Morgan / Morgan (2016/92/USA/Horor, Mysteriózní, Sci-Fi, Thriller) 52%

20.09.2018 11:11
JEDNOU VĚTOU
„Nic neprozrazuj."

OBSAH
Uvnitř odlehlé, přísně tajné laboratoře pracuje skupina vědců na experimentu, který by mohl znamenat další krok v evoluci člověka. Když ale předmět experimentu – uměle vytvořený "člověk" (Anya Taylor-Joy) – spustí řetězec děsivých událostí, vědci se musí rozhodnout, jestli je význam objevu takový, aby převážil i nebezpečí s ním spojená.(Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jablko nepadlo úplně daleko od stromu a hrušky se míchají s jablky, aneb autor potvrdil geny pro čarokrásný vizuál a lidé si zahrávají s umělou inteligencí.. Natahovaná expozice s pár filozofickými plkanci absolutně netáhla. Pak však přišel na scénu psychiatr-zmrd Giamatti, Morgan svou lásku k němu prokázala trochu přehnaným pokusem o cucflek a začala zábava spojená se slabomyslnou vyvražďovačkou a twistem, který raději předem omezil moment překvapení na minimum. Ve druhé půli se sci-fi samoHanna našla, škoda jen, že papá nedoporučil nějakého šikovnějšího stříhače akčních sekvencí. Předpokládám, že Brian Cox se své repliky ze scénáře učil několik měsíců.. (Gilmour93) 3*

Nabízí se vyšší hodnocení pro poměrně sebejistý vizuál a solidní tempo, osobně mě ale mrzí nevyužitý náběh na dějový twist, který přichází po necelé hodince a tvůrci to během pár minut zahodí, aby přepnuli na tupou vyvražďovačku. Závěrečná pointa už dojem nezachrání, mimo jiné proto, že není těžké ji vyčmuchat dopředu. Luke Scott ale vyloženě neselhal, jako režisér jednoznačně potenciál má. Příště by to ale chtělo scénář, který z postav nebude dělat takové neschopné idioty. 50% (Tom Hardy) 2*

Od začátku se tváří jako strašně chytrý sci-fi, aby se po několika logických kotrmelcích přeměnila v poslední třetině na tuctovou vyvražďovačku. Morgan je přitom opravdu dobře natočená, zajímavě obsazená, ale největší slabinou se ukázal scénář, co udělal z vědeckýho týmu naprostý debily. Překvápkem tak pro mě bylo hlavně závěrečný rozuzlení, který jsem - narozdíl od jinejch zdejších jasnovidců - vůbec nečekal. No a Lukáši, Lukáši... reinkarnovat mladou Anču Taylor-Joy do hipstera s věčnou kapucou na hlavě? To byl jako čí nápad? Táta Ridley by poradil určitě něco lepšího, kdyby ses ho zeptal. (Bloody13) 2*

VELKÁ RECENZE
Když jsem se podíval na obsazení filmu, které v sobě nemá jen Kate Mara, ale třeba i Briana Coxe, Rose Leslie, Tobyho Jonese, Michelle Yeoh, Jennifer Jason Leigh nebo Paula Giamattiho, říkal jsem si, že tohle by mohlo být dobré. Přece s takovými jmény nenatočíte ptákovinu. Ale jak se ukázalo, sci-fi snímek „Morgan“ je přesně takovou promarněnou příležitostí.
V první řadě je třeba podotknout, že snímek „Morgan“ je přece jenom více sci-fi než horor, i když se zároveň jedná o psychologický film, který se před nás snaží stavět nějaké otázky, jako třeba, kam až může člověk ve vědě zajít, aby se mu to všechno vymstilo. Ne, tohle skutečně není otázka, která by v rámci hororu, případně sci-fi hororu byla nějakým způsobem originální.
Tvůrci pojali snímek „Morgan“ celkem tradičně, alespoň vzhledem ke zvolené látce. Vědci jsou v tajné laboratoři někde pod zemí, kde se snaží vyvíjet něco skutečně unikátního – umělého lidského jedince. A to se jim podařilo. Jenže Morgan (Anya Taylor-Joy) není zrovna holka, která by byla úplně v pořádku, rozhodně je v ní něco temnějšího, než by se na první pohled zdálo.
Ne, co to kecám, ono se to na první pohled zdá. Snímek „Morgan“ je na první pohled velmi průhledný a nepřekvapí vás moc ničím. U charakterů je na první pohled jasné, kdo je dobrý a kdo ne a že Morgan nebude až takový záporák, jak by se scenáristé na začátku chtěli říct. V podstatě standardní frankensteinovský příběh, který je obalen do moderního hávu se známými herci.
Snímek „Morgan“ na mě prostě nedokázal zapůsobit dobrým dojmem, naopak jsem měl pocit, že sleduji něco, s čím si tvůrci moc nevyhráli. Odfláknutá práce na to, koho měli k dispozici. A nakonec ani gore nebylo z těch, jimiž by se snímek mohl chlubit. „Morgan“ je pro mě sci-fi horor, který si nebudu nijak dlouho pamatovat, spíše vůbec. Škoda, dalo se z toho možná vytěžit víc.

