Zloděj životů / Taking Lives (2004/103/USA, Austrálie/Mysteriózní, Krimi, Thriller) 62%

18.06.2020 14:36
JEDNOU VĚTOU
„Zabije tě, aby se mohl stát tebou …“

OBSAH
Speciální agentka FBI Illeana Scott (Angelina Jolie) není obyčejný detektiv. Své případy řeší pomocí intuice a je mistryní na vypracovávaní psychologických profilů zločinců. Proto je také povolána do Montrealu, kde se místní kriminálka marně snaží přijít na stopu sériového vraha. Na místě zjišťuje, že ten po kom pátrá si vždy přivlastní identitu své oběti a tím vždy po sobě pečlivě zamete všechny stopy. Jak si agentka poradí s vrahem - chameleonem, který přebírá identitu a životy svých obětí?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
PO pár minutách (přesně nevím asi 10 ? ...) mi bylo jasné, kdo je vrahem. Zbytek filmu jsem se nudil. Jen chvíli mě zajímalo, co se na plátně děje a to ve chvíli kdy se tam objevila Angelina (kdo záviděl Ethanovi?:)). Mnoho hvězd, ale vše zmařené už v první minutách strašně předvídatelným příběhem... (Djkoma) 2*

Trocha napětí, půl tuctu lekaček a v úvodu slibně se rozjíždějící atmosféra thriller vážně nedělá.. Slibný námět zmizel pod neschopností režiséra (Caruso opravdu ani zdaleka nedosahuje kvalit Davida Finchera), který rozehrává další part na "velkou pointu", které se spíše ale divák pousměje.. Jenže než se k ní dopracujeme, tak postupně zjistíme, že mezi hlavními postavami to nefunguje (Angelina je jak v posledním tažení), bestiální vrah je každému jasný už takřka od počátku, kdy se Ethan Hawke objeví na plátně - vše je tak nějak nevyvážené, průhledné, vykradačské.. Dvě (hodně slabé) hvězdičky dávám za slibný rozjezd.. (castor) 2*

 Nepochopím, jak se Caruso svého času dostal až do pozice pohodového hitmakera kousků typu Disturbia na základě tohoto nepovedeného salátu. Angie sice hraje, Hawke exceluje a jedno parádní cameo uprostřed filmu na chvíli dokonale rozčeří vodu, ale thriller bez napětí? Akčňák s jednou honičkou? Psychologická krimi bez jediného náznaku atmosféry? Nemám zájem. O to víc, že identita vraha je tak evidentní, že jsem až nechtěl věřit, že jsem se v jeho odhadu nemýlil. (novoten) 2*

VELKÁ RECENZE
Angelina Jolie pronásleduje vraha, který jako chameleón přebírá identitu svých obětí. Na počátku vyšetřování jsou dvě zdánlivě nesouvisející události. V kanadském Montrealu bagrista náhodou odkryje ve výkopu ohořelé tělo s uřezanýma rukama a paní Asherová ohlásí policii, že zahlédla svého syna, který údajně zahynul před devatenácti lety. Detektiv Duvall se rozhodne přizvat k vyšetřování agentku FBI Illeanu Scottovou, známou netradičními metodami a neobyčejnou intuicí, s níž dokáže vytvářet přesné profily hledaných pachatelů. Žena, které noví kolegové zpočátku příliš nedůvěřují, si však rychle získá respekt. Když dojde k další vraždě, vzbudí svědek zločinu, malíř a majitel galerie James Costa, u Illeany podezření řadou drobností, ale také ji překvapí mírou své schopnosti empatie. Policie ho začne sledovat a Illeana navštíví paní Asherovou, od níž se dozví příběh o smrti svého syna a zmizení jeho bratra a dvojčete Martina.
Agentka pomalu dává jednotlivé případy do souvislostí a pochopí, že právě Martin Asher je hledaný vrah, který zabíjí muže svého věku a vždy pečlivě zahladí stopy, aby mohl na čas převzít identitu svých obětí. Z řady stop a Costových výpovědí je policie přesvědčena, že nyní vystupuje jako překupník s obrazy Edwards. Pečlivě připravený zátah se sice nezdaří, brzy se však Edwards pokusí uprchnout s Costou jako rukojmím, a když po zběsilé honičce zemře při nehodě, je případ oficiálně uzavřen. Illeana, pro kterou se případ stal nečekaně osobní záležitostí, však brzy vytuší, že něco není v pořádku. Že i ona udělala osudovou chybu a případ ještě zdaleka neskončil.
Napínavý krimi thriller o hledání sériového vraha agentkou FBI, která případ řeší pomocí vypracování jeho psychologického profilu. A protože se jedná o krimi, sledujeme i počínání onoho zločince. Snímek se drží tématu a nikam neodbíhá. Vše se odehrává podle zavedeného schématu až do závěrečného střetnutí. Napínavá atmosféra je občas zmírněna, což není na škodu. Netlačí se tak na pilu a je to mnohem snesitelnější. Akční sekvence mají švih. Angelina Jolie dala do své role opět všechno, takže její výkon je zcela nezpochybnitelný, což je zárukou kvality. Téma již není nijak originální, ale to neznamená, že to musí být automaticky špatný snímek. Naopak. Jedná se o povedenou krimi, která svým napětím potěší každého příznivce dobré kriminálky.

