Kruhy / Rings (2015/103/USA/Horor, Drama) 43%

22.07.2018 12:46
JEDNOU VĚTOU
„Žila kdysi dívka, jejíž jméno nahání hrůzu. Smrtí se mstí za život naplněný bolestí. Když uvidíte její příběh, zbývá vám přesně sedm dní…“

OBSAH
Děj v pořadí již třetího filmu kultovní hororové série Kruh se odehrává 30 let před začátkem prvního filmu, kdy je Samara Morganová vnucena do psychiatrické péče, ve které se cítí odříznutá od okolního světa. Zdrcená a duševně chorá Samara slibuje dokonat dílo své pomsty na zdejších mučitelích dříve, než je tragicky zabita a utopena. Dozvíme se i mnoho informací o jejím narození, utrpení, prokletí a věcech, které by raději měly být zapomenuty.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
To je tak, když jste producent a máte chuť trošku znásilnit originální předlohu. Vždyť před lety to už jednou Váš kolega udělal a byl z toho poměrně úspěch, tak proč by nebyl znova? Takže stačí vymyslet trošku jiný průběh VHSky, trošku horší herce, trošku slabšího režiséra a výsledek je na světě. Levnější plagiát, který má jediný štěstí v tom, že se příběh snaží vyprávět trošku jinak a přináší do příběhu pár zajímavých detailů. Jako celek ale samozřejmě totální zbytečnost. (Malarkey) 2*

Kruhy pod očima, letokruhy, kruhy v obilí. To máte jedno. Kruhy jako kruhy. Hlavní pointou je, že jak číslo sedm dokázalo v minulosti politikům zruinovat jejich kariéru, osudová sedmička, čili sedm dní, čili týden, dává divákovi prokletého videa též pramalou naději, že se ode dne zhlédnutí dožije osmého dne. Dá se proti tomu podniknout jediné, a sice sedmkrát v týdnu souložit, jste-li fikaní, video zkopírovat a přeposlat je "náhradníkovi", nejlépe z řad politiků. Nechcípnete, budete z toho venku, ošklivý politik náhle zmizí ze scény a médií, tím pádem jste ulevili nejen sobě, ale i na chvíli jste z naší země udělali zase jednou zemský ráj to na pohled. Pokud se chcete na tohle cvičení s kruhy dívat, doporučuji dopolední čas. Tenhle film zrovna není energetickým nápojem, večer, případně pozdě v noci se u něj dá spolehlivě usnout. A to se v něm straší nepřetržitě, ale neúčinně. F. Javier Gutierrez neuměl udržet diváckou pozornost po celou dobu stopáže. Málo mordů, navíc krátce po úvodu se děj filmu přesune do zapadákova, kde se bude intenzivně pátrat po původu osudu Samary, pochvičky z prokletého videa, ocitneme se u kostela, zavítáme mezi hroby, navštívíme slepce. Film náhle ztratí dobře nastavené tempo z úvodu. Casting by si zasluhoval hodit za Samarou do studny a zavalit balvanem, zajímavě odpudivý byl jen Vincent D´Onofrio, který jaksi nakynul po každodenní párty u Hamburger Hill. V podstatě není koho chválit. Z filmu se postupně stane monotonní záležitost, která vyústí v nenápadité finále, dost uhozené finále, co nemá dlouhého trvání. Neználci prvních dvou dílů nepochytí určité souvislosti, současně jim ale báchorka o vraždící videokazetě jen těžko zrychlí tep. Dá se ovšem ocenit zajímavý kontrast mezi archaickou technologií videopřehrávačů a dívkou lezoucí ze "čtyřkáčkové" televize. Jenže Samara dostala jen minimální prostor projevit své vražedné choutky. Tři scénáristy, kteří ji takto odlifrovali, by měla rozsápat a pak povolat režiséra, který umí děsit ve skutečném významu tohoto slova, ne v tom výsměšném. I tak film není na odpis. Je zde několik pasáží, které jsou vydařené. Kdyby si film s nimi více vyhrál, dotáhl by to možná na lepší než jen nevyrovnaný a vesměs průměrný opus. 6/10 (kingik) 3*

Brácha mně minulej tejden barvitě líčil jeho novej objev. Že se seznámili na plese, že dobře tancuje, že je to kost, že by s náma taky chtěla cestovat, no a že má ráda kino. Tak ji prej do kina vzal. "A na co?" ptám se ho podle mě na zbytečnou otázku, protože očekávám odpověď La La Land. "Nó...na Kruhy." - "Ty vole, bratře, ta už se neozve." říkám mu a odcházím vyprsknout smíchy za roh. Dneska jsme se sešli u našich na obědě a on mi mezi polívkou a druhým jídlem tiše povídá "měls pravdu..." (Pepinec) 1*

