Tři mušketýři 2 / The Four Musketeers (1974/108/Španělsko, Panama, USA, Velká Británie/Akční, Dobrodružný, Komedie, Romantický) 81%

22.07.2018 12:47
JEDNOU VĚTOU
„Jeden za všechny, všichni za jednoho!"

OBSAH
Jeden za všetkých, všetci za jedného! Príbeh o odvahe, cti, priateľstve, vernej láske, ale zároveň o zrade, intrigách a podlosti. Výpravný film Traja mušketieri anglického režiséra Richarda Lestera s ľahkým humorom rozvíja romantického ducha slávneho románu Alexandra Dumasa. Rozpráva o dobrodružstvách d´Artagnana (Michael York) a jeho priateľov Athosa (Oliver Reed), Porthosa (Frank Finlay) a Aramisa (Richard Chamberlain), o ich láske k boju pre boj samotný, o ich odvahe, s akou sa postavia proti všemocnému kardinálovi Richelieuovi (Charlton Heston) v záujme ochrany kráľovninej cti. S dávkou irónie tvorcovia zobrazujú život na dvore Ludovíta XIII., kardinála Richelieua, Buckinhamovu lásku ku kráľovne Anne (Geraldine Chaplinová) i d´Artagnanovu lásku ku krásnej Constancii (Raquel Welchová). Pôsobivé šermiarske súboje, ukážky jazdeckého umenia, bohatá výprava, kamera, využívajúca krásy krajiny, a predovšetkým herci zvučných mien, patria ku kladom Lesterovho stvárnenia známeho príbehu.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Začnu kladnými body. V pokračování Lesterových mušketýrů jsem si zvykl na Hestona v roli kardinála, potěšilo mě nevynechání obléhání La Rochelle a jsem rád, že smrt Constance nebyla odbyta tak šíleným způsobem jako ve francouzské verzi. Jinak se ale budu opakovat, tohle prostě nejsou mušketýři, jak bych si je představoval. "Užasné mezinárodní obsazení" je sice jménovitě hvězdné, ale například takový Finlay vůbec nevypadá jako vazoun, co by jednou ránou skolil půlku armády a York je sice předloze věrnější d´Artagnan, ale i tak mě baví daleko méně, než Barray. (higuain) 3*

Vlastně bych jen opakoval to, co bylo napsáno v případě dílu prvního – brilantní a vtipná dobrodružná podívaná, tentokrát o něco smutnější a tragičtější, přesto neméně kouzelná. Společně s dílem prvním tvoří celek, který svou kvalitou boří hranice času a zůstává takřka nedostižnou metou na poli historického dobrodružného velkofilmu. (Marigold) 3*

Jeden za všechny, všichni za jednoho podruhé! Tentokrát o chlup slabší než jednička. I tady je zřejmé, že Lesterův postmodernismus byl poněkud omezován požadavky scénáře, což bylo ku prospěchu věci, stejně jako jeho téměř nedůstojný přístup ke klasické látce. Mušketýři konají více motivováni láskou k sobě a dobrodružstvím než zájmem o vyšší ideály. Jsou bez konvenčního smyslu pro morálku. Královna, které slouží, je zobrazena jako povrchní a ne ideálně ctnostná. Mušketýři zapojeni do náboženských válek, které pohltily Francii koncem 16. a počátkem 17. století mohou poukazovat na absurditu konfliktu katolíky s Hugenoty, ale u La Rochelle je stejně řežou jak na běžícím pásu. Vtip marginalizuje klasiku a postavy se někdy možná ocitají až na hraně karikatury – stále ale snesitelné a vyzdvihujíci komedialitu filmu. Ve finále nutno oba současně natáčené díly spojit do jednoho velkofilmu, který s odstupem času několika desítek let vůbec nezestárl a patří k absolutní špičce nejen komediálně laděného historického dobrodružného filmu. Produkce: Alexander, Michael and Ilya Salkind Productions. (Pink.Panther) 4*

