Hamilton: V zájmu státu / Hamilton - I nationens intresse (2012/107/Švédsko/Akční, Drama, Thriller) 69%

22.07.2018 12:43
JEDNOU VĚTOU
„Zvláštní agent švédské tajné služby proti teroristům i mezinárodnímu zbrojařskému spiknutí."

OBSAH
Maskovaní vojáci se zmocní nákladu technologicky vysoce vyspělých raket a chtějí je propašovat do Uzbekistánu. Mezitím v Etiopii neznámí únosci zajali švédského vědce. Do akce je proto nasazen agent Hamilton, který má okolnosti únosu vyšetřit. Brzy ale zjistí, že se chystá mezinárodní zbrojní spiknutí a že korupce míří až do nejvyšších pater státní správy. Odhalí i plány teroristického útoku, ke kterému má brzy dojít na švédské půdě. Film podle novely Jana Guilloua, švédského spisovatele a novináře, jenž se proslavil právě jako autor knižní série o smyšleném švédském špiónovi Carlu Hamiltonovi přezdívaném „Coq Rouge“ (Červený kohout), a také jako autor Křižácké trilogie.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Na tenhle parádní film já nemám slov. Film má hromadu chyb. Třeba příběhově slušně kulhá. Vlastně nic extra nenabízí kromě pár osobních vsuvek samotného Hamiltona, který je naprosto perfektně zahrán. Dokonce i odpustím klepající se kameru, která ale ve chvíli akce dokáže narovnat a ukázat pár perfektních scén. Tenhle film mi prostě parádně sednul. Švédi točili film ve Švédsku a na kopě dalších zajímavých lokalit, postavy dokázaly suprově ožít a dokonce jsem se nemohl zbavit dojmu, že osobní život samotného Hamiltona mi nandal nejednu šokovou jizvu na srdci. Ale když už nic jiného, tak prohnat lidské osudy mixérem oni vysloveně umí. (Malarkey) 3*

Velmi příjemné překvapení z chladného severu - anebo jste tušili, že kromě hluboce lidských (tragi)komedií a temných psychodetektivek umí i "obyčejnou" akční zábavu? Pokud ano, tak to se máte, ale já holt až teď viděl Pana Hamiltona. A musím říct, že přesně takhle by podle mě měl vypadat Sam Fisher, až se konečně některé studio vzchopí, a natočí Splinter Cell tak jak by měl být natočen - ale aby nedošlo k omylu, tím jsem myslel jen osobu hlavního hrdiny. V Zájmu Státu je neskrývaně ve stylu bourneovek natočená záležitost, a je natočená zatraceně čistě a přitom úsporně (a tím myslím i peníze - pokud jsem počítal dobře, tak rozpočet nebyl ani deset milionů dolarů), a i když by se určitě dalo ještě zapracovat na scénáři, pokud jde o gradaci příběhu, a přes ne úplně krátkou stopáž by si naopak vedlejší linka s těhotnou policistkou zasloužila víc rozpracovat (zvlášť když mi 28. minuta přivodila menší šok), nemůžu říct, že bych měl nějaké zásadní výtky (navíc se třeba některé věci budou řešit v pokračování). Po řemeslné stránce to splňuje ta nejvyšší měřítka a hudba od dua naturalizovaného francouzského "Švéda" Boix-Vivese a "echt Skandinavische" Švéda Jona Ekstranda perfektně dokresluje dění před kamerou. Navíc je to všechno krásně kompaktní a svižné, všichni hrají to co mají a vůbec to velmi dobře sedí pohromadě. Takže si tu odložím 70... ale co, rovnou 80%, a budu napjatě očekávat druhý díl... a třetí. (Gemini) 4*

Čahounovitý švédský Michael Keaton ve službách její ministerské předsedkyně. Postrádá to sice ten bondovský nadhled i snahu vyhnout se thrillerovým klišé (last second záchrana), ale oceňuji, že báječní pihovatí američtí hoši jsou protentokráte ti špatní či odvahu zakomponovat nestandardní linii o důsledcích reflexu „padni komu padni“, kdy se vyšší zájmy bez okolků nadřadily spravedlnosti. Mikael Persbrandt působil až aristokratickým dojmem a spolu s Craigem by kromě tajných agentů klidně zvládli i důstojníky SS.. (Gilour93) 3*

