Ztracen v džungli / Jungle (2017/115/Austrálie, Kolumbie/Akční, Dobrodružný, Drama, Thriller) 68%

15.08.2018 11:06
JEDNOU VĚTOU
„Příroda zná jediné pravidlo. Přežít."

OBSAH
Mladý muž chce na cestách po světě uniknout rutinně a nudě západoevropského života. V bolívijské metropoli La Paz potkává nové parťáky z různých koutů světa a tajuplného průvodce. Ten je vezme na expedici do neprobádaných míst amazonského pralesa s tím, že mohou nalézt neznámý indiánský kmen, zcela nedotčenou přírodu a možná i naleziště zlata. Jenže uprostřed divočiny průvodce zmizí a skupina cestovatelů se při ztroskotání na divoké řece rozpadne. Hlavní hrdina Yossi zůstane uprostřed neprostupné, nehostinné a nebezpečné džungle sám. Bez nože či jiné zbraně, bez zásob a bez jakéhokoli přístřeší... úplně sám. Má sice za sebou tři roky vojenské služby, ale ty ho zdaleka nedokázaly připravit na všechno, co ho v dusném jihoamerickém pralese čeká. Krásná příroda se proměňuje v zelené peklo a v nepřítele plného útočných tvorů, jedovatých rostlin i hadů, odporného hmyzu a ohavných parazitů, jaké si ve středoevropských poměrech nedokážeme ani představit. Džungle má jasný vzkaz: sem lidé nepatří.(Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Na čele nemá jizvu ve tvaru blesku, nýbrž hýbající se bouli, ve které cosi žije a ke které přišel po dobrodružství na voru. Daniel Radcliffe znovu dokazuje, že éra Harryho Pottera je ta tam, vybírá si solidní role a hlavně žánrově velmi pestré. Tentokrát coby dobrodruh (nějaký Yossi skutečně žije), který se nechá zlákat výpravou do bolívijské džungle, která je léta páně 1981 neprobádaná a na konci cesty čeká bonus v podobě indiánského kmene. Jenže chyba lávky. Nakonec bude muset jeho mozek přepnout na „já tady sakra nezemřu“ a vymačkat ze sebe veškerou odvahu, sílu a odhodlání. Australský žánrový klenot Greg McLean, který si dvakrát vyšlápl na hororové publikum, má problém tohle dobrodrůžo nějak ozvláštnit, prostě jde jen o sled méně či více zajímavých obrazů, kdy jednou trpíme halucinacemi, jindy polykáme nevylíhnutá ptáčata, pak odháníme hladovou šelmu nebo se snažíme, aby nás nepohltila bažina. Než se ztratíme, musíme zkousnout zvláštní motivaci některých postav, přesto se k finále docela úspěšně doklopýtáme. (Castor) 4*

Radcliffe se snaží vymanit z Rowlingové škatule dalším fyzickým, dá se říct až „revenantním“ výkonem, ale co mu je ta vehemence platná, když mu McLean hází pod nohy tolik klacků. Předlouhou expozicí nafouknutá stopáž, podivná realizace blouznění a flashbacků, prázdné dialogy zbytečně přehlušující hlas džungle a survivalová pasáž nefungující ani když se pojídají ptačí embrya a vymačkávají červí komedony. V takové situaci si může Hrnčířovic Harold chrastit kostmi jak Mechanik či vytáhnout ze zadku půlmetrovou tasemnici a se mnou to nehne.. (Gilmour93) 2*

Film podle skutečné události o izraelském mladíkovi Yossi Ghinsbergovi, který se vydal za dobrodružstvím do hlubin Boliviské džungle, která se změnila v holý boj o přežití. Pomalý film, ukazující džungli plnou nástrah a nebezpečí, které se skrývá za každým stromem jakožto místo, které si nepodmanil člověk, ale přetrvává zde nadvláda přírody. Krásné a zároveň děsívé. (Dragoni) 4*

