Tři mušketýři / The Three Musketeers (2011/106/Německo, Francie, Velká Británie, USA/Dobrodružný, Akční, Romantický) 52%

24.07.2018 16:11
JEDNOU VĚTOU
„D'Artagnan a jeho přátelé, mušketýři Athos, Porthos a Aramis, se snaží překazit plány kardinála Richelieua zmocnit se královské moci."

OBSAH
Postavy čtyř hrdinů bez bázně a hany, kteří se bijí ve jménu francouzského krále a snaží se překazit intriky pletichářského kardinála, zrádného vévody z Buckinghamu a dvojité agentky milady de Winter. Mladý D'Artagnan (Logan Lerman) a jeho tři věrní přátelé Atos, Portos a Aramis (Matthew Macfadyen, Ray Stevenson a Luke Evans) se opět musí spojit a zastavit krásnou dvojitou agentku mylady De Winter (Milla Jovovich), která se chystá převzít francouzský trůn a uvrhnout Evropu do války.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tři steampunkoví mušketýři aneb Anderson zachraňuje sám sebe. Zdálo se, že Paul W.S. bude do konce života střídat předrsnělá béčka s dalšími a dalšími sequely Resident Evil. Jenže přišla dobrodružná podívaná, která je úplně vším, co by si klukovská divácká dušička mohla přát. Oslavou odvahy, přehlídkou vynálezů, akční jízdou i ódou na nohy Milly Jovovich. Zaslouženou. Nejchvályhodnější je ovšem fakt, že Alexander Dumas v hrobě nemusí rotovat. Rozvržení postav, důvěrně známé zvraty i ústřední poselství o přátelství a oddanosti - to všechno tady je. Snad jen ta přestřelená metrosexualita francouzského krále mu zlehka narušila klidný spánek. I to ale rád odpustím. Některým z nás se totiž dnes bude zdát o vzducholodích, kordech a Constance. Ne nutně v tomto pořadí. (novoten)

Tihle Tři mušketýři jsou naprosto něco jiného, než byste čekali. A ono je to vlastně docela dobře. Vždyť k čemu by mi bylo koukat na tentýž příběh znovu a zase s jinými herci. Příběh, který je vždycky brán z nejen historického hlediska velice vážně a chvílemi dost romanticky. Anderson původní podstatu příběhu znásilnil, vojel jí ze všech stran, nafackoval jí, zneužil jí a pak z něj vypadlo tohle. Ve výsledku je to naprosto brutální šílenost, která je nesmyslná v každém bodě, ale baví. To je asi to nejdůležitější. Musíte se naladit na vlnu zábavy a ne historického příběhu. Pak to funguje. A i docela dobře. Herci to totiž taky pochopili a musím říct, že i s nimi to bylo nakonec moc fajn. Nasmál jsem se a jako bonus jsem tam měl mušketýry. (Malarkey) 4*

Subjektivně ten film plní vše, co si představíte ve slovním spojení ‚Tři mušketýři v režii Paula Andersona‘, v plně pozitivním slova smyslu. Že to bude úlet, slibovaly už trailery. Vynalézavá akce v kombinaci s parádním hereckým obsazením, kde si každý svoji roli bezezbytku užívá, loudí spokojené úsměvy, ale problém nastává v neakčních pasážích, kde snad až tolik nevadí blábolivé dialogy, jako spíše to, že to nemá žádný šmrnc a chybí tomu i sebemenší kapička nepředvídatelnosti, takže prostě víte, že Lerman bude (sympatickým) spratkem až do závěru, stejně tak dobře, jako že hlavní trojka bude servírovat hlášky i kdyby vzducholodě z nebe padaly. Nejsem zklamaný, jen si myslím, že Anderson by nad sebou potřeboval pevnější dramaturgický bič, a pak bude servírovat jeden Death race za druhým. :) 3 a 1. (Isherwood) 3*

