Hon na Šakala / The Assignment (1997/100/Kanada/Krimi, Drama, Thriller) 72%

01.07.2018 20:39
JEDNOU VĚTOU
„O námořníkovi, který se stal hlavní postavou v plánu na dopadení nejnebezpečnějšího teroristy.“

OBSAH
Poté, co se stal svědkem bombového atentátu, dal si agent CIA Jack Shaw za úkol chytit mezinárodního teroristu Carlose, zvaného Šakal. Po patnácti letech konečně dostane šanci, a to v momentě, kdy velitel izraelské tajné služby Mossadu Amos odhalí dvojitého agenta. Americký námořní důstojník Annibal Ramirez vypadal, jako by Carlosovi z oka vypadnul. Shaw a Amos spojují své síly a upředou rafinovaný a riskantní plán.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Velice slušný příběh natočen neobvykle a zvláštně, kde se snoubí dobře ale i špatně natočené scény, které mi chvílemi vyzněli opravdu divně. Koneckonců samotný příběh obrátil dojem z filmu a nakonec jsem musel uznat, že Hon na Šakala je opravdu vydařený a s jeho průběhem napínavý od začátku do konce s dobrými herci, ale bohužel odfláknutými efekty, což je velice škoda. Ale i přesto se na film nedá zapomenout, na krutý výcvik, kterým prochází hlavní hrdina ani na jeho dvojníka, co se smrtí kolem sebe absolutně nešetří a rozdává ji plnými doušky. (Malarkey) 4*

Zajímavě zpracovaný kriminální thriller s příjemnými herci i jejich výkony a dějem, který za něco stojí a ne jako v Šakalovi s Brucem Willisem. Navíc ten výcvik, co hlavní hrdina dostal, je skvělej. Ten bych si dal říct, protože po něm by člověk opravdu mohl říct, že je na vrcholu schopností. Škoda, že u nás nejsou nějaký výcvikový tábory pro militantní jedince, jak v USA. Osobně se mi líbí víc ta část, kde ten výcvik dostává. Ostatní je už "jen" velice napínavá akce s několika zvraty. Takhle má vypadat opravdová akční kriminálka. Propracovanej scénář, dobří herci, zvrat na každém kroku a paranoia titulního hrdiny koukající z očí. Ale nemyslím si, že by speciální jednotka Komitětu Gosudarstvennoje Bezopasnosti vypadala jak zásahovka v Americe, to se jim přeci jen trošku nepodařilo. Přesto, nejlepší akční špionskej thriller posledních mnoha let. (monolog) 4*

Netušil jsem, že nemanželský sex člena tajné služby je vlastně souložením za vlast.. Dávají se za to metály? Ten český název je trošku zavádějící, protože The Assignment má s filmem Catona-Jonese společné leda psovitou šelmu jakožto přezdívku pro mezinárodně hledaného zločince, kvalitou je však Willisův šakalí kožich nemilosrdně vyprášen. Skvělý Kingsley, posedlý Sutherland, neotřelá epizoda s výcvikem, oldschoolová honička v Lybii - to vše dělá z nenápadného thrilleru Duguaye nadprůměrnou podívanou. Škoda jen závěru, kdy se ruská elitní jednotka nezachová dvakrát elitně a já pak nevím, kdo je v berlínském rybníku Carlos, kdo je Ramirez, kdo je Aidan, kdo je Quinn a koho mluví Prachař.. (Gilmour93) 4*