VELKÁ RECENZE
I Švédi umí. Pořád jsou zde určité nedostatky a nedotaženosti, jak co se týče vizuální stránky, režie, scénáře, tak i nedůvěryhodnost některých postav a námět nemá takovou sílu. Naštěstí Mikael Persbrandt je fajn chlapík, v akci působí profesionálně a umí i hrát, jen nemá takové charisma jako Neeson, a občas působí hodně chladně.
Jason Flemyng konečně dostal pořádnou roli a jako hlavní záporák a hlava vojenské jednotky, je značně nekompromisní a je dostatečným soupeřem, takže se divák může těšit na jejich finální battle v pokoji. Zbytek herců krom nadřízeného Hamiltona, mě moc nezaujal. Akce je celkem dost, nějaké to obyčejné střílení, honičky, sledovačky, působí to značně průměrně, naštěstí jsou zde kraťoučké eliminace záporáků a jeden souboj. Ruční akce je mix Taken/Bourne, hraje našlapaná muzika a choreografie není nijak složitá, ale civilní, hlavní postava se musí rozhodovat okamžitě, aby neumožnila soupeři již vzdorovat.
V závěru přeci jen přijde i delší bitka, která je precizní po všech stránkách, drsná, kontaktní a brutální. Občas jsem si přál vidět některé chvaty z jiného úhlu, či mi přišlo, že sem tam byl nějakej střih nadbytečnej, ale celkovej dojem z akčních scén je pozitivní. Škoda těch náhod a samoúčelných scén (zásobníky docházej jak se to hodí, někdy chování postav nedává moc logiku) a jinak mi film přijde takovej.. neúplnej? Nač ovšem bejt zbytečně kritický. Po všech stránkách minimálně nadprůměrné řemeslo a pro takové "obyčejné" thrillery s civilní akcí mám slabost. (Ouwen)

Ocenění:
Guldbaggen
2012 - Nejlepší vizuální efekty
2012 - Kathrine Windfeld (Cena diváků)

DABING
V českém znění: Bohdan Tůma - Mikael Persbrandt (Carl Hamilton), Dana Černá, Tomáš Juřička, Kateřina Březinová, Jakub Saic, Zuzana Schulzová, Bedřich Šetena, Milan Slepička, Michal Holán, Ladislav Županič, Milan Fiala, Petra Jindrová, Roman Hájek, Pavel Vondrák, Vladimír Kudla, Terezie Taberyová, Michal Michálek, Eva Miláčková
Překlad: Šárka Bartesová
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Lenka Němcová
Dialogy a režie: Jiří Brouzdal
Připravila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2012

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Švédsko: 13.1.2012 Buena Vista Int. Swe
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 14.9.2012 North Video
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Hamilton gastonrolinc.webnode.cz/news/a04/
Akční / Dobrodružný, Švédsko / Norsko, 1998
Režie: Harald Zwart, Hrají: Peter Stormare, Lena Olin

Hamilton: V zájmu státu gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a07/
Akční / Drama, Švédsko, 2012
Režie: Kathrine Windfeld, Hrají: Mikael Persbrandt, Pernilla August

Hamilton: Pokud jde o vaši dceru gastonrolinc.webnode.cz/news/a08/
Akční / Drama, Švédsko, 2012
Režie: Tobias Falk, Hrají: Mikael Persbrandt, Saba Mubarak
 
Tvůrci a herci
Kathrine Windfeld (Režie), Jan Marnell (Produkce), Philippe Boix-Vives (Hudba), Jon Ekstrand (Hudba), Jonas Alarik (Kamera), Sofia Lindgren (Střih), Lara Atalla (Casting), Alex Johnson (Casting), Tusse Lande (Casting), - (Scénografie), Charles Koroly (Kostýmy), Maria Felldin (Kostýmy), Mattias Eklund (Zvuk), Jenny Fred (Masky), Stefan Thunberg (Scénář), Jan Guillou (kniha) (Předloha), Mikael Persbrandt (Herec), Pernilla August (Herec), Jason Flemyng (Herec), Ray Fearon (Herec), Peter Andersson (Herec), Gustaf Hammarsten (Herec), David Dencik (Herec), Leo Gregory (Herec), Fanny Risberg (Herec), Liv Mjönes (Herec), Kevin McNally (Herec), Terry Carter (Herec), Sandra Andreis (Herec), Anders Ahlbom (Herec)
 
2012/107/Švédsko/Akční, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Názov filmu sa objaví v dvanástej minúte.
- Mikael Persbrandt se na roli Carla Hamiltona připravoval tréninkem u amerického týmu Navy SEALs v San Diegu, kde se po delší dobu učil speciálním technikám, jako je odzbrojení nepřítele. Absolvoval také trénink švédské elitní jednotky SSG.
 
Odkazy
-