Co to u Rochefortova periferního vidění proboha bylo? Wild Wild France? Queer Pride Parade na Ludvově dvoře? Proč d´Artagnan vypadal jako člen skupiny Tokio Hotel? Proč při akčních sekvencích připomínali mušketýři Leonidase, co si klestí cestu Peršany? Odpovědi znám a není mi z nich dobře, ovšem pokud ještě nemáte občanský průkaz, může vás mně ukradená vzducholoď docela polechtat na z břicha se spouštějících varlatech.. Akorát chudák Alexandre starší teď pod zemí Dumá, proč ho v cca dvacetiletých intervalech tak ošklivě pálí rektum. No, my jsme v obraze. Nejdřív ho v 93´ znásilnili otylí Disneyho Mickey Mouseové a nyní tato rozverná Andersonova fraška, co kálením na tradicionalismus oslavuje krásy 21.století.. (Gilmour93) 2*

VELKÁ RECENZE
Paul W. S. Anderson točil vždycky blbosti. Ovšem někdy i zábavně. Mortal Kombat, Horizont události nebo Rallye smrti jsou minimálně zábavná béčka, na druhou stranu bláboly typu Žoldák: Legie zkázy nebo Resident Evil: Afterlife by člověk rád dostal rychle z hlavy. S Třemi mušketýry se Anderson pokusil vstoupit do světa trošku ambicióznějších, dražších a áčkovějších filmů. Raději měl ale zůstat tam, kde mu bylo lépe. Pro dobro všech.
Tři mušketýři se totiž režisérovi zrovna nevydařili. Přiznám se, že tyhle hrdiny znám jen z filmů a knížka si ke mně cestu nikdy nenašla, dokážu si ovšem představit, že milovníci Alexandra Dumase budou nejnovější adaptaci považovat za hodnou vyhlášení války. Už trailery, ve kterých se to hemžilo vzducholoděmi, naznačily, že tihle Tři mušketýři hodlají zvysoka kašlat na tradice a pokusí se současným divákům nabídnout jednoduchou ale efektní zábavu ve stylů Pirátů z Karibiku, šmrncnutou steampunkem a trendy 3D akcí. Tolik k teorii, v praxi to celé bohužel šlape výrazně hůř.
Anderson totiž neumí – a při pohledu na jeho předchozí díla je jasné, že nikdy neuměl – vyprávět příběh. Dokud se mu před kamerou mlátí Liu Kang se Sub-Zerem nebo Jason Statham závodí v autě vyzbrojeném dvěma kulomety, jeho filmy v rámci svých brakových mantinelů v pohodě fungují. Jakmile se ale musí něco řešit, nastanou problémy. Ve Třech mušketýrech, ať jsou jakkoliv popcornovou zábavou, se toho řeší hodně. V příběhu se pohybuje minimálně deset postav, které je nutné sledovat a polovina z nich permanentně kuje pikle, navzájem se podráží a vymýšlí spiknutí. Všechno to ale působí uměle a z plátna doslova teče režisérova touha přesunout se k nějaké scéně, kde by po sobě střílely dvě létající lodě nebo kde by mohli mušketýři rozsekat na kusy čtyřicítku protivníků. Anderson se u dialogových scén smutně ztrácí a nezříka jimi i nechtěně baví.
Tihle Tři mušketýři hodlají zvysoka kašlat na tradice a chtějí nabídnout efektní zábavu.
Leccos naštěstí kompenzuje akčními sekvencemi, které jsou překvapivě hodně dobré. V loňském čtvrtém dílu série Resident Evil se rozhodl zpomalit úplně všechno, takže než někdo někoho kopl, člověk občas i usnul. Tentokrát se poučil a minimálně šermířské souboje jsou téměř vynikající. Když D`Artagnan a jeho parta mlátí přesilu nepřátel, je všechno krásně přehledné. Zpomalovačky neruší a jsou užívány celkem s mírou. A pár originálních nápadů se v bitkách taky najde. Od minula tedy opravdu velké zlepšení. Při ostatních akčních scénách, v nichž hrají prim děla či plamenomety, to už však taková sláva není, pořád však dostanete poctivý velkolepý a burácející Hollywood. Ústřední čtveřice je navíc sympatická, i když naplňuje jen primitivní typové škatulky (je tu hrdina, veselý silák, smutný drsňák a nevýrazný pánbíčkář), takže tady režisér pár kladných bodů rovněž nabral.
Nad herci ale z jednoho prostého důvodu jásat nemůžeme – kvůli Mille Jovovich. Ta je ve Třech mušketýrech tak špatná, že si zaslouží vlastní odstavec, a Paul W. S. Anderson by v rámci snahy o záchranu své filmařské kariéry měl začít seriózně zvažovat rozvod. Těžko říct proč, ale akční scény, ve kterých jeho manželka vystupuje, jsou o několik řádů horší než zbytek a prakticky se na ně nedá koukat. Jako bychom se vrátili k čtyřce Resident Evil: Anderson okolo své dlouhonohé partnerky zpomaluje úúúúplně všechno, výsledkem čehož je absurdní fakt, že akční scény jsou nudnější a pomalejší než momenty, v nichž si dva lidé povídají. Proč se tak děje jen při bitkách jeho staré, to netuším. Každopádně Milla Jovovich nepřesvědčuje ani herecky a její Mylady vykonává svou práci špiónky tak dokonale, že nejspíš ani ona neví, pro jakou stranu zrovna pracuje. Esteticky náročnější diváky navíc bude trápit, že krása téhle bývalé modelky se pomalu stává minulostí...
Snaha udělat z Tří mušketýrů nové Piráty z Karibiku tak vychází celkem vniveč. Film je sice výrazně epičtější a výpravnější než poslední dobrodružství Jacka Sparrowa, ale to je s trochou nadsázky i drama o výrobě kartónových krabic. Anderson bohužel potvrdil, že není příliš dobrý režisér, a celkem zábavné herce a dobrou choreografii prokaučoval kvůli tupě vyprávěnému příběhu, do očí bijícím logickým kiksům (v sedmnáctém století se řidičáky na vzducholodě nejspíš fasovaly při zápisu do armády) a nakonec vlastně i proto, že si rozmáchlost svého blockbusteru nezvládl adekvátně prodat. Honosné hradní sály a okázalé kostýmy totiž připomínají spíš přeplácané pohádky Zdeňka Trošky než řízný hollywoodský velkofilm. A i proto je vizuál filmu trochu úsměvný...
Tři mušketýři promarnili svůj potenciál být zábavnou a moderní adaptací dobrodružné klasiky. Přiznám se, že bych klidně za dva roky dal sequelu šanci, ale za kamerou by musel sedět někdo jiný. Na Andersonovo blbnutí je téhle látky škoda.