DABING
V českém znění: Anna Brousková - Kate Mara (Lee Weathersová), Viktorie Taberyová - Anya Taylor-Joy (Morgan), Pavlína Kostková - Rose Leslie (Dr. Amy Menserová), Tomáš Juřička - Paul Giamatti (Dr. Alan Shapiro), Radek Kuchař - Boyd Holbrook (Skip Vronsky), Ladislav Cigánek - Toby Jones (Dr. Simon Ziegler), Jiří Ployhar - Chris Sullivan (Dr. Darren Finch), Marek Libert - Michael Yare (Ted Brenner), Simona Prasková - Jennifer Jason Leigh (Dr. Kathy Grieffová), Marie Málková - Vinette Robinson (Dr. Brenda Finchová), Zuzana Slavíková, Martin Janouš, Zdeněk Maryška, Lukáš Jurek, Jiří Ptáčník
Překlad: Dita Šafaříková
Zvuk: Petr Posolda
Mix: Deluxe Media
Produkce: Veronika Dvořáková
Dialogy a Režie: Marie Fronková
Vyrobilo: Barrandov Studio dabing a.s. 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 2.9.2016 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 25.1.2017 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 25.1.2017 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 8 800 000
Náklady (Rozpočet) - $ 8 000 000

FILMY V SÉRII
Stroj gastonrolinc.webnode.cz/news/stroj-the-machine-2013-90-velka-britanie-sci-fi-thriller-52/
Sci-Fi / Thriller, Velká Británie, 2013
Režie: Caradog W. James, Hrají: Toby Stephens, Sam Hazeldine

Ex Machina gastonrolinc.webnode.cz/news/a119/
Drama / Mysteriózní, Velká Británie, 2014
Režie: Alex Garland, Hrají: Domhnall Gleeson, Oscar Isaac

Automata gastonrolinc.webnode.cz/news/a109/
Sci-Fi / Thriller, Bulharsko / USA, 2014
Režie: Gabe Ibánez, Hrají: Antonio Banderas, Birgitte Hjort Sorensen

Morgan gastonrolinc.webnode.cz/news/a110/
Horor / Sci-Fi, USA, 2016
Režie: Luke Scott, Hrají: Kate Mara, Boyd Holbrook
 
Tvůrci a herci
Luke Scott (Režie), Mark Huffam (Produkce), Michael Schaefer (Produkce), Ridley Scott (Produkce), Max Richter (Hudba), Mark Patten (Kamera), Laura Jennings (Střih), Carmen Cuba (Casting), Tom McCullagh (Scénografie), Stefano De Nardis (Kostýmy), Luke Scott (Scénář), Kate Mara (Herec), Boyd Holbrook (Herec), Paul Giamatti (Herec), Toby Jones (Herec), Michael Yare (Herec), Rose Leslie (Herec), Anya Taylor-Joy (Herec), Sam Spruell (Herec), Vinette Robinson (Herec), Chris Sullivan (Herec), Jonathan Aris (Herec), Bobby Marno (Herec), Max Richter (Herec), Jennifer Jason Leigh (Herec), Michelle Yeoh (Herec), Brian Cox (Herec)
 
2016/92/USA/Horor, Mysteriózní, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu

- Ve finálním souboji Lee Weathers (Kate Mara) a Morgan (Anya Taylor-Joy) v lese spadnou obě protagonistky několikrát do jehličí. Navzdory tomu se však na modré košili Lee neobjeví ani jedna skvrna, či jiná nečistota.

 
Odkazy