VELKÁ RECENZE
Jeden za všechny, všichni za jednoho! Tentokrát v jedné z nejznámějších filmových adaptací nesmrtelného dobrodružného románu Alexandra Dumase. Na počátku všeho přijíždí mladý gaskoňský šlechtic d´Artagnan do Paříže, aby se stal šlechticem. Dobře si pamatuje slova svého otce, který jej nabádal, aby vždy věrně sloužil králi Ludvíku XIII., královně Anně a vlasti a nikdy se nezaprodal nenáviděnému kardinálovi Richelieuovi. Přestože kapitánem mušketýrů je rodinný přítel, pan de Tréville, nemůže být d´Artagnana mezi mušketýry přijat, protože se ani nezúčastnil vojenského tažení, ani se jinak nevyznamenal.
Než se zklamaný a poněkud horkokrevný mladík stačí rozkoukat, podaří se mu urazit tři mušketýry - ješitného Porthose, elegantního Aramise a zádumčivého Athose - a přijmout jejich výzvy na souboj. Když je však na místě konání souboje překvapí kardinálova stráž, přidá se mladík na stranu mušketýrů a stane se jejich přítelem. Se svým sluhou, mazaným Planchetem, se nastěhuje k pekaři Bonacieuxovi, kde se okamžitě zamiluje do pekařovy mladé ženy, krásné Constance, která je královninou švadlenou a důvěrnicí. Při tajném milostném setkání královny a vévody Buckinghama, daruje královna na důkaz své lásky vévodovi náhrdelník se dvanácti diamantovými přívěsky.
Kardinál, kterému schůzka samozřejmě nezůstala utajena, přesvědčí krále, aby trval na tom, že si královna musí na příští ples vzít svůj diamantový náhrdelník. Je na d'Artagnanovi a jeho přátelích, zda se jim podaří proniknout k vévodovi z Buckinghamu a přinést královně zpět náhrdelník. Což se jim samozřejmě podaří, přestože Mylady dva z diamantů ukradla.
Dnes už klasika jak filmové, tak literární tvorby. Musím říct, že kniha je přece jen kniha, ale tihle (Lesterovy) Mušketýři s Michaelem Yorkem se mi opravdu líbí, i když třeba Francouzi to mají taky moc hezké. Hrdý gaskoňec d'Artagnan, který zachraňuje čest královně Francie v prekérní situaci, ve které se ocitla díky svým citům k Lordu Buckinghamovi a diamantovým přívěskům. Romantiku příběhu doplňují láska ke krásné švadlence Constance, intriky kardinála a jeho posluhovačů a samozřejmě přátelství až za hrob. :P Vřele doporučuji opravdu to stojí za to. A já sama tomuto zpracování dávám opravdu přednost, protože se mi zdá prostě nejlepší

SKUTEČNOST
Nejen postava d'Artagnana, ale i postavy Athose, Porthose a Aramise a také Raoula, vikomta de Bragelonne mají historický podklad.
Aramis, Athos, d'Artagnan a Porthos, ilustrace Maurice Leloira.
D'Artagnan - Vzorem pro vytvoření postavy d'Artagnana byl Charles de Batz-Castelmore, hrabě d'Artagnan (asi 1611–1673), kapitán mušketýrů francouzského krále Ludvíka XIV.
Athos - Pro postavu Athose posloužil jako vzor Armand de Sillegue d'Athos d'Autevielle (1615–1644), který byl rovněž mušketýrem. V románu jeho pravé jméno zní hrabě de la Fere. Athos je zhruba o deset let starší než ostatní jeho přátelé a je nejvznešenější z nich. d'Artagnana miluje jako svého syna.
Porthos - Porthos je v románu zprvu jmenován jako pan du Valon a později, když ve Třech mušketýrech po dvaceti letech získal baronský titul, jako baron du Valon de Bracieux de Pierrefonds. Je to obrovský silák a také tak trochu chvastoun. Jeho postava byla vytvořena podle skutečného mušketýra jménem Isaac de Portau.
Aramis - Aramis má v románu vlastní jméno abbé d'Herblay nebo rytíř d'Herblay. Ve Třech mušketýrech ještě po deseti letech je znám jako biskup z Vannes a po návratu z exilu též jako španělský šlechtic, vévoda z Alamedy. Je to nejtajemnější muž ze všech čtyř přátel, později významný člen řádu Tovaryšstva Ježíšova (jezuitů) a člověk schopný spřádat velké intriky. Jeho postava byla vytvořena rovněž podle skutečného mušketýra, který se jmenoval Henri d'Aramitz.

Ocenění:
Academy Awards
1976 - Kostýmy (nominace)

BAFTA
1976 - Kostýmy (nominace)

DABING
1. DABING (kino) (vystřihnuta poprava Milady Winter)
V českém znění: Jiří Zahajský - Oliver Reed (Athos), Jana Hlaváčová - Raquel Welch (Constance de Bonacieux), Ladislav Županič - Richard Chamberlain (Aramis), Petr Oliva - Michael York (D'Artagnan), Karel Hlušička - Frank Finlay (Porthos), Jan Přeučil - Christopher Lee (Rochefort), Klára Jerneková - Geraldine Chaplin (královna), Svatopluk Beneš - Jean-Pierre Cassel (král Ludvík XIII.), Mirko Musil - Roy Kinnear (Planchet), Josef Abrhám - Simon Ward (vévoda Buckingham), Hana Talpová - Faye Dunaway (Milady / Lady de Winter), Jiří Holý - Charlton Heston (kardinál Richelieu), Bedřich Šetena, Vlastimil Hašek - Bob Todd (velitel popravčí čety), Bohumil Bezouška, Zdeněk Blažek, Vladimír Krška (trhovec), Marcela Martínková - Gitty Djamal (Beatrice), Lucie Němečková - Nicole Calfan (služebná Kitty), Karel Vlček - Jack Watson (Busigny), Alfred Strejček - Michael Gothard (Felton), Vladimír Čech st. - Norman Chappell (vynálezce ponorky), Miloš Zavřel - Leon Greene (švýcarský důstojník), Bedřich Prokoš, Stanislav Bruder, Ladislav Krečmer, Jan Víšek, Jan Sedliský, Běla Jurdová, Pavel Spálený a další
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Střih: Lumír Cihlář
Vedoucí výroby: Irena Uhlířová
Zvukové efekty: Jitka Zvirocká
České dialogy: Zdena Psůtková
Režie českého znění: Marie Fronková
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1976