VELKÁ RECENZE
„Jediní lidi, na kterých mi kdy záleželo, jsou ti, které jsem zabil“ Úplně první záběr jakoby měl odkazovat ke Kapsám plným dynamitu, které se rovněž dotýkaly tématu terorismu, ač na něj nahlížely z diametrálně odlišného úhlu. Následný titulek o tom, kde a ve které době se nacházíme mi pro změnu připomněl závěr knihy Den pro Šakala. Šakal je jedním z mnoha jmen mezinárodně hledaného teroristy Carlose a zrovna jej si český distributor poněkud nešťastně vybral také do názvu tohoto konvenčního, ač poutavým příběhem vybaveného thrilleru. Základní premisa je jasná a z jiných filmů moc dobře známá – máme tu nebezpečného parchanta, který musí být zlikvidován ať to stojí, co chce.
A pak tady máme, což již nebývá tak časté, obyčejného manžela od rodiny (shodou okolností od námořnictva), který je k nerozeznání podobný člověku, jenž má být odejit na věčné časy. Po vytvoření plánu, kterak Carlose předhodit KGB (film se odehrává v 70. a 80. letech), musí nutně následovat otravné přemlouvání ke spolupráci (kéž by někdy někdo řekl „ne“ a film tím skončil). No a pak už tvůrci vyhradili slušný prostor pro to nejzajímavější, pro proměnu Annibala Ramireze (rozkošné jméno) v Carlose. Člověk by nevěřil, co všechno musí takový mezinárodně hledaný terorista ovládat…
Celkem mě zajímalo, jak si tvůrci poradí s psychologickým vykreslením jedné rozpolcené duše postupně ztrácející vlastní identitu a neustále řešící dilema, zda-li být spasitelem světa, či „jenom“ dobrým otcem. Po pravdě, moc se s tím nepářou a větší důležitost přikládají efektivním scénám z výcviku a následné akce. Moc pěkná, zvlášť v akčních scénách, je kamera (za kterou stál kromě samotného režiséra i nenápadný David Franco). Z herců odvádí svůj běžný standard a na důchod si přivydělávají Donald Sutherland a Ben Kingsley, trošku v jejich stínu pak zůstává Aidan Quinn v hlavní dvojroli. Chytrým tahem bylo neukázat nám skutečného teroristu bez paruky na moc dlouho (sotva pár vteřin), abychom mohli Annibala bez problému akceptovat jako kladného hrdinu. Carlose pak sice vidíme až v závěru (tedy, vidíme jej skoro pořád, akorát to není on :), ale přítomnost jeho osobnosti je jaksi patrna v celém filmu.
Hon na Šakala je vydařenou thrillerovou jednohubkou, která příjemně rychle uteče. Asi vám nezahltí hlavu komplikovanými otázkami, ale přinejmenším jednu si stojí za to položit: jak by vypadal stejný film zasazený do současnosti, kdy je za potencionálního teroristu považovaný snad každý Arab? 70%

PODROBNÝ POPIS FILMU
V září 1974 provedl známý terorista Carlos v Paříži další ze svých krutých a nelítostných atentátů, když hodil granát do kavárny plné lidí. O rok později vtrhl ve Vídni se skupinou dalších teroristů na konferenci zemí vyvážejících naftu. Požadoval dvacet milionů dolarů. Postarší agent CIA Henry Fields, který je doslova posedlý dopadením teroristy, je odhodlán zastřelit ho na letišti na vlastní pěst, nadřízený mu v tom však zabrání. O deset let později je v Jeruzalémě po delší honičce zatčen fotografující turista.
Při výslechu, který vede zkušený agent Amos, vyjde najevo, že muž není Carlos, kterému je neuvěřitelně podobný, ale americký námořní kapitán Annibal Ramirez. Amos společně se svým americkým kolegou Fieldsem se Ramireze snaží přemluvit ke spolupráci na dopadení teroristy, milující manžel a otec dvou dětí to sice odmítne, ale neodbytný Fields mu nedá pokoj, dokud na spolupráci nepřistoupí. O měsíc později se Ramirez loučí s rodinou a vyplouvá na moře jako kapitán ponorky. Ve skutečnosti odjíždí tajně do Kanady, kde pod vedením Amose a Fieldse podstoupí tvrdý výcvik, aby se co nejvíce přiblížil svému nebezpečnému dvojníkovi.
Fieldsův plán je přitom jednoduchý. Carlos je pod ochranou KGB, takže stačí, aby Sověti uvěřili, že terorista přešel na stranu Američanů a sami ho zlikvidují. Ramirez se tedy má jako Carlos setkat s vrahovou bývalou milenkou Agnieskou, a poté, až ho budou mít agenti KGB pod dohledem, nechat se vidět s agentem CIA. To by mělo stačit. Zdánlivě jednoduchý plán má však několik úskalí, a to nejen při výcviku, ale při samotné akci. Jeho první setkání s Agnieskou totiž překazí agenti francouzské tajné služby, kteří netuší, že jde o Carlosova dvojníka.