O FILMU
Postavy čtyř hrdinů bez bázně a hany, kteří se bijí ve jménu francouzského krále a snaží se překazit intriky pletichářského kardinála, zrádného vévody z Buckinghamu a dvojité agentky milady de Winter, snad netřeba představovat. Z původní románové epopeje Alexandra Dumase staršího, četných převyprávění i nespočtu filmových převedení je všechny důkladně známe. Paul W. S. Anderson ve své moderní interpretaci ctí reálie příběhu a své novodobé ztvárnění hodlá přiblížit výpravnosti původního literárního díla - rozhodně nečekejte žádný levný spektákl a lacinou senzaci, ale ambiciózní adaptaci nesmrtelného příběhu o lásce, zradě, věrnosti a přátelství až za hrob.
Dobová patina se ve Třech mušketýrech potkává s postmoderní estetikou steam-punku a slibuje tak vizuální orgie i pro nejnáročnější diváky. Dalším rozměrem, který výpravný velkofilm navíc obsahuje, je doslova rozměr třetí - Tři mušketýři se vrací na plátno poprvé ve 3D. A o plastičnost postav se stejně tak zasloužil i výběr těch největších hereckých es současnosti - dlouhý seznam herců není se jmény jako Milla Jovovich, Logan Lerman, Christoph Waltz, Mads Mikkelsen, Luke Evans nebo Orlando Bloom zdaleka u konce.
Kniha Tři mušketýři si koleduje o zápis do Guinessovy knihy rekordů v kolonce největší množství filmových adaptací vůbec (vyrovnají se jí snad jen adaptace Shakespearových dramat). Vůbec první filmové převedení Dumasovy knihy na celuloidový pás pochází již z roku 1903, které se dodnes nedochovalo a mnoho se toho o něm neví. Tři mušketýři byli převedeni do němých filmů, sovětské muzikálové agitky, asijské kung-fu adaptace a mnoha animovaných snímků (od Toma a Jerryho po Barbie verzi), seriálů a pokračování s alternativními konci. Pokud bereme v potaz pouze filmy, které mají tři mušketýry přímo v názvu, pak Tři mušketýři ve 3D jsou v pořadí asi na dvacátém pátém místě v soutěži o největší počet filmových zpracování.
„Tři mušketýři mě vždy přitahovali, je to vskutku klasický příběh,“ říká o počátcích své touhy mušketýry zfilmovat režisér Paul W. S. Anderson. „Knihu jsem četl ve škole, vyrostl jsem na filmovém zpracování od Richarda Lestera. Tři mušketýři jsou přesně typ filmu, který jsem chtěl vždycky natočit. Je to má vášeň, která trvá už hodně dlouho. Jde o klasický příběh hrdinství, lásky a přátelství. Odehrává se sice ve Francii, ale vypráví univerzální lidský příběh - příběh o člověku, kterým je D'Artagnan. Mladý muž, který vyroste na vesnici a sní o tom, že odejde do města a někam to dotáhne.“
Přestože byl film natáčen v Německu, jeho tvůrci si dali maximálně záležet na hodnověrném vystižení prostředí Francie sedmnáctého století. „Vím, že to možná zní zvláštně od filmaře, který svůj film natáčí v Německu, ale architektura ve filmu je opravdová francouzská architektura té doby. Díky vizuálním efektům jsme byli schopni oživit celé části Paříže, které takto ve filmu ještě nikdo neviděl. Katedrálu Notre-Dame tak, jak v té době vypadala. Louvre z té doby. Ty úžasné mosty s domky a obchody, které se klenuly přes Seinu a spoustu dalších věcí, které v žádném filmu o Třech mušketýrech nikdy předtím nebyly“, doplňuje Anderson.
„D'Artagnan je symbolický, mladý a morální charakter, který dokáže tři mušketýry znovu stmelit. Na začátku filmu, když opouští svou rodnou ves, je nafoukaný a naivní děcko. Poprvé dostane za vyučenou až při setkání s tvrdou realitou života ve velkém městě,“ říká o titulní postavě její představitel Logan Lerman. A dodává: „Když se střetne s třemi mušketýry, je jimi okamžitě znechucený. Očekává velkolepé hrdiny, ale ve skutečnosti potká jen tři ochmely bez životního poslání. D'Artagnan změní jejich život - získá si jejich respekt a pomůže je postavit zpět na nohy.“
Režisér Paul W. S. Anderson o Orlandu Bloomovi: „Když jsem se o Třech mušketýrech bavil s producentem Jeremym, říkal jsem mu ‚musíme tam dostat Orlando Blooma‘. To bylo jasné, ještě před jakýmkoliv dalším castingem. Jen jsme si nebyli moc jistí, jakou by měl hrát roli. Protože dát mu roli mušketýra by znamenalo postavit ho do podobné pozice, v jaké už byl v Pirátech z Karibiku. Něco, co už dělal, a co by podle mého názoru už nechtěl znovu dělat. A pak mě jednoho dne napadlo ho obsadit jako vévodu z Buckinghamu, jednoho z těch zlých a úkladných ve filmu. Šli jsme s Orlandem v Londýně na čaj a ten nápad se mu moc zamlouval, protože to bylo něco, co chtěl už dlouhou dobu - hrát zápornou postavu, distancovat se od dobrých charakterů, jaké představoval v Pirátech nebo v Pánu prstenů. A konečně ukázat svojí temnou stránku. A jak se toho chopil, panečku!“
Záporné postavy milady de Winter se s grácií chopila Milla Jovovich: „Na postavu milady de Winter jsem vždy pohlížela jako na jednu z nejmodernějších žen v literatuře. Je svobodná, chytrá a schopná se ladně pohybovat napříč různými společnostmi. Vyžaduje to velmi silnou ženskou osobnost, aby se byla schopná tak dobře orientovat v mužském světě - a zejména v sedmnáctém století, kdy mohla být žena poslána do kláštera nebo blázince, pokud si dovolila vystoupit proti svému manželovi. Být ženou natolik chytrou, že dokáže těmito muži takto manipulovat, je záležitost sama o sobě hodná respektu.“