2. DABING (Nova)
V českém znění: Petr Oliva - Oliver Reed (Athos), Martina Hudečková - Raquel Welch (Constance de Bonacieux), Jaromír Meduna - Richard Chamberlain (Aramis), Libor Terš - Michael York (D'Artagnan), Pavel Rímský - Frank Finlay (Porthos), Martin Kolár - Christopher Lee (Rochefort), Mahulena Bočanová - Geraldine Chaplin (královna), Rudolf Jelínek - Jean-Pierre Cassel (král Ludvík XIII.), Jan Vlasák - Roy Kinnear (Planchet), Libor Hruška - Simon Ward (vévoda Buckingham), Dana Batulková - Faye Dunaway (Milady / Lady de Winter), Otakar Brousek - Charlton Heston (kardinál Richelieu)
Překlad: Tereza Chudobová
Produkce: Evelyna Vrbová, Marcela Bártová
Zvuk: Jiří Kříž
Dialogy a režie: Jiří Ptáček
Vyrobila: LS Productions dabing pro ČNTS Nova 1997

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 26.02.1975 20th Century Fox
Premiéra Španělsko: 19.12.1974 In-Cine Distribuidora Cinematográfica
Premiéra Velká Británie: 25.3.1973
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Tři mušketýři: Královniny přívěsky gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/bbb88/
Francie / Itálie, Dobrodružný / Romantický / Historický, 1961
Režie: Bernard Borderie, Hrají: Gérard Barray, Mylene Demongeot

Tři mušketýři: Pomsta Milady de Winter gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/bbb89/
Francie / Itálie, Dobrodružný / Romantický / Historický, 1961
Režie: Bernard Borderie, Hrají: Gérard Barray, Mylene Demongeot
 
Tři mušketýři gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a036/
Akční / Dobrodružný, Španělsko / USA, 1973
Režie: Richard Lester, Hrají: Oliver Reed, Raquel Welch

Tři mušketýři 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a044/
Akční / Dobrodružný / Komedie / Romantický, Španělsko / Panama / USA / Velká Británie, 1974
Režie: Richard Lester, Hrají: Oliver Reed, Raquel Welch

Tři mušketýři gastonrolinc.webnode.cz/news/a054/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 1993
Režie: Stephen Herek, Hrají: Charlie Sheen, Kiefer Sutherland

Tři mušketýři gastonrolinc.webnode.cz/news/a055/
Dobrodružný / Akční, Německo / Francie, 2011
Režie: Paul W.S. Anderson, Hrají: Logan Lerman, Matthew Macfadyen
 
Tři mušketýři: D'Artagnan gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/bbb90/
Francie, Dobrodružný / Akční / Historický, 2023
Režie: Martin Bourboulon, Hrají: François Civil, Vincent Cassel

Tři mušketýři: Milady gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/bbb91/
Francie, Dobrodružný / Akční / Historický, 2023
Režie: Martin Bourboulon, Hrají: Eva Green, Vincent Cassel
 
Tvůrci a herci
Richard Lester (Režie), Alexander Salkind (Produkce), Ilya Salkind (Produkce), Michael Salkind (Produkce), Lalo Schifrin (Hudba), David Watkin (Kamera), John Victor-Smith (Střih), - (Casting), Brian Eatwell (Scénografie), Yvonne Blake (Kostýmy), Simon Kaye (Zvuk), - (Masky), George MacDonald Fraser (Scénář), Alexandre Dumas pere (podle novely), Alexandre Dumas st. (kniha) (Předloha), Oliver Reed (Herec), Raquel Welch (Herec), Richard Chamberlain (Herec), Michael York (Herec), Frank Finlay (Herec), Christopher Lee (Herec), Nicole Calfan (Herec), Geraldine Chaplin (Herec), Faye Dunaway (Herec), Michael Gothard (Herec), Ángel del Pozo (Herec), Simon Ward (Herec), Jean-Pierre Cassel (Herec), Charlton Heston (Herec), Sybil Danning (Herec), Roy Kinnear (Herec), Richard Briers (Herec), Eduardo Fajardo (Herec)
 
1974/108/Španělsko, Panama, USA, Velká Británie/Akční, Dobrodružný, Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Při natáčení se zabil herec a přítel Richarda Lestera Roy Kinnear.
- Film byl natočen ve stejném roce jako předchozí díl Tři mušketýři (1973).
 
Odkazy