ŠAKAL
Ilich Ramírez Sánchez (Iljič Ramirez Sánchez, známý také pod přezdívkami Carlos či Carlos Šakal) (* 12. října 1949, Caracas, Venezuela) je jeden z nejznámějších světových teroristů, původem z Venezuely, který je od roku 1994 ve výkonu doživotního trestu odnětí svobody.
Po řadě bombových útoků získal celosvětovou proslulost v roce 1975 útokem na zasedání vrcholných představitelů ropného kartelu OPEC ve Vídni. Podařilo se mu do Alžírska unést 11 ministrů zemí OPEC, přičemž zahynuli tři lidé. Údajně stál také za únosem francouzského dopravního letadla do ugandského Entebbe v roce 1976 a měl být zapleten i do výbuchu ve francouzském kulturním středisku v západním Berlíně v roce 1983.
Po mnoha letech skrývání byl dopaden 14. srpna 1994 v súdánském Chartúmu francouzskou tajnou službou. Byl odsouzen k doživotnímu trestu odnětí svobody za vraždu dvou francouzských policistů a trest si odpykává ve vězení ve Francii.
Politickým přesvědčením se hlásil k marxismu[zdroj?]. Jeho jméno Iljič mu dal jeho otec, také zanícený komunista. Jeho dva mladší bratři se jmenují Lenin a Vladimir, což je odkaz na V. I. Lenina. V záškodnických činnostech byl cvičen na Kubě, studoval v Moskvě a během své teroristické kariéry se s vědomím úřadů skrýval v Maďarsku, Rumunsku, NDR nebo v Československu. Podle MV ČR byl v ČSSR oficiálně dvakrát, koncem sedmdesátých let a krátce i v roce 1986, jiné zdroje hovoří o mnohem častějších návštěvách.

DABING
V českém znění: David Prachař - Aidan Quinn (Annibal Ramirez / Carlos), Petr Pospíchal - Donald Sutherland (Henry Fields), Pavel Rímský - Ben Kingsley (Amos), Hana Krtičková - Claudia Ferri (Maura), Dagmar Čárová - Céline Bonnier (Carla), Petra Hanžlíková - Liliana Komorowska (Agnieska), Jaroslav Kaňkovský, Ivan Richter, Jan Hanžlík, Petr Oliva, Filip Jančík, Milan Bouška, Karel Kratochvíl a další.
Spolupracovali: Radka Lehká, Jana Kovaříková, Zdeněk Franc
Překlad: Jiřina Hradecká
Zvuk: Miloš Sommer
Režie: Karolína Průšová
Vyrobil: Bontonfilms 1998

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 12.9.1997 (Toronto International Film Festival)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.07.1998 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.12.1998 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 332 597

https://www.fdb.cz/film/hon-na-sakala-the-assignment/25487
https://www.kfilmu.net/film/hon-na-sakala/
 
Tvůrci a herci
Christian Duguay (Režie), Franco Battista (Produkce), Tom Berry (Produkce), Normand Corbeil (Hudba), Christian Duguay (Kamera), David Franco (Kamera), Yves Langlois (Střih), Karen Margiotta (Casting), Mary Margiotta (Casting), Lucie Robitaille (Casting), Michael Joy (Scénografie), Ada Levin (Kostýmy), Michel B. Bordeleau (Zvuk), Nicole Lapierre (Masky), Sabi H. Shabtai (Scénář), Dan Gordon (Scénář), Aidan Quinn (Herec), Donald Sutherland (Herec), Ben Kingsley (Herec), Claudia Ferri (Herec), Céline Bonnier (Herec), Vlasta Vrana (Herec), Liliana Komorowska (Herec), Al Waxman (Herec), Mitchell David Rothpan (Herec), Manuel Aranguiz (Herec), Gabriel Marian Oseciuc (Herec), Lucie Laurier (Herec), Gregory Hlady (Herec), Michael Caloz (Herec), Ted Whittall (Herec), Gouchy Boy (Herec), Jacques Lavallée (Herec), Daniel Pilon (Herec)
 
1997/100/Kanada/Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Tržby v USA za první víkend: 117 608 $
 
Odkazy