Tři muži na zabití / 3 hommes a abattre (1980/93/Francie/Thriller, Krimi, Drama) 78%

22.07.2018 12:46
JEDNOU VĚTOU
„Francouzský thriller o nepohodlném svědkovi, který se rozhodl neprodat svou kůži lacino."

OBSAH
Profesionální hráč karet Michel Gerfaut se cestou na smluvenou hru stane svědkem nehody. Pomůže zraněnému muži a odveze ho do nemocnice. Netuší, že nehoda nebyla nehodou, ale vraždou, a že vrahové Carlo a Bastien si poznamenali číslo jeho auta. Když se další den Michel se svou přítelkyní Beou vypraví k moři, napadnou ho při koupání dva muži, kteří se ho pokusí utopit. Michel unikne jen s největší námahou a když pak oba muže zahlédne před kavárnou, kde se náhodou zastaví, pochopí, že útok nebyl náhodným incidentem. Když se pak v novinách dočte o vraždě tří poradců vysoce postaveného obchodníka Emmericha, mezi nimiž byl také muž, kterému pomohl předchozího večera, dojde mu, že má být odstraněn jako nepohodlný svědek.Vyhledá svého přítele Lietharda, který pracuje pro zpravodajskou službu, aby se s ním poradil. Dozví se od něj, že Emmerich obchoduje se zbraněmi, hlavně pak s řízenými střelami, že má vlivné známosti, a nebezpečí, které mu hrozí, je opravdu vážné. Vzápětí dojde na jeho slova, protože vrahové znovu udeří. Místo Michela však zastřelí Lietharda. Když zjistí svůj omyl, pustí se do pronásledování prchajícího Michela, který se brání Liethardovou pistolí a jednoho ze zabijáků v sebeobraně zabije. Vzápětí je zatčen inspektorem Chocardem, který pracuje i pro Emmerichova tajemníka Leprinceho. Podaří se mu s pomocí přítelkyně uprchnout a zabít dalšího z najatých vrahů. Je odhodlán vyrovnat si účty s najatými vrahy i těmi, kteří je poslali. Emmerich přesvědčený, že Michel je profesionál pracující pro konkurenci, se ho rozhodne koupit. Michel však není z těch, kteří by se nechali koupit. To se mu však může stát osudným.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ten, kdo mohl sledovat Delonovy projekty posledních dekád, pomalu nechápe, kde se v minulosti vzal jeho kult a proč byl považován za velký talent francouzkého filmu... Tenhle snímek je datován do roku 1980 a jde o labutí píseň Delona coby ostrého drsňáka ve špičkových kriminálních thrillerech. Poté už následovaly filmy klesající kvality a návštěvnosti. Zároveň jde o poslední velký film Jacquese Deraye. Tři muži na zabití nepatří sice k nejlepším kouskům svého žánru ve Francii, nicméně s odstupem času a hlavně poté, co jsem je po delší přestávce znovu zhlédl, mám chuť jim nadělit nejvyšší rating. Poctivá kriminálka, kde nic neschází a nepřebývá, o tom, že jedno náhodné střetnutí vám může ze života udělat peklo. A rada na závěr - nepřipalujte kuřákům na ulici, nevíte co se z nich vyklube. (gudaulin) 4*

Film, ve kterém Alain Delon skoro nenosí pistoli a raději by furt hrál karty. Nebýt konce, v kterém se postava zachová možná hrdinsky, ale rozhodně ne inteligentně, tak bych šel o hvězdičku výše. Jinak jsem rád, že francouzská kriminálka s Delonem má konečně přijatelnějších 93 minut, na rozdíl od některých skoro dvouhodinových, je to hned o trochu kvalitnější podívaná. (Djkoma) 3*

Kdo tvrdí, že kriminální dramata s Alainem Delonem jsou sračky, ať si pustí třeba tenhle film, pak, ať se za své tvrzení veřejně omluví, na moje konto pošle blíže neurčenou finanční částku jako odškodnění za kroucení hlavou, které jsem během jeho tvrzení musel provozovat a doufá v milost boží. (Enšpígl) 5*

VELKÁ RECENZE
Profesionální hráč karet Michel Gerfaut se cestou na smluvenou hru stane svědkem nehody. Pomůže zraněnému muži a odveze ho do nemocnice. Netuší, že nehoda nebyla nehodou, ale vraždou, a že vrahové Carlo a Bastien si poznamenali číslo jeho auta. Když se další den Michel se svou přítelkyní Beou vypraví k moři, napadnou ho při koupání dva muži, kteří se ho pokusí utopit. Michel unikne jen s největší námahou a když pak oba muže zahlédne před kavárnou, kde se náhodou zastaví, pochopí, že útok nebyl náhodným incidentem. Když se pak v novinách dočte o vraždě tří poradců vysoce postaveného obchodníka Emmericha, mezi nimiž byl také muž, kterému pomohl předchozího večera, dojde mu, že má být odstraněn jako nepohodlný svědek.
Vyhledá svého přítele Lietharda, který pracuje pro zpravodajskou službu, aby se s ním poradil. Dozví se od něj, že Emmerich obchoduje se zbraněmi, hlavně pak s řízenými střelami, že má vlivné známosti, a nebezpečí, které mu hrozí, je opravdu vážné. Vzápětí dojde na jeho slova, protože vrahové znovu udeří. Místo Michela však zastřelí Lietharda. Když zjistí svůj omyl, pustí se do pronásledování prchajícího Michela, který se brání Liethardovou pistolí a jednoho ze zabijáků v sebeobraně zabije. Vzápětí je zatčen inspektorem Chocardem, který pracuje i pro Emmerichova tajemníka Leprinceho. Podaří se mu s pomocí přítelkyně uprchnout a zabít dalšího z najatých vrahů. Je odhodlán vyrovnat si účty s najatými vrahy i těmi, kteří je poslali. Emmerich přesvědčený, že Michel je profesionál pracující pro konkurenci, se ho rozhodne koupit. Michel však není z těch, kteří by se nechali koupit. To se mu však může stát osudným.
Souhlasím s názorem, že je to možná nejlepší "klasická delonovka" a jeden z nejlepších Derayových filmů. Drsná, nelítostná štvanice na muže, který byl jen ve špatný čas na špatném místě, ale nakonec se ukáže být příliš tuhým soustem. Jenže... dřív nebo později dostanou každého. I to je prostá, krutá pravda a konec filmu tak tvoří jen naprosto logickou, nevyhnutelnou tečku. Za mě plný počet.