VELKÁ RECENZE
První Kruh je dodnes jedním z nejvydařenějších hororových kousků 21. století. Představil ikonickou záporačku Samaru a správně temnou atmosféru, které se druhý díl marně snažil přiblížit o pár let později. Teď je tu další pokračování a tentokrát je těch kruhů víc. Ovšem už neúčast Naomi Watts, která v poslední době geniálními rolemi zrovna nehýří, svědčí o tom, že od tohohle projektu nemůžete očekávat pecku.
Příběhem se ani nemá cenu moc zabývat. Samara je prostě zpátky v akci a podle oficiálních vyjádření vstoupila do digitálního věku, kde se její smrtící nahrávky šíří mnohem snadněji než za starých časů véháesek. S tímhle motivem je ale pracováno velmi ledabyle a převážně se jedná o zcela zaměnitelný lekací horůrek, která má v rukávu minimum trumfů. Dva studenti a vysokoškolský učitel prostě zase pátrají po Samařině tajemství, jež je ve videu ukryté. Tohle všechno už tu ale bylo, tak proč to vidět znovu?
V béčkové sestavě herců zaujme leda slepý Vincent D’Onofrio a fandy Teorie velkého třesku potěší Johnny Galecki, ale to je tak všechno. Atmosféra je nulová a horor (či vlastně jakýkoli filmový zánr) připomínají pouze nenápadité lekačky, které ale otřesou jen s tím, kdo v životě žádný horor neviděl. Snové vize a místy nesmyslné zabíjení postav dají vzpomenout na Nezvratný osud, vše ovšem v o třídu horším provedení. A vinou zdlouhavého a dost zmatečného pátrání po Samařině minulosti se ani samotné vlasaté hvězdy nedočkáte zdaleka tak často, jak by bylo příjemné. Těch 25 milionů z rozpočtu není vidět prostě nikde.
Závěrečná akce je sice docela svižná, ovšem nedokáže napravit dojem z předchozí skoro hodiny a půl, v níž se mísila nuda s absurdnostmi. Trojice scenáristů společně s nepříliš zkušeným režisérem F. Javierem Gutiérrezem tak nezaslouží odsoudit jen za nenápaditost a zbytečnost tohohle pokračování, ale i za liknavost ve snaze vytvořit funkční svět. Přitom prostřednictvím odkazů na předchozí díly byla ambice vytvořit jakési Kruhové univerzum patrná, ovšem téma prostě není dostatečně nosné na to, aby utáhlo celou franšízu. Závěr pak naznačuje možnost pokračování, ale doufejme, že po tomhle neúspěchu (který se dá očekávat i z komerčního hlediska) se o to jen tak někdo nepokusí. Samara měla prostě zůstat ikonou jednoho filmu.

DABING
V českém znění: Petra Horváthová - Matilda Anna Ingrid Lutz (Julia), Luboš Ondráček - Vincent D'Onofrio (Burke), Oldřich Hajlich - Alex Roe (Holt), Vojtěch Hájek - Zach Roerig (Carter), Klára Jandová - Laura Wiggins (Faith), Eva Kodešová - Bonnie Morgan (Samara), Martin Zahálka - Johnny Galecki (Gabriel), Kateřina Lojdová - Aimee Teegarden (Skye), Vlasta Žehrová - Jill Jane Clements (Karen), Jan Battěk - Patrick R. Walker (Jamal), Svatopluk Schuller - Randall Taylor (Holtův otec)
Překlad: Zuzana Pelíšková
Dialogy: Lenka Vintrová
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Režie: Lucie Petra Svobodová
České znění ve studiu Pro-Time vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 2.2.2017 CinemArt
Premiéra USA: 3.2.2017 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 7.6.2017 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 7.6.2017 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 9 651 330
Tržby celkem - $ 83 080 890
Návštěvnost v ČR 68 176
Náklady (Rozpočet) - $ 25 000 000

FILMY V SÉRII
Ring gastonrolinc.webnode.cz/news/a030/
Horor / Mysteriózní, Japonsko, 1998
Režie: Hideo Nakata, Hrají: Nanako Macušima, Hirojuki Sanada

Ring 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a028/
Horor / Mysteriózní, Japonsko, 1999
Režie: Hideo Nakata, Hrají: Miki Nakatani, Hitomi Sató

Ring 0 - Zrození gastonrolinc.webnode.cz/news/a029/
Horor / Thriller / Drama, Japonsko, 2000
Režie: Norio Curata, Hrají: Jukie Nakama, Seiiči Tanabe

Kruh gastonrolinc.webnode.cz/news/a030/
Thriller / Horor, USA / Japonsko, 2002
Režie: Gore Verbinski, Hrají: Naomi Watts, Martin Henderson

Kruh 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a031/
Horor / Thriller, USA, 2005
Režie: Hideo Nakata, Hrají: Naomi Watts, Simon Baker

Kruhy gastonrolinc.webnode.cz/news/a032/
Drama / Horor, USA, 2017
Režie: F. Javier Gutiérrez, Hrají: Matilda Anna Ingrid Lutz, Zach Roerig
 
Tvůrci a herci
F. Javier Gutiérrez (Režie), Laurie MacDonald (Produkce), Walter F. Parkes (Produkce), Matthew Margeson (Hudba), Sharone Meir (Kamera), Jeremiah O'Driscoll (Střih), Steve Mirkovich (Střih), Debra Zane (Casting), Kevin Kavanaugh (Scénografie), Kevin Kavanaugh (Kostýmy), P.K. Hooker (Zvuk), Ed White (Zvuk), Bart Mixon (Masky), Kim Perrodin (Masky), Akiva Goldsman (Scénář), David Loucka (Scénář), Jacob Aaron Estes (Scénář), David Dorfman (Herec), Matilda Anna Ingrid Lutz (Herec), Aimee Teegarden (Herec), Johnny Galecki (Herec), Andrea Powell (Herec)
 
2015/103/USA/Horor, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Prvotné špekulácie o tom, že sa bude jednať o prequel, poprel až režisér F. Javier Gutiérrez na Twitteri, kde zároveň aj potvrdil, že sa bude jednať o pokračovanie, odohrávajúce sa v súčasnosti.
- Hlavná herečka z prvých dvoch filmov, Naomi Watts, sa natáčania nezúčastnila.
- Podľa dizajnéra špeciálnych make-up efektov, trvalo asi šesť a pol hodiny, kým sa spravil Samarin make-up a jej kostým. To zahŕňalo aj vodný systém pod šatami, ktorý umožnil efekt neustále kvapkajúcej vody.
 
Odkazy