DABING
V českém znění: David Matásek - Matthew Macfadyen (Athos), Tatiana Vilhelmová - Milla Jovovich (Milady de Winter), Petr Lněnička - Luke Evans (Aramis), Filip Čapka - Ray Stevenson (Porthos), Michal Jagelka - Orlando Bloom (Buckingham), Jan Dolanský - Logan Lerman (D'Artagnan), Lukáš Vaculík - Mads Mikkelsen (Rochefort), Matouš Ruml - Freddie Fox (Louis), Jan Vondráček - Carsten Norgaard (Jussac), Ivana Korolová - Gabriella Wilde (Constance), Jitka Ježková - Juno Temple (Královna), Jiří Štěpnička - Christoph Waltz (Richelieu), Martin Zahálka - Dexter Fletcher (D'Artagnanov otec), Lucie Benešová - Jane Perry (D'Artagnanova matka), Otakar Brousek ml. - Til Schweiger (Cagliostro), Miroslav Hanuš - James Corden (Planchet), Zbyšek Horák, Svatopluk Schuller, Michal Holán, Luděk Čtvrtlík, René Slováčková, Helena Brabcová, Daniel Margolius a další
Překlad: Zbyněk Ryba
Zvuk: Jiří Peřina
Dramaturgie: Silvie Šustrová
Produkce: Jana Kovaříková
Dialogy a režie: Vladimíra Wildová
Vyrobil: Kit Digital divize Sound pro Hollywood Classic Entertainment 2011