VELKÁ RECENZE
Daniel Radcliffe vytrvale pracuje na tom, aby ho lidi přestali mít zaškatulkovaného jako Harryho Pottera. Loňská role prdící mrtvoly ve Švýcaráku toho byla jasným důkazem, a v podobném, i když přece jen o poznání konvenčnějším duchu pokračuje i letos. Ztracen v džungli vychází ze skutečného příběhu izraelského mladíka Yossiho Ghinsberga, který na začátku 80. let musel několik týdnů vydržet s minimálními prostředky v nebezpečné amazonské džungli. Stojí jeho zázračné přežití za návštěvu kina?
Ghinsberg se na cestách po Jižní Americe seznámí nejen s dalšími dvěma světoběžníky, ale i s tajemným průvodcem, který trojici kamarádů nabídne dobrodružný výlet do neprozkoumaných částí bolivijské Amazonie. Zvědaví pánové souhlasí a cesta samozřejmě neprobíhá úplně růžově. Žádné krvelačné kmeny, zabijácké anakondy či hladoví lidojedi však nepřijdou, stačí obyčejné vysílení, strach a ošklivá infekce, aby morálka týmu byla na nule. Zhruba v polovině dvouhodinového snímku se pak Radcliffova postava shodou okolností ocitne sama uprostřed nehostinné džungle a hlavně pomocí obdivuhodné vůle po přežití dokáže takové podmínky zvládnout.
Přiznám se, že velmi mě nalákala jedna promo věta od samotného Ghinsberga, který na film dohlížel a prý se o roli i dost důkladně s Radcliffem bavil. Říkal, že od určitého bodu se člověk přestává bát a přemýšlet o blbostech, jelikož je to energeticky nehospodárné; namísto toho funguje jako dobře namazaný stroj a jde si za svým. Těšil jsem se proto na podívanou, v níž bude dobře podaná vůle přežít a hlavní hrdina se v jeden moment promění v adrenalinem přetékající tank, který se nebude ohlížet nalevo napravo a prostě pošlape kupředu. To je totiž zřejmě nejsilnější motiv, jaký z toho šel vytřískat. Výsledek je ovšem odlišný a nabízí poměrně rutinní survival, který jsme od dob Trosečníka viděli už několikrát a obvykle lépe.
Pokud jste tedy nějaké zpracování podobného tématu zkoukli, zřejmě vás toho moc nepřekvapí. Radcliffe čelí hladu, nebezpečným zvířatům (kterých nakonec není zase tolik), halucinacím či záludné floře. Jednotlivé problémy však nejsou ani originální, ani dostatečně syrově podané, aby zanechaly hlubší stopu. A to i navzdory tomu, že Radcliffe během natáčení zhubl sedm kilo a v klíčových momentech vypadal opravdu zuboženě; nelze mu tedy upřít ochotu pro roli hodně obětovat. No jo, ale občas ani to k něčemu dechberoucímu prostě nestačí.

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Josef Pejchal - Daniel Radcliffe (Yossi Ghinsberg), Bohdan Tůma - Thomas Kretschmann (Karl), Oldřich Hajlich - Alex Russell (Kevin), Týna Průchová - Lily Sullivan (Ami), Robin Pařík - Joel Jackson (Marcus), Tomáš Juřička - John Bluthal (Strýček Nissim), Jakub Saic - Jacek Koman (Moni Ghinsberg), Svatopluk Schuller - Luis Jose Lopez (Tico), Pavel Vondra, Klára Sochorová, Natálie Mudrová, Veronika Veselá
Překlad: Martin Kratochvíl
Zvuk: Michal Páleníček, Matěj Večeřa
Produkce: Markéta Kratochvílová
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, Studio Budíkov v roce 2018.

2.DABING (Prima)
V českém znění: Vojtěch Kotek - Daniel Radcliffe (Yossi Ghinsberg), Pavel Šrom - Thomas Kretschmann (Karl), Filip Švarc - Alex Russell (Kevin), Petr Gelnar - Joel Jackson (Marcus), Petr Burian, Marek Libert, Pavel Vondra, Radovan Vaculík, Bohdan Tůma, Irena Hrubá, Lucie Kušnírová
Překlad: Martin Massaniec
Zvuk: Daniel Němec
Produkce: Tereza Houžvicová, Leoš Lanči
Vedoucí výroby: Kateřina Malá
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Jozef Kušnír
Ve studiu Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group vyrobila FTV Prima spol. s.r.o. v roce 2018.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 28.12.2017 Bontonfilm
Premiéra Austrálie: 28.9.2017 Umbrella Entertainment
Premiéra Kolumbie: 31.5. 2018
Premiéra USA: 14:10.2017 (Telluride Horror Show)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 16.5.2018 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 16.5.2018 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 4 321 125
Tržby celkem - $ 1 900 000
Návštěvnost v ČR 29 729
 
Tvůrci a herci
Dana Lustig (Produkce), Greg McLean (Produkce), Gary Hamilton (Produkce), Todd Fellman (Produkce), Mike Gabrawy (Produkce), Johnny Klimek (Hudba), Stefan Duscio (Kamera), Sean Lahiff (Střih), Ben Parkinson (Casting), Matthew Putland (Scénografie), Vanessa Loh (Kostýmy), Steve Burgess (Zvuk), Chris Goodes (Zvuk), Rick Findlater (Masky), Greg McLean (Scénář), Daniel Radcliffe (Herec),  Thomas Kretschmann (Herec),  Alex Russell (Herec),  Lily Sullivan (Herec),  Jacek Koman (Herec),  Joel Jackson (Herec),  Angie Milliken (Herec)
 
2017/115/Austrálie, Kolumbie/Akční, Dobrodružný, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
-  Daniel Radcliffe se na roli připravoval tak, že denně jedl jen jedno kuřecí prso a jeden proteinový bar, doplněný velkým množstvím kávy a cigaret.
- Radcliffova příprava na roli měla několik vrstev - kromě kontaktu se samotným Yossim musel vypilovat izraelský přízvuk a držet velmi přísnou dietu - zhubl zhruba 7 kilogramů.
- Premiéra filmu se uskutečnila 3. srpna 2017 na Mezinárodním filmovém festivalu v Melbourne.
- Natočené podľa skutočných udalostí. Hlavný hrdina Yossi Ghinsberg (Daniel Radcliffe) napísal o svojom dobrodružstve aj knihu. V Českej republike v roku 2009 vyšla pod nakladateľstvom Jota s názvom "Ztracen v džungli".
- Natáčanie prebiehalo v Bonogin Valley, Gold Coaste a Queenslande v Austrálii, v apríli 2016.
 
Odkazy