Herec), Natasha Henstridge (Herec), Amanda Peet (Herec), Kevin Pollak (Herec), Harland Williams (Herec), Rumer Willis (Herec), Stéphanie Biddle (Herec)
 
2000/95/USA, Kanada/Komedie, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Oz (Matthew Perry) fandí v NHL týmu Ottawa Senators, jeho představitel Matthew Perry ale fandí týmu Los Angeles Kings.
- Keď si Oz (Matthew Perry) objedná v hoteli fľašu škótskej, dostane Glenfiddish 30 YO.
- První komerční americký film, který se odehrává v Montrealu a také se tam natáčel. Původně byl děj zasazen na Floridu.
- Ve filmu se mihnou všechny tři dcery Bruce Willise.
- Když na začátku filmu Matthew Perry seká trávu, má na sobě dres týmu Ottawa Senators. Perry ve městě Ottawa vyrůstal.
- Majitelé domů, ve kterých bydlí hlavní představitelé, dostali 50.000 dolarů za to, že svoje domy na měsíc opustili a propůjčili je k natáčení.
- Bruce Willis naháněl Matthew Perryho, aby dostal ve filmu roli. Když se mu nemohl dovolat, nechal mu vzkaz na záznamníku, který pak později použijí tvůrci ve filmu o sekání končetin, zapalování domu a sledováním svého psa, když se topí.
- Firma Volkswagen byla oslovena s nabídkou tak zvaného "product placementu", kdy si měl ve filmu zahrát jejich Brouk. Firma souhlasila s podmínkou, že toto auto bude řídit muž, na které se snaží společnosti cílit. Tvůrci se nakonec rozhodli, že auto bude perfektní pro postavu Sophie a tak ho ve filmu nechali, aniž by Volkswagen za to zaplatil.
- Když Oz pozná postavu Jimmy Tulipána, tak se na obrazovce objeví několik titulních stránek novin. Mezi jinými je tam i promo na Smrtonosnou past 2 (1990).
- Na základě prohrané sázky musel přijmout Bruce Willis epizodní roli v seriálu Přátelé. Honorář věnoval na charitu.