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 20.10.2011 H.C.E.
Premiéra USA: 21.10.2011 Summit Entertainment
Premiéra Německo: 1.9.2011 Constantin Film DE
Premiéra Francie: 12.10.2011 UGC Distribution
Premiéra Velká Británie: 12.10.2011 Entertainment One
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 19.6.1996 (VHS) H.C.E.
Poprvé na VHS: 1.5.1997
Poprvé na DVD: 21.3.2012 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: 21.3.2012 H.C.E.

Tržby v ČR - Kč 7 263 514
Tržby celkem - $ 132 200 000
Návštěvnost v ČR 53 174
Náklady (Rozpočet) - $ 75 000 000
 
FILMY V SÉRII
Tři mušketýři: Královniny přívěsky gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/bbb88/
Francie / Itálie, Dobrodružný / Romantický / Historický, 1961
Režie: Bernard Borderie, Hrají: Gérard Barray, Mylene Demongeot

Tři mušketýři: Pomsta Milady de Winter gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/bbb89/
Francie / Itálie, Dobrodružný / Romantický / Historický, 1961
Režie: Bernard Borderie, Hrají: Gérard Barray, Mylene Demongeot
 
Tři mušketýři gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a036/
Akční / Dobrodružný, Španělsko / USA, 1973
Režie: Richard Lester, Hrají: Oliver Reed, Raquel Welch

Tři mušketýři 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a044/
Akční / Dobrodružný / Komedie / Romantický, Španělsko / Panama / USA / Velká Británie, 1974
Režie: Richard Lester, Hrají: Oliver Reed, Raquel Welch

Tři mušketýři gastonrolinc.webnode.cz/news/a054/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 1993
Režie: Stephen Herek, Hrají: Charlie Sheen, Kiefer Sutherland