DABING
V českém znění: Pavel Trávníček - Alain Delon (Michel Gerfaut), Lucie Benešová - Dalila Di Lazzaro (Béa), Jiří Plachý - Michel Auclair (Leprince), Radana Herrmannová - Pascale Roberts (paní Borelová), Jan Bartoš - Jean-Pierre Darras (komisař Chocard), Miloslav Študent - François Perrot (Etienne Germer), Jiří Bábek - Yvan Tanguy (Hervé) + (číšník), Luděk Čtvrtlík - Daniel Breton (Carlo), Otmar Brancuzský - Francis Lemaire (Perrotta) + Jacques Pisias (Chocardův asistent), Jiří Langmajer - Bernard Le Coq (Gassowitz), Milan Slepička - André Falcon (Jacques Mouzon), Roman Hájek - Féodor Atkine (Leblanc), Rostislav Čtvrtlík - Peter Bonke (Bastien), Rudolf Jelínek - Christian Barbier (důstojník zpravodajské služby Liethard), Věra Kubánková - Simone Renant (madame Gerfault), Bohumil Švarc - Pierre Dux (Emmerich), Jiří Ptáčník (titulky), Eva Miláčková - Gilette Barbier (Poulinová) + Nicole Desailly (vrchní sestra), Zdeněk Blažek (Mulligan) + (majordomus u Emmeriche), Zdeněk Jelínek (hráč pokeru)
Překlad: Kateřina Vinčová
Dialogy: Helena Čechová
Dramaturgie: Zuzana Kopečková
Zvuk: Zdeněk Zenger
Střihová spolupráce: Ivana Kratochvílová
Asistentka režie: Drahoslava Pešulová
Vedoucí výroby: Jiřina Finková
Režie českého znění: Marie Fronková
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, Česká televize 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Francie: 31.10.1980
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 5.5.2008 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 5.5.2008 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 16 500 000

FILMY V SÉRII
Tři muži na zabití gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a037/
Thriller / Krimi, Francie, 1980
Režie: Jacques Deray, Hrají: Alain Delon, Dalila Di Lazzaro

Bojovník gastonrolinc.webnode.cz/news/a039/
Krimi / Drama, Francie, 1983
Režie: Robin Davis, Alain Delon, Hrají: Alain Delon, François Périer

Smrt darebáka gastonrolinc.webnode.cz/news/a040/
Krimi, Francie, 1977
Režie: Georges Lautner, Hrají: Alain Delon, Ornella Muti

Slovo policajta gastonrolinc.webnode.cz/news/a041/
Akční / Krimi, Francie, 1985
Režie: José Pinheiro, Hrají: Alain Delon, Jacques Perrin
 
Tvůrci a herci
Jacques Deray (Režie), Alain Delon (Produkce), Claude Bolling (Hudba), Jean Tournier (Kamera), Isabel García de Herreros (Střih), Anita Benoist (Casting), Jacques Brizzio (Scénografie), Marie-Françoise Perochon (Kostýmy), Jean Labussière (Zvuk), - (Masky), Alain Delon (Scénář), Jacques Deray (Scénář), Jean-Patrick Manchette (kniha) (Předloha), Alain Delon (Herec), Dalila Di Lazzaro (Herec), Michel Auclair (Herec), Pascale Roberts (Herec), Lyne Chardonnet (Herec), Bernard Le Coq (Herec), André Falcon (Herec), Féodor Atkine (Herec), Simone Renant (Herec), Pierre Dux (Herec), Jean-Pierre Darras (Herec), Henri Attal (Herec), François Perrot (Herec), Christian Barbier (Herec), Francis Lemaire (Herec), Daniel Breton (Herec), Yvan Tanguy (Herec), Gilette Barbier (Herec)
 
1980/93/Francie/Thriller, Krimi, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Snímek se stal ve Francii s počtem 2 milionů návštěvníků po filmech Borsalino (1970) a Osudový kruh (1970) třetím nejúspěšnějším snímkem Alaina Delona.
- Film je volnou adaptací románu "Le Petit Bleu de la côte Ouest" spisovatele Jeana-Patricka Manchettea.
 
Odkazy