Ocenění:
Razzies
2004 - Angelina Jolie (Nejhorší herečka) (nominace)

DABING
V českém znění: Tereza Bebarová - Angelina Jolie (Illeana), Martin Sobotka - Ethan Hawke (Costa), Pavel Soukup - Tchéky Karyo (Leclair), David Novotný - Olivier Martinez (Paquette), Michal Pavlata - Jean-Hugues Anglade (Duval), Ivan Trojan - Kiefer Sutherland (Hart), Růžena Merunková - Gena Rowlands (paní Asherová), Matěj Hádek - Justin Chatwin (Matt Soulsby), Zbyšek Pantůček, Luděk Čtvrtlík, Bohdan Tůma (titulky), Radovan Vaculík, Jiří Valšuba, Lucie Kožinová, Jitka Moučková
Překlad: Anna Hermanová
Zvuk: Miloš Zajdl
Produkce: Jiří Beránek
Dialogy a Režie Jitka Tošilová
Vyrobila: AVF Studio Zero pro WHV v roce 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 22.4.2004
Premiéra USA: 19.3.2004 Warner Bros. US
Premiéra Austrálie: 15.4.2004
Premiéra Velká Británie: 23.4.2004
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 8.12.2004 (VHS) Warner Home Video, 8.12.2004 (DVD) Warner Home Video
Poprvé na VHS: 8.12.2004 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 8.12.2004 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 242 723
Tržby celkem - $ 65 400 000
Návštěvnost v ČR 20 448
Náklady (Rozpočet) - $ 45 000

https://www.fdb.cz/film/zlodej-zivotu-taking-lives/37467
https://www.kfilmu.net/film/zlodejzivotu/
 
Tvůrci a herci
D.J. Caruso (Režie), Mark Canton (Produkce), Bernie Goldmann (Produkce), Philip Glass (Hudba), Amir M. Mokri (Kamera), Anne V. Coates (Střih), Deborah Aquila (Casting), Tricia Wood (Casting), Tom Southwell (Scénografie), Marie-Sylvie Deveau (Kostýmy), Claude La Haye (Zvuk), Annik Boivin (Masky), Jon Bokenkamp (Scénář), Michael Pye (kniha), Angelina Jolie (Herec), Ethan Hawke (Herec), Tchéky Karyo (Herec), Olivier Martinez (Herec), Gena Rowlands (Herec), Paul Dano (Herec), Shawn Roberts (Herec), Emmanuel Bilodeau (Herec), Jean-Hugues Anglade (Herec), Marie-Josée Croze (Herec), Kiefer Sutherland (Herec), Julien Poulin (Herec), Judith Baribeau (Herec), Justin Chatwin (Herec), Dominique Briand (Herec), Bernie Goldmann (Herec), Vince Grant (Herec), André Lacoste (Herec), Tereza Bebarová - Angelina Jolie (Illeana) - Dabing), Martin Sobotka - Ethan Hawke (Costa) - Dabing), Pavel Soukup - Tchéky Karyo (Leclair) - Dabing), David Novotný - Olivier Martinez (Paquette) - Dabing), Michal Pavlata - Jean-Hugues Anglade (Duval) - Dabing), Ivan Trojan - Kiefer Sutherland (Hart) - Dabing), Růžena Merunková - Gena Rowlands (paní Asherová) - Dabing), Matěj Hádek - Justin Chatwin (Matt Soulsby) - Dabing),
 
2004/103/USA, Austrálie/Mysteriózní, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Zloděj životů debutoval v Severní Americe na třetím místě s 11,5 mil. dolarů během stejného víkendu jako třeba Úsvit mtvých.
- Mezi adeptkami na hlavní roli nejdříve figurovaly Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett a Jennifer Lopez. Navigaci herců z režisérské stoličky měl původně na starost Tony Scott, ale tuto funkci po něm převzal televizní režisér D. J. Caruso.
- Předlohou k filmu byla stejnojmenná kniha britského autora Michaela Pye. Hlavní hrdinka se ale v knize jmenuje Grace Vanderholt a ne Illeana Scott jako ve filmu.
- V zástupu producentů snímku se mimo televizních tvůrců objevuje například také David Heyman, který stojí za všemi díly Harryho Pottera.
- Philip Glass, jeden z autorů hudby, se proslavil především komponováním hudby k hororům, ale i k trilogii Godfreyho Reggia Koyaanisqatsi, Powaqqatsi a Naqoyqatsi.
- Za střih je zodpovědná Anne V. Coates, jejíž filmografie sahá od Lawrence z Arábie, přes Masters od the Universe po Lynchova Sloního muže.
 
Odkazy