Tři mušketýři gastonrolinc.webnode.cz/news/a055/
Dobrodružný / Akční, Německo / Francie, 2011
Režie: Paul W.S. Anderson, Hrají: Logan Lerman, Matthew Macfadyen
 
Tři mušketýři: D'Artagnan gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/bbb90/
Francie, Dobrodružný / Akční / Historický, 2023
Režie: Martin Bourboulon, Hrají: François Civil, Vincent Cassel

Tři mušketýři: Milady gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/bbb91/
Francie, Dobrodružný / Akční / Historický, 2023
Režie: Martin Bourboulon, Hrají: Eva Green, Vincent Cassel
 
Tvůrci a herci
Paul W.S. Anderson (Režie), Jeremy Bolt (Produkce), Paul W.S. Anderson (Produkce), Robert Kulzer (Produkce), Paul Haslinger (Hudba), Glen MacPherson (Kamera), Alexander Berner (Střih), Claus Wehlisch (Střih), Suzanne Smith (Casting), Paul D. Austerberry (Scénografie), Pierre-Yves Gayraud (Kostýmy), Stefan Busch (Zvuk), Eithne Fennel (Masky), Alex Litvak (Scénář), Andrew Davies (Scénář), Alexandre Dumas st. (kniha) (Předloha), Logan Lerman (Herec), Matthew MacFadyen (Herec), Ray Stevenson (Herec), Milla Jovovich (Herec), Luke Evans (Herec), Mads Mikkelsen (Herec), Christoph Waltz (Herec), Gabriella Wilde (Herec), Orlando Bloom (Herec), Juno Temple (Herec), James Corden (Herec), Til Schweiger (Herec), Paul Haslinger (Herec), Carsten Norgaard (Herec), Susanne Wolff (Herec), Freddie Fox (Herec), Dexter Fletcher (Herec), Hannes Wegener (Herec), Helen George (Herec), Josef Kuhn (Herec), Ben Moor (Herec), Gode Benedix (Herec), Florian Brückner (Herec), Nina Eichinger (Herec)
 
2011/106/Německo, Francie, Velká Británie, USA/Dobrodružný, Akční, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Herec Logan Lerman, který ve filmu hraje d'Artagnana, si musel pro svou postavu nechat prodloužit vlasy.
- Logan Lerman získal roli i bez konkurzu.
- V poslední scéně je vidět několik stovek lodí a vzducholodí. Velmi podobná scéna se objevila i v dalším snímku Orlanda Blooma s názvem Troja (2004).
- Na začátku filmu ukazuje mapa Evropy království té doby. V Německu lze ale spatřit Würzburg, fiktivní království a také název města, kde se točily zásadní scény filmu, např. i zámek Versailles.
- Vzdušný koráb Rochefortových jednotek byl v plně funkčním provedení i se všemi 31 děly na palubě postaven z masivního dřeva německou společností 'pyro.labs berlin' v rekordním čase 14 dnů.
- Filmový Versailles je ve skutečnosti německý palác Fürstbischöfliche Residenz ve Würzburgu.
- Christoph Waltz, který ztvárnil postavu Cardinala Richelieu, má narozeniny 4. října, tedy ve stejný den, jako Charlton Heston, jenž si zahrál Cardinala Richelieu ve zpracování z roku 1973.
- Kniha "Tři mušketýři" si koleduje o zápis do Guinessovy knihy rekordů v kolonce největší množství filmových adaptací vůbec (vyrovnají se jí snad jen adaptace Shakespearových dramat). Vůbec první filmové převedení Dumasovy knihy na celuloidový pás pochází již z roku 1903, které se dodnes nedochovalo a mnoho se toho o něm neví. Tři mušketýři byli převedeni do němých filmů, sovětské muzikálové agitky, asijské kung-fu adaptace a mnoha animovaných snímků (od Toma a Jerryho po Barbie verzi), seriálů a pokračování s alternativními konci. Pokud bereme v potaz pouze filmy, které mají tři mušketýry přímo v názvu, pak Tři mušketýři ve 3D jsou v pořadí asi na dvacátém pátém místě v soutěži o největší počet filmových zpracování.
 
Odkazy