Smrt darebáka / La Mort d'un pourri (1977/120/Francie/Krimi) 71%

22.07.2018 12:47
JEDNOU VĚTOU
„Alain Delon, deník plný kompromitujících informací a zabijáci najatí zkorumpovanými politiky ve francouzském thrilleru."

OBSAH
Poslanec Phillippe Dubay, který v prudké hádce zabil poslance Serrana, jenž se pokusil vydírat, požádá o pomoc svého dávného přítele, obchodníka Xaviera Marechala. Ten potvrdí policii, že v době vraždy večeřel společně s Philippem a jeho manželkou Christinou. To je však pouhý počátek dramatických událostí, v jejichž středu je Serranův deník. Mají o něj zájem nejen politici, které by informace v deníku mohly kompromitovat, ale také další vlivné síly. Dubay prozradí příteli, že deník ukryl ve svém tajném bytě, kde se schází se svou milenkou Valerií. Xavier se však bez ohledu na nebezpečí rozhodne deník odnést na bezpečnější místo. Je přepaden a v divoké honičce zahyne jeho přítel Kebir, Xavierovi se však v poslední chvíli podaří varovat Valerii, která má u sebe deník. Když je dalšího dne nalezen Dubay mrtev, je sice Xavier jedním z podezřelých, rozhodne se však přítele pomstít, k čemuž se rozhodne využít informací z deníku.  S pomocí Valerie zhotoví fotokopie deníku, jehož originál uschová na nádraží a postupně odmítne několik velmi nabídek, které mu za deník nabízejí velkolepé sumy. Když je zavražděna Christine, je sice Xavier zatčen, ale po zásahu tajemného a vlivného cizince Tomského opět propuštěn. Aby se dostal k vrahům blíž, zveřejní část materiálů, což vyvolá ve vysokých kruzích paniku. Xavier unikne dalším rafinovaným pokusům o vraždu, když však odmítne spolupracovat s Tomským, má být k odevzdání deníku donucen mučením. V posledních chvíli je sice zachráněn komisařem Pernetem, který přichází s fingovaným zatykačem, tajemní zabijáci však záhy opět udeří a Xavier přijde o další osobu, která byla jeho srdci blízká. Zuřící muž se rozhodne jednat a nebrat přitom ohledy na nikoho.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Žák prvního stupně Maréchal ne zcela náhodou vlastní sešit známého delikventa z osmičky Serrana, jeho podobně založení spolužáci z druhého stupně ho chtějí zpět (vězte, že ne kvůli dopsání zameškaného učiva), učitelé vyšetřují incident po svém a ministr školství se třepe, jestli ho to nebude stát místo.. Škola korupce, mocichtivosti a morálního úpadku, od Lautnera opentlena i nadčasovou kritikou společenských poměrů (viz. závěrečný proslov k Pařížanům). Delonově postavě, stavící kamarádství nad spravedlnost, nešlo pro její stoický klid a inteligenci nefandit a někde od chvilkového zatčení na policejní stanici jsem nabyl dojmu, že si svou situaci neúplatného, tvrdohlavého muže pátrajícího po jménu vraha svého přítele, snad i užívá.. (Gilmour93) 3*

Charismatický Alain Delon se snaží jak může, ale ani tento film (opět okolo 2 hodin, francouzi jsou nepoučitelní!) nedokáže utáhnout ani s přispěním dalšího charismatického herce, Klause Kinskiho. Po delší době se ve filmu s Delonem střílí a za to jsem rád, protože mám v hlavě zapsaného Delona pouze s pistolí (a dívkou v druhé ruce). Přesto nijak zázračný film, který je lehce k zapomenutí. (Djkoma) 4*

Áááááá, tady se nám Delonek zapletl s politickým spektrem čili český daňový poplatník ví díky našemu politickému spketru přesně o co jde. O velké prachy, lži a intriky. Jsou tam i vtipné scény třeba když Delon ofocuje dokumenty kde jsou záznamy politiků a jejich pochybné činnosti a říká "koukej jsou tady všichni a jak hrabou." Pane Delone, že většina byla z České republiky ? Vlastně nééé, já zapomněl, že u nás jsou přece všichni politici nevinný, že to je jen opoziční hra. Pane Delone, nechcete přiject sem ? Tady na každého slušného občana, vychází jeden politický darebák, dokonce s možností výběru politické strany. Pane Delone, tady by jste se nenudil a za každou smrt jednoho našeho politického darebáka by vám slušní občané zatleskali stejně od srdce jako diváci na premierách Vašich krásných filmů. Popřemýšlejte o tom, pane Delone. (Enšpígl) 4*

