Hamilton / Hamilton (1998/127/Švédsko, Norsko, Itálie, Maroko/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller) 62%

22.07.2018 10:38
JEDNOU VĚTOU
„Podaří se nebezpečného teroristu zastavit svět před jadernou katastrofou?"

OBSAH
Tajný agent Carl Hamilton je pověřen úkolem zlikvidovat gang ruských pašeráků zbraní. Nebezpečným kontrabandem je řízená střela SS-20 s termonukleární hlavicí o síle 1,5 megatuny, která by Paříž, Washington či New York v jediném okamžiku změnila v popel.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Švéďáci umějí. Není to náhoda sice tenhle starej Hamilton se Stormarem není tak bombastickej jako ten novej, ale i tak mě to bavilo. Stormarovi úloha chladnýho profíka sedne. Hamill je parádní bezcharakterní záporák. Jo a zapamatujte si, že Švédští výsadkáři jsou největší drsňáci. Zajmou a popraví bandity , těla rozřežou na kusy a spálí a dokonce spálí i prachy co mají banditi u sebe. Je to syrový, chladný prostě severskej akční film a ty já můžu. Škoda, že délka je přepálená tak o 20 minut bych to zkrátil a dal bych 4* takhle je to 65%. (Wacoslav1) 3*

LFŠ 43 (Film 18): Už chápu, proč Stormare hraje pořád jen záporáky. Jeho charisma ten film prostě neutáhne (jeho slow walk od exploze je ještě směšnější než bývá obvykle) Naprosto ho zastiňuje Mark Hamill, svojí camp variací na Jokera. Příliš nepomáhá ani fakt, že mezi "ty hodné" patří příslušník GRU a Libyjští bojovníci za svobodu. Dokonce i ten jediný Američan co je Stormarovi k ruce je spíš komická úřednická figurka s vizáží Kofiho Annana a rapperským jménem Texas Slim. Co se týče Seveřanů (včetně Rusů), ti jsou nesympatičtí už od pohledu, navíc se nechovají ani jako typičtí klaďasové (poprava rukojmích je sice z hlediska logického naprosto v pořádku, ale ani Chuck Norris by si něco tak srabského nedovolil). No prostě sebranka k pohledání. Je úsměvné, že jako hlavní padouchové jsou zde Američani, ale to je asi důsledek levicového náklonu Švédska. Skoro bych až řekl, že Hamilton je takový inverzní Delta Force. Pokud jste fanouškem aeronetu či parlamentních listů, přihoďte navrh 3 hvězdy. (Carthorias) 2*

Spíše béčkový nehollywoodský akční film, který mě donutil svou brutalitou, reálností a uvěřitelným hlavním hrdinou dát 4 hvězdy. Nepříliš originální zápletka by zasloužila kratší stopáž a větší spád a mohlo to být ještě lepší. Pro fandy akčňáků povinnost, pro ostatní doporučení ( a o hvězdu méně), kvůli netradičnímu příběhovému zvratu. (Rumata) 4*

VELKÁ RECENZE
Autorem hamiltonovské špionážní ságy je Jan Guillou, jeden z nejznámějších švédských spisovatelů současnosti. Jestliže v Čechách si získal jméno jako autor historických románů o templářském rytíři Arnu Magnussonovi, ve Švédsku a vůbec ve světě se proslavil především jako investigativní novinář a autor špionážních románů podle střihu Fredericka Forsytha či Johna le Carrého.
Pokud jde o jeho novinářskou kariéru, úzce souvisela s Guillouovým politickým smýšlením. Mládí prožil v maoistických komunitách, v roce 1970 vstoupil do komunistické strany. O tři roky později spolu se svým kolegou Peterem Brattem zveřejnil na stránkách levicového časopisu Folket i Bild/Kulturfront důkazy o existenci tajné, neoficiální výzvědné organizace Informationsbyran zřízené za účelem sledování levicově smýšlejících švédských občanů. Přestože šlo o doložená fakta, oba žurnalisté strávili téměř rok ve vězení za špionáž. Právě tam začal Guillou přemýšlet o postavě Hamiltona, Rudého kohouta švédské výzvědné služby. Jeho příběhy pak začal psát ve druhé polovině 80. let a brzy se staly nejenom švédským fenoménem.
Tím se levicově smýšlející špion vycvičený v USA logicky dostal i do kin, poprvé na samém konci studené války. Ztvárnili ho postupně slavní švédští herci posledních generací (Stellan Skarsgard, Peter Haber, Peter Stormare a Mikael Persbrandt), své eskapády však musel přizpůsobovat dramaticky se měnící době. Zejména v 90. letech se komplikovaný hrdina seriózní špionážní série proměnil v urputně chtěný švédský ekvivalent brosnanovských bondovek, „jenom“ pořízený za mnohem méně peněz, tudíž v až směšných produkčních podmínkách.
Takový je i Stormarův Hamilton z roku 1998. Berte ho spíše jako kuriozitu, zpětně upozorňující na podivnou přepjatost 90. let, navíc okořeněnou účastí představitele Lukea Skywalkera ze série Star Wars Marka Hammila. Ten se tu pokusil najít v sobě dostatek temné síly a uhrát záporáka.

DABING
V českém znění: Pavel Šrom - Peter Stormare (Carl Hamilton), Dagmar Čárová - Lena Olin (Tessie), Bohuslav Kalva, Filip Švarc, Jan Szymik, Jan Vágner, Martin Stránský, Radek Hoppe, Zbyšek Horák, Michal Michálek, Ludvík Král, Roman Hájek a další
Překlad: Robert Hájek
Zvuk: Miloš Vrána
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu ProTime pro Pro North video v roce 2011

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Švédsko: 30.1.1998
Premiéra Norsko: 30.1.1998
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.4.2011 North Video
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 1 400 000
Náklady (Rozpočet) - 50 000 000 SEK

FILMY V SÉRII
Hamilton gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a04/
Akční / Dobrodružný, Švédsko / Norsko, 1998
Režie: Harald Zwart, Hrají: Peter Stormare, Lena Olin

Hamilton: V zájmu státu gastonrolinc.webnode.cz/news/a07/
Akční / Drama, Švédsko, 2012
Režie: Kathrine Windfeld, Hrají: Mikael Persbrandt, Pernilla August

Hamilton: Pokud jde o vaši dceru gastonrolinc.webnode.cz/news/a08/
Akční / Drama, Švédsko, 2012
Režie: Tobias Falk, Hrají: Mikael Persbrandt, Saba Mubarak
 
Tvůrci a herci
Harald Zwart (Režie), Hans Lönnerheden (Produkce), Trond Bjerknes (Hudba), Jérôme Robert (Kamera), Darek Hodor (Střih), Ahmed Abounouom (Casting), Maria Bolme (Casting), Mikael Varhelyi (Scénografie), Anna Asp (Scénografie), Lenamari Wallström (Kostýmy), Mats Lindskog (Zvuk), Agneta Lindqvist-Widin (Masky), Jonas Cornell (Scénář), William Aldridge (Scénář), Jan Guillou (kniha) (Předloha), Peter Stormare (Herec), Lena Olin (Herec), Mark Hamill (Herec), Terry Carter (Herec), Zakia Tahri (Herec), Valerij Prijomychov (Herec), Krister Henriksson (Herec), Harry Van Gorkum (Herec), Andrej Smoljakov (Herec), Gustav Levin (Herec), Thomas Hedengran (Herec)
 
1998/127/Švédsko, Norsko, Itálie, Maroko/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Tržby celosvětové $1,400,000
 
Odkazy