VELKÁ RECENZE
Poslanec Phillippe Dubay, který v prudké hádce zabil poslance Serrana, jenž se pokusil vydírat, požádá o pomoc svého dávného přítele, obchodníka Xaviera Marechala. Ten potvrdí policii, že v době vraždy večeřel společně s Philippem a jeho manželkou Christinou. To je však pouhý počátek dramatických událostí, v jejichž středu je Serranův deník. Mají o něj zájem nejen politici, které by informace v deníku mohly kompromitovat, ale také další vlivné síly. Dubay prozradí příteli, že deník ukryl ve svém tajném bytě, kde se schází se svou milenkou Valerií. Xavier se však bez ohledu na nebezpečí rozhodne deník odnést na bezpečnější místo. Je přepaden a v divoké honičce zahyne jeho přítel Kebir, Xavierovi se však v poslední chvíli podaří varovat Valerii, která má u sebe deník. Když je dalšího dne nalezen Dubay mrtev, je sice Xavier jedním z podezřelých, rozhodne se však přítele pomstít, k čemuž se rozhodne využít informací z deníku.
S pomocí Valerie zhotoví fotokopie deníku, jehož originál uschová na nádraží a postupně odmítne několik velmi nabídek, které mu za deník nabízejí velkolepé sumy. Když je zavražděna Christine, je sice Xavier zatčen, ale po zásahu tajemného a vlivného cizince Tomského opět propuštěn. Aby se dostal k vrahům blíž, zveřejní část materiálů, což vyvolá ve vysokých kruzích paniku. Xavier unikne dalším rafinovaným pokusům o vraždu, když však odmítne spolupracovat s Tomským, má být k odevzdání deníku donucen mučením. V posledních chvíli je sice zachráněn komisařem Pernetem, který přichází s fingovaným zatykačem, tajemní zabijáci však záhy opět udeří a Xavier přijde o další osobu, která byla jeho srdci blízká. Zuřící muž se rozhodne jednat a nebrat přitom ohledy na nikoho.
Korupce, vydírání a vraždy ve vysoké politice, tohle vše existovalo v politice už v dobách Angeliky – markýzy du Plessis, existuje dnes a bude i po nás. Je s podivem, jak je tento více než třicet let starý snímek stále aktuální - alespoň v pasážích týkajících se korupce a mocenských struktur které jsou s ní provázány. Na naši dobu a poměry to bohužel sedí jako ulité.

DABING
V českém znění: Eduard Cupák - Alain Delon (Xavier "Xav" Maréchal), Taťjana Medvecká - Ornella Muti (Valérie), Jana Hlaváčová - Stéphane Audran (Christiane), Jorga Kotrbová - Mireille Darc (Françoise), Ladislav Mrkvička - Maurice Ronet (Philippe Dubaye), Rudolf Jelínek - Michel Aumont (komisař Moreau), Otakar Brousek - Jean Bouise (komisař Pernais), Vladimír Brabec - Daniel Ceccaldi (Lucien Lacor), Čestmír Řanda - Julien Guiomar (Fondari), Svatopluk Beneš - Klaus Kinski (Nicolas Tomski), Jan Pohan - François Chaumette (Lansac), Václav Mareš - Xavier Depraz (Marcel), Jan Faltýnek - Henri Virlojeux (Paul), Karel Houska - Charles Moulin (Serrano), Ladislav Županič (Kebir), Jiří Krampol (Conzales), Simona Stašová (Leslie Colová), Pavel Trávníček (novinář), Jiří Novotný - Gérard Hérold (ministr Dupaire), Oldřich Vlach (kriminalista), Jan Víšek (četník), Marcela Martínková (Serranova sekretářka), Bedřich Šetena (hlas z rádia), Jan Sedliský (prokurátor), Jiří Pleskot (doktor), Jiří Havel (řidič náklaďáku), Pavel Spálený (účastník honu), Jiří Zavřel a další
Zvuk: Václav Suchánek
Střih: Marta Geržabková
Vedoucí výroby: Irena Uhlířová
Dialogy a režie českého znění: Irena Skružná
České zněni vyrobilo Filmové studio Barrandov Dabing v roce 1980

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 7.12.1977
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 17.3.2008 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 17.3.2008 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Tři muži na zabití gastonrolinc.webnode.cz/news/a037/
Thriller / Krimi, Francie, 1980
Režie: Jacques Deray, Hrají: Alain Delon, Dalila Di Lazzaro

Bojovník gastonrolinc.webnode.cz/news/a039/
Krimi / Drama, Francie, 1983
Režie: Robin Davis, Alain Delon, Hrají: Alain Delon, François Périer

Smrt darebáka gastonrolinc.webnode.cz/news/a040/
Krimi, Francie, 1977
Režie: Georges Lautner, Hrají: Alain Delon, Ornella Muti

Slovo policajta gastonrolinc.webnode.cz/news/a041/
Akční / Krimi, Francie, 1985
Režie: José Pinheiro, Hrají: Alain Delon, Jacques Perrin
 
Tvůrci a herci
Georges Lautner (Režie), Alain Delon (Produkce), Philippe Sarde (Hudba), Henri Decaë (Kamera), Michelle David (Střih), Anita Benoist (Casting), - (Scénografie), Marie-Françoise Perochon (Kostýmy), Michel Desrois (Zvuk), Eric Muller (Masky), Michel Audiard (Scénář), Jean Laborde (kniha) (Předloha), Alain Delon (Herec), Ornella Muti (Herec), Stéphane Audran (Herec), Mireille Darc (Herec), Maurice Ronet (Herec), Michel Aumont (Herec), Jean Bouise (Herec), Daniel Ceccaldi (Herec), Julien Guiomar (Herec), Klaus Kinski (Herec), Xavier Depraz (Herec), Henri Virlojeux (Herec), François Chaumette (Herec), Philippe Castelli (Herec), Charles Moulin (Herec), Charles Millot (Herec), Gérard Hérold (Herec), Yvan Tanguy (Herec), Jean Berger (Herec), Colette Duval (Herec)
 
1977/120/Francie/Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal Jean Laborde.
- Režisér Georges Lautner měl zprvu dost obavy ohledně zapojení Klause Kinski, kterého předcházela jeho reputace divocha, s nímž bylo obtížné spolupracovat. Překvapivě na něj přehodnotil názor a považoval ho za jednoho z nejmilejších, nejvstřícnějších herců, se kterými kdy spolupracoval.
- Za roli v tomto filmu byl Alain Delon nominován na Césara za nejlepší mužský herecký výkon, Michel Audiard byl nominován v kategorii nejlepší scénář.